Sosiale systemer og sosial struktur Et sosialt system er et sett av roller som står i et gjensidig definert forhold til hverandre. Sosiale strukturer er.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Normer, verdier og holdninger
Advertisements

Rollebegrepet, rolleforståelse hos Sulkunen og Goffman
Samfunnvitenskapelige begreper
1 Jeg og samfunnet.
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
ORGANISASJON OG PROSESSER Kjetil Hoff Partner Innsikt1 AS.
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
1 systemer Forelesning sosiale Lise Fogstad høgskolen i Oslo zGrunnutdanningen fysioterapi SIII zKvalifiseringsmål 3.4 zStudenten skal ha grunnleggende.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Hvordan utvikles vi til aktive samfunnsmedlemmer?
HVA ER ORGANISASJONSSTRUKTUR?
Samfunnsfagene. Hva er psykologi? Psykologi = ”Læren om sjelen” Vitenskap som omhandler atferd og mentale prosesser Men programfaget da?
Utenforskap Et nasjonalt problem som må løses lokalt.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
Kommunikasjon og kunnskap. Det moderne mennesket: eksistert i år Skriftspråket: år gammel Vår tid: de fleste kan både lese.
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
RADAR Kapittel 1 Sosialisering. Sosialisering er en prosess der individet tilegner seg kunnskaper, ferdigheter, normer og verdier som kreves for at en.
Roller i ulike sosiale sammenhenger
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Tilpasset opplæring Professor Thomas Nordahl Hafjell
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
Markedsføring av turOrientering Trond Cato Martinsen, Konnerud IL.
Mennesker i arbeid. Arbeidsdeling er et prinsipp som innebærer at det arbeid som må utføres for at et samfunn skal bestå, blir oppdelt i forskjellige.
| Kulturmøter og kulturkonflikter. Hva er kultur? Kultur er samfunnets språk religion tenkemåte kunnskaper.
Valg av verdier bilde. Våren 2015 SSK fotball ønsket å bli mer bevisst på hva vi vil og hvordan vi vil ha det. Alle lag ble bedt om å diskutere verdier.
Foreldremøte Læringsmiljø Jan Åge Almås. Thomas Nordahls 8 punkter for at en elev skal ha et godt læringsmiljø Thomas Nordahl: skoleforsker og professor.
Barnesyn og barns medvirkning
Lekens egenverdi.
Hvorfor en overgangspakke?
Araki mellom kultur, organisasjonskultur og kulturmiks
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
INFORMASJON OM BARNEVERN
Samarbeid og konflikt.
Fremtiden. Fremtiden Ressursfokus vs mangelfokus.
Grupper.
Hvordan oppstår grupper?
Samhandling med ungdom
Er prosessen som fører til at individer eller grupper
Kapittel 8 Roller og normer
Håndtere endringer i organisasjonen
Senter for Teknologi, Innovasjon og Kultur
Arbeidstaker eller selvstendig oppdragstaker (ot. prp. nr
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
En nasjonal oversikt over tilgjengelige fosterhjem?
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst.
Fag og tariffpolitisk konferanse
Kapittel 1 Helse og sykdom
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Læring på ungdomstrinnet
Felles prosjekt for alle velferdstjenestene
Velkommen til foreldremøte
Institusjonelle omgivelser
TVERRFAGLIG SAMARBEID
Forebyggende ungdomsarbeid
Roller.
HVORDAN PROMOTERE ROTARACT?
Velkommen til foreldremøte
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
Utdannet lærer, videreutdanning i arbeid med personer med ASF fra NTNU
Når du blir «pusha» til å gjøre noe du egentlig ikke vil…
GRUNNOPPLÆRING FOR BYSTYREKOMITEENE
Utskrift av presentasjonen:

Sosiale systemer og sosial struktur Et sosialt system er et sett av roller som står i et gjensidig definert forhold til hverandre. Sosiale strukturer er sett av enheter som er ordnet i forhold til hverandre i et bestemt mønster. I et sosialt system finnes det både formelle og uformelle strukturer.

Sosiale roller – tre typer En sosial rolle er summen av alle de forventningene som er knyttet til en person i en bestemt stilling eller posisjon. Situasjonsroller – opptrer i hyppige, men korte møter mellom mennesker. Posisjonsroller – opptrer i hyppige og langvarige relasjoner. Statusroller – roller vi møter jevnlig og som vi vanskelig kan unnslippe – de er stabile, tilskrevne egenskaper hos individet.

Rolleforventninger og rollekonflikter Rolleforventninger er forventninger knyttet til en bestemt rolle Enhver rolle har flere ulike normer å forholde seg til Krysspress er et resultat av motstridende forventninger til et individ Rollekonflikter er et resultat av kryssende forventninger i ulike posisjoner Rollekonflikter kan være intrarollekonflikter eller interrollekonflikter

Primærgrupper og sekundærgrupper Vi skiller vanligvis mellom to ulike typer grupper ut fra størrelse, varighet og kontaktform: Primærgrupper kjennetegnes av å være små og med langvarig og hyppig kontakt – som for eksempel familie og venner Sekundærgrupper blir vanligvis dannet fordi bestemte arbeidsoppgaver skal løses – ofte knyttet til arbeid

Primær- og sekundærsosialisering Primærsosialisering – den grunnleggende fasen av sosialiseringsprosessen – i hovedsak gjennom familien Sekundærsosialisering – fører samfunnsmedlemmene inn i de rollene de kommer til å få i sekundærgrupper – som f.eks. arbeidsplass, klubber og foreninger

Prosesser i sosiale systemer Rekruttering av medlemmer gjøres ikke bare når gruppa blir opprettet, men også for å kompensere for avgang. Sosialisering går ut på å føre de rekrutterte medlemmene inn i nye roller. Produksjon av varer eller tjenester og arbeidet mot et felles mål.

Institusjoner i alle samfunn Familie – rekruttering og sosialisering Produksjon og fordeling – av materielle, kulturelle og sosiale goder Styringssystem – lover og regler om rettigheter og plikter Utdanningssystem – læring på en systematisert måte Religion – skaper felles verdier og gir opplevelse av fellesskap