Nordiske erfaringer med godt politisk lederskap og god medvirkning Kjell-Torgeir Skjetne, direktør Lokaldemokrati og kommuneøkonomi.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Advertisements

Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Kommunereform – Nye kommunale oppgaver?
Utviklingsøkologiske modell
Visjoner om kommunesamarbeid
Hvordan kan vi vite at denne store helsereformen virker i henhold til mål og intensjoner, for pasientene og kommunen som tjenesteyter? Nasjonal helsekonferanse.
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Det grenseløse oppdraget Kan et godt samarbeid bidra til å løse Oppdraget? Mette Nord, Fagforbundets arbeidsutvalg 13.mars.
Side 1 Veier videre for 9K Jørund K Nilsen Laholmen 14. mars 2003 Veier videre for 9K.
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Temabaserte vernerunder i Nordland fylkeskommune
Samhandlingsreformen i et kommunalt perspektiv
KS Folkevalgtprogram Thomas Scheen, rådgiver KS.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
En virtuell organisasjon, tuftet på et samarbeid mellom Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Rokkansenteret/UiB, finansiert av Kultur – og kirkedepartementet,
Mötesplats Medborgare-MSM
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Generelle betraktninger Kommunesektoren skal legge til rette for gode liv for innbyggerne i det lange løp. Det normale er at konjunkturene svinger. Buffer.
«Bygge ny kommune» – et tilbud fra KS
Lokaldemokratisk handlingsrom Strategikonferansen 2010 Inge Johansen, rådgiver, KS Nord-Norge.
Kommunestruktur… generalistkommuner Norske kommuner ansvar for langt flere oppgaver enn mellom- og søreuropeiske kommuner 2.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Spydeberg kommune Vår start på kommunereformen KS Østfold Høstkonferanse 20. oktober 2014.
Erfaringer fra den danske kommunereformen (2007)
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Statssekretær Frank Jenssen Strukturelle utfordringer for kommunesektoren Innlegg på Styringsdialogkonferansen i Nord-Trøndelag 6. januar 2004.
Modellkommunene Hva er unikt?
IHR – gruppearbeid 1 Direktørnettverket, 5. jan 2011.
Helseforetakene og kommunalt selvstyre i skjønn forening
Kommunereformen er i gang Valgerd Svarstad Haugland
Kommunereformen ? Folkemøte 6. mai 2015 Anne-Marie Vikla prosjektdirektør for kommunereformen Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Politisk lederskap og demokratitiltak Kjennetegn, sentrale utfordringer og erfaringer Marte Winsvold KS,
KOMMUNEREFORMEN Presentasjon for Aurskog-Høland KrF januar 2015
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
Bibliotek på dagsorden! Om å bli hørt i kommunale prosesser Ruth Ørnholt Bodø, 5.otober 2011.
Samhandle med lokalsamfunnet. Folkevalgt lederskap i kommunen som samfunn Hvordan involvere innbyggerne? Hvordan samhandle med frivilligheten? Hvordan.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Modum mot år 2050 …hvor lander vi ?. Hvordan har samfunnet utviklet seg siden 1982 ? Det er da ikke så lenge siden.
Røyken alene? Eller sammen med en eller flere nabokommuner? Kommunereformen - folkemøter.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Lederdialog 8. – 10. juni. Samlingens innhold Status: Hvor er vi? Hvor langt er vi kommet? Hva er særlig viktige utfordringer fremover? Refleksjon: Hvordan.
Plan- og beslutningsprosesser av bompengepakker/bypakker - lokale vedtak - statlig godkjenning - KVU/KS1 Thomas Tvedt, ass. fylkesdirektør Avd for Regional.
Samhandle med lokalsamfunnet. Folkevalgt lederskap i kommunen som samfunn Hvordan involvere innbyggerne? Hvordan samhandle med frivilligheten? Hvordan.
Politisk ledelse og rollen som folkevalgt FNs internasjonale migrasjonsdag Dag-Henrik Sandbakken, fagsjef KS.
KS Folkevalgtprogram Kommunale og interkommunale selskaper Kurt Orre.
KS si rolle som medlems- og interesse- organisasjon Arbeider for styrking av lokaldemokratiet og best mulige rammevilkår for kommunene Formidling av fakta-
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
Kommunereformen i Asker Status og veien videre Kommunestyret 26. april 2016 Ordfører Lene Conradi.
«Oppvekst og kunnskap» Que vadis?
ET SAMFUNN I ENDRING MULIGE KONSEKVENSER FOR PLEIE OG OMSORG
Myndiggjorte medarbeidere i pleie- og omsorg – hvorfor og hvordan?
FRIE BRUKERVALG: KONSEKVENSER FOR LOKALDEMOKRATIET
Sammen om digitalisering - kort om KS’ satsing
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
Gode styringsgrep og metoder for folkevalgte
Trysil- Utfordringer og muligheter.
Administrerende direktør Organisasjonsutvikling og økonomi
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
Områdegjennomganger – en kommentar
Gode styringsgrep og metoder for folkevalgte
DEN VANSKELIGE DIALOGEN OM INNBYGGERHØRING OG EVALUERING AV FORSØKET PÅ KOMMUNESAMMENSLUTNING I VALDRES I 2004 Et prosjekt gjennomført av Telemarksforsking-Bø.
Veien inn i ledelse ER LEDELSE NOE FOR DEG? ER DU DEN VI SER ETTER?
Strategi for lokaldemokratisk utvikling
Victor Ebbesvik, KS Vest 27. og 28. februar 2019
KS Folkevalgtprogram Innbyggermedvirkning og samhandling med lokalsamfunnet Kurt Orre.
Utskrift av presentasjonen:

Nordiske erfaringer med godt politisk lederskap og god medvirkning Kjell-Torgeir Skjetne, direktør Lokaldemokrati og kommuneøkonomi

Kommunereformen krever lederskap og medvirkning Innbyggere fra tidligere selvstendige kommuner skal sammen utgjøre et nytt politisk fellesskap Gamle kommuneadministrasjoner skal slås sammen til en ny felles administrasjon under felles politisk ledelse Legge til rette for lokal deltakelse

Kommunepolitikken er under press fra mange hold Ovenifra – En sterk stat Nedenifra – Innbyggere som forventer å bli hørt og få innflytelse Innenfra – Voksende antall oppgaver og komplekse beslutningsprosesser Utenfra – Våken og kritisk presse => krever godt politisk lederskap for selv å sette dagsorden og peke ut veien fremover

KS støtte til kommunene Hva betyr størrelse for lokaldemokrati? Hvor godt er lokaldemokratiet i egen kommune – og sammenlignet med andre? Hvordan lykkes med god lokaldemokratisk styring? Hvordan involvere innbyggerne i beslutningsprosessen – bl a nærdemokratiske ordninger? Samarbeid, nettverk, eierstyring? Folkevalgtprogrammet

Politisk lederskap i Folkevalgtprogrammet og arbeidsgiver Politisk lederskap Representasjon Partirepresentant Lydhørhet og interaksjon Ombudsrollen Ledelse Frontfigur Entreprenør Dagsordensetter Tilrettelegger Sikre oppslutning Styring Formulere mål Velge virkemidler Følge opp og kontrollere

Hva vil vi vite mer om? Hvordan utøve godt politisk lederskap, både internt i kommunen som organisasjon og i lokalt politisk fellesskap utover organisasjonen? Hva er erfaringer og effekter av demokratitiltak som er gjennomført eller igangsatt i sammenslåtte kommuner i Norge og andre nordiske land?