BUKKANE BRUSE PÅ BADELAND

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Seminar på Orreneset 23. februar 2007 ved Erlend Andreas Gjære TYNGDEN DU TRENGER.
Advertisements

Skjønnlitteratur FANTASI og VIRKELIGHET Kpt 7, Kontekst Basisbok
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Leseglede i 2 klasse Kjølberg skole, skoleåret 2003/2004.
Eksamensoppmelding for elever og privatister
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Hva sier den nye læreplanen i norsk (K06) om skriveopplæring?
Odd Haugstad ABC-en Pedagogisk Forlag 2002
På vei til ingeniør ? Eit tilpassa utdanningsløp, lokalt og for fagfolk Er det mulig ? Elisabeth og Turid.
Tips til lesing av fagtekster (kopiert fra Rune Flikkes notat)
STASJONSUNDERVISNING
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
Velkommen til klasse- foreldrene
Analyser en sakprosatekst
BRÅK ON ODDA! Når læreren er nysgjerrig på ungdommens verden.
Ny rammeplan for barnehagen
PCer i klasserommet – kaos eller kontroll? Erfaringssamling RFK, pedagogisk bruk av IKT, 4. mai 2010 Marita Aksnes, Randaberg vgs. Twitter: maritaa Blogg:
”Anders og tyskerne” Denne teksta er skrive av ein gut i 5. klasse etter ein time der ein historikar frå HiØ har fortalt om ei dramatisk hending i bygda.
En historie om folkediktning og eventyr
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Litterære virkemidler
Arbeidstidsavtalen.
FAGERLIA VIDEREGÅENDE SKOLE: PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID
Tankekart og læringstrategi
Fortelling Novelle Roman
SFS 2213 Arbeidstidsavtalen for undervisningspersonalet i kommunal og fylkeskommunal grunnopplæring Revidert september 2014.
Introduksjon I tillegg til autentisering, bør/skal også ein sikker kanal tilby garanti for meldings- integritet og konfidensialitet.
Spesialpedagogiske utfordringar. TV sin rolle Oppleving av at elev ikkje får tilfredstillande utbytte Oppmelding, utrgreiing VedtakOrganiseringKvardagen.
Norane skule Tirsdag Fellesøkt med utgangspunkt i kopihefte Aldersblanding klasse 2 skuletimar Måndag Gruppesamtalar – ein skuletime.
Av Kari, May Linn, Silje og Hanne
Nynorsk fagskriving Orden i teksta.
Vanlege nynorskfeil.
Frå eitt medium til eit anna
VELKOMMEN TIL LONE SKULE. SKULESTART INFORMASJON OM SKULEN GODE RÅD TIL FORELDRE FØR SKULESTART.
Eksempeltekst høst 2014 Når du skal svare på oppgaven:
Tema Vg1, kap 4.
Kapittel 4 Skriving av klasser. 4.1 Anatomien til ein klasse Så langt har vi brukt ferdige klasser frå klassebiblioteket i Java Vi lagar objekt og brukar.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
Nærmiljø og samfunn Ein barnehagekvardag med mangfald Med vekt på det fleirkulturelle i barnehagen og vindauge mot verda Kultur på tvers UBUNTU- ”min identitet.
LMS i en læringskontekst Svein Ove Lysne Høgskolen Stord/Haugesund
Fra kontekstavhengig til kontekstuavhengig språkbruk
Mikkel, Knut, Kari Mette, Anne Lise & Guro
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Leksjon 03 IKT i tilrettelegging av pedagogisk materiale 3.
Trollkrittet av Zinken Hopp
Hvem er jeg? 1.
Noen inntrykk fra studieåret 2001 Tanker rundt året som var…
Kap 4 og 5 i Eva Maagerø: Språket som mening
1 Kvalitet i opplæringa – om tilpassa opplæring (KIO) Høgskulen i Volda.
Digital kompetanse Presentasjon basert på essayet ”Den sjette kompetansen” Jostein Tvedte.
Reinsing av vatn på Leikanger. Om oss. Me er fire elevar i 10a på Leikanger Ungdomsskule. Gruppa består av Halvard, Amalie, Hans Christer og Astrid. Me.
Statistikk M4 Mandag 20. april 2009.
Gjere for å lære Kvernsteinsparken i Hyllestad
Problemløsning.
Naaman Ein dag sa jenta til matmor si: «Om berre husbonden kunne koma til profeten i Samaria, skulle nok han fri han frå hudsjukdomen.» 2.Kongebok.
Soria Moria Slott Et norsk folkeeventyr. Halvor.
Foreldremøte for foreldre som har 5-åringer i barnehagen
Bjørn F. Rørvik Forfatter. Bjørn Fredrik Rørvik er 50år og er en norsk barnebokforfatter. Bjørn Rørvik er født og oppvokst på Jevnaker på Hadeland i Oppland.
Forteljing. Samlenemning Munnleg - skriftleg Sanne - oppdikta Korte - lange oppdikta = fiksjon.
April brev for små og store blå: «Kom Mai du skjønne milde» Då er april allerede forbi. Me har i april hatt «Matematikk» som tema med telling og former.
Læringskultur i ditt klasserom -Avhengig av deg som leiar -Korleis du brukar mogelegheitene til å skape ein kultur som støttar og oppmuntrar til læring.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde eleven er i leseutviklinga.
Bokmelding. Som ein artikkel Typisk i aviser, nettet, m.m. Hugs på to ting: Skrive om boka Vurdere boka.
Velkommen til foreldremøte i Holvik barnehage i Grendahuset i Vågsvåg høsten 2015.
For å støtte barnet sitt i leseutviklingen
Lesing i matematikkfaget
Kort om implementering
Arbeid på skulen Norsk Matte Engelsk Samfunnsfag Naturfag KRLE
Lesskriv 4.
Utskrift av presentasjonen:

BUKKANE BRUSE PÅ BADELAND

Om forfatterane: Bukkane Bruse på badeland er skrive av Bjørn Rørvik og Gry Morursund. Bjørn Rørvik: Er ein norsk barnebokforfattar frå Hadeland i Oppland. Han debuderte som forfattar med barneboka «Reddikhaien» i 1996. Ei barnebok som er prega av humor og store illustrasjonar. Bjørn har blant anna mottatt kulturdepartementets billedbokpris for nokon av sine bøker. (namdalsbiblioteket.wordpress.no). Gry Moursund: Er ei norsk barnebok illustratør og forfattar, frå Valnesfjord i Nordland. Ho debuterte med barneboka «Himmelkua» i 1998. Ho har illustrert over tjue barnebøker og skrive /illustrert nokon sjølv. Ho har også mottatt ulike priser for sitt arbeid. ( dn.no). Bjørn og Gry mottok i 2010, kulturdepartementets billedbokpris for «Bukkene Bruse på badeland».

Analyse av boka: Handling Personar Bilder Tema Komposisjon Adaptasjon Realistisk/fantastisk

Handlinga: Dei tre Bukkane Bruse skal eigentleg til seters for å gjere seg fet. Når dei kjem til brua skilles stien til setra i to ulike retningar. Ein veg går til badeland. Turen for bukkane går heller dit enn til seters. På badeland skjer det mykje rart, blant anna blir bukkane overraska over at dei må dusje og ha på seg badetøy. Dei blir svært fasinert over vannsklia. Plutselig kjem det eit uventa besøk på badeland, nemleg trollet. Trollet tar blant anna bomba i bassenget, setter seg på en badeball så den sprekk og lagar generelt bråk og uhygge for gjestane. Trollet blir nekta adgang i vannsklia, dermed sett han seg under trappa opp til sklia, for å skremme dei tre Bukkane Bruse. Tilslutt vil trollet også skil, det han ikkje veit er at den største bukken har flytta den nedre delen på sklia. Dette fører til at trollet fyker opp i lufta og ut gjennom vindauget. Borte ble han, og gjestane kunne bade og kose seg att. Som belønning for at dei blei kvitt trollet, fekk Bukkan Bruse bade gratis resten av året på badeland.

Personar: Bilder: Tema: Komposisjon: Hovudpersonane i boka er: Dei tre Bukkene Bruse, haren og trollet. Vi møtar også andre personar som er representert som gjestane på badeland. Bilder: Innbydande, sterke farger,teikningar som dekker heile oppslaget. Illustrasjonane er svært humoristiske. Tema: Vennskap, frykt. Komposisjon: Teksten startar med ei innledning, spenningstopp, og avslutning. Noko som ofte forekommer i barnebøker.

Realistisk /fantastisk: Adaptasjon: Bildene i boka er tilpassa den barnlege lesaren ved at fargene er sterke, dei er stimulerande for barnet. Illustrasjonane her eit barnleg preg over seg, dei er enkle. Det kan sjå ut som om barn har teikna dei sjølv. Det er ikkje så mykkje tekst på kvart oppslag, barn i tidleg skulealder som har knekt lesekoden, vil ikkje vil ha problem med å lese sjølv. Språket i boka er ganske barnlig. Eks: Trollet var rasende. Det pustet og peste, og da det endelig kom opp, deiset det ned i sklia så hele trappetårnet svaiet. Realistisk /fantastisk: Historia er oppdikta, noko som gjer at den er ei fantastisk historie. Eks: Bukkene Bruse spiser vafler med rømme på seteren for å bli fet. Dyr i badeland?

Litteraturhistorisk perspektiv Tradisjonelt: Boka er svært tradisjonell, språket og historia er aktuell i dag. Eg trur elevane vil kunne kjenne seg at i språket, og sjangeren; Eventyr. Dei fleste barn har nok erfaring med det tradisjonelle eventyret om Bukkane Bruse. Å dra på badeland er noko dei fleste barn i dag kan relatere seg til.

Korleis nytte boka i undervisning i småskulen? Tips til korleis ein kan nytte seg av boka i skulen: - Høgtlesning - Samtale om boka: Kva kunne trollet gjere for å leike saman med bukkane? Korleis trur dykk historia ville blitt dersom dei tre bukkane ikkje dro til badeland? ( Ev. skrive videre på ei slik vinkling av historia). - Samtale om boka, tema, utseende, tekst, bilder, oppbygging osv. - Dramatisering - Skrive/teikne til fortellinga eller i etterkant av høgtlesning - Inngangsport for videre arbeid med å lage bok, skrive historiar, produsera samensett tekst e.l.

Metodar ei kan nytte seg av i undervisninga: Det er berre fantasien som sett grenser for korleis ein kan arbeida med litteratur i skulesamanheng. Eg vil presentere to forslag frå boka 101 måter å lese leseleksa på, i forhold til opplegg ein kan gjere med utgangspunkt frå ulik litteratur. Når bilder tar over for ordene: I Bukkane Bruse på badeland er det mange illustrasjonar. Ein kan leggje vekt på å la elevane studera bildene som inspirasjon til eigen biledskapning, som bearbeiding av historia. Dersom elevane får uttrykt seg gjennom form og farge om korleis oppleving boka har gitt dei, er det ein måte å begi seg inn i egen tekstoppleving på ( Kverndokken 2012). Med utgangspunkt i form og farge kan elevane arbeida på ulike måtar: Etter at elevane har lest boka kan dei få i oppdrag å teikne, male eller forme ulike elemantar frå boka. Elevane kan få i oppdrag å teikne noko som er godt skildra i teksten, som gir føringar for tekninga Elevane kan få i oppdrag å foreslå musikk som står til historia.

Hvem-, hva, hvor, når? Hvem? Hva? Hvor? Når? -Setra Ein kan ta utgangspunkt i boka for å arbeida med å modellera mønster og struktur i teksten. Lærer og elevane kan samen fylje ut eit forteljingsskjema slik at ein får ein visuell oversikt over teksten; Dersom ein arbeidar med å organisere handlinga i ulike kategoriar, vil ein gjere elevane merksemde i høve strukturerering av innhaldet i ein tekst. Det kan vere nyttig når dei sjølv skal skrive ei historie at dei har kjendskap til dette. For større elevar kan elevena få lekse i og fyllje inn skjemaet sjølv, etter ein har lest ei bok. For dei minste elevane trur eg det kan vere fint at ein arbeidar samen med skjemaet. ( Kverndokken 2014). Hvem? Hva? -Bukkane bruse -Trollet Hvor? Når? -Setra -Badeland

Litteraturliste: Dagens næringsliv(2014): Eventyrbruset. Lokalisert 10.03.2015 på: http://www.dn.no/d2/2014/12/04/2125/Litteratur/eventyrbruset Kverndokken, Kåre (2012): 101 måter å lese leseleksa på –om lesing, lesebestilling og tekstvalg. Bergen. Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke AS. Namdalsbibliotekene (udatert): Bjørn F. Rørvik. Lokalisert 10.03.2015 på: https://namdalsbibliotekene.wordpress.com/litteraturtips/manedens-forfatter/bjorn-f- rorvik/ Rørvik, Bjørn. F. Moursund Gry (2009): Bukkene Bruse på Badeland. Cappelen Damm AS Alle bilder er lånt frå www.google.no