Arbeidsmiljøet for ansatte

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
bortsetting av arbeid og innleie av arbeidstakere
Advertisements

4.3 FORSKRIFT OM ORGANISERING, LEDELSE OG MEDVIRKNING
Systematisk HMS arbeid
Et eksempel på hvordan kan en dokumenterer IK – Akvakultur?
 Arbeidsgiver skal sørge for at BHT bistår med planlegging og gjennomføring av fysiske og organisatoriske endringer i virksomheten, herunder etablering,
SYSTEMATISK HMS-ARBEID
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Arbeidstakermedvirkning i HMS-styring
Revisjon ved Rikshospitalet den 11. – 18. desember 2007.
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
ELEMENTÆR GRUNNLEGGENDE SIKKERHETSOPPLÆRING
Arbeidsmiljø 2008.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
eksempler på HMS-faktorer:
Lynkurs i SWOT-analyse Roald Bjørklund, Psykologisk Institutt
HMS i UiO med Internasjonale standarder og Internkontrollforskriften av 1997 HMS ko-ordinatorseminar utgave                                
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Plikt til internkontroll Per Gammelsæther Ikks AS / RO
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
Systematisk Helse- Miljø- og Sikkerhetsarbeid Arbeidsmiljøloven
Rammeavtalen, internkontroll og bedriftshelsetjeneste PSLs time 2010 Frode Solberg Fagsjef/advokat Legeforeningen.
Byggherreforskriften
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Kvalitetssikring av byggeprosjekt – del 4
Hvorfor vernerunder Kurs i vernearbeid/vernerunder 23. januar 2013
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur Denne presentasjon er utarbeidet av Fiskeridirektoratet og Mattilsynet i forbindelse med innføring av IK – Akvakultur.
Et eksempel på hvordan du kan dokumenterer IK – Akvakultur?
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Samhandling leder/verneombud
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
Noen nyttige råd og tips – IK - Akvakultur
IK-forskriften Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften) Historikk Hvorfor drive systematisk.
Hovedkontormodell og HMS
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Roller Arbeidsgiver – Arbeidstaker – Verneombud (AML) AMU
Styrking av miljørettet helsevern i skolen Hva kan kommunen gjøre – egenkontrollen og godkjenningen Prosessen i Skedsmo kommune Hans Petter Buvik, Helseavdelingen.
Planlegge og prioritere tiltak
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Internkontroll ved Setesdal vgs Mål: ”Å få til felles rutiner og dokumentasjon”, virksomhetsplanen Hele internkontrollsystemet ligger i Fronter, rom.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Krav til sikring av personopplysninger i hht pol § 13 og pof kap. 2 Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
INTERNKONTROLL - Medlem av Norges største frittstående elektrikerkjede -
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
Hva er risiko ? Med ” risiko” menes sannsynligheten for og konsekvensene av at noe uønsket skal hende eller utvikle seg.
Arbeidsmiljøkurs 9.mai Arbeidsmiljøloven 2.Arbeidsmiljø – hva er vi snakker om? 3.HMS-aktørene 4.Medarbeiderskap - medvirkning 5.Møteplasser.
Roller i arbeidslivet Arbeidsgiver Arbeidstaker Verneombud Arbeidsmiljøutvalg Bedriftshelsetjeneste ml?tid=207363http://
Introduksjon til systematisk HMS- arbeid Presentasjon
Sikker bruk av motorsag. Mål for kurset Sikker bruk av motorsag Hoggeteknikk Vedlikehold.
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
HMS – Helse, Miljø og Sikkerhet
Kvalitet, risiko og avvik
Helse, miljø og sikkerhet i kjemiundervisningen
Helse miljø og sikkerhet
Kurs for brukere av KFF-KSS
Hvordan lykkes i rollen som verneombud?
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Tilsyn med styring av renhold, hygiene og arbeidsmiljø for forpleining
Arbeidsmiljøkurs (40 timers HMS-kurs)
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Kurs for brukere av KFF-KSS
HMS I YTRE TASTA BARNEHAGE 2018/2019
Utskrift av presentasjonen:

Arbeidsmiljøet for ansatte KFF-KSS, modul 2, del B Administrasjonspermen

HMS-arbeid Arbeidsmiljøloven § 3-1 1) For å sikre at hensynet til arbeidstakers helse, miljø og sikkerhet blir ivaretatt, skal arbeidsgiver sørge for at det utføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid på alle plan i virksomheten. Dette skal gjøres i samarbeid med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte. 2) Systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid innebærer at arbeidsgiver skal: a)fastsette mål for helse, miljø og sikkerhet, b)ha oversikt over virksomhetens organisasjon, herunder hvordan ansvar, oppgaver og myndighet for arbeidet med helse, miljø og sikkerhet er fordelt,

HMS-arbeid Arbeidsmiljøloven § 3-1 (forts.) 2) c) kartlegge farer og problemer og på denne bakgrunn vurdere risikoforholdene i virksomheten, utarbeide planer og iverksette tiltak for å redusere risikoen, d) under planlegging og gjennomføring av endringer i virksomheten, vurdere om arbeidsmiljøet vil være i samsvar med lovens krav, og iverksette de nødvendige tiltak, e) iverksette rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge overtredelser av krav fastsatt i eller i medhold av denne lov, f) sørge for systematisk arbeid med forebygging og oppfølging av sykefravær,

HMS-arbeid Arbeidsmiljøloven § 3-1 g) sørge for løpende kontroll med arbeidsmiljøet og arbeidstakernes helse når risikoforholdene i virksomheten tilsier det, jf. bokstav c, h) foreta systematisk overvåking og gjennomgang av det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet for å sikre at det fungerer som forutsatt. 3) Departementet kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om gjennomføringen av kravene i denne paragraf, herunder om krav til dokumentasjon av det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet.

Oppsummering aml § 3-1 Systematisk og i samarbeid med ansatte Mål skal formuleres Oversikt over virksomheten: Ansvar, myndighet Vurdere risiko – plan for reduksjon av risiko Arbeidsmiljø vurderes når driften legges om Rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge lovbrudd Systematisk ang forebygge/følge opp fravær Løpende kontroll ved høy risiko Systematisk gjennomgang av HMS-arbeidet

Internkontrollforkskriften 1. sørge for at de lover og forskrifter i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen som gjelder for virksomheten er tilgjengelig, og ha oversikt over de krav som er av særlig viktighet for virksomheten 2. sørge for at arbeidstakerne har tilstrekkelig kunnskaper og ferdigheter i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, herunder informasjon om endringer 3. sørge for at arbeidstakerne medvirker slik at samlet kunnskap og erfaring utnyttes (Fra internkontrollforskriften §5)

Internkontrollforskriften Internkontrollen skal dokumenteres i den form og det omfang som er nødvendig på bakgrunn av virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse. Dokumentasjon som følger av krav i eller i medhold av helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen, for eksempel instrukser, tillatelser, kompetansebevis, sertifikater o.l. skal inngå. Skriftlig dokumentasjon etter denne forskrift skal minst omfatte ……

Dokumentasjonskrav Mål skal formuleres Oversikt over virksomheten: Ansvar, myndighet Vurdere risiko – plan for reduksjon av risiko Rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge lovbrudd Systematisk gjennomgang av HMS-arbeidet Interkontrollforskriften § 5

KFFs adm.perm Denne permen er nå revidert. Her finner dere informative og praktiske opplysninger under følgende overskrifter: HMS generelt Om lover og forskrifter Ansvars og oppgavefordeling (både i skoler med og uten internat) Vernerunder Rapportering Utforming av HMS-planer Prosedyrer for avviksbehandling

KFFs adm.per, forts. I permen finner dere veiledning om hvordan finne frem i en jungel av regler og bestemmelser. Dere finner noe om bl.a. Internkontroll Risikovurdering Sikkerhetsopplæring Beredskapsplaner

KFFs adm.perm, forts. Produktdatablad og stoffkartotek Registrering av ulykker og sykdom Førstehjelpsutstyr og førstehjelp Vi anbefaler å bruke adm.permen parallelt med KFF-KSS.

Oppfyller vi lovens krav? Krav til psykososialt miljø Krav til fysisk miljø Verneombud (frivillig med 1-9 ansatte) Arbeidsmiljøutvalg (når mer enn 50 ansatte, eller ved mer enn 20 ansatte dersom en avpartene krever det) Mange ”særlover”: Matloven, Brann- og ekspolsjonsvernloven, o.s.v.

Periodisk kontroll Hyppighet? Brannvernrunde 4 g. pr år (rømningsveier, dører, slukningsutstyr, orden ….. ) Annen bygningssjekk (vannlekkasje, luftkvalitet …) Farlige stoffer (oppbevaring, bruk, avfallshåndtering)

Periodisk kontroll Hvem foretar kontrollen? Kontrollgruppe som for øvrig i KFF-KSS Verneombud AMU, skolemiljøutvalg

Periodisk kontroll Hvordan? Sjekklister Innleid hjelp (måling av luft, lys, lyd ..) Brannvern i samarbeid med brannvesen Vernerunder