Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Terje Kaldager Hell 1.oktober 2009
Advertisements

Tore Mauseth, plan- og miljørådgiver Årsmøte Støyforeningen 15.mars 2012 Støyhåndtering etter plan- og bygningsloven.
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Kommunal planstrategi.
Planlegging og samfunnsutvikling
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Samspill mellom de nye plantypene
Planstrategiverksted 25. januar 2012, Lillehammer
1. Gran kommune – planstatus:  Kommuneplanens samfunnsdel: – vedtatt i 1989 – vedtatt i 1998 – vedtatt i 2007  Kommuneplanmelding: – vedtatt i 2008.
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Planstrategi som nytt verktøy
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Klima- og bærekraftstrategier i DK Status Framtidens Byer – 4 departementer, 13 bykommuner – intensjonavtale : Areal og transport Stasjonær energi.
KS Folkevalgtprogram Thomas Scheen, rådgiver KS.
HORDALAND MUSIKKRÅD Konferanse for lokale musikkråd Bergen, 12. – 13. mars 2010.
Ny plan- og bygningslov – ny struktur Planlegging i kommunen med fokus på kulturlivet Arild Axelsen, plan- og bygningssjef Frosta kommune Leder Frosta.
Regional transportplan Agder
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Kommunereformen Fellesmøte Styringsgruppen og Referansegruppen v/ordfører Ove Silseth og rådmann Ole Bjørn Moen 1 Eide kommune.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Kommunal planstrategi Teknisk sjef Ove Røys. Stikkordsmessig disposisjon: Hvorfor planlegge ? Det kommunal plansystemets oppbygging og lovgrunnlag Kommunal.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Kommunal planstrategi Temadag Regionalt planforum 12. april 2016.
Foto: Bjørn Erik Olsen Kommunal planstrategi Tim Chr. Tomkins-Moseng Dato Plannettverk Salten.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Kommunal planstrategi Folkevalgtopplæring Sigdal Kommune Tyrifjord Hotell
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
Foto: Bjørn Erik Olsen Dialogmøte planlegging Greta Johansen 21.April 2014.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Forventninger til kommunal planstrategi Tim Christian Moseng Dato Sortland Skulpturlandskap Nordland – Meløy Foto: Aina Sprauten.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommunal planstrategi
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Kommunal planlegging.
Velkommen til folkemøte
Samhandling for effektive planprosesser
Framtidens kommuner og regioner
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
Bærekraftig samfunnsutvikling
Statusoppdatering for planleggingsarbeid
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Bærekraftig samfunnsutvikling
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Ny plan- og bygningslov
Folkehelse - et felles ansvar
Prioriterte mål i kommunalt og fylkeskommunalt planarbeid
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Utskrift av presentasjonen:

Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS

KS Ny planlov, nye muligheter Ny planlov er kommunenes viktigste redskap for Samfunnsutvikling. Kommunene utfordres gjennom: -statlig overprøving av kommunalt skjønn -stort press i forhold til behandling av private planinitiativ -rekrutteringsutfordringer i forhold til fagpersonale

KS Ny planlov, nye muligheter ”Utviklingen er bærekraftig når den imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov”

KS Befolkningsveksten i Østfold, Oslo og Akershus = eller 44% av totalen i 2008

KS Ny planlov, nye muligheter Kommunesektorens viktigste redskap til å skape en ønsket, langsiktig utvikling. Avveiing av forskjellige interesser. Mulighetsrom og handlingsrom. De folkevalgtes redskap Lokaldemokrati – dialog - medvirkning

KS Ny planlov, nye muligheter Planer skal bl.a. sette mål for den fysiske, miljømessige, økonomiske, sosiale og kulturelle utviklingen i kommuner og regioner, avklare samfunnsmessige behov og oppgaver, og angi hvordan oppgavene kan løses legge til rette for verdiskaping og næringsutvikling ta klimahensyn gjennom løsninger for energiforsyning og transport fremme samfunnssikkerhet ved å forebygge risiko for tap av liv, skade på helse, miljø og viktig infrastruktur, materielle verdier mv.

KS Ny planlov, nye muligheter Planleggingen skal fremme helhet ved at sektorer, oppgaver og interesser i et område ses i sammenheng gjennom samordning og samarbeid om oppgaveløsning mellom sektor-myndigheter og mellom statlige, regionale og kommunale organer, private organisasjoner og institusjoner, og allmennheten. Vedtatte planer skal være et felles grunnlag for kommunal, regional, statlig og privat virksomhet i planområdet.

KS Ny planlov, nye muligheter Forventninger fra KS Nasjonal samordning av nasjonale forventninger Dialogmøter mellom nasjonalt og regionalt folkevalgt nivå om forventninger til gjennomføring av nasjonal politikk og regionale behov/ønsker Nasjonale/regionale forventninger må også forankres i kommunestyrene (ikke bare hos ordførerne)

KS Ny planlov, nye muligheter Nasjonale/regionale forventninger må også forankres i kommunestyrene! Gode eksempler på det er i Oppland fylkeskommune. Fylkeskommunen med sine politikere har vært og besøkt alle kommunestyrer i fylket hvor de har invitert til en dialog. Hva er de viktigste utfordringene i din kommune i forhold til en ny fylkesplan?

KS Politisk vilje Ny planlov, nye muligheter Tiltak med gjennomføring Ny planlov, nye muligheter

KS Ny planlov, nye muligheter Kommunenes utfordringer – nye muligheter Kommuneplan/planstrategi -Kjempespennende planredskap -Valgkampredskap? -Parallellbehandling kommunen i mellom -Mulighet for plankoordinering mellom kommunene

KS Ny planlov, nye muligheter Bruken av det nye reguleringsplansystemet -Valg av plantype, områdeplan/detaljplan, kan bli en utfordring. -Her må en gradvis tilegne seg erfaring -Det kan være behov for erfaringsutveksling kommunene i mellom -Bør vurdere en etablering av et nettverk mellom kommuner

KS Ny planlov, nye muligheter Planregister -Kommunene må etablere nye planregistre i henhold til ny lov. -En særlig utfordring blir å tilpasse de gamle planene til dette register. (egen forskrift vil komme) -Mulighet for koordinering på tvers av kommunene

KS Ny planlov, nye muligheter Informasjon -Kommunene bør bearbeide sin informasjon ovenfor publikum, brukere, kunder snarest mulig! Gebyrreglementet - Kommunene må tilpasse gebyrregulativet til ny lov, snarest mulig

KS Ny planlov, nye muligheter Deligasjonsreglementet -Kommunene må etablere nytt delegasjonsreglement innen 1. juli, i for hold til bl.a.: -Fastsetting av planprogram -Vedtak detaljplan -Vedtak mindre vesentlige endringer -Vedtak dispensasjoner……

KS Ny planlov, nye muligheter Kommunene bør tenke i gjennom om det lar seg gjøre å ha et tettere administrativt samarbeid rundt mange konkrete temaer som bl.a. Universell utforming Klima/energi Risiko og sikkerhet, m.m.

KS Planstrategi = politikk Skape felles politiske arenaer fylkeskommune/kommune: –Areal- og transportplanlegging –Planlegging av større sammenhengende natur- og friluftsområder –Vannplanlegging –Klimautfordringer – løsninger

KS Regional og kommunal planlegging Parallelle løp - SAMHANDLING: Kommunal og regional planstrategi Regional planstrategi: avklaring av behov for kommuneoverskridende planer (fylkesdelplan, interkommunale planer med mer) Regionale planer m/handlingsprogram /kommuneplan – samfunnsdel- areal

KS Samhandling med staten Statens Vegvesen Fylkesmannen Jernbaneverket Krav om tidlig avklaring av nasjonale føringer (innsigelser med mer)

KS Kommunal Planstrategi Alt i alt en vurdering av kommunenes planbehov i neste kommunestyreperiode. Definerer hva som er planutfordringene og hvilke planoppgaver som skal gjennomføres. Kommunestyret skal utarbeide og vedta planstrategi minst en gang pr valgperiode og senest et år innen konstituering av kommunestyret.

KS Kommuneplanen Kommuneplanens samfunnsdel gir Politisk retning på planleggingen Sikrer forankring Økt forutsigbarhet Arealdelen er et virkemiddel for gjennomføring

KS Presentasjon | 2008 Vedtak KS Landsting 2008 Alle kommuner og fylkeskommuner skal sette seg konkrete klima- og energimål Utarbeide og iverksette klima- og energiplaner som del av kommune-/fylkesplanen Spesiell oppmerksomhet mot areal- og transport, energi og avfall og kommunens egen virksomhet. Utarbeide planer for forebyggende tiltak, klimatilpasning og beredskap

KS Ny planlov, nye muligheter Opplæringsprogram i KS -regi KS Folkevalgtprogram: –Basisprogram, 2. dager –Folkevalgtdagen Klima Kommunplanlegging

KS Nye arbeidsformer – hopp i det