Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Lilandspeiderne Informasjon.
Advertisements

Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Månedsevaluering Juni I mai og Juni har barna vært på tur til gimle museum. De har kjørt buss, og for noen var det en ny opplevelse. De så mange forskjellige.
Rolighetsmoen barnehage
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Månedsevaluering Januar 2012 Barna utfolder seg i snøen, er kreative og skaper. (Kunst, kultur og kreativitet) Gjennom dramatisering av Eventyr ute tar.
"God bagasje på livets reise."
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Fysisk aktivitet.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Velkommen til foreldremøte høsten Overgang fra felles del til avdelingsvis……  Vi går gjennom stokken  Viser konkretene som støtter hverdagens.
Velkommen til foreldremøte Stokkavannet og Mosvannet.
Hovedfokus på Fiskedammen Trygge barn - voksnes ansvar (fokus på mobbing/utestengelse) Selvstendighet Medvirkning Språk Realfag Friluftsliv Kunst, kultur.
Friluftslivets år 2015 «Nå er det din tur!» Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal håper skoler og barnehager bruker Friluftslivets år til å sette fokus på.
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
Hva er SFO Tilrettelagt omsorgs og fritidstilbud for barn fra 1-4 kl. Gi barna trygghet og et gode aktivitetstilbud med vekt på lek. SFO er en viktig arena.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Observasjonstema: Glede av hverandre. Denne gangen har vi valgt å lage en power point presentasjon, vi håper dette gir dere enda bedre mulighet til å se.
Hva har vi gjort i August? - Vi har blitt kjent med de barna og voksne som har begynt på Regnbuen. - Vi har gått tur og sett hvor alle barna på Regnbuen.
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
Foreldremøte 1. trinn. Oppstarten - Nye rutiner - Nye venner - Friminutt - Matboks - Refleksvest - Innesko - Gymsokker, sklisokker - Skiftetøy - Påkledning.
LitteraturNøkkelordRim og reglerSanger Skinnvotten Mus Rev Villsvin/gris Hare Frosk Bjørn Ride, ride ranke Bjørnen sover Små rumpetroll Med krøllet hale.
UKE 38 – 41: SKOGUKA,BRANNVERN. PERIODEPLAN FOR LEKESTUA UKE 38 – 41: HØST, SKOGUKA,BRANNVERN. Mål for perioden: Barna skal få kjennskap til barnehagens.
Uke 39: Skoguke på Lekestua, høsten Det er tid for høstens skoguke. Vi gleder oss! Skogen innbyr til mye forskjellig lek. Den byr på utforsking,
Periodeplan for Minsten Uke Skoguke, brannvernuke. Periodeplan for Minsten Uke HØST; Skoguke, brannvernuke. Mål for perioden: Barna skal.
Barnesyn og barns medvirkning
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Novembernytt Pytten Nå er høsten her, og vi skriver alt november. Vi legger bak oss en spennende oktober måned, med mye latter, lek og læring. Vi hadde.
Våre familier Skoleåret 2017/2018 Framtid - Samspill - Skaperglede.
HVA HAR VI GJORT I AUGUST?
September Uke/ frukt Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Periodeplan for SOMMERLY Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Relasjonskompetanse DEL 2
Oktobernytt Tiden flyr, og vi legger bak oss en måned med mange felles opplevelser og god lek. Vennskap, respekt, inkludering og toleranse jobbes det med,
Glede gjennom mestring
Månedsbrev Desember 2016 Desember: Tema JUL Mål for barna:
Novembernytt Så var vi alt i november! Vi har i oktober hatt fokus på barn i andre land, spesielt i India. Vi har snakket om de store forskjellene det.
Ukeplan MINSTEN UKE 39: SKOGUKA høst Mandag Tirsdag 26.09
Årshjul rødbasen
DESEMBER November Desember
Årshjul grønnbasen
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
- eksempel fra KROPPSVØING
Studentaktive undervisningsformer
Misunnelse Har dere vært misunnelig på en ting noen andre hadde noen gang? Fortell om det Hvor i kroppen kjenner du misunnelse? Hvordan kjennes følelsen.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Velkommen til førskoledager HASLE SKOLE på Brynseng
Hva er karnevel for oss i Sommerly?
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
Tur-uke på Lekestua, vår 2018.
Voldsforebyggende opplæring
Velkommen til foreldremøte
Dialogisk lesing om vennskap og følelser
Kalender for 2018/2019 Granåsen barnehage SA.
PROGRESJONSPLANER FOR DE ULIKE FAGOMRÅDENE SAMMEN OM EN GOD BARNDOM!
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Utskrift av presentasjonen:

Friluftskortet

-Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta vare på naturen -Barna skal ha respekt for liv -Barna skal gis naturopplevelser -Barna skal bli natursmarte -Barna skal få fysiske utfordringer -Barna skal være i stand til å bruke sansene sine -Barna skal undre seg -Barna skal kjenne og få forståelse for planter, dyr, landskap og vær. -Barna skal få kjennskap og kunnskap om naturfenomen -Barna skal bruke naturen som lekeplass -Barna skal utvikle sin kreativitet -Barna skal gis kunnskap om hva som er nødvendig for å dra og være på tur. -Barna skal medvirke ved å gi uttrykk for eget syn og som jevnlig deltar i planlegging og vurdering av tur. DETTE KREVER ENGASJERTE VOKSNE SOM LIKER Å VÆRE UTE, OG SOM HAR KUNNSKAP OM NATUREN. VOKSNE SOM LIKER Å UTFORSKE OG LEKE I NATUREN OG SOM VISER EKTE GLEDE MED BARNA. I Fjellhaug Frilufts barnehage ønsker vi at:

Når barna er år vil vi legge vekt på at: -Å støtte barna slik at de finner gode måter å være sammen med andre på. - Barna skal få gode opplevelser i naturen sammen med jevnaldrende barn. -Gode opplevelser slik at de blir glad i å være ute. - Barna skal oppmuntres til å bruke alle sansene. - Barna skal få erfaring med ulike materialer. - Å oppmuntre barna til å bruke kroppen sin og være i bevegelse. - De skal bli kjent i barnehagen og med uteområdet vårt - Korte turer i nærområdet.

Når barna er 2 -3 år vil vi legge vekt på: Å støtte barna i deres utvikling på vei mot selvstendighet. Barna vil gjerne klare mye på egenhånd og derfor er det viktig at de oppmuntres til å klare mye selv. Samtidig skal vi voksne lese situasjonen og tilpasse støtten vår etter hva vi ser barnet kan klare. Påkledning er eksempel som barna trenger tid på i denne alderen. Elles er fellesopplevelser viktig for å styrke barns evne til å ta og opprettholde kontakt med andre. - Å oppmuntre barna til å ta i bruk sansene sine. - Å støtte barna i å bevege seg i ulendt terreng. - Å støtte barnas interesse for ting i naturen og lære dem navn på dyr, planter og insekter. - Å gi barna opplevelser knyttet til friluftsliv som for eksempel sitte rundt et bål, lage mat ute, kjenne på stillhet/lytte. - Å bruke naturen som arena for den gode samtalen. - Opplevelsene vi har underveis på en tur og at barna skal få tid til å oppdage og undre seg.

Når barna er år vil vi legge vekt på: - Å støtte barna slik at de utvikler -Å gi barna kunnskaper og erfaringer om naturen. -Å ta i bruk kreative metoder som eventyr, fantasi og rollespill. -Å gi barna motoriske utfordringer der de får prøvd ut kroppen. -Å oppmuntre barna til å bli mer utholdende. Nå kan en i større grad sette konkrete tur mål som for eksempel at i dag skal vi gå til et bestemt sted. -Gi de opplevelser som styrker felleskapet i gruppen. -Finne likheter, sammenlige, måle og sette ord på. -Å gi dem begynnende kunnskap om hvordan ting henger sammen i naturen. Vi skal dra kunnskap som de har fra tidligere over til et nytt nivå der de lærer hvor for eksempel dyr bor og hva de lever av. -De skal få erfaringer med hvor det er lurt å gå, hva bruker en når en skal lage et bål, hvilke tre kan jeg klatre i osv. bidra til å gjøre barna natursmarte.

Når barna er år vil vi legge vekt på: -Barna skal kunne ulike begreper i forhold til ulike årstider, kunne værtyper, dyr, planter og naturfenomen. -Barna skal få erfaring med å bruke kniv. -Å ta barna med på lengre og mer krevende turer. Bevisstgjøre barna på hvordan de bruker kroppen. De skal kjenne på kroppen hvordan det er å være sliten. -Barna skal kunne støtte og oppmuntre hverandre når møter utfordringer i naturen. -Barna skal være med å lage mat utendørs. - Barna skal bli vant med å kjenne etter om de er våte og vite hva de skal gjøre. De skal ta mer ansvar i forhold til påkledning, og skal ha erfaring og kjennskap med hvilke klær det er lurt å ha på seg ved ulikt vær. - At de skal vite hvor garderobeplassen er og skal samtidig kunne legge klærne på plass i skapet etter bruk.

Når barna er år vil vi legge vekt på: -Å gi barna erfaringer slik at de får mer kunnskap om samfunnet og natur eks ved naturvern. -At barna skal kjenne glede ved å sette egne og større mål for turer de skal gå, eks fjelltopper -At barna går mange av fjelltoppene som Tysvær kommune legger ut som poster i terrenget. -Gi barna økt kunnskap om vårt bosted i forhold til resten av verden. Bruke kart og kompass når vi går på tur. -At barna blir bevisstgjort at vi har ulike himmelretninger. -At barna skal ta større ansvar for påkledning, slik at de har innarbeidet gode rutiner før skolestart.