Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte 25.10.10 Geir Arnulf Sak 34-10 Måling av forskning.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva skal jeg snakke om •Bakgrunn NAKU •Hovedoppgaver •Prosjekter •Kommende prosjekter •NAKU trenger referansegruppe.
Advertisements

Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Et velfungerende forskningssystem? Jan Fagerberg, Universitetet i Oslo Innledning til diskusjon på dialogmøte 31 Mai 2010.
Oppfølging av fagevaluering UoH Molde 8. oktober 2013.
Sak Utkast til kap 2 Et velfungerende forskningssystem og disposisjon
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
Kommentarer knyttet til forskningsmeldingen Kommentarer fra Henrik Jakobsen, professor, forskningsleder Avdeling for Realfag og Ingeniørutdanning Høgskolen.
Geir Arnulf 17. februar 2010 Forskningsmeldingen.
Måling av samfunnseffekter Kan det gjøres og kan det gjøres lurt.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
RAMMEPLAN for barnehagens innhold og oppgaver. Mandat for rammeplangruppen Rammeplangruppen skal vurdere og fremme forslag på følgende områder særskilt:
Prosjektarbeid Prosjektarbeid er et deltakerstyrt teamarbeid som skal gjennomføres innenfor en avgrenset tidsperiode - en pedagogisk arbeidsform hvor studenter.
Drivkrefter i vitenskapelig publisering Slipp forskningsresultatene fri… 14. November 2007.
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
NOU 2011: 6 Et åpnere forskningssystem Økonomisjefsamling, Larvik 7
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Utvalget for språkpolitikk ved UiO Presentasjon av hovedpunkter “Snart to hundre. Universitetet i Oslo og språket i internasjonaliseringens tidsalder”
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Resultatbasert omfordeling (RBO)
Realfag og ingeniørutdanning Visjon: Å bli regional industris første valg som kompetanse- og FoU-samarbeidspartner Helhetlig kunnskapskjede: Næring – Forskning.
Oppfølging HMS-melding Møte i SF Rapport om ”Myndighetenes regulering av HMS i petroleumsvirksomheten – fokus på beslutningsgrunnlaget.
HiAk - RFF Intensjonsavtalen mellom RFF og HiAk har materialisert flere handlinger. Det skal arbeides med flere prosjekter innenfor: PPU – planlegge oppstart.
Relevant utdanning med høy kvalitet – realistiske forventninger til norsk høyere utdanning Marianne Harg, president i Tekna NOKUT-konferansen
Anne M Jervell Strategiske veivalg? Anne M Jervell STYREMØTE Tema:Strategi.
Forskningsrådet og internasjonalt samarbeid
Anne Line Wold NPHs nettverkskonferanse 2009
Nasjonale prøver.
Mjøs-utvalget om IKTs betydning Oppsummering til LUs fagdag 2000 Leikny Øgrim og Monica Johannesen.
Hvorfor satser Forskningsrådet på Innovasjon i offentlig sektor? Sogndal Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Statusoppdatering ressursgruppen Anne Husebekk Fag- og forskningssjef, UNN Professor, UiT
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Det nasjonale publiseringsutvalget og arbeidet med Open Access Vidar Røeggen Seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet Seminar om vitenskapelig.
Om Kunnskapsdepartementets bruk av CRIStin-data
Bør personopplysningsloven endres - og hvordan? Lee A Bygrave og Dag Wiese Schartum Et seminar om utvalgte deler av forslagene i Bygraves og Schartums.
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Guri Kaurstad, Kari Bachmann, helge Bremnes, Gøril groven
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Sekretariatet i samarbeid med utvalgsleder Norges forskningsråd.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Lars Holden Styreleder Forskningsinstituttenes fellesarena, FFA, adm. dir., Norsk Regnesentral NHO Oslo, 4. mars 2016 Forskning og innovasjon for omstilling.
Utviklingstrekk i forskningen og behovet for en ny evaluering Sølvi Lillejord Direktør, Kunnskapssenter for utdanning Informasjonsmøte Lysaker
1 SIU Nasjonal profileringsstrategi Oslo, Kristin Solheim, SIU.
Internasjonalisering ved universiteter og høgskoler Hvilke trender ser vi? Susanne L. Sundnes Lansering av Indikatorrapporten 28. september.
Foto: Bjørn Erik Olsen Gode oppstartsmeldinger Geir Davidsen, fagleder plan
Fagevalueringer i Forskningsrådet - ny runde for samfunnsvitenskap Informasjonsmøte 19. februar Jon Holm.
Velkommen. Agenda Velkommen og presentasjonsrunde Mandat LMU og SKU, ved Kari Kort gjennomgang Hva skiller utvalgene/ hvor er fellesnevnerne? Drøfting.
Mandat og rammeverk for evalueringen
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater
Det integrerte universitetssykehuset
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Statssekretær Jens Revold
Effektevalueringer i lys av nytt styringssystem for Forskningsrådet
Overordnet strategi SV-fakultetet
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Seksjon for primærhelsetjenesten
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
Utskrift av presentasjonen:

Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Måling av forskning

2 Måling av forskning Sakene 34 – 37 henger i noen grad sammen ved at alle berører tema om ”måling av forskning” (resultater, effekter, ressurstilgang og internasjonalisering) – og er relevante i forhold til arbeidet med å utvikle et ’forskningsbarometer’ (jf. sak 34-10).

3 Det er særlig viktig at utvalget drøfter Formålet med et forskningsbarometer Tar stilling til problemstillinger som er relevante for utformingen av et oppdrag som skal gi grunnlag for utviklingen av en pilot og videre utvikling av barometeret.

4 Forskningsbarometerets formål gi grunnlag for en mer systematisk tilnærming til en analyse av sammenhengen mellom mål, ressurser og resultater. måle utviklingen i norsk forskning over tid, både nasjonalt og relativt til andre land. måle tilstanden nasjonalt, for ulike sektorer og ideelt sett på forsker- og forskergruppenivå. kunne brukes av myndigheter, institusjoner, forskere og forskergrupper som et kunnskapsgrunnlag, og som hjelpemiddel for å utforme resultatmål og utforme tiltak og virkemidler. publiseres årlig – suppleres med kvalitative vurderinger.

5 Avgrensning ift mandat? Mandat: ’gi råd om gode overordnede resultatmål og indikatorer’. Utvalget: avgrenser sitt arbeid til å gi gode råd om indikatorer, mens det må være opp til (politiske) beslutningstakere å formulere resultatmål.

6 Har vi et godt nok kunnskapsgrunnlag … til å forstå og måle sammenhengen mellom mål, virkemidler, resultater og effekter? Utvalget kan gi råd til myndighetene om at kunnskapsgrunnlaget bør styrkes bl.a.: –at også andre land etablerer systemer for registrering av forskningsresultater mest mulig tilsvarende det norske –måling av effekter av forskning

7 Dimensjoner Forskning av høy kvalitet Internasjonalisering Effektiv bruk av ressurser Reproduksjon gjennom rekruttering? Samfunnsmessige effekter? Ressurstilgang?

8 Forskning av høy kvalitet Forslag til indikatorer: Antall publikasjoner i kanaler med fagfellevurdering Antall sider publisert i slike kanaler Antall siteringer i kanaler med fagfellevurdering/kvalitetskontroll H-indeks (h er antall publikasjoner som er sitert minst h ganger) Antall nedlastinger gjennom web-en (evt. siteringer i Google Scholar) Andre? Kvalitetsmål tilpasset andre sektorer + systemegenskaper?

9 Internasjonalisering Forslag til indikatorer: –Andel publikasjoner med internasjonalt samforfatterskap –Andel internasjonal (EU) finansiering i total offentlig finansiering –Begge justert for fagsammensetning og landstørrelse Andre? –’Deltagelse’ og ’retur’ mer relevant ift EU? Er internasjonalisering egen dimensjon?

10 Effektivitet Resultatindikatorene (1-7) skal beregnes både per forskerårsverk og per samlet prisjustert FoU-bevilgning. Vurdere eventuelle indekser for resultatindikatorer Andre? –UiT-undersøkelse? –Bruk av FoU i offentlig sektor (siteringer i NoU+meldinger)?

11 Forskningsbarometer: Videre arbeid Med bakgrunn i utvalgets diskusjon (også hva gjelder internasjonalisering, samfunnseffekter og ressurstilgang) settes det ut et oppdrag. Første leveransen vil være å få fram data og vurderinger av de indikatorene vi så langt har pekt ut (neste møte?). Deretter skal oppdragtaker bistå utvalget med råd og data i den videre utviklingen av Forskningsbarometeret (prosessoppdrag).