Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Regional workshop 8. oktober 2018

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Regional workshop 8. oktober 2018"— Utskrift av presentasjonen:

1 Regional workshop 8. oktober 2018
Digitalisering Regional workshop 8. oktober 2018

2 Leder Yrkesseksjon kontor og administrasjon Medlem av Arbeidsutvalget
Trond Finstad Leder Yrkesseksjon kontor og administrasjon Medlem av Arbeidsutvalget

3 Hvorfor digitalisere? Velferdsstaten trenger teknologi for å klare de store utfordringene i årene som kommer. Stadig flere eldre og andelen yrkesaktive i befolkningen synker. Inntektene fra olje vil gradvis avta. Økt forventning fra innbyggerne til offentlige tjenester.

4 Hvorfor vi i Norge har gode muligheter til å lykkes med digitaliseringen
Vi er verdensledende i å ta i bruk ny teknologi, og vi er en digitalt moden befolkning. Den norske modellen med trepart samarbeid. Korte avstander mellom ledelse, ansatte og politikerne. De ansatte i offentlig sektor har gjennomgående høy kompetanse.

5 Medlemmenes holdninger til digitalisering
Agendas spørreundersøkelse fikk svar De ansatte er positive til teknologi: Et flertall av respondentene mener ny teknologi gir mulighet til å løse oppgaver bedre. Bare 1 av 10 mener ny teknologi ikke gir mulighet til å løse oppgaver bedre. De ansatte er svært villige til å tilegne seg ny kunnskap. Over 80% av respondentene oppgir at de er villige til å tilegne seg ny kompetanse for å kunne utføre nye arbeidsoppgaver. De ansatte opplever ikke at informasjon, medvirkning og forankring er god nok. Bare 38 prosent av respondentene mener de får god nok informasjon i forkant av endringer, og at hele 3 av 10 mener det motsatte.

6 Digitalt utenforskap nordmenn fryktes å ha nedsatt samfunnsdeltakelse pga. digitalt utenforskap Digitalt utenforskap går på tvers av etablerte demografisk kategorier Offentlige tjenester blir i stadig større grad digitalisert Mange som er avhengig av disse tjenestene har lav digital mestringsevne Fagforbundet har særlig fokus på hvordan brukere av offentlig tjenester kan falle utenfor. Hvordan konsekvenser kan det gi? Hva det gjør med en å være i et utenforskap?

7 Den smarta staden Helsingborg
Hbg Mashup 3-4 mai Byen fikk prisen for årets kvalitetskommune i Sverige. Stor konferanse med innlegg slik som Tack vare robotarna kommer vi till sist förstå vad det är att vara människa”

8 Den smarta staden Helsingborg
Pris for året misstak Innvasjonskultur og tilgjenglighet som verdier ”Jag har varit på flera konferenser på det här temat, och tyvärr är det oftast en viktig sak som lyser med sin frånvaro; det mänskliga perspektivet. För oss i Helsingborgs stad så är inte en smart stad betong, styrsystem och teknik.” – Palle Lundberg  Fra teknikk og system til mennesker og behov. Hvordan kan digitaliseringen hjelpe oss? Micco Grønholm, head of future.

9 Innføring og bruk av digitale verktøy i arbeidsutførelsen

10 Fra digi.no Denne artikkelen er fra Dagbladet skrev om det samme i år.

11 Omfang av robotisering
35% av dagens yrker vil kunne erstattes av roboter innen 2030 59% i USA pga. lavlønnspor for jobbskaping Kognitive rutineoppgaver, ikke kun mekaniske rutineoppgaver automatiseres (Brynjolfsson og McAfee 2012, 2014, Frey og Osborne 2014) Mye frykt blant våre medlemmer for å miste jobben Kilde: Osbourne og Frey

12 De lærde strides Johan Røed Steen (Fafo): Skeptisk til metodebruk
Intervju av toppledere er ikke nok Omfanget bør kartlegges ytterligere, automatisering skaper også jobber Frey og Osborne (2013) Analyserer sannsynligheten for at 702 ulike yrker i USA skal bli automatisert Konklusjon: 49 prosent av jobbene i USA har høy sannsynlighet for å forsvinne på to tiår Pajarinen m.fl. (2015) Samme metode på finske og norske data Resultat: 33 prosent av jobbene i Norge i stor fare for å forsvinne OECD (2016) Automatisering av arbeidsoppgaver Resultat: 10 prosent av jobbene i Norge i stor fare for å bli automatisert

13 Sikkerhetsutfordringer
Gi en oversikt over nye regler i Personvernforordningen Faktisk berøring med arbeidshverdagen Reglene er detaljerte, men en generell bevissthet om de nye reglenes eksistens er nok Økt bevissthet rundt problemstillinger knyttet til personvern Bulgarske IKT-arbeidere fikk tilgang til å hente ut pasientopplysninger om 2,8 millioner nordmenn. Denne informasjonen kan være på avveie, men det er ikke bekreftet. Denne informasjonen har potensielt stor markeds- og etterrettningsverdi.

14 Arbeid med sikkerhetsloven
Dokument 8-forslag Knyttet til Helse Sør-Øst saken Ønsker å skjerme pasientopplysninger Ønsker å definere IKT-systemer under sikkerhetsloven Svar på høring vedrørende forskrifter til sikkerhetsloven Vi har jobbet nokså intenst med denne saken og vært i flere komtiéhøringer på Stortinget.

15 Oppsummering Fremtidsoptimist
Ansatte må settes i stand til å utføre arbeidet sitt og få den opplæringen som trengs Vi må sikre medvirkning og sitte i førersetet i utviklingen Ivareta de som faller utenfor

16 Takk for meg!


Laste ned ppt "Regional workshop 8. oktober 2018"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google