Argumenterende tekster

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bokpresentasjon Stavanger
Advertisements

Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Tilpasset opplæring i praksis Ved Espen Schønfeldt
Presentasjonsteknikk Av Øystein L. Pedersen. Forberedelser  Hvor lang tid har du til rådighet?  Definer hensikten med presentasjonen  Overbevise eller.
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Retorikk og tekstanalyse
Bokanmeldelser..
H.Høie/N.Dolve april 2005 Oppgaveløsning i pedagogikk
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
Oppgaveløsning Metode og tilnærming.
Å skrive en sakpreget tekst
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Fredagstimen Jeg har veldig dårlig stemme i dag, så jeg skriver instruksjoner for timene her. I dag skal vi jobbe i grupper fram mot en muntlig framføring.
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
EPISK DIKTNING inkl novelle
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
En artikkel er en saktekst.
Retorikk og tekstanalyse
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Rapport - bedrift Sammendrag Innholdsfortegnelse
Fagtekst i pedagogikk Arbeidskrav
Seminar fagartikkel Pedagogikk uke 1 AU1.
Hvordan skrive en god utredning?
Analyser en sakprosatekst
Trinn 6 Skape et klasserom der en diskuterer tekst og skriving.
En artikkel er en saktekst.
Essay er en skriftlig sjanger.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Skriftlig kommunikasjon
Elevforsk: saktekster, argumentasjon
Problemstilling Frode Svartdal UtTø H-2007.
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
Opplæringspakken for barnerepresentantene Møte med administrasjon, politikere og media Hvordan få fram det jeg vil si.
Resonnerende tekst.
10/18/11 Skrive for nett Skriveuka 2011 Tengel Aas Sandtrø Pedagogisk utviklingssenter.
Norsk Mål for timen: Arbeidsoppgaver:
Finn puslespillbitene Å være kildekritisk til informasjon på nett.
Individuell fagtekst fra praksis.
Å ANALYSERE SAKPROSATEKSTER
Politisk påvirkning.
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
ARGUMENTERENDE TEKSTER SAKTEKST I PRAKSIS. Å LØSE VERDENS PROBLEMER Hva mener du om: Rasisme? Miljøvern? Arbeidsledighet? Kriminalitet og straff? Krig.
Argumenterende tekster
Å drøfte Å drøfte er å diskutere – med seg selv. Diskusjonen skal foregå med argumenter. Gå alltid fra det generelle til det spesielle. Et argument er.
Å bruke og vurdere kilder  T: hvor troverdig er kilden?  O: Hvor objektiv er kilden?  N: Hvor nøyaktig er kilden?  E: Hvordan egner kilden seg til.
Kapittel 7 Analyse av sakprosa SG- design/Fotolia.
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
Argumenterende skriving. Hva er argumenterende skriving? Hensikten med argumenterende tekster er å påvirke eller å overbevise leseren om noe Teksten blir.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Læreplanens kompetansemål : Skrive kreative, informative, reflekterende og argumenterende tekster på hovedmål og sidemål med begrunnede synspunkter og.
Saktekster Skriving i norskfaget. Kompetansemål fra læreplanen skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder gjenkjenne.
| Å argumentere å skrive argumenterande tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saka. Sjå ein film, leit på Internett, les i aviser, fagbøker.
| Å argumentere å skrive argumenterende tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saken. Se en film, let på Internett, les i aviser, fagbøker.
Studieteknikk Bison.
| Å argumentere Å analysere argumenterende tekst.
Retorikk.
Leserinnlegg Saktekst/Sakprosa Hvordan bygger man opp et leserinnlegg?
Artikkel.
Kommunesammenslåing.
Argumenterende tekster
| Å argumentere Å skrive argumenterande tekst.
Hva driver barn og unge i Asker med? Hvordan har de det?
Hvordan bygge opp en fagtekst?
Skriv bedre tekster av Dagfinn Hauge- Media serv
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
Retoriske appellformer
Gjøre greie for hovedsyn og argumentasjon
Kapittel 5 Argumentasjon
Utskrift av presentasjonen:

Argumenterende tekster Saktekst i praksis

Definisjon Påstand Den romanen var vanskelig å lese, Begrunnelse Å argumentere betyr «å føre bevis». Påstand Den romanen var vanskelig å lese, Begrunnelse fordi forfatteren brukte et gammeldags språk. Påstand Den romanen var kjedelig å lese. Begrunnelse Den handlet ikke om noe interessant.

Debattartikkel og diskusjonsinnlegg Lik fagartikkelens oppbygning Ser saken fra flere sider For/imot Ser fordeler/ulemper Diskusjonsinnlegg Ikke så gjennomarbeidet og begrunnet (leserinnlegg)

(Å løse/OVERBEVISE) problemer/Temaer Hva mener du om: Rasisme i Norge? - Halloween-feiring? Miljøvern? - Ferier i skoletida? Mobilbruk i skolen? - Abort, legers reservasjonsrett? Kriminalitet og straff? - Nobels fredspris 2013? Nynorsk i ungdomsskolen? - Søndagsåpne butikker? Karakterer i barneskolen? - Kan alt spøkes med? Kartongpipe eller ei? Fagfolk og eksperter uenige. Aldri 100% enighet. Ikke noe fasitsvar. Argumenter for både det ene og det andre.

Hvordan skrive en argumenterende tekst? Innledning Presenterer emnet og problemstillingen. IKKE kom med egne meninger og svar i innledningen! Hoveddel Se saken fra flere sider. Få fram argumenter både for og imot. Vurder positive og negative sider ved argumentene. Bruk kilder og referer til fagpersoner, statistikk eller fakta. Vær konkret og bruk eksempler. Avslutning Din konklusjon og din mening om saken.

argumentasjonsknep Faktaargument - 154 mistet livet på norske veger i 2012. Dette er 14 lavere enn i 2011 og det laveste tallet siden 1950. Flertallsargument: - Alle er jo enige om at … - Hele kommunen står samlet omkring dette. Parallellargument: - Vi får høyere arbeidsledighet. Det samme skjedde sist gang de var i regjering. - Forrige gang elevene fikk bestemme dette, førte det til mer søppel i gangene. Fornuftsargument: - Du som er så fornuftig og klok, må jo være enig i at … - Ingen gode foreldre vil gi alkohol til sine barn så lenge de er under 18 år. Ekspertargument: - Etter 20 år som lege vet jeg at … - Professor Dahl er ekspert på spillavhengighet og sier at …

argumentasjonsknep 6. Selvsikkerhetsknepet: - Dette er uten tvil den beste løsningen!» - I dag er det ingen som tviler på … 7. Representasjon og fellesskap: - På vegne av mange andre vil jeg … - Vi her i klassen må jo mene … 8. Direkte appell Bruk av personlige pronomen (du, dere), hjelpeverb (bør, skal, kan, må) og/eller imperativ.