Nettverk for miljø og samfunnsutvikling 5-årig program i - livskraftige kommuner -

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Seniorrådgiver Bjørn Casper Horgen
Advertisements

Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Kommunenettverk for miljø- og samfunnsutvikling Mona Nilsen, rådgiver.
Generelt om Randaberg Kommunen
- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Forpliktene samarbeid mellom Frosta, Levanger og Verdal Kommuner i Nord- Trøndelag Presentasjon av mål, visjoner og prosess pr februar 2003.
NTP og RTP – grensesnitt og samspill Fylkesordførernes/- rådsledernes sommermøte 2011 Vest-Agder, Kristiansand 8/8 Jan Fredrik Lund, leder NTP-sekretariatet.
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Planstrategi som nytt verktøy
1 Dag Henrik Sandbakken statssekretær, 12 K strategiseminar, Langesund 2006 Nye regioner, kommunenes muligheter?
Hovedtrekk. Presentasjon 2006 Strategisk endring Hvorfor programmet? Hvordan skape endring? Hva slags endring?
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling 10 rådgivere, fordelt på hele landet.
Hans Otto Lund Rådgiver. Presentasjon 2009 Med utgangspunkt i reelle utfordringer knyttet til minst to av temaene… Klima og energi Viktige arealpolitiske.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Klima- og bærekraftstrategier i DK Status Framtidens Byer – 4 departementer, 13 bykommuner – intensjonavtale : Areal og transport Stasjonær energi.
Begrensninger og muligheter
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Aktørenes roller i planprosessene
Kommuner for folks behov Tid for systemendringer Kommunal- og regionalminister Erna Solberg KS ordførerkonferanse i Oslo
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Universell utforming i Mandal
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
1 Statssekretær Roger Iversen, Kommunal- og regionaldepartementet Utfordringer i offentlig sektor.
Boligutfordringer i Oslo og Akershus Innlegg ved politisk rådgiver Roger Iversen Kommunal- og regionaldepartementet.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Dialogkonferanse Oslo Ny helhetlig tilnærming til regional- og distriktspolitikken v/Johan Petter Barlindhaug Leder av Distriktskommisjonen.
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene mars 2006 Gode lokalsamfunn for menneskelig trivsel, bosetting og verdiskaping v/statsråd Helen.
Pressekonferanse 9. mai 2003 Statsråden St.meld. nr. 31 ( ) Storbymeldingen Om utvikling av storbypolitikk.
Regionale forskningsfond
Presentasjon 2008 Livskraftige kommuner – modell for samarbeid med andre land Gunnbjørg Nåvik Møte i KS’ internasjonalt nettverk september 2009.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Oppgavemeldingen Kommunal- og forvaltningskomitéen 14. april 2015 Gunn Marit Helgesen, styreleder KS Tore O. Sandvik, leder fylkesordførerkollegiet.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
God planlegging Rådgiver Marianne Siiri, seksjon for plan og miljø Dato
FNF-samlingen, Granavolden Kjetil Bjørklund, KS 28. august 2007.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Grønne energikommuner Klima-og energi Mona Nilsen, rådgiver Livskraftige kommuner og Grønne energikommuner.
1 Stjørdal 8. september Seniorrådgiver Inga Gjerdalen Statlig styring av kommunesektoren.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
Samkommune – det beste fra to verdener? Samrådingsmøte i Fjellregionene, Storstuggu, 25. november 2009.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
”Nasjonal arealpolitikk med vekt på hyttebygging og forhold stat-kommune” FNF – samling 29. August 2006 Seniorrådgiver Olav Stav Planavdelingen Kommunalseksjonen.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
SPR for SBATP og jordvern Olav Malmedal
Felles europapolitisk arbeid gjennom
Utgreiing av kommunestruktur
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
Bærekraftig boligbygging
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Lokal samfunnsutvikling i kommunene (LUK)
Utskrift av presentasjonen:

Nettverk for miljø og samfunnsutvikling 5-årig program i - livskraftige kommuner -

2 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Bakgrunn for programmet St.meld 21 ( ) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets tilstand –Oppfølging av Nasjonal Agenda 21 Regjeringens moderniseringsarbeid i kom.sekt. Kommuneproposisjon 2006 Kommunelovens § 1 KS Strategier KS FoU-prosjekt ”Den samfunnsaktive kommunen”

3 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Begrunnelsen Mange kommuner har gjort mye spennende Regjeringen ønsker å styrke kommunene sin rolle som verdiskaper og samfunnsutvikler Regjeringen ønsker at Norge skal bli Foregangsland innen miljø og bærekraftig utvikling Vri fokus fra tjenesteproduksjon til samfunnsutvikling Regjeringen ønsker å videreutvikle styrings- og rapporteringssystemer som integrerer miljø og samfunnsutvikling

4 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern i - forankring Samarbeidsavtale signert av ledelsen i MD og KS Avtalen godkjent av Regjeringen – februar Programmet inngår i konsultasjonsordningen mellom staten og kommunene Departementer, direktorater, forsknings- og fagmiljø, frivillige organisasjoner, fagforeninger, næringslivet er invitert til deltakelse

5 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern i ntensjoner Etablere og drive kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling, etter modell av Effektiviseringsnettverkene Utvikle en enda mer offensiv politikk for miljø og samfunnsutvikling i deltakerkommunene – med lokalsamfunnet som oppdragsgiver og partner Gi grunnlag for å videre- utvikle statlige ramme- betingelser og virkemidler

6 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern …l i v… Det handler om å skape livskraftige kommuner –et livskraftig miljø, en livskraftig samfunnsutvikling Det handler om å være i noe – i motsetning til utenfor, –være med i nettverkene, bo i kommunen, leve i et livskraftig fellesskap Programmet i overlater til deltakerne å selv finne svarene, utveiene, løsningene – men hvor retningen er satt

7 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Retning for i nnhold fra program til varige effekter Tema: –Klima og energi –Viktige arealpolitiske hensyn –Livskvalitet og folkehelse –Samarbeid mellom lokalsamfunn i Sør og Nord –Framtidsrettet produksjon og forbruk, miljøbasert næringsutvikling –Kulturminner og kulturmiljøer Økt statlig samarbeid for å utløse det lokale handlingsrommet Styres av KS – MD bidrar (10 mill/år) Bidra til mer forpliktende konsultasjoner mellom staten og kommune-sektoren (Soria Moria)

8 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Retning for arbe i dsmåte i nnsikt i egne og andres resultater for å dele og lære i nvolvere innbyggerne, frivillige organisasjoner, næringslivet og regionale myndigheter i dentifisere innsatsområder og fastsette mål for forbedringer i ntegrere innsatsområdene i kommunenes ordinære plan- og styringssystem i verksette tiltak som ivaretar miljøet og skaper livskraft i ndikatorutvikling – til å måle, dokumentere og vurdere resultater i nformere innbyggerne og partnerne i kommunesamfunnet om resultatene i nspirere til en videreutvikling av statlige rammebetingelser og virkemidler

9 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern B i stand i prosessen Rådg i vere knyttet til KS i regionene –Analysebistand om status og utvikling –Formidle gode i -eksempler, i -verktøy og i - arbeidsformer –Koordinere regionalt støtteapparat Fagnettverk regionalt og nasjonalt Verktøyutvikling Frie midler til nettverkene

10 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern i nvitasjon Invitasjon til kommunene mai-juni Krav om politisk vedtak om deltakelse og en ansvarlig kontaktperson/prosjektansvarlig innen 2006 Angi tema kommunen vil starte med/noe som er på gang Angi gjerne hvilke kommuner det er formålstjenlig eller ønskelig å samarbeide med Administrativ vedtak om å delta som pilotkommune 1.juli Oppstart pilotkommuner august. Oppstart nettverk vinter

11 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Kommunenes ulike roller Myndighetsutøver Lokalsamfunnsutvikler Tjenesteprodusent Demokratisk aktør

12 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Hva kjennetegner ”Plusskommuner”? KRD har kartlagt: Sterkt lokalt engasjement og gründerånd Samhandlingsorienterte med sterke allianser mellom lokale ildsjeler og kommunen Omstillingsorienterte og opptatt av kunnskapsutvikling. Positiv framtidstro Lokal mobilisering. Frivillige organisasjoner utgjør en stor kraft Attraktive bo- og livsvilkår Oppbygging av større regionale arbeidsmarkeder og eksterne nettverk

13 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Klima og energi Drivhuseffekten og utslipp av CO2 Beredskap mot ekstremhendelser, blant annet i arealplanlegging Effektivitet i ressursbruken. Energisparing. Energivennlig utbygging og utvikling av alternative energikilder Energivennlige bygg Miljøvennlig transport

14 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Arealpolitiske tema Arealpolitikken – som viktig del av miljøvernpolitikken St. meld nr 21 ( ) 10 nye, overordnende arealpolitiske mål

15 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Nasjonale resultatmål (knyttet til LNF) 1.Strandsonen – innskjerping og differensiering 2.Vassdragene – helhetlig forvaltning 3.Fjellområdene – helhetlig forvaltning 4.Villreinen – sikre leveområder 5.Fritidsbebyggelse – lokalisering og utforming 6.Landskapet - miljøkvaliteter 7.Jordvern og kulturlandskap 8.Vindkraft – konfliktvurderinger/samordnede prosesser

16 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Strandsonen Stanse nedbyggingen Restriktiv behandling av planer og dispensasjoner i strandsonen Sikre områder, fjerne stengsler Kystsonenettverk Juridisk bistand Rapporteringer - KOSTRA Lovendringer Foto: Svein Magne Fredriksen

17 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Mer miljøtilpasset hytteutbygging Nasjonale retningslinjer og prinsipper Klare grenser og riktig lokalisering der viktige miljøverdier ivaretas Bedre kvalitet – estetikk, terrengtilpasning, infrastruktur, felles- områder Økt samspill friluftsliv, reiseliv, landbruk Mer grunneier- samarbeid Styring av energibruk Bolig eller hytte?

18 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern

19 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern By og tettsteder må utvikles med vekt på : Foto: Svein Magne Fredriksen Effektiv arealbruk Klare avgrensninger mot LNF - områdene Attraktive sentrumsområder

20 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Livskvalitet og folkehelse Helsefremmende tiltak Livskvalitet, trivsel og nærmiljø Friluftsliv Frivillighet og partnerskap for bedre helse Luftforurensning Støy

21 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Miljøsamarbeid Nord - Sør Demokratiutvikling Miljøledelse og kompetanse Miljøtiltak Partnerskap

22 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Framtidsrettet produksjon og forbruk Avfall; Reduksjon, gjenbruk og gjenvinning Miljøvennlig materialer Lokalproduserte materialer Energisparing

23 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Framtidsrettet produksjon og forbruk Lokalprodusert og økologisk produsert mat Organisasjonsutvikling og styrking av lokal miljøforvaltning Miljøhensyn i innkjøp og anbud Integrering av miljø og bærekraft i eierskap av interkommunale selskap, kommunale virksomheter og aksjeselskap – miljøsertifisering Grønt reiseliv

24 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Kulturminner og kulturmiljø Kulturbasert næringsutvikling Lokal identitet og kultur som drivkraft i lokalsamfunnsutviklingen

25 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Finansiering MD – eget prosjekt Virkemidler knyttet til utviklingsprosjekt og generell støtte Samordning mellom departementene –SD –Transport.. –LMD- Arealplanlegging, næringsutvikling –HOD - Folkehelse….. –NHD/IN- Næringsutvikling (Innovasjon Norge) –BFD- Forbruk –UFD- Utdanning –UBD/Norad- Nord-Sør –OED- Energi/klima –KRD- Kommunepolitikk/KOSTRA –FAD- Effektivisering/Innkjøp/ Direktoratene Fylkesmennene – landbruks- og skjønnsmidler Fylkeskommunen - regionalutviklingsmidler

26 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Konklusjon og resultat Miljø og bærekraftig utvikling integreres i all virksomhet (planlegging og forvaltning) Miljø og samfunnsutvikling integreres i kommunenes ordinære plan, styrings- og rapporteringssystem Alle i ledere i kommunenes plan- og forvaltningsarbeid skal gis ansvar og roller Det utvikles verktøy for økt effektivitet og bedring av kvalitet i plan og prosess En framtidig mer varig modell av miljø- og samfunnsutviklingsarbeidet. Det gis mer langsiktige rammer Bedre og mer direkte dialog mellom kommune og stat Økning i stimuleringsmidler fra staten Sterkere statlig samordning

27 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern i-kommunen.no Alt om satsingen og det 5-årige programmet finnes på –Om programmet –Om regionene –Om temaene

28 Miljøverndepartementet Lokalt miljøvern Framtid-kom.no Nordisk konferanse om bærekraftig samfunnsutvikling oktober i Oslo Sterkt ønske om brei nordisk deltakelse. Vi må alle bli gode ambassadører