Kultur og sosialisering

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Advertisements

De dårige følelsene. Veiene ut..
Nettevett – utvidet versjon
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Halvårspresentasjo n i ungdomskunnskap
Halvårspresentasjon Ungdomskunnskap 2013
Ragnhild Wiik Direktør Handelshøyskolen BI Stavanger
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Effekivisering Kubr. Kap 5. Rådgivning og kultur •Kultur er den kollektive programmering av den menneskelige bevissthet som skiller en menneskegruppe.
Inkludering (av jenter) i idretten – et antropologisk perspektiv
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Språk og sosialisering
NORDPLUS BARNS KULTUR OG BARNEKULTURELLE UTTRYKK I NORDEN.
Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt
Introduksjonssenteret
Hvor tidlig? Hvor viktig?
Oversiktsforelesning-2003
Utvikling av basiskompetanse på grunnlag av samfunnsfag
Den gode religions- og livssynslæreren
1 Identitet – muslimske elever Se: S Østberg 2000.
Til Noas ark.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Hvorfor Kulturplan? Vedtak oppfølging Forny ”Kulturstrategier for Levanger kommune”. Behovet for å lage Levanger kommunes første kulturplan. Behovet.
PÅ SAMME LAG for å bedre læringsutbytte for alle
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
1 Jeg og samfunnet.
Nettverkskommunikasjon og utviklingsprosjekter
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
LOKALT KULTURLIV Offentlig, frivillig og privat Hånd i hånd OG hver for seg?
Oxlo konferanse, Litteraturhuset Dr. art. Lars Gule Høgskolen i Oslo.
Resonnerende tekst.
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker
Sundvolden – ”Hvordan gjør vi det – kommunikasjon på tvers av kulturer” - Utenlandske innsatte – ”utenlandske” - Hva er kommunikasjon? - Hvordan.
En historie om folkediktning og eventyr
Hindring eller katalysator?
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Sammensatte tekster ?.
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Litterær antropologi HIS2132 Høst sept
HABITUS Habitus – våre sosiale og kulturelle disposisjoner.
An-Magritt Hauge (2007): Den felleskulturelle skolen
Berit Bratholm: Utdrag fra Mattias Øhras forelesning:
Hvordan utvikles vi til aktive samfunnsmedlemmer?
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Lørdag 6. desember :00 – 11:45Forelesning (i) 11:45 – 12:00Evaluering 12:00 – 12:30pause 12:30 – 13:30Forelesning (ii) 13:30 – 14:00Bråk og uro.
Den samfunnskapte virkelighet (2) Berit Bratholm.
” Alle mennesker sosialiseres inn i en kultur, som skaper orden, forutsigbarhet og mening for den enkelte” (Jacobsen og Thorsvik, 2002:118).
Sosialkonstruktivisme
Sosiale systemer og sosial struktur Et sosialt system er et sett av roller som står i et gjensidig definert forhold til hverandre. Sosiale strukturer er.
Kapittel 9 Kulturmøter i samtidstekster Karin Beate Nøsterud/NTB scanpix.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.
Kultur i endring Norge har gått fra å være nokså homogent til å bli et mer flerkulturelt samfunn I et flerkulturelt samfunn snakker vi ofte om etniske.
Det gode liv v/ Irene Ludvigsen. Hvor mye er du verd? For mamma/pappa For mamma/pappa For læreren For læreren For vennene For vennene For en ukjent på.
Lekens egenverdi.
Kommer fra latin ”colere” som betyr å dyrke eller foredle
Kultur, kjønnsroller og samliv
”Kultur for læring” Hvordan forebygge negative skoleholdninger?
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Kultur for framtiden! Hege Haukeland Liadal Stortingsrepresentant kulturpolitisk talsperson generelle utviklingen innen kulturlivet.
Kunnskap om dagens ungdom
Kapittel 1 SAMSPILL.
Hva er kultur? Kultur er den komplekse helheten som består av kunnskaper, trosformer, kunst, moral, juss og skikker, foruten alle de andre ferdighetene.
Denne presentasjonen er ment for barn 9-12 år
Tospråklige lærere i Asker Kommune
Viktige spørsmål om kjønn, samliv og barn
Utskrift av presentasjonen:

Kultur og sosialisering Forelesning i Ungdomskunnskap 6.September 2004

Kultur Arrangementer som kulturetaten i kommunen står bak God film, musikk og litteratur Idrett (det utvidede kulturbegrep) Kultur som noe fint eller ufint Salderingspost (ikke livsnødvendig)

Kulturbegrepet Verdiorientert kulturbegrep Tar utgangspunkt i at kultur kan vurderes og tillegges en verdi. Originalitet, særpreg, kvalitet Kunst Viktig i ungdoms sosialiseringsprosess: Hva er godt og dårlig Hva er min greie / ikke min greie

Kulturbegrepet Beskrivende kulturbegrep: Tar utgangspunkt i å beskrive fremfor å vurdere. Hvordan gjør de det her? Hvordan begrunner folk det de gjør her? Vanskelig å fange kontekst Mellom-linjene-kunnskap – hvordan beskrive den – uten å bruke egne kulturelle vurderinger?

Kultur De ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den foregående generasjon og som en forsøker å bringe videre- oftest noe forandret til den neste generasjon (Det utdaterte kulturbegrepet fra 1871)

Kultur Handler om hvordan vi forstår verden og hvordan vi handler som en følge av vår forståelse. Vår fortolkningsramme – brillene som vi ser verden gjennom.

Barnekultur Kultur for barn Kultur med barn Barnekultur Barnebøker, filmer og teater Kultur med barn Barneteater, sangkor og Barnekultur Ærta berta buse <fus> og hvem som har’n Så er du pappa’n og da sa du…

Ungdomskultur Kultur for ungdom Kultur med ungdom Ungdomskultur Ungdomsteater, internettkafè og Idol Kultur med ungdom Foreninger, skateramper og Idol Ungdomskultur Er’u helt mongo eller? Babe og dude Idol Sagging og luebruk

Sosialisering Prosessen som former barn og ungdom til å bli del av et samfunn og en kultur. Enkulturasjon Prosess der en blir en del av en kultur. Sosialisering på ulike arenaer

Arenaer for sosialisering Familien Felles historie, rot, (u)stabilt underlag Skolen Venner Foreninger – fritidsarenaer Internett

Jevnaldersosialisering Å bli en del av gjengen – eller ikke (ute/inne) Måkke komme her Kategorisering og labels (oss og de andre) Uskrevne regler og sanksjoner

Retninger Almenkulturell orientering Ungdomskulturell orientering Prokultur Legitimert kultur Ungdomskulturell orientering Gatas justis Stilutvikling Brudd med etablerte samfunnsstrukturer

Se etter Verdier som legges i kultur. Hva er kultur/ukultur i denne filmen? Ungdomskulturelle elementer? Sosialisering – hvordan foregår det? Almenkulturell/ungdomskulturell orientering? De voksnes syn på ungdomskultur? Maktstrukturer? Hvem har makt? Hvordan demonstreres makt? Konflikter?

ARGHAMON http://www.gryphonmetal.ch/SarcomaInc.html http://www.op.no/kultur/article806997.ece http://www.aftermath-music.com/frameset.htm http://wavegothic.de/cdreviews.php4?was=review&id=4017 http://www.metalheart.se/asp/recension.asp?ID=1204