Valgets Kval Etiske dilemmaer knyttet til Samfunnets støtter av Henrik Ibsen Et diskusjonsopplegg for klasser i videregående skole.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

Den Glade Internasjonale Vennskaps Uke.
Den digitale hverdag Diskusjonsspørsmål
Vi hører stadig om “reglene" fra kvinnesiden. Her er endelig reglene sett fra mannens ståsted.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Laget Av: Gaute, Sigrid, Mohammed og Ahlam.
Den store ID-quizen Hvem er du? - Ta testen nå!.
RUS OG UNGDOM Jobbet på av: Sarem,Sander,Joakim,Johannes,
I dag snakker vi om psykiske problem:
Sett inn preposisjoner eller adverb som passer
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
2. mars trinn Vormsund ungdomsskole. Nasjonale prøver.
DAGBOK FOR VAULEN LEGO TEAM OG VAULEN TEKNO TEAM !!!
Er sm En presentasjon for Gvarv Skole/Sauherad Ungdomsskole.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Den forundrede forvandlede Del 2 i serien «Fortellingen om Far»
KAPITTEL 50 Josephs julaften. a) Sett strek mellom ordene og forklaringene som betyr omtrent det samme desember 2. å gå 3. trist 4. nettopp 5.
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år 20.november 1989: Barnekonvensjonen vedtas i FN. Barnekonvensjonen sier hvilke rettigheter alle barn har.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
Månedsbrev fra Kløverhumlene Her kommer litt om det vi har gjort på i september og skal gjøre i oktober Som dere ser på bildet var noe av det mest spennende.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE TORSDAG 22. SEPTEMBER 2016.
Velkommen til nytt barnehageår på Låven. Satsingsområder på Roligheden gård barnehage- Låven Bygge gode relasjoner barn-barn, barn-voksne Alle skal få.
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til foreldremøte på Roligheden gård barnehage Felles informasjon ved oppstart nytt barnehageår - Anne Hjemmesiden.
AV PROFESSOR WILLY AAGRE, FAKULTET FOR HUMANIORA OG UTDANNINGSVITENSKAP Unge utsagn og det faglige, det kulturelle og det sosiale i sin klasse og sin skole.
Av Helle Johannessen A1A. Mine mappeoppgaver: 1. Den gode lærer  Hva forventer jeg av meg selv som lærer? 2. Individuell oppgave om veiledning og didaktikk.
Sportsklubben nord Versjon
Sokrates.
En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
VELKOMMEN TIL INFORMASJONSMØTE - Videregående opplæring
Utrygt utstyr.
Bønn - Forbønn Påske uken Johannes
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Historien om froskene... Livets leksjon nr 1
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Sett inn riktig form av eiendoms- pronomenene
Møte for foresatte 10.trinn
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Gang.
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Julekalender 2014 En meningsfull julekalender
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Nysgjerrighet Hva er du nysgjerrig på akkurat nå?
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
8. TRINN – BLINDHEIM UNGDOMSSKOLE
Anita forteller (FORSIDE) om søndagsskolen og de sinte mennene.
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Foreldre – Barnas viktigste Forebygger
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Agnes Giertsen, Helsesøster/ høgskolelektor &
Enkel brukerveiledning
Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?
Sokrates.
Systematisk arbeid med motivasjon
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
Elev/foreldremøte 2. april 2019
Høstrapport – tall og statistikk
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Når du blir «pusha» til å gjøre noe du egentlig ikke vil…
Osloskolen Oslo VO Rosenhof Kurs 2
Enkel brukerveiledning
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Utskrift av presentasjonen:

Valgets Kval Etiske dilemmaer knyttet til Samfunnets støtter av Henrik Ibsen Et diskusjonsopplegg for klasser i videregående skole.

Er dilemmaene vi møter i Samfunnets støtter aktuelle for oss i dag?

Logg på med pinkoden via mobiltelefon Velg navn/kallenavn Velg svar/klikk på riktig farge Du har 30 sekunder til å svare Diskuter! Etikk-Kahoot!?

Fullmektig Krap varsler Konsul Bernick om at skipsbygger Aune slurver med arbeidet rundt reparasjonen av skipet. Hvorfor velger Bernick å sjøsette skipet likevel? Dilemma 1: Varsling - Når er det riktig å si i fra?

Du går i 3. klasse og har akkurat begynt på nye skole. Målet etter videregående er å studere medisin og du trenger veldig gode karakterer for å komme inn. Du er redd for at du ikke vil klare det. En klassekamerat får hele tiden beste karakter i alle fag, men det virker ikke som han leser så mye. I går spurte han om du var interessert i å ta en titt på den neste prøven dere skal ha i statistikk. Det viser seg at han har klart å få tak i de fleste av testene dere skal ta fram mot jul. Hva gjør du? Dilemma 1: Varsling - Når er det riktig å si i fra?

Dilemma 2: Lojalitet - Hvem sladrer du aldri på? Skipsbygger Aune vet at skipet ikke er sjødyktig, men sier det ikke til noen. Hvorfor gjør han ikke det?

Dilemma 2: Lojalitet/Hvem sladrer du aldri på? Sist lørdag drikker din beste venn seg fra sans og samling og blir liggende i grøfta ute av stand til å ta vare på seg selv. Han trygler deg senere om ikke å fortelle om dette til foreldrene. Faren hans er trener på fotballaget og en du kjenner godt. Hva gjør du?

Dilemma 3: Livsløgnen/kan du leve med valgene dine? Konsul Bernick setter ut rykter om at det er Johan Tønnesen som har tatt pengene fra kassen. Hvorfor gjør han det?

Dilemma 3: Livsløgnen/kan du leve med valgene dine På ungdomsskolen var du med å mobbe en jente i klassen. Dere laget en falsk profil på Facebook med mye rar informasjon om henne. Det gikk til slutt så langt at hun ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Nå har hun kommet tilbake i klassen og ryktene har begynt å svirre igjen. Hva gjør du?

Ekstra

Alternativ: Livsløgnen Konsul Bernick forstår til slutt at livet hans er basert på en livsløgn. Hva er en livsløgn? A.En løgn som du sa for lenge siden og som du husker enda B.En løgn som har påvirket både andre og deg selv på en negativ måte C.En løgn som er så alvorlig at dersom du avslørte den vil livet ditt forandres radikalt eller du vil gå til grunne.

Alternativ: Livsløgnen/fra hverdagen For å bli godt likt i den nye klassen forteller du en løgn om hvordan du støttet en gutt som ble mobbet på skolen. Det var egentlig motsatt. Du var den som ledet mobbingen. Noen år senere blir denne historien en mediesak. Hva tror du kan konsekvensene blir? A.Ingen fokuserer på din rolle, så dette går bra B.Du blir avslørt og ryktet ditt ødelagt C.Ingen drar deg inn i saken, men du føler sterk skyld for det du har gjort D.Du står fram og tar ansvar