Musikkfa get Korleis blir innhaldet, organiseringa og undervisninga no, då?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Evaluering av oktober på blå
Advertisements

Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Kva konsekvensar har Kunnskapsløftet for norskfaget i lærarutdanninga ved HSF? Utgangspunkt i nye emne i Kunnskapsløftet.
Månedsevaluering november 2011
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Fra fem på rad til et mangfold av læringsarenaer……
DET DIGITALE VERKTØYET I HAGEN BARNEHAGE
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Lek og begynneropplæring
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Ny rammeplan for barnehagen
Kunnskapsløftet i Kunst og handverk
Konferanse om ny rammeplan for barnehagen Loen 24. mars 2006
Entreprenørskap i lærarutdanningen
Evaluering av november på Blå avdeling:
Den digitale leken -bare utenfor eller også innenfor barnehagen?
OPERAPROSJEKTET -en presentasjon. OPPRINNELSEN Begynnelsen av 80 – tallet, New York Utviklet seg videre til The Royal Opera House i London Kurs for lærere.
OPERAPROSJEKTET. Den pedagogiske lederrollen Hvordan operaprosjektet kan påvirke den Må ta ansvar og kunne deligere ansvar Gruppeprosesser og samarbeid.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Marianne Larsen ABM-utvikling Sekretariatet for Den kulturelle skolesekken St.meld nr. 8 Kulturell skulesekk for framtida.
Zippys venner og Kunnskapsløftet (06), sammenfallende mål
"God bagasje på livets reise."
Etikk i pedagogisk arbeid
Valgfag på Kastellet skole
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Arbeidsplassar i barnehagen Kontaktforum barnehage 18. november 2014
Arbeidstidsavtalen.
Rekruttering til lærerutdanningene Akademisk kvalitet Profesjonskvalitet.
Barnehagelova. Lov- og avtalesystemet Tariffavtalar Hovudtariffavtalen Barnehagelova Arbeidsmiljølova Ferielova Likestillingslova Aldersgrenselova Pensjonslova.
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
Barnehagens samfunnsmandat
An approach to multimodal and ergonomic nomadic services Marco Riva og Massimo Legnani.
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Rammeplan for barnehagen. Nytt på nytt eller noko heilt anna? Loen mars 2006.
Lom, juni 2006 Personalseminar Sambandet mellom det individuelle og det institusjonelle i forsking og vitskap Har det nokon relevans for AØS? Øyvind Glosvik.
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
Velkommen til praksismøte for ABLU Torsdag 19.mars 2015
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
Barnehagene i vår tid Oppdrag En ”annen” barnehage og en annen tid? Horten Turid Thorsby Jansen.
Nærmiljø og samfunn Ein barnehagekvardag med mangfald Med vekt på det fleirkulturelle i barnehagen og vindauge mot verda Kultur på tvers UBUNTU- ”min identitet.
Språket i kommunane Innleiing ved Nils Ulvund og Jan Magne Dahle.
KVA FOR KONSEKVENSAR VIL DEN NYE RAMMEPLANEN HA FOR INNHALD, ORGANISERING OG UNDERVISNING I F Ø RSKULEL Æ RARUTDANNINGA? Sett fr å : - kommuneadministrasjonen.
Konferanse om kunnskapsløftet og ny rammeplan for barnehagen Loen, 23.og 24. mars 2006 Tverrfagleg drøfting.
Estetisk kompetanse og skapende virksomhet
Rammeplanen i barnehagene i Re og Hof! Etterutdanningsprogram.
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Kulturstien Om fag og praksis i førskulelærarutdanning og barnehage.
Ny rammeplan for barnehagen. Konsekvensar for KRL-faget i førskulelærarutdanninga.
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
1 Kvalitet i opplæringa – om tilpassa opplæring (KIO) Høgskulen i Volda.
Estetiske læreprosesser i barnehagen
The Sogn og Fjordane Preschool Physical Activity Study PRESPAS Fysisk aktivitet hjå 3-5 år gamle barn i Sogn og Fjordane.
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
Praksisforum F1d 6 september 2006 Presentasjon av Natur og friluftslinjen 2006/2007.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Realfagskommunen Asker
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
«Saman set me spor» Fleksibilitet Respekt Omsorg Glede
Hva er karnevel for oss i Sommerly?
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
Danning og voksenrollen i barnehagen
God læring og gode læringsresultat skal vere vårt varemerke
Utskrift av presentasjonen:

Musikkfa get Korleis blir innhaldet, organiseringa og undervisninga no, då?

Det var synd … at ikkje det var meir glede å finne for dei estetiske faga! I planen for Natur, miljø og teknikk skal barnehagen bidra til at barna ”opplever glede ved å ferdes i naturen …” (3.4) I planen for Antall, rom og form skal barnehagen bidra til at barna ”opplever glede over å utforske og leke med tall og former …” (3.7) Vi hadde ynskja at barna skulle også oppleve glede i møte med estetikken og ved å skape selv!

Det var endå meir synd … at mest alt som handla spesifikt om musikk i R-1996 er vekke! Det er helst nytta generelle termar som kan omfatte alt av estetiske uttrykk Ein kan tolke det som om musikken blir nedprioritert i planen Ingen av dei nye temahefta vil spesifikt utdjupe arbeid med dei estetiske fagområda

Utfordringar Utdanninga kan ikkje få støtte i planverket for spesifikke faglege tiltak Vi står derimot meir fritt i utforminga av studium Det er lagt opp til tverrfagleg tilnærming – korleis tek vi konsekvensen av dette?

Det var då godt … at det er god balanse mellom inntrykksida og det å stimulere barna til sine eigne uttrykk! ”rike erfaringer” ”et mangfold av muligheter for sansing …” ”formidling av kunst og kultur” ”møte kunstnere” ”tilgang til bøker, bilder, instrumenter …” både ”voksenledete og barnestyrte aktiviteter”

Men … Det er ikkje framheva at barnehagen i det daglege skal vere eit syngjande og musiserande miljø… Kan dette føre til at musikkfaget blir utflagga til kulturskulen ein gong i veka/månaden? at barnehagepersonalet ikkje kjenner seg forplikta til å syngje, danse og spele med borna?

To hovudmoment i planen: 1.Barna sin persepsjon Det er snakk om ”å iaktta estetiske fenomener og detaljer”, sanse, oppleve og reflektere. 2.Barna sitt skapande uttrykk Det skal vere ”eksperimentering, skapende virksomhet … kommunikasjon” og barna ”sine personlige uttrykk”.

Utfordringar I røynda krev dette kyndige pedagogar som kan møte det individuelle barnet med fagleg innsikt… Korleis skal utdanninga gje kunnskapar og rettleiing om ”den næraste utviklingssonen” og om å føre ein dialog med barn om kunst og musikk, i praksis?

Det er ei kjensgjerning … at ufaglært barnehagepersonale no har eit fagleg pedagogisk ansvar Styrar og pedagogisk leiar skal ”veilede det øvrige personalet slik at alle får en felles forståelse av barnehagens ansvar og oppgaver” (1.7) Styrar skal sørge for at ”de enkelte medarbeidere får ta i bruk sin kompetanse” (1.7) Det skal vere ”en stadig utvikling av personalets kompetanse” (1.7)

Utfordringar Utdanninga må gje framtige førskulelærarar kompetanse til å gje fagleg rettleiing, også i musikk Utdanninga må tilby kurs og vidareutdanningar som er tilpassa denne situasjonen (kompetansegivande?)

Erfaringar ved HSF Fleire studium med tverrfaglege tilnærmingar, t.d.  TSEF – dra/mus/k&h  PAPS – ped/mus/eng  PAPS – mat/mus/k&h

På godt og vondt Tverrfagleg undervisning er vanskeleg å få til – dette treng vi meir kompetanse i. Punktpraksis er ein god måte å få søkelyset på vårt fag – enkeltståande praksisdagar vil vi utvikle meir.