Normalitet. Normalitetens oppfinnelse - Lars Grue

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VITENSKAPEN OM SAMFUNNET
Advertisements

HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
5 Kultur.
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Møteplass: Ledelse Tema: Ledelse i endringstider
Utredning av utviklingshemming hos voksne
Mellom normalitet og annerledeshet
Fra ord til liv januar 2010 Fra 18. til 25. januar feirer man i mange land i verden uken for bønn om kristen enhet, mens i andre land legges denne feiringen.
Etiske modeller - hva er det?
Forelesning, Litteratur: se undervisningsplanen side
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
KRL Av Karina Schjølberg
Språk og sosialisering
Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Inkludering og læring 1.aman Jorun Buli Holmberg 29.august 2005 Inkludering.
Perspektiver på annerledeshet
Lis Byberg Forelesning BoS3 2005
11. Legitimitet og makt Påstandene:
Mangfold og fellesskap
Samarbeid med foreldrene Daglig samarbeid Gjensidig åpenhet og tillit (kunnskapsdepartementet)
Refleksjoner rundt det flerkulturelle Norge
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Muskelsykdommer = sjeldne sykdommer
Forelesning 14: Kants Etikk
Språk og adferd Kultur og religion Jeg vil ikke være her! Jeg vil hjem! Hjelp meg…
"God bagasje på livets reise."
Normalitet, identitet - og forvirring
ORGANISASJON OG PROSESSER Kjetil Hoff Partner Innsikt1 AS.
Morten William Knudsen
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Undring Tro Viten.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Normalitet, avvik og funksjonshemning
Mevit3005 Opptreden i mediene Forelesning 3:Performance, teknologi og samfunn i “Perform or Else” Espen Ytreberg.
Prieur og Identitet Mattias Øhra 2008.
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Likestilling og likeverd i barnehagen
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Hvorfor skal vi ha barnehager?
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Bourdieus kapitalbegrep
Den samfunnskapte virkelighet (2) Berit Bratholm.
Hva er en barnehage og hva kan den bli?
M1 årskurs HVE 7. september 2009
Hvorfor skal vi ha barnehager?
Barn som deltakere i et demokrati?
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
Tidlig innsats Hva er det og hvilke utfordringer innebærer det? TI-konferansen
Sosial ulikhet og goder Goder og byrder fordeles av noen Og noen har mer makt til å bestemme fordelingen enn andre I alle samfunn er godene ulikt fordelt.
ERFARINGAR FRÅ AVDELING FOR FYSIKALSK MEDISIN MED OMSYN TIL DET Å GJE LIKEVERDIGE HELSETENESTER TIL PASIENTAR MED INNVANDRARBAKGRUNN.
Sjukmelding – en del av medikaliseringen av samfunnet Rolf Rønning Forskningsrådet
Likestilling i barnehagen Rammeplanen - mars 2006 Likestilling mellom kjønnene skal gjenspeiles i barnehagens pedagogikk.
Normalitet. Normalitetens oppfinnelse - Lars Grue Problematisering, utdefinering eller omfavnelse? Per Solvang I:Eriksen,Thomas Hylland og Breivik, Jan-
Kjønn og etnisitet analytisk verktøy eller en tvangstrøye ?
Bør man ønske seg en fremtid uten døvhet? Bioetikk og medisinsk teknologi Patrick Kermit Mangfold og inkludering.
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
MARS I Mars starter vi opp med forberedelser til påske. Vi skal ha forming hver mandag og skal da lage påskepynt. Vi skal også snakke litt om hvorfor.
Det er en realitet at ledere er forbilder for de ungdommene de er ledere for, og for hverandre. Det er viktig å ha gode forbilder. Det å være et forbilde.
Den internasjonale arenaen
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
SIV : Ett gjennomsnitt Kapittel /12/2018 Fred Wenstøp.
SIV : Kapittel 9 Normalfordelingen 17/01/2019 Fred Wenstøp.
Kulturkortet for ungdom
Religion og Identitet Lisa Stornes
Brukstips! Tekstfeltene i denne filen er tabeller. Du kan endre skrifttype og størrelse etter ønske. Jeg syns det er greit å lagre filen med et annet navn.
Utskrift av presentasjonen:

Normalitet. Normalitetens oppfinnelse - Lars Grue Problematisering, utdefinering eller omfavnelse? Per Solvang I:Eriksen,Thomas Hylland og Breivik, Jan- Kåre(2006): Normalitet.Univeristetsforlaget. http://www.culcom.uio.no/aktivitet/normalitet/oppsummering.html

Normalitet hva er det? ”Normalitet kan forstås som en kompleks form for kompetanse. En helt grunnleggende form for kompetanse handler om å beherske de språk og tegnprosesser som gir tilgang på en livsform. Å være normal handler om ”å kunne” en sosial grammatikk og dermed være i stand til å inngå og delta i relevante kulturelle diskurser.” Tian Sørhaug (2006)

Kroppen som ideal Tilblivelsen av sosiale grammatikker: Det guddommelige som det perfekte= alle mennesker er avvikere fra dette idealet.

Det gjennomsnittlige som ideal Det normale som norm – A.Queltelet Idealet som gjennomsnittet av alle mennesker = ingen er som idealet. Men legitimerte middelklassens verdier. Verktøy som gir navn til ett begrep; ”vinkelrett på”. Gausskurven- BMI ”Feilteoretikere” Preger 1800 tallet

Normalfordeling og eliten som ideal F.Galton;Eugenitikken raseteori inspirert av Darwin Variasjon = utvikling Meridian, kvartil og standardavvik Genetisk verdi Rangering er forankret i normens imperativ og forestillingen om fremgang

Rangeringens tyranni Rasehygiene som sosialpolitikk. Monsteret, kriminelle og onanisten – de avvikende. Identifisering av avvikerne (Morel) Disiplineringens tidsalder (Foucault; Galskapen,og fengselets historie.

Konsekvenser av synet på menneskelig normalitet; Holocaust – etnisk rensing. Ugress; homofile og mennesker med funksjonshemning. Rehabilitering; erstatte det tapte. Å leve normalt

Vi er alle mutanter Vi er alle i slekt. Vi har alle minst 300 mutasjoner. Genetisk mangfold Har det guddommelige ideal blitt oppnålig gjennom plastisk kirurgi?

Problematisering, utdefinering eller omfavnelse? Anderledeshet som et ideelt strukturerende rom. Frisk eller syk - medisinen Som norm – riktig eller god levemåte. Det normale er sosialt konstruert, og et punkt for å fundere og legitimere makt.

Anderledeshet som strukturerende prinsipp. Skeiv eller streit, døv eller hørende, kokosnøtt Rehabilitering som å gjøre likeverdig? Eller anderledeshet som ;Det innovative og opponerende. Det unormale som norm

Det unormale som norm. ”Hip or square”? Robuste samfunn er samfunn som tør å utfordre sin egen autoritet. Re- embedding Valgte sosiale felleskap En sosial ordnende kraft som etterspørres

Det alminnelige som ideal Jakten på Jan Johansen. Ikke Pippi men Tommy og Annika Å være respektabel Å være i midten Ikke for å innkretse avviket, men søken mot en ny orden.