Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Normer, verdier og holdninger
Veiledning av elever / lærlinger
En ring av gull En ring av gull, en riktig stor med plass til alle hender. Der ingen er størst, der ingen er minst, der ingen er først, der ingen er sist.
Fagkurs NTpF, Hell, Stjørdal 1. juni 2007 Heidi M. Kvalvaag, forsker medisinsk sosiologi.
Etiske modeller - hva er det?
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Språk og sosialisering
SKOLEHVERDAGEN I ET FLERKULTURELT PERSPEKTIV
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Kompetente barn og unge - Verdier og kompetanse -
Introduksjonssenteret
Utvikling av basiskompetanse på grunnlag av samfunnsfag
Goffman, Garfinkel og Giddens
Mangfold og fellesskap
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
TROSOPPLÆRINGSPLAN FOR RØNVIK MENIGHET
Religioner og livssyn i dag
Kirken har fått en ny plan for diakoni, en plan som gjelder fra 1. 1
Kulturteori
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
"God bagasje på livets reise."
Grunner for å innføre skjønnlitteraturen i undervisningsprosessen.
Etikk i pedagogisk arbeid
Kampen skole Vår visjon:
Kompetente barn og unge 4.Samling April 2008 Organisasjonslæring.
Bokollektivet Målgruppe:
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
Det flerkulturelle samfunnet
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Etikk og verdier – bare ord
HABITUS Habitus – våre sosiale og kulturelle disposisjoner.
Barnehagene i vår tid Oppdrag En ”annen” barnehage og en annen tid? Horten Turid Thorsby Jansen.
FORELDRESAMARBEID Emilie Foyn-Bruun 2007
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Likestilling og likeverd i barnehagen
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Førskolelærerutdanning tverrfaglig og temabasert modell
SAMTALEN I BARNEHAGEN – det handler om mer enn rosa og blått.
Den samfunnskapte virkelighet (2) Berit Bratholm.
Den røde regndressen Likestilling i barnehagen. Sandefjord
Hvorfor skal vi ha barnehager?
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
Samfunnsutviklingens konsekvenser for yrkesutøvelsen i oppvekstsektoren.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Kapittel 9 Kulturmøter i samtidstekster Karin Beate Nøsterud/NTB scanpix.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Sosial ulikhet og goder Goder og byrder fordeles av noen Og noen har mer makt til å bestemme fordelingen enn andre I alle samfunn er godene ulikt fordelt.
Bedrifters samfunnsansvar - filosofiske utfordringer Henrik Syse, forsker og filosof Konferansen «Næringsliv og sosialt ansvar» 31. mars.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Pluralisme; Muligheter og utfordringer Praktiske og ideologiske konsekvenser Innledning til et spesialpedagogisk svar på normalitets-/avviksspørsmålet.
Menneskerettighetene - et verdig liv for alle
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
– verdier og prinsipper for grunnopplæringen
Konflikt Hva betyr ordet konflikt? Gi eksempler på konflikter.
Pedagogisk dokumentasjon
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning F1E Bjørn Damsgaard

Pluralisme som idé Pluralisme i den praktiske barnehagehverdag Mangfold er livets prinsipp Hvordan er forholdet mellom mangfold og trygghet ? Lokale og globale utfordringer i forhold til behov for forutsigbarhet og kontroll Hva er kultur ? Verdier og normer – Ideologi og vaner Det kulturelle mangfoldet i Norge er et faktum, og har vært det lenger enn ”du tror”. ”Vår kultur” Hvem er Vi? Hva er Vårt? ”De Andre”? Hvordan forholder ”vi” oss til disse spørsmålene Pedagogisk, faglig, i samarbeidet med hjemmene, samfunnsmessig sosialt og evt. økonomisk

Er Norge et tolerant og vidsynt samfunn ? Arbeidet med barns utvikling forutsetter visse enigheter Kulturell kapital og makt. (ref. Thuen og Vaage (red): Oppdragelse til det moderne. 1989) (med referanse til Bourdieu) (Hva er det vi vil, og hva er mest verdt ?)

Kultur, makt og verdier Er alle kulturer like gode og all kultur ”like god” ? Hvem har laget og hvem lager kvalitets- kriteriene? (Svar: Det kommer an på hva og hvem man fremhever som viktigst) Holder vi orden på forholdet mellom erklæringer og handlinger ?

Umuligheter, muligheter og våre måter å snakke sammen på Førskolelærernes holdninger og fordommer i praksis Foreldrenes holdninger og fordommer i praksis Gjensidig respekt og menneskelig størrelse Kollektive misforståelser

Noen vanlige vaner som vanligvis ikke skaper (varig) konflikt Matvaner - av og til et problem i forbindelse med religiøse forestillinger. Ellers en berikelse Høytider og feiring Visse religiøse forestillinger og meninger om ”evigheten” (i et svært sekularisert samfunn) (Frelse, fordømmelse, nytt liv, evig liv, himmel, paradis, helvete osv) som ikke skaper store konflikter i pedagogiske sammenhenger

Noen vanlige vaner som lett kan skape mer varige vansker Tankevaner om raser og etniske grupperinger Tankevaner om gutter og jenter – også hos gutter og jenter og i ulike kulturer Hvem bestemmer hva hvor ? Konfliktvegring og maskering vs konfliktarbeid Sosial markering og sosial betydning, språk er ikke bare makt, men også ”merke” Hva er disiplin, solidaritet, kritikk, krenking, stolthet, ære og hvor mye betyr det ?

Noen svært pedagogiske problemstillinger i migrasjonspedagogisk arbeid Trygghet i minst ett språk (Ref. forholdet mellom språk og tanke, Vygotskij) Differensiering og inkludering.... skal det også innebære systematisk ulike mål og krav ? (Hva heter differensieringens farlige ”fetter” ?) Hvordan drive holdningsskapende arbeid uten å bli forkynnende misjonær ? Tryggheten i yrket og førskolelæreres selvbilde som kompetente yrkesutøvere Bevissthet om flerkulturelle elementer i mange virksomhetsområder Engasjementet i samarbeidet mellom hjem og barnehage; Assimilering eller Akkomodasjon. (ref.Piaget)

Viktige nøkler til kulturelle fellesrom Klarer vi å lage disse nøklene ? Vil vi ? Antirasistisk bearbeiding av språk, læremidler, litteratur - perspektivanalyser og historiske referanser Globale fellesinteresser som fred, miljøvern, barnevern, helse, fattigdomsbekjempelse osv Motarbeiding av gruppestrukturer der individer blir ”usynlige” - observasjon og organisering i arbeidet med vold, mobbing osv Fellesskapsarbeid i forbindelse med praktiske utfordringer og problemarbeid Tilpassede utfordringer til opptredener og produksjon for fellesskapet Synliggjøring gjennom handlinger som viser verdigrunnlag (hjelpsomhet, gjestfrihet, hensynsfullhet...) + kommentarer om gjeldende regler og deres begrunnelser Presentasjoner og eksempler fra ulike kulturers artifakter – samarbeid mellom barn, barns familie og førskolelærere Toleranse som mobiliseringsevne og basis for å nedlegge lokale klagekor om ”de andre”