Institusjonskonferansen 2016 Ledelse og perspektiver som underbygger medvirkning Hans Petter Farestad, Enhetsleder, Serio Ungdomssenter.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Advertisements

Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
MEDLEM AV SKOLENS SAMARBEIDSUTVALG
Skole – hjem samarbeid.
Om barn og unges mulighet for medvirkning
Forandringsfabrikken
KOM MED. KOM MED – Status før prosjektet  Godt arbeidsmiljø (ref. MU)  Gode tilbakemeldinger fra gjester  Ingen umiddelbare områder utpeker seg som.
KOMPETENTE MEDARBEIDERE NØKKELEN TIL SUKSESS
Barnehagepersonalets betydning i barns liv
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok
Statens kommunikasjonspolitikk Dag Wiese Schartum, AFIN.
Familieråd 12 K Småbarnsdager i Gausdal
Coaching En innføring i begrep og metodikk
Rolighetsmoen barnehage
Evaluering av forvaltningsreformen i barnevernet
ERFARINGER FRA HAMAR Å kunne – ville – tørre!
”Med hodet over vannet…”
Unge gjengangere Et samarbeidstiltak mellom Oslo kommune og Oslo politidistrikt Soria Moria 14 oktober 2008 sammen lager vi et trygt Oslo.
Standard for akuttplasseringer Gjelder både institusjon og fosterhjem
Endring gjennom ledelse. Politisk styring Vekst og utvikling for barn, unge og familier Politisk styring, gjennom budsjett, lovverk, styringsbrev.
Bufdirkonferansen Før – stue bort - På høy tid at barna selv blir spurt ”Jeg har satt meg fore å endre på at voksne diskuterer hva som er best.
FRA MÅLSTYRING TIL PROFESJONELT ANSVAR
Likeverdige tjenester i praksis Mariette Lobo, Bergen,
Omstilling til nye arbeidssituasjoner Seniorrådgiver Kari Thoresen, Statskonsult, IT-avdelingen KORG-dagene mai 2001.
© Norsk senter for studier av problematferd og innovativ praksis
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Utsatte barn: Kommunenes tilrettelegging for samarbeid Funn fra landsomfattende tilsyn i 2008 Regional konferanse i Stavanger 2. desember 2009 Avdelingsdirektør.
Er farlig avfallsbransjen kvalitetsbevisst nok? Forstår vi risikoen vi har tatt? Nordisk Bedriftsutvikling AS Interesserte partnereØnske og forventninger.
Brukerundersøkelse Kanvas 2012 Stinaløkka Totalt Antall svar (N): 30.
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Kristine Angell, Kristine Gjelstad, Martine Haug og Renate Heyn.
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
Fritid med Bistand.
Sikrer kommunene barneverntjenestens arbeid med undersøkelser?
Unge utforskere La ungdom ta grep i eget liv
BARNAS BARNEVERN 2020.
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Klasseledelse med sosialpedagogisk fokus Av Solveig Roth Høgskolen i Vestfold 2009.
Deltakende læring.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
RELASJONELT PERSPEKTIV PÅ ARBEID MED PROBLEMATFERD I SKOLEN
Side 1Navn på seminar / Familieråd En dette en arbeidsmåte som bidrar til å realisere artikkel 12 i BK?
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Brukerundersøkelse i barnehage Rælingen kommune Februar-mars 2016 Overordnet rapport for Petrine barnehage.
Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag 1S PARTSSAMARBEIDET Kurs for styrere og tillitsvalgte i Steinkjer kommun April 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Medarbeiderplattform. Lederplattform og medarbeiderplattform Verdigrunnlaget i Nordland fylkeskommune –Åpenhet, tillit og lojalitet.
Samarbeid med frivillig Organisasjoner  Det å flytte og etablere seg på nytt er spesielt belastende for barn og unge som må lære et nytt språk, beherske.
Involvering av barn og unge. Hva er involvering? 15. november 2012 Ikke informasjon – bare en forutsetning for å få til involvering Se Forstå Akseptere.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Line Johnsrud, rådgiver, Kommunens omsorgsansvar Representantens/vergens rolle Fylkesmannen i Oslo og Akershus v/ Line Johnsrud.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Foreldrenes betydning for elevenes læring Thomas Nordahl
Foto: Bjørn Erik Olsen Bruk av medarbeider- plattform i en avdeling.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Lærerutdanning for ungdomstrinnet ( LUT ) Mattias Øhra 2009.
Barnesyn og barns medvirkning
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Yrkesetikk for Seksjon kontor og administrasjon
Helsesøsterkongressen 2017
Brukermedvirkning i praksis – bruk av FIT
Handlekraft Handlekraft: Implementering av traumesensitiv praksis – erfaringer og resultater i Bufetat region Vest Fredrik Melander Prosjektleder Bufetat.
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Barns medvirkning i barnevernet – hvordan gjør vi det i praksis?
Institusjonskonferansen * Norsk Barnevernsamaband ”S L A K”
Bufetats bistandsplikt
Utskrift av presentasjonen:

Institusjonskonferansen 2016 Ledelse og perspektiver som underbygger medvirkning Hans Petter Farestad, Enhetsleder, Serio Ungdomssenter

Bakgrunn: Jobbet 15 år i Bufetat, siste 10 årene som institusjonsleder i Region Vest og Region Sør, hovedsakelig med målgruppen «Høy risiko» Sommeren 2015, ansvarlig for å etablere og forestå den faglige og personalmessige plattformen innen BV og EMA i Serio Ungdomssenter Prosessen: Tilbakeblikk på de ungdommene jeg har jobbet med/hatt ansvaret for i disse årene (hukommelsesbasert) En av fellesnevnerne for positiv utvikling var stor grad av medvirkning/relasjon Institusjonsplan, Kvalitetsforskriften, Rettighetsforskriften Forskning og teori Erfaring og praksis

«Metodiske» verktøy for å fremme medvirkning: -Tidlig dialog, inntaksmøte/formøte ved plassering sammen med ungdom/familie -Daglig kontakt/samtaler mellom mt-ungdom -Medvirkning i utforming/evaluering av tiltaksplan/handlingsplan -Ansvarsgruppemøter/ungdomsmøter -Evalueringsmøter -Intern/ekstern brukerundersøkelse -Medbestemmelse i forhold som rom, klær, mat, skole, aktiviteter m-m -Kontinuerlig informere, repetere og forklare rettigheter j.fr L.bv, rettighetsforskrift, tilsynet, klageadgang -Passe opp andre etater og fremme ungdommens rettigheter (skole, IP, advokat etc) -Motivere/veilede ungdommen til å bli i stand til å stå opp for seg selv -Gjennom å vise respekt, ydmykhet og ekthet -Listen er ikke utfyllende Kvalitetsforskriftens § 9. Beboernes medvirkning: Beboerne skal sikres deltakelse og innflytelse i saker som gjelder institusjonens daglige rutiner og gjøremål, felles fritidsaktiviteter og lignende.

Høringssvar fra Barnevernsproffene, forslag om endring i Barnevernsloven: Barn og unge sikres rett til medvirkning som her betyr: 1.å få god og tilstrekkelig informasjon 2.å bli møtt med respekt i all kontakt med barnevernet 3.å bli lyttet til og tatt på alvor i all kontakt med barnevernet 4.reell innflytelse i planlegging og i beslutninger, når dette er mulig 5.å gi tilbakemeldinger og at dette bidrar til endring. Barnets synspunkter skal alltid fremgå i saksdokumentene, likeledes hvordan det er tilrettelagt for medvirkning. -Tilbakeblikk -Fellesnevner -Medvirkning/relasjon

Det bringer oss til: Relasjonens betydning for medvirkning!

Organisatorisk anliggende: Om man ikke evner å skape gode relasjoner, er man da en god tilrettelegger for medvirkning? Om man som leder ikke evner å skape gode relasjoner til personalet, eller fremstår som kontrollerende, legger man da et godt grunnlag for medvirkning i personalgruppen? Leder – personal – ungdom – personal - leder God medvirkning krever både «gjøre» og «være» kompetanse hos personalet Hva gjør man da i prosessen, ring en venn..

Personal og lederutvikling som viktig faktor for god medvirkning : «Gjøre» kompetanse «Metodiske» verktøy «Være» kompetanse Jeg som «verktøy» Viktig at man kjenner seg selv, sine styrker/svakheter (4T) Relasjonens betydning i medvirkning hjelper oss til å bli enda tryggere voksne, som igjen vil kunne bidra til at man løser utfordrende situasjoner på en annen måte

Vi må være tillitsbyggere…… Takk for meg