Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven Dokument 3:4 (2016-2017) 29. mars 2019.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven Dokument 3:4 (2016-2017) 29. mars 2019."— Utskrift av presentasjonen:

1 Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven Dokument 3:4 (2016-2017)
29. mars 2019

2 Bakgrunn Målsetting om best mulig tilgjengelighet av mest mulig kulturarv til flest mulig. Digitalisering som strategi for bevaring, tilgjengeliggjøring og formidling. Sentrale aktører er Arkivverket, Nasjonalbiblioteket og museumssektoren.

3 Problemstillinger Hvilke resultater er oppnådd?
I hvilken grad arbeider aktørene systematisk og målrettet, og er samarbeidet mellom dem egnet til å fremme digitaliseringsarbeidet? I hvilken grad følger Kulturdepartementet opp dette arbeidet?

4 Metodisk tilnærming Analyse av statistikk og registerdata
Dokumentanalyse Spørreundersøkelse blant museene Intervju

5 Revisjonskriterier Innstillingene til: digitaliseringsmeldingen (2009)
arkivmeldingen (2013) bibliotekmeldingen (2009) museumsmeldingen (2010) forvaltningsmeldingen (2009) sektorlovgivning bevilgningsreglementet og økonomireglementet

6 Revisjonskriterier (forts.)
Bevarings- og formidlingsperspektivet i digitaliseringsarbeidet Krav til samordning Krav til effektivitet og intern styring

7 Hovedfunn Resultater En stor del av kulturarven er ikke digitalisert.
Mye av det digitaliserte materialet er ikke tilgjengelig for publikum. Arbeidet Arbeidet prioriteres ikke høyt nok. Det er ikke tilfredsstillende håndtering av digitalt skapte arkiver. Det er ikke etablert felles løsning for langtidslagring. Styringen Departementet har i liten grad fulgt opp.

8 Resultater for digitaliseringen
En stor del av kulturarven er fortsatt ikke digitalisert.

9 Nærmere om museene: anslag over når man er «à jour»

10 Hovedutfordringer i digitaliseringsarbeidet
Manglende ressurser og prioritering av oppgaven For dårlig kvalitet på det som allerede er digitalisert, slik at det må redigitaliseres Manglende oversikt over samlingen

11 Resultater for tilgjengeliggjøringen
I arkivsektoren og museumssektoren er mye av det digitaliserte materialet ikke tilgjengelig for publikum.

12 Digitaliseringsarbeidet i sektorene
Arkivverket og store deler av museumssektoren har ikke prioritert digitaliseringsarbeidet som forutsatt. Det mangler planer og strategier. Nasjonalbiblioteket har prioritert digitalisering, og har jobbet systematisk med dette over tid.

13 Digitalt skapte arkiver
Håndteringen av digitalt skapte arkiver er ikke tilfredsstillende. Arkivverket mangler oversikt. Det er utfordringer med utdatert teknologi og formater. Et viktig funn når det gjelder Arkivverkets arbeid, er svakhetene knyttet til digitalt skapte arkiver: Undersøkelsen viste at Arkivverket ikke hadde oversikt over systemer i staten som produserer arkivverdig materiale, og hadde gjort få tilsyn mot statlig sektor Det er mer enn 200 arkiv- og journalsystemer som er ute av administrativ bruk og krever umiddelbar oppfølging om dokumentasjonen skal sikres Systemene kan inneholde viktig rettslig og forvaltningsmessig dokumentasjon Den største risikoen er at gamle og udaterte elektroniske arkiver kan gå tapt for alltid hvis de ikke blir konverterte til dagens teknologiske løsninger (lesbare, moderne format). Det er behov for automatisert løsning (jobbet med i flere år, men åpenbart vanskelig å finne en god løsning).

14 Langtidslagring Det er ikke etablert felles løsning for langtidslagring. Det er manglende samarbeid mellom Arkivverket og Nasjonalbiblioteket. Det mangler løsning for museumssektoren.

15 Departementets styring
Departementet har i liten grad fulgt opp digitaliseringsarbeidet. Resultater vurderes i liten grad. Lite synlig tema i styringsdialogen med underliggende virksomheter.

16 Anbefalinger Kulturdepartementet bør styrke mål- og resultatstyringen.
Virksomhetsstyringen i Arkivverket bør bli mer systematisk, helhetlig og målrettet. Nasjonalbiblioteket og Arkivverket bør samarbeide om langtidslagring, og inkludere museumssektoren i løsningen. Kontroll- og konstitusjonskomiteens Innstilling til Dokument 3:4 ( )

17 Treårsoppfølging våren 2020
To typer oppfølging Enkel (brev til departementet) Utvidet (en ny datainnsamling) Undersøkes: Endringer i virkemidler Endringer i praksis Endringer i resultater

18 Takk for meg! Rapporten kan lastes ned her . Spørsmål/kommentarer:


Laste ned ppt "Riksrevisjonens undersøkelse av digitalisering av kulturarven Dokument 3:4 (2016-2017) 29. mars 2019."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google