Gjere for å lære Kvernsteinsparken i Hyllestad

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vurdering i friluftsliv
Advertisements

Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Kva konsekvensar har Kunnskapsløftet for norskfaget i lærarutdanninga ved HSF? Utgangspunkt i nye emne i Kunnskapsløftet.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Fra fem på rad til et mangfold av læringsarenaer……
Informasjonskompetanse Evnen til å… –finne –avgrense –evaluere –bearbeide –anvende –forstå –bruke lovlig og etisk …informasjon.
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
Stemmerett 16 år: Skolens rolle Kompetansemål Demokratisk deltakelse Elevenes læring – i og utenfor skolen Stemmerett 16 år: Skolens rolle.
Smykker av resirkulerbart materiale
Entreprenørskap i lærarutdanningen
1 Nye læreplaner – Noen utfordringer for lærerne Utdanningsforbundet 3. mai 2005 Stein Dankert Kolstø Institutt for fysikk og teknologi Universitetet i.
Tverrfaglige prosjekt
Arbeidstidsavtalen.
FAGERLIA VIDEREGÅENDE SKOLE: PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID
Kultur- og konstruksjonssti Om fag og praksis i barnehagelærarutdanning og barnehage BLU, 1. år, STM 2015.
Visjon Ørsta vidaregåande skule: Meistring gjennom aktivitet og utforsking.
Ludvigsen-utvalet NOU 2014:7 Elevenes læring i fremtidens skole Revisjon eller revolusjon av læreplanen?
Go West! Sigmund Kvernes prosjektdirektør, Sintef Steinar Nesse
Introduksjon I tillegg til autentisering, bør/skal også ein sikker kanal tilby garanti for meldings- integritet og konfidensialitet.
Spesialpedagogiske utfordringar. TV sin rolle Oppleving av at elev ikkje får tilfredstillande utbytte Oppmelding, utrgreiing VedtakOrganiseringKvardagen.
Rammeplan for barnehagen. Nytt på nytt eller noko heilt anna? Loen mars 2006.
Musikkfa get Korleis blir innhaldet, organiseringa og undervisninga no, då?
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
Av Kari, May Linn, Silje og Hanne
Vanlege nynorskfeil.
VELKOMMEN TIL LONE SKULE. SKULESTART INFORMASJON OM SKULEN GODE RÅD TIL FORELDRE FØR SKULESTART.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
Førskule - rammeplan Volda1 Ny rammeplan for barnehagen Følgjer for norskfaget i eksisterande utdanning.
Nærmiljø og samfunn Ein barnehagekvardag med mangfald Med vekt på det fleirkulturelle i barnehagen og vindauge mot verda Kultur på tvers UBUNTU- ”min identitet.
Det er ikkje - men idéen din som tel Roar Stokken.
Språket i kommunane Innleiing ved Nils Ulvund og Jan Magne Dahle.
LMS i en læringskontekst Svein Ove Lysne Høgskolen Stord/Haugesund
Om Kunnskapsløftet Gjennomgåande opplæring. ”Grunnopplæringa”.
Mikkel, Knut, Kari Mette, Anne Lise & Guro
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Kulturstien Om fag og praksis i førskulelærarutdanning og barnehage.
Ny rammeplan for barnehagen. Konsekvensar for KRL-faget i førskulelærarutdanninga.
Leksjon 03 IKT i tilrettelegging av pedagogisk materiale 3.
1 Kvalitet i opplæringa – om tilpassa opplæring (KIO) Høgskulen i Volda.
PROGRAMFAG TIL VAL Om faget og førebuing til oppstart
Munnleg og skriftleg.
Voss kommune Personale og økonomi Dataopplæring i Voss kommune Målsetjing i Voss kommune Kvifor dataopplæring Kva betyr dette for oss? Gjennomføring av.
FRÅ MELLOMTRINN TIL UNGDOMSTRINN Du ska få en dag i mårå som rein og ubrukt står og med blanke ark og farjestifter tel, ……. FORELDREMØTE FOR 7. TRINN ORSTAD.
| Munnleg kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vere open for argumentasjonen til andre og bruke relevante og saklege argument i diskusjonar bruke.
Læringskultur i ditt klasserom -Avhengig av deg som leiar -Korleis du brukar mogelegheitene til å skape ein kultur som støttar og oppmuntrar til læring.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde eleven er i leseutviklinga.
OPPSUMMERINGSSAMLING ELEVVURDERING 28. april 2009 SKULEEIGARS TANKAR OM VEGEN VIDARE.
Velkommen til foreldremøte i Holvik barnehage i Grendahuset i Vågsvåg høsten 2015.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE. VAKSNE I KLASSEN: Ann Helen Tveit: Kontaktlærar Norsk, matematikk, engelsk, naturfag, samfunnsfag, KRLE, musikk, gym. Andreas.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe i Gjesdal kommune har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde.
Arbeid på skulen Norsk Tekstskaping, finskrift, grammatikk. Vekas mål: - Vurdera og samanlikne eigne og andre sine tekstar. -Beskriva språk og språkbruk,
Eigenvurdering og sjølvregulering
Ekstern vurdering for kvalitetsutvikling i barnehagen
Eigenvurdering og sjølvregulering
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
3. trinn, Øyra Vurdering for læring.
VELKOMMEN TIL 8.TRINN HAUSTEN 2017
Kapittel 17 Tale og lytte Læreplanen seier at du skal kunne
Pedagogisk kafé Kuventræ skule.
Rådgivar Harald Johnny Tomren - Utdanningsavdelinga
Valgfaget design og redesign
Kulturentreprenørskap i fjordfylket
Valfag og fordjupingsfag
God læring og gode læringsresultat skal vere vårt varemerke
VELKOMEN SOM FØRESETTE TIL 8. TRINN HAUSTEN 2019
Å skrive både nynorsk og bokmål
Vi er éin profesjon av barnehagelærarar, lærarar og leiarar i barnehage og skule. Samfunnsmandatet vårt er å fremje læringa, utviklinga og danninga til.
FORELDREMØTE 5B Sagstad skule hausten 2019.
Grunnleggande dugleikar og lesing av fag
Utskrift av presentasjonen:

Gjere for å lære Kvernsteinsparken i Hyllestad Gjere for å lære - saman i trivsel og tryggleik! Hyllestad skule Kvernsteinsparken i Hyllestad - opplæringsarena med eigenarta didaktikk

Formidlingsdidaktikk,   - forankra i læringssyn der eleven formidlar praktisk og munnleg vidare for å lære betre sjølv. Gjere for å lære. Læringssynet er representert til dømes i lærlingeordning i bedrift og formidlingsplikt for forskarar. Kan også nemnast som meisterlæring. Læring ved å gjere i lag med ein som kan. Gjere til sitt eige og gje stoffet vidare. Gjere for å lære - saman i trivsel og tryggleik! Hyllestad skule

LÆRINGSPYRAMIDEN LÆRINGSUTBYTTE I % FORE-LESNING 5% LESE 10% AUDIOVISUELL 20% DEMONSTRASJON 30% DISKUSJONSGRUPPE 50% PRAKTISERE 75% UNDERVISE ANDRE 90%

Sentral idè: Eleven er på jakt etter lokal identitet og arbeider med kompetansemål i fleire grunnskulefag, gjennomført som praktisk arbeid og heilskapleg formidling. Gjere for å lære - saman i trivsel og tryggleik! Hyllestad skule

Hovudspørsmål: Korleis kan vi formidle(den lokale) Kvernsteinshistoria? Korleis lære og formidle handverksrelaterte tradisjonar? Kva kjenneteiknar eit godt vertskap? Gjere for å lære - saman i trivsel og tryggleik! Hyllestad skule

Integrert del i kjerneaktiviteten ved skulen: Åttande årssteg har kvart år to og ei halv 60 minuttsøkter i veka heile året tverrfagleg opplæring i Kvernsteinsparken Faga samfunnsfag (0,75 t i veka), mat og helse (0,25 t i veka) og kunst og handverk (1,5 t i veka) er smelta i hop i ein fast tverrfagleg plan Meisterlæring. Læring ved å gjere i lag med ein som kan. Gjere til sitt eige og gje stoffet vidare. Grøn= kjerneaktivitet Gjere for å lære - saman i trivsel og tryggleik! Hyllestad skule

Skildre og forklare natur – og kulturlandskapet i lokalsamfunnet ( Kompetansemål: (L-06) Skape forteljingar om menneske i fortida, og slik vise korleis rammer og verdiar i samfunnet påverkar tankar og handlingar (Sa) Skildre og forklare natur – og kulturlandskapet i lokalsamfunnet ( Planleggje og gjennomføre måltid (…) og ha ei vertskapsrolle (M&H) dokumentere eiga arbeid i multimediepresentasjonar (K&H) designe produkt ut frå ein kravspesifikasjon for form og funksjon (K&H) samtale om korleis urfolk og andre kulturar har påverka og inspirert ulike designuttrykk (K&H) skildre livsløpet til eit produkt og vurdere konsekvensar for bærekraftig utvikling, miljø og verdiskaping (K&H) lage funksjonelle bruksgjenstander og vurdere kvaliteten på eiga handverk (K&H) vurdere eigne og andre sine munnlege framføringer (No) gjennomføre enkle foredrag, presentasjonar, tolkande opplesing, rollespel og dramatisering, tilpassa ulike mottakarar (No) orientere seg i store tekstmengder for å finne relevant informasjon (No) lese kritisk og vurdere truverde i tekst (No) uttrykke seg presist og med eit variert og nyansert ordtilfang i ulike typar tekster på bokmål og nynorsk (No) vise korleis tekstar i ulike sjangrar kan byggjast opp på ulike måtar (No) demonstrere verne- og sikkerhetsutstyr og følge grunnleggende sikkerhetsrutiner i naturfagundervisningen (Na) teste og beskrive egenskaper ved materialer som brukes i en produksjonsprosess (Na) (Formidlinga kan også skje på engelsk og tysk i særskilte tilfelle (Eng/fordj.)) Gjere for å lære - saman i trivsel og tryggleik! Hyllestad skule

Vurderingsoppgåver: Løpande vurdering av praktisk arbeid, vertskapsrolle og formidling Eigenvurdering, reflekterande samtale Teoriprøve i desember Informasjonssøk og presentasjon Elevane sitt arbeid vert del av vurderingsgrunnlaget for dei ulike faga, gjeve med og utan karakter to gonger i året Gjere for å lære - saman i trivsel og tryggleik! Hyllestad skule

”Kvart einaste besøk er ein eksamen” Gjere for å lære - saman i trivsel og tryggleik! Hyllestad skule ”Kvart einaste besøk er ein eksamen”

Du kan ikkje lære eit menneske noko Du kan ikkje lære eit menneske noko. Du kan berre hjelpe det til å oppdage det sjølv Riksantikvar Jørn Holme i læringsarbeid hos Hyllestad-elev. (Foto: Hilde Genberg, Firda) Gjere for å lære - saman i trivsel og tryggleik! Hyllestad skule

Vitjing i Kvernsteinsparken? Elevar og lærarar tek i mot interesserte til ei reise attende i tid. Attende til vikingtida. Atmosfæren er fylt med lukter og lydar. Bli kjend med historia om kvernsteinsproduksjonen, og få oppleve ein dag slik vi trur den arta seg for steinhoggaren. Sesong: mars – juni, kjernetid tysdagar klokka 12.00 – 14.00 Kontaktperson: Siv Fristad Prisar for barnehagebarn/skuleelevar eller kommersielle aktørar er tilgjengeleg på skulen si eiga heimeside: www.hyllestad.skule.no Gjere for å lære - saman i trivsel og tryggleik! Hyllestad skule

Sommarjobb i turistsesongen!

Gjere for å lære- saman i trivsel og tryggleik! Gjere for å lære - saman i trivsel og tryggleik! Hyllestad skule