IIIC Arbeidsløshet, sykmelding og uførepensjon – sett fra legekontoret? Steinar Westin Professor og fastlege Institutt for samfunnsmedisin NTNU.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Utenforskap Et nasjonalt problem som må løses lokalt.
Advertisements

Bevegelse I samlingen snaket vi om bevegelse. Hva tenker barna når vi sier ordet bevegelse? De reiser seg og forklarer at når vi gjør sånn og sånn med.
Kva med dei stadig omstilte arbeidstakarane? Arbeidsmiljøkonferansen Ulvik 2005.
Konflikthåndtering. Fra Inkluderende arbeidsliv.. Konflikter er en naturlig del av et arbeidsmiljø. Konflikten i seg selv er ikke en negativ arbeidsmiljøfaktor,
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
1 Inntak for søkere med fortrinnsrett Rådgiversamling 17. november 2015.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Pensjonsreformen og AFP Statssekretær Jan-Erik Støstad YS’ AFP-seminar 23. oktober 2007.
NORGE ETTER 1945 Finnmark og Nord-Troms: RASJONERING 1952.
Arbeidsløshet, sykmelding og uførepensjon – sett fra legekontoret IIIC 2014 Steinar Krokstad Professor og psykiater HUNT forskningssenter Institutt for.
Stortinget 8. september 2014 Seminar om antibiotikaresistens eller: Mikrober på vandring Steinar Westin Professor i sosialmedisin på NTNU og fastlege.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
M&L2 Kap. 7, del 1 Prisstrategier Oslo, januar 2010.
Utfordringer for Norge Høyres Produktivitetsseminar, Stortinget 12. oktober 2015 Hilde C. Bjørnland Senter for anvendt makro- og petroleumsøkonomi.
Kriser, tap og sorg. Hva er et menneske? Mennesket er et relasjonsvesen Mennesket er en helhet (ånd, sjel og legeme) Mennesket har behov for mening Mennesket.
Intensjons- og samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Oppdatert pr
Plan for 1.klasse Uke 1 4. – 8. januar. MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 1 Norsk Samling 2 Norsk Gym 3 MatteEngelsk Samfunnsfag Norsk 4 MatteK&HMusikkMatte.
Omsorg. Omsorg Alle mennesker er avhengig av omtanke og omsorg fra andre.
BRUKERUNDERSØKELSENE 2015 Det er viktig å minne om at resultatene fra brukerundersøkelsene ikke gir oss den fulle og hele sannheten om kvaliteten på tjenestene.
Orkla Matbarometer - en nordisk kostholdsundersøkelse
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Dyreslagene.
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
Brukerutvalget i NAV Telemark
FØRING AV FRAVÆR PÅ VITNEMÅLET
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Hvorfor skal jeg være med
Sykefraværsrapportering for 2016 LAMU
Utrygt utstyr.
Store forskjeller i arbeidsledighet
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Beregningsmodell for hverdagsrehabilitering
Arbeidsavklaringspenger Forholdet til tjenestepensjonsordningene
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Den nye sekretæren Den typiske kontormedarbeideren i Fagforbundet er en 48 år gammel kvinne Hun er ansatt i stilling som sekretær Hun er ansatt i en norsk.
Sosiale ytelser/goder (tilpasset Finans Norge-bedrifter)
EVALUERING AV 6 TIMERSFORSØKET V/ AVD OPPDAL
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Idrettsfag (IF) Kunst, design og arkitektur (KD)
Februar UKE MANDAG (matboks) TIRSDAG ONSDAG (smørelunsj) TORSDAG
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Velkommen! Morgenmøter En arena for å møtes Kortere tid – mindre kostnader – utveksle tanker og ideer – proaktivt – innspill -
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Kapittel 46 Utviklingssamtale.
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
NAV i tall og fakta 2016.
Overordnede HMS satsningsområder Overordnede IA mål
Kor attraktiv er Bø og korleis kan vi påvirke nærings- og besøksattraktiviteten? 16. Februar 2015.
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Uførereformen: Hva skjedde?
Tilbud til YS medlemmer
LOs pensjonsseire Sikring av ytelser til sliterne Tette hullene i AFP
Kapittel 1, oppgave a) Sett inn riktig form av substantivene
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
Regional workshop 8. oktober 2018
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Den norske velferdsstatens framtid
Grunnmodellen: likevekt
Fysisk og psykisk helse
Høstrapport – tall og statistikk
Folketrygden - alderspensjon
Eine og Andri på viktig oppdrag
Hva er TOLERANSE? A. Misforstått oppfatning av toleranse:
Sykefraværsstatistikk for Det medisinske fakultet 2018
Gjenåpning Jo Stigen, Oslo, 30. april 2019.
Utskrift av presentasjonen:

IIIC Arbeidsløshet, sykmelding og uførepensjon – sett fra legekontoret? Steinar Westin Professor og fastlege Institutt for samfunnsmedisin NTNU

Sykelønnsordningen i det store bildet Hvorfor øker sykefraværet? Hvorfor flere uføre? Hvorfor har vi høyere sykefravær i Norge enn i andre land? Hva slags sykefravær? – ulike sosiale hendelser Hva kan vi gjøre med det? Hva betyr arbeidsløsheten – det å miste jobben?

Klinikk - en kort historie om ”rygg”

…de finnes, men er det et stort problem?

Sandman-utvalgets definisjon av funksjonsevne Funksjonsevne sier noe om en persons psykiske, fysiske og sosiale ressurser i forhold til de oppgaver vedkommende skal utføre i arbeid, fritid og i forhold til personlige gjøremål.

Sandman-utvalgets definisjon av funksjonsevne: Funksjonsevne sier noe om en persons psykiske, fysiske og sosiale ressurser i forhold til de oppgaver vedkommende skal utføre i arbeid, fritid og i forhold til personlige gjøremål.

Faktorer som påvirker sykefravær og uføretrygd -på individnivå (lettest å se fra legekontoret) -på familienivå -på gruppe- og arbeidsplassnivå -på lokalsamfunnsnivå -på storsamfunnsnivå, rammevilkårene -på det internasjonale nivå – åpne grenser og ”konkurransen”

en gammel historie …

Norbest Canning, Hetlevik 1985

– litt om det store bildet

Seminar om sykefraværet i regi av Arbeidsdepartementet 12. januar 2010

– trues?

Antall personer med helserelaterte ytelser

…hvis norske arbeidstakers arbeidsmoral er i fritt fall, hvorfor stiger ikke det egenmeldte fraværet?

Dobbelt sykefravær i Norge? Kanskje skal man passe seg for å kommentere tall og statistikk man ikke har sett i detalj. Men forsidesaken i Dagens Næringsliv sist torsdag (26.november) om sykefraværet i Veidekkes ulike nordiske avdelinger inneholdt en del interessante opplysninger, som for eksempel: ”Korttidsfraværet i Veidekke er stort sett likt i Norge, Sverige og Danmark – halvannen til to prosent. Det er langtidsfraværet som varierer…” Og videre: ”Veidekkefolkene avviser dermed at Sveriges ordning med lønnstrekk for arbeidstager først i en sykeperiode påvirker fravær”. Kunne ikke denne opplysningen vært noe for forsiden? ”Karensdag påvirker ikke sykefraværet”? For dette må da være en sann nyhet for DNs lesere, når det er så mange røster som mener at gjeninnføring av lønnstrekk først i en sykeperiode er riktig medisin mot et høyt fravær.

Det trygdefinansierte sykefraværet i 2001, etter fraværslengder

Dagbladet 18. oktober 2009: ”Her står den norske velferdsstaten overfor sitt store dilemma. Med en åpen økonomi og et sterkt konkurranseutsatt næringsliv, og en politikk for offentlig sektor som også i stigende grad hyller konkurranse, anbud, downsizing og outsourcing, blir rommet for de halvsyke trangere. Det skal mer til for å forsvare en lønn. Våre politikere ser ikke uten videre at stadige effektiviseringer og dereguleringer har sin pris. Fastlegene ser hvordan dette foregår, men der blir det omformet til individuelle problemer og heter sykdom. Det er bokstavelig talt et annet departement. Og der ligger folketrygden.” Med andre ord, det er svært ulike typer forklaringer man kan gi på sykefraværets bevegelser. Tilsvarende må det man evt vil foreslå av tiltak være styrt mot det sosiale fenomenet man har for øyet, og det må spesifiseres mer enn i de to grove kategoriene ”egenmeldt” eller ”legemeldt” fravær.

Adresseavisen : Det er selvsagt mange gode argumenter for å barbere sykelønnsordningen. Men det er påfallende at de som snakker varmest for det, kan være rimelig sikre på at karensdager og slikt ikke kommer til å gjelde dem. Nei, det er ”de andre” vi tenker på. Flettfrid Andresen ville sikkert hatt sitt syn på denne saken, hun som der oppe fra Krystall Palace mener at ”underklassen skal man behandle pent, bare den holder seg der”. Hegnar & co føler seg for tiden trygge på det.

Adresseavisen

Takk for oppmerksomheten

– en bærekraftig velferdsstat, med gode ordninger for de syke og uføre, krever et anstendig arbeidsliv (som ikke ”produserer” syke og uføre)