PROGRESJONSPLANER FOR DE ULIKE FAGOMRÅDENE TIØRINGEN BARNEHAGE SAMMEN OM EN GOD BARNDOM!

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Advertisements

Matematikklek i Solsletta barnehage
Månedsevaluering november 2011
Evaluering av september på blå
SENTRUM BARNEHAGE Utarbeidet i 2010
Vi møter sommeren med respekt og undring… med utgangspunkt i eget ståsted er vi nysgjerrig i møte med * ulike årstider – nye erfaringer *små og store dyr.
Språk, Tekst og Kommunikasjon
Turene i November har gått til:
MÅNEDSEVALUERING NOVEMBER Vi har hatt fokus på helse og prata om at det er viktig med god håndhygiene. Vi vil ikke bli syke! Barna vasker hendene før måltid.
Kroppsøvingsdidaktikk
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Ny rammeplan for barnehagen
Religion, etikk, filosofi: Ny Rammeplan for barnehagen
På barnehagens lunsjmeny!
Evaluering av november på Blå avdeling:
Månedsevaluering Januar 2012 Barna utfolder seg i snøen, er kreative og skaper. (Kunst, kultur og kreativitet) Gjennom dramatisering av Eventyr ute tar.
Teknologisk påvirkning av barns oppvekst
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
"God bagasje på livets reise."
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Tilbakeblikk fra desember på Rød. Natur, miljø og teknikk Barna har fått erfare hvordan teknikk kan brukes i leken.
Rammeplan for barnehagen. Nytt på nytt eller noko heilt anna? Loen mars 2006.
Matematikk 1. trinn Læreverk: Multi, Gyldendal forlag
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Barnehagene i vår tid Oppdrag En ”annen” barnehage og en annen tid? Horten Turid Thorsby Jansen.
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Særlig fokus på vår avdeling Tilvenning og tilknytning – Trygghet, omsorg og nærhet Relasjoner – Mellom barn-voksne og barn-barn Lek, begynnende samspill/rollelek.
LitteraturNøkkelordRim og reglerSanger Skinnvotten Enkel versjon av juleevangeliet til adventsamlingene Mus Rev Villsvin/gris Hare Frosk Bjørn Ride, ride.
Sosial kompetanse Barn som fungerer i lek og lærer sammen med andre barn tilegner seg verdier som respekt og toleranse for ulike mennesker. Vi snakker.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Velkommen til foreldremøte Stokkavannet og Mosvannet.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Årsplan 2013/2014 SOLÅSSTUA BARNEHAGE Solåsstua barnehage, Føllingstadvei 15, 2819 Gjøvik tlf
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Månedsplan for september Temaet for denne måneden: Meg selv Målet for denne perioden er å gi barna kjennskap kroppen 1 Gruppe 1: tema inne Gruppe 2 og.
LitteraturNøkkelordRim og reglerSanger Skinnvotten Mus Rev Villsvin/gris Hare Frosk Bjørn Ride, ride ranke Bjørnen sover Små rumpetroll Med krøllet hale.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
Kunsten å omgås andre Få venner Holde på venner Ha tro på seg selv Ta hensyn og vise omtanke Kunne samarbeide og løse konflikter Kunne kommunisere verbalt.
UKE 38 – 41: SKOGUKA,BRANNVERN. PERIODEPLAN FOR LEKESTUA UKE 38 – 41: HØST, SKOGUKA,BRANNVERN. Mål for perioden: Barna skal få kjennskap til barnehagens.
Periodeplan for Minsten Uke Skoguke, brannvernuke. Periodeplan for Minsten Uke HØST; Skoguke, brannvernuke. Mål for perioden: Barna skal.
FAGOMRÅDENE 1-3 ÅR BARNETS BESTE ANTALL,ROM OG FORM
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS.
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
MARS MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG
Periodeplan for SOMMERLY Uke Høst, Skoguke og brannvern .
MARS I Mars starter vi opp med forberedelser til påske. Vi skal ha forming hver mandag og skal da lage påskepynt. Vi skal også snakke litt om hvorfor.
MARS I februar har vi startet opp med en time i gymsalen for 3 og 4 åringene. Dette er noe vi opplever at barna synes er veldig kjekt og vi ser at barna.
1. Kommunikasjon, språk og tekst
PROGRESJONSPLAN 1-3 ÅR NÆRMILJØ OG SAMFUNN ANTALL, ROM OG FORM
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
SENTRUM BARNEHAGE Utarbeidet i 2010
PERIODEPLAN FOR FEBRUAR 2019
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
PROGRESJONSPLANER FOR DE ULIKE FAGOMRÅDENE SAMMEN OM EN GOD BARNDOM!
Foreldremøte Odderøya barnehage
Utskrift av presentasjonen:

PROGRESJONSPLANER FOR DE ULIKE FAGOMRÅDENE TIØRINGEN BARNEHAGE SAMMEN OM EN GOD BARNDOM!

Fagområde: Etikk Religion Filosofi Følgende erfaringer og opplevelser vektlegges og tilpasses barnas forutsetninger, ønsker og behov. 1 og 2 åringer ¤ Omsorg, nærhet og interesse for hverandre, i praksis. ¤ Grunnleggende følelsesuttrykk. ¤ Øve på mestring av sinne. ¤ Øve på forståelse av samspill, jeg, du, vi. ¤ Delta i markering av høytider. ¤ Rom og tid til undring og stillhet. 3 og 4 åringer ¤ En begynnende forståelse for hvordan vi kan leve sammen på en positiv måte. Øve på å ta hensyn til hverandres ønsker. ¤ Bruke barnas spørsmål som utgangspunkt for samtaler, refleksjoner og aktiviteter. ¤ Delta i markering av høytider. 5 og 6 åringer ¤ Ta hensyn og vise omsorg. ¤ Respekt og toleranse for ulikheter blant de vi har rundt oss, både store og små. ¤ Trene på å løse konflikter på en god måte. ¤ Bruke barnas spørsmål som utgangspunkt for samtaler, refleksjoner og aktiviteter, og øve på å vurdere muligheter og mulige resultat. ¤ Delta i markering av høytider, bl.a. adventstund i Dolstad kirke..

Fagområde: Kommunikasjon Språk Tekst Følgende erfaringer og opplevelser vektlegges og tilpasses barnas forutsetninger, ønsker og behov. 1 og 2 åringer ¤ Lese bøker sammen med barna, peke, lære navn på gjenstander, farger, dyr osv. ¤ Bruke språket aktivt, sette ord på det vi gjør, f. eks ved bleieskift, påkledning, måltid, lek osv. ¤ Øve blikkontakt og turtaking. ¤ Bruke bevegelsessanger og enkle rim, regler og telleleker. ¤ Ha bøker tilgjengelig. 3 og 4 åringer ¤ Lyttelek og høytlesning. ¤ Kjenne igjen navnet sitt som ordbilde. ¤ Rim og regler. ¤ Begynnende logolesing og skriving. ¤ Å kunne si ifra om egne behov. ¤ Å kunne bruke spørreord (hvem, hva, hvor, hvorfor og hvordan). ¤ Spille spill, øve på turtaking, følge regler. 5 og 6 åringer ¤ Få kjennskap til tekstskaping ved å lage historier selv. ¤ Å kunne fortelle og lytte til andre. ¤ Arbeid med språkleker. ¤ Rim og regler. ¤ Lære å skrive navnet sitt. Prate om hva vi gjør, har gjort og skal gjøre. ¤ Arbeidsoppgaver i førskoleklubben. ¤ Spille spill, mestre turtaking. ¤ Bli fortrolige med symboler som tallsiffer og bokstaver.

Fagområde: Kunst Kultur Kreativitet Følgende erfaringer og opplevelser vektlegges og tilpasses barnas forutsetninger, ønsker og behov. 1 og 2 åringer ¤ Å leke med farger, fargelegging, maling (også fingermaling). ¤ leire som formingsmateriell, kjenne, føle og prøve. ¤ Dramatisering av enkle eventyr. Bli kjent med en del barnesanger, med og uten bevegelse. ¤ Bruke musikk til bevegelse, dans. 3 og 4 åringer ¤ Barnesanger med og uten bevegelse, sangleker. ¤ Lære å klippe med saks. ¤ Maling, blande farger. ¤ Fargelegging (innenfor streken). ¤ Dramatisering av eventyr. ¤ Leke med rytme, klappe navn osv. 5 og 6 åringer ¤ Jobbe med kjente og ukjente eventyr, dramatisering. ¤ Veving. ¤ Blanding av farger, ulike nyanser. ¤ Utvikle sine evner til å bearbeide sine inntrykk og gi varierte uttrykk gjennom skapende virksomhet.

Fagområde: Nærmiljø Samfunn Følgende erfaringer og opplevelser vektlegges og tilpasses barnas forutsetninger, ønsker og behov. 1 og 2 åringer ¤ Bli kjent med og føle seg trygg inne i barnehagen og på uteområdet. Utvide vennekretsen etter hvert. ¤ Ha varierte leker og utstyr, for begge kjønn tilgjengelig. ¤ Små turer i nærmiljøet. ¤ Samtale om barne-tv. ¤ Klippe ut bilder fra avisen, snakke om og vise frem dersom det er noen vi kjenner. 3 og 4 åringer ¤ Få kjennskap til stedsnavn i byen, snakke om hvor vi bor. ¤ Turer i skogen og i nærmiljøet. ¤ Å oppleve at gutter og jenter blir behandlet likeverdig og får samme oppmerksomhet og like utfordringer. ¤ Klippe ut bilder fra avisen, snakke om og vise frem dersom det er noen vi kjenner. 5 og 6 åringer ¤ Få litt kjennskap til samisk kultur og hverdagsliv. ¤ Besøke andre barnehager. ¤ Lære å sette pris på naturen og å ta vare på den. ¤ Likeverd mellom gutter og jenter. ¤ Familien før og nå. ¤ Delta på sammenkomster / arrangementer utenfor barnehagen. ¤ Klippe ut bilder fra avisen, snakke om og vise frem dersom det er noen vi kjenner. ¤ Avslutningstur for førskoleklubben. ¤ Bedriftsbesøk i nærmiljøet.

Fagområde: Natur Miljø Teknikk Følgende erfaringer og opplevelser vektlegges og tilpasses barnas forutsetninger, ønsker og behov. 1 og 2 åringer ¤ Være ute daglig i barnehagen, stort sett i all slags vær. ¤ Bli kjent med de vanligste dyrene som finnes i skogen i Norge (bjørn, rev, hare, elg). ¤ Dra på kortere turer utenfor barnehagen. ¤ Snakke om ting, vær og dyr i naturen. ¤ Enkel søppelsortering i praksis. 3 og 4 åringer ¤ Daglig utelek i barnehagen, uansett vær. ¤ Lære navn på dyr. ¤ Bli kjent med de vanligste dyrenes betydning i mat og klesproduksjon (melk, kjøtt, egg, ull) ¤ Bli kjent med de ulike årstidene, kjennetegn. ¤ Lære de mest kjente blomstrene (hvitveis, løvetann, hestehov). ¤ natur og miljøvern, søppeljakt. 5 og 6 åringer ¤ Daglig utelek i barnehagen, uansett vær. ¤ Lære om de ulike årstidene. ¤ Lære om dyr i Norge, faktakunnskaper om dem. ¤ Lære navn på noen trær og blomster. ¤ Natur og miljøvern, søppelsortering.

Fagområde: Kropp Bevegelse Helse Følgende erfaringer og opplevelser vektlegges og tilpasses barnas forutsetninger, ønsker og behov. 1 og 2 åringer ¤ Nærhet og respekt i stellesituasjoner. ¤ Øve på grunnleggende hygiene, håndvask, tørke nesen, gå på do. ¤ Sette ord på følelser, få trøst. ¤ Hvile etter behov. ¤ Tilrettelegging for fysisk utfoldelse og grovmotoriske utfordringer, både ute og inne (for eksempel i gymsalen). ¤ Øve finmotorikk med byggelek, puslespill, tegning m.m. 3 og 4 åringer ¤ Mestring ved påkledning. ¤ Lek i gymsal, dans, bevegelsessanger. ¤ Erfaring og mestring ved bruk av kroppen, både ute og inne. ¤ Forståelse av renslighet, håndvask, dogåing. ¤ Navn og funksjoner på ulike kroppsdeler. ¤ Aktiv deltagelse på turdager. ¤ Gode matvaner. 5 og 6 åringer ¤ Grunnleggende forståelse av indre og ytre organers funksjoner. ¤ Forståelse for viktigheten av hygiene, eventuelt konsekvenser. ¤ Lære å sette grenser for seg selv og egen kropp. ¤ Gode matvaner. ¤ Kroppsbeherskelse, grov og fin motorikk. Utfordringer og mestringsglede bl.a. i gymsalen, klatrestativ og trær. ¤ Øve finmotorikk ved perling, tegning, smøre mat osv. ¤ Aktiv deltagelse på turdager.

Fagområde: Antall Rom Form Følgende erfaringer og opplevelser vektlegges og tilpasses barnas forutsetninger, ønsker og behov. 1 og 2 åringer ¤ Enkel telling og mengdeforståelse. ¤ Lek med geometriske konkreter. ¤ Stor og liten. ¤ Bruke begreper som over, under, inni, bak, ved siden av osv. 3 og 4 åringer ¤ Matematiske begreper, bruke ord som sirkel, kvadrat, trekant. ¤ Telle til 10. ¤ Dekke matbordet. ¤ Spille spill (med terning). ¤ Se på tallsymbolene 0-9. ¤ Sortere etter størrelse og form. 5 og 6 åringer ¤ Telle til 20 ¤ Telle mengder, bruke tallsymbolene. ¤ Enkel statistikk. ¤ Dekke matbordet. ¤ Oppgaveark i forhold til mengder og tallsymbol. ¤ Lære navn på geometriske konkreter.