KLP, utfordringer i skolen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Litt mer om PRIMTALL.
Foreldrekurs for minoritetsspråklige
Åsmund Sollien Schau og
Minoritetsspråklige søkere
N Y G IV – OKTOBER 2012 Erfaringer med Ny Giv-prosjektet fra Tæruddalen skole.
7. Fysisk arbeidsmiljø Jeg er fornøyd med den ergonomiske utformingen av arbeidsplassen min Jeg er fornøyd med inneklimaet på arbeidsplassen.
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Velkommen til infomøte på Tanks vgs • Kartleggingsprøver • Orden og fravær • Eksamen • Vitnemål / kompetansebevis.
Møre og Romsdal. 2 Ligger det et bedehus eller et kristelig forsamlingshus (ikke kirke) i nærheten av der du bor? (n=502) i prosent.
HVA SKAL JEG VELGE? 1T eller 1P.
Med fra start! Skolestart på Eidsvoll videregående skole høsten 2013 EIDSVOLL VIDEREGÅENDE SKOLE.
NRKs Profilundersøkelse NRK Analyse. Om undersøkelsen • NRK Analyse har siden 1995 gjennomført en undersøkelse av profilen eller omdømmet til NRK.
Komité for barn og unge Opplæring og oppvekst Anne-Grete Melby.
Barnevernsbarns erfaringer- utdanning og helse
Overgangsprosjektet.
MetARR Metodeutvikling – arbeidsrettet rehabilitering Jostein Stensrud Køhn Utvikling av faglig og metodisk tilnærming i arbeidsrettede rehabiliteringsløp.
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
IKO – Ny GIV, én gruppe Struktur - pedagogikk
Evaluering Kurs i utdanningsprogram våren 2013 Karriereenhetene i Oslo 4-5. juni 2013.
Risiko Sannsynlighetsgradering:1 = Lite sannsynlig (kan inntreffe mindre enn én gang hvert 100. år) 2 = Mindre sannsynlig (kan inntreffe mellom én gang.
Ny GIV-Overgangsprosjektet Troms fylkeskommune
Voksenopplæringen i Oslo - Tall, organisering og utfordringer - Bystyremelding 2/03 - Krafttak for norskopplæring.
ELEVRÅDET OG OLWEUSPROGRAMMET.
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen Hamar, 22. mai 2012.
Søkere med særskilte tilretteleggingsbehov
Samarbeid 1.og 2. linjen, psykiatrien
Månedsbrev fra Blåklokka
Overgangsprosjektet NY GIV
Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005.
Prosjektledersamling oktober Holmenkollen Kommunenes erfaringer Våren 2012.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Den systemteoretiske analysemodellen Levanger 20. – 21. april 2006
Håvard Arntsen,DND-webkomm Som du roper i skogen får du svar.
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
VIP Introduksjon til nye kontaktlærere. Undersøkelser viser at Unge ønsker mer kunnskap om psykisk helse og at opplæringen skal foregå på skolen. Elever.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Lillehammer STOMP I SKOLEN.
Skolelederundersøkelsen 2008 Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen.
1-10 skole med 135 norske elever og ca 40 fremmedspråkselever.
Kostratall for tjenester Overhalla kommune Av seniorrådgiver Helge Holthe Kristiansund
AGENDA PRESENTASJON AV MEDARBEIDERE REGLER FOR PERMISJON
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
MENA1000 Deleksamen 2012 Endelig statistikk. Deleksamen-resultatet i prosent av oppnåelig (x-aksen er ikke kandidatnummer, bare et løpenummer)
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
ONSDAG  1.økt fra  Vi var i klasserommet og sang sanger med bevegelse og rytmer. Konsentrerte oss veldig om puls-slag. Pulsen i.
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
CAKE session no. 9 SAFEtalk Vårt nye sikkerhetsverktøy.
Argumenterende tekster
APO-tilbudet Oslo.
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
ForVei Konferansen MEG Informasjon om.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Verdensreligioner En sammenlikning.
Velkommen til Drømtorp vgs Foreldremøte Vg2. Agenda Presentasjon av skolen Visjon/målsettinger Resultater Forventninger Nyttig informasjon Eksamen Lærlingeordningen.
Læring og vurdering. Problemstilling ● Hva sier kunnskapsløftet om vurdering? ● Hvordan praktiseres vurdering I matematikk ved 5blå på Charlottenlund.
Tidlig innsats Hva er det og hvilke utfordringer innebærer det? TI-konferansen
Velkommen til informasjonsmøte Eikeli videregående skole.
UNG DATA – TYRIFJORD VGS
Elevrådet presenterer spørsmål om læring
Kompetanse for manfgfold
God stim! Sammen for økt gjennomføring
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Spørsmål om læring i klasse på […] skole
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Kombinasjonsklassen Et skoletilbud for minoritetsspråklige ungdommer i Larvik med kort botid i Norge.
Selvtillit Hvordan kan dere se at denne gutten har selvtillit?
Norsk Forening for Kognitiv Terapi
Utskrift av presentasjonen:

KLP, utfordringer i skolen Håvard Tjora

”Systemsvikt” Det eneste som kan sikre et system mot svikt, er et sterkt, overordnet fokus på profesjonalitet. Hva kan vi? Hva kan vi ikke? Hva gjør vi med det vi ikke kan eller vet? Hva er våre mål? Hva bruker vi tiden på? Hva vet vi hjelper? Hva tror vi hjelper? Hva slags miljø er det for å rette på hverandre? …

Tallenes klare tale 20% regnes som funksjonelle analfabeter etter 10.klasse 30% gjennomfører ikke vgs 25-30% har store mattevansker Snakke om bøkene og +om Blanke ark

Tallene for P1 matte, 2012 36% fikk karakteren 1 Tar vi med de med karakteren 2, er tallet 67% Ingen fikk karakteren 6 i 2012

Grunnen må redes for tidlig innsats: Det er normalt å slite på skolen Et stort antall barn synes skole er fryktelig vanskelig Skoletiden er preget av mislykkethet, lav selvtillit og apati. –Vi bør se på testkulturen i skolen! Tilbud om spesialundervisning: I Norge er 40% av spes.ped lærerne ufaglærte.

Gjennomføringen i vgs Karakterer fra grunnskole og gjennomføring: Karaktersnitt 2,5: 8% sannsynlighet Karaktersnitt 3,0: 18% sannsynlighet Karaktersnitt 5<: 97% sannsynlighet Elevene i Blanke ark: ”Skolen er ikke et sted for anerkjennelse”

To kjennetegn for gjennomføring Godt grunnlag fra grunnskolen/godt faglig ivaretatt Arbeid med relasjonskompetanse

Profesjonalitet

Min kompetanse i lese- og skriveopplæring LTG-metoden

Kunnskap om diagnoser: Adhd Dysleksi Aspergers syndrom add Dyskalkuli Autisme generelle læringsvansker nonverbale læringsvansker IOP Hvordan fungerer systemet – hvem har ansvaret for hva? Hvor man henvender seg – saksgangen?

Min kompetanse om skole-hjem Foreldre Sorgreaksjoner Barnets plass i familien (det kjæreste man har) Trå varsomt - løsningsorientering Lekser (hva, hvor mye, hvordan, ansvarsfordeling) Foreldremøter Utviklingssamtaler/konferansetimer Karaktersetting Veiledende vurdering (vurdering for læring) Hvem har ansvaret for hva??? Diagnosesetting - diagnosehenvisning Barn som utsettes for overgrep og vold i hjemmet Psykiske problemer

Profesjonalitet Møtet med dyptgripende områder blir svært subjektivt håndtert Store skolekulturforskjeller i Norge Hva er greit og ugreit å si på lærerværelset? En lærer er en leder med lederansvar Hvordan forholder vi oss til de elevene vi ikke mestrer?

Tidlig innsats Tidligere enn tidlig innsats: Utdanne gode barnehagepedagoger Det må jobbes med rekruttering og lønnsbetingelser. Kan hvem som helst jobbe med barn?

Kartlegge i barnehagen? Et barn lærer 8 ord hver dag fra ca. fireårsalder. Den viktigste predikatoren for lesing. 4-årsalder: 3 ganger så mange ord hos de med størst ordforråd. Danmark: Halverte barn med lesevansker ved å jobbe med ordforråd

Kvalitet nå, men hva med om 10 år? Det er en uavklart ressursutfordring i skolen: 2020: Mangler mellom 11 000 og 16 000 lærere i grunnskolen. 2020: 75% av alle realfagslærere har gått av med pensjon i vgs

Innspill om skolen Skolen må styres fra solid forskning, nå styres den av politisk ideologi (læreplanene, skriftlig vurdering, ingen må skille seg ut, karakterer i barneskolen, baseskolene, gratis lunsj, mer anmerkninger, KRL-faget…) Det må etableres gode rutiner for å plukke opp elever og gi dem hjelp (tidlig innsats) Det bør komme en felles standard for skolenes ansvar, med påfølgende etterutdanning.

Tilbud om sommerskoler? VGS må se på rutiner for nye elever (oppfølging, tidligere fravær, dårlige karakterer, relasjonsarbeid) Ha klare forventninger til skolene, og snakk med dem om hvilke rammer de trenger

Tiden vi har Min jobb har to mål: Hva bruker vi tiden på? Elevene skal lære seg det som står i K06 Elevene skal trives Hva bruker vi tiden på?

Oppsummering om profesjonalitet… ”Erling Tjora var min yndlingsfavorittlærer! Hvordan går det med ham?” Ragnhild, 65 år gammel i 2011

En som jobber tett på barn, huskes evig – noen fortelles det om i generasjoner. Hver dag kan vi skape minner som vil huskes i årtier Hva slags minner?