Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Områdegjennomganger – en kommentar

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Områdegjennomganger – en kommentar"— Utskrift av presentasjonen:

1 Områdegjennomganger – en kommentar
Statsviterkonferansen 2017 Harald Nybøen - DIFI

2 Referansedokument: «Bruk av sektoranalyser og evalueringer» Kartlegging av erfaringer med bruk av sektoranalyser og evalueringer i Norge og en del andre land Felles rapport fra DFØ og Difi, oktober 2015, tilgjengelig på etatenes nettsider

3 Generell kommentar til FINs opplegg for områdegjennomganger:
Den enkelte gjennomgang er politisk forankret - regjeringen beslutter De er direkte koplet til budsjettprosessen – tydelig formål Styring og organisering av arbeidet med gjennomgangene er fastlagt Kort sagt: det er etablert en «ordning» for gjennomgangene. Dette er positivt.

4 Jeg vil kommentere tre viktige sider ved FINs opplegg:
Formålet for analysene/gjennomgangene Erfaringer fra tidligere gjennomganger i norsk forvaltning – hva er læringspunkter som er relevante for nye ordninger? Finnes det særtrekk ved vår forvaltningsmodell som kan påvirke effekten av gjennomgangene?

5 Områdegjennomganger/sektoranalyser kan ha tre FORMÅL ( ett eller flere av disse i kombinasjon):
1: Øke handlingsrommet i budsjettet 2: Øke effektiviteten gjennom økt kvantitet og/eller økt kvalitet – flere og bedre tjenester 3: Identifisere områder som fungerer dårlig som følge av bl.a. uheldig organisering, dårlige styringssystemer, rolleuklarhet og utnyttelse av IKT Er FINs modell for snever mht formål?

6 ERFARINGER med tidligere områdegjennomganger i Norge – viktige læringspunkter:
Betydningen av klar implementeringsstrategi Betydningen av medvirkning for de involverte sektormyndighetene – i alle faser av analysene Betydningen av et tydelig budskap om formålet med gjennomgangen – hva skal den brukes til? I hvilken grad møter FINs modell disse erfaringene?

7 SÆRTREKK ved norsk forvaltning som det må tas høyde for:
Det er liten forståelse for behovet for å effektivisere – offentlige finanser er bunnsolide Relativt sterke sektordepartementer og relativt svake samordningsdepartementer Mangler et felles forvaltnings- og budsjettdepartement Hva betyr denne konteksten for gjennomgangene i Norge?


Laste ned ppt "Områdegjennomganger – en kommentar"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google