DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foreldrenes betydning
Advertisements

«Te ka slags nøtte?» 10. oktober 2012 Anders Bakken, NOVA
Habiliteringsteamet for barn og voksne
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Psykiske utfordringer ved MS
OG IDENTITETSUTVIKLING
Bestemmelser om barneidrett og Idrettens barnerettigheter
Unge & Rus eies og driftes av: KoRus-Nord Kompetansesenter rus, Nord-Norge Unge & Rus er utviklet i et samarbeid mellom KoRus-Nord Høgskolen i Bergen.
Et utvidet hjelpetrenertiltak for barn og unge med særlige behov.
Selvfølelse vs selvtillit
Mestring og forebygging av depresjon
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Mette Grytten, prosjektleder for BIRUS 2009 – 2012
Overgangsprosjektet.
Hvorfor FRIBU FRIBUs visjon: ”Vi bygger åpne fellesskap der barn og unge blir sett, møter Jesus og utrustes til å leve som hans etterfølgere” FRIBU = FRIkirkens.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Inkludering og læring 1.aman Jorun Buli Holmberg 29.august 2005 Inkludering.
Rolighetsmoen barnehage
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
Aktivitet mot frafall Aktivitet mot frafall Caroline Stensø – tidligere prosjektleder Aleksander Stabbforsmo – deltaker i prosjektet Fysisk aktivitet mot.
Habiliteringstilbud for ungdom med nedsatt funksjonsevne, eller lettere psykisk utviklingshemming Meråker Sanitetsforenings Kurbad AS.
Ungdomsrollen i dagens samfunn Elisabeth Backe-Hansen NOVA.
Unge & Rus eies og driftes av: KoRus-Nord Kompetansesenter rus, Nord-Norge Unge & Rus er utviklet i et samarbeid mellom KoRus-Nord Høgskolen i Bergen.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Oslo Universitetssykehus HF Nærmere barn og unge i Norge har foreldre som sliter med psykisk sykdom eller rusproblemer. Mange av disse barna får.
Hverdagsrehabilitering Del 3 Brukermedvirkning
Skoleprogrammet VIP, Sykehuset Asker og Bærum
"God bagasje på livets reise."
Undervisning i gruppe for ungdom med psykisk utviklingshemming
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Det nytter - når vi gjør ting i fellesskap Home-Start Familiekontakten – samling for landets familiekontakter Kjell Erik Øie Statssekretær
Hilde Holen / Svein Liane sept -07
Lek og Læring i barnehagen
Fritid med Bistand.
Velkommen til et nytt skoleår!
Tilskudd til forebygging av uønskede svangerskap og abort 2015
Anne Ottestad Inkluderingsansvarlig Friskis&Svettis
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Hvorfor MAKKERSKAP? Hanne Gry og Katinka. Målsettingen for Makkerskap Å skape et inkluderende klasserom der færre elever skal oppleve at de faller utenfor.
Gruppetilbud for unge voksne med generelle lærevansker eller lett utviklingshemming, HAVO Lassa ved SUS Identitet/Selvbilde/seksualitet v/Ole Jan Hustøl.
Forebygging, ungdom og alkohol Arbeidsseminar Nord-Troms oktober 2008 Førstelektor Øystein Henriksen.
Foreldresamarbeid Arbeidsseminar i Unge & Rus Tromsø 19. Mars 2013 Dosent Øystein Henriksen.
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Oppsartsmøte Byåsen IL. ALLSIDIG TRENING, HVA ER DET? Finnes ingen regler Treningen i seg selv er lite forutsigbar Må være motiverende og utfordrende.
Samarbeid med frivillig Organisasjoner  Det å flytte og etablere seg på nytt er spesielt belastende for barn og unge som må lære et nytt språk, beherske.
Rusforebyggende arbeid i et læringsmiljøperspektiv Presentasjon 2. sept i Trondheim SHoT 2014.
KLUBBEN FOR ALLE. VÅR VISJON FL Fart – «klubben for alle på og utenfor banen» Fart jobber bevisst med holdningsskapende arbeid, og tenker Fair Play på.
Forebygging og tiltak. Hva gjør oss langtidsfriske? Innflytelse på arbeidssituasjonen Å føle seg sett, hørt og verdsatt Å oppleve arbeidet som meningsfylt.
Du har rett til å ha det bra! - Hva forteller oss «Ung i Rogaland 2016»?
Kontekst: Kompetanseprogram i Familiestøtte Utviklet ved KoRus-Øst. Igangsatt Målgruppe: Tjenesteutøvere og ledere innen rus og psykisk helse i kommuner.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
Klubben for alle.
Samhandling med ungdom
Bapp gruppe Bapp gruppe er et forebyggende kurs for barn år(barn) og for ungdommer 13– 17 år(ungdom) som lever nært mennesker med psykiske vansker.
Helsesøsterkongressen 2017
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
SOSIALRÅDGIVNING I SKOLEN
Bli elevmentor i Drømmeskolen!
Velkommen til foreldremøte
Cannabisprogram ungdom
Stian Biong Fagsjef Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Opplæring Koordinatorer 1. november 18
Utskrift av presentasjonen:

DELTAKELSE, TILHØRIGHET OG VENNSKAP - muligheter og utfordringer

Erfaringer fra å arbeide med ungdommer med ulike funksjonsnedsettelser både individuelt og i grupper Mest relevant: Arbeidet med IST-prosjektet, et samarbeidsprosjekt/tiltak mellom 2 videregående skoler i Bodø, Bodø kommune og Habiliteringsteamet for voksne Prosjektet igangsatt av oss i 2007, senere videreført av Bodø kommune for deretter å ha sin forankring i videregående skole. Bakgrunn for prosjektet: Et prosjekt for ungdommer/unge voksne med generelle lærevansker som har store utfordringer i forhold til sin ungdomstid og overgang til et myndig voksenliv Ut fra henvisninger kunne vi se en del felles utfordringer knyttet til Overganger Identitet Tilhørighet Ensomhet

Ungdom i risikosituasjoner – behov for forebygging Sårbarhetsfaktorer: Redsel for å bli oppfattet som annerledes – vil ikke ta imot hjelp Isolasjon og ensomhet - psykiske lidelser, skjevutvikling Mangel på sosial tilhørighet (får ikke sosial trening) Søker til uønskede miljøer (rus, kriminalitet) Lav selvfølelse og lav selvtillit (mangel på å bli bekreftet, mangel på mestringsopplevelser) Mobbing (aggresjonskapende) Passivitet – mangel på deltakelse Ungdom i risikosituasjoner – behov for forebygging Utfordringer knyttet til pasientrollen Behov for å møte ungdommene på en annen måte

Virkemidler i prosjektet Skape møteplass for å bli kjent med andre i samme situasjon (sosialt nettverk). Utfordringer i fht likhet og annerledeshet Temabolker: Økt bevissthet og kunnskap om egen situasjon, muligheter mv. Tanker om egen framtid. Aktivitet (utvikle interesser, opplevelser, mestring) Tilhørighet (Ungdomsgruppa, biljardklubben) Dialog med pårørende Prosjektleder og prosjektmedarbeider

Litt om gruppeprosess 9 ungdommer (2 jenter og 7 gutter – en av guttene falt fra underveis) som møttes en dag annenhver uke Større grad av trygghet etter hvert – og gradvis en litt annen opplevelse av seg selv Bedre selvtillit på noen områder Bedre selvfølelse generelt Opplevelse av tilhørighet Etablering av nye vennskap og bekjentskap Mer aktiv deltakelse i temabolkene Mer uformell samhandling mellom deltakerne etter hvert Bedre kommunikasjon Mer kunnskap Flere tanker om ønsker og behov videre

Utvikling av prosjektet/tiltaket Første fase (2007-2009): Habiliteringsteamet for voksne driver prosjektet i samarbeid med Bodøs 2 videregående skoler og Bodø kommune . Prosjektmidler fra Sosial- og helsedirektoratet. Gruppe med 9 personer Andre fase (2009-2010): Oppfølgingsprosjekt forankret i Bodø kommune. Videreføring av prosjektmidler fra Sosial- og helsedirektoratet. Klare uttalte mål om å skape * en forpliktende samarbeidsmodell mellom kommune, fylkeskommune og spesialisthelsetjeneste * identitets- og nettverkskapende tiltak for ungdom med generelle lærevansker

Utvikling av prosjektet/tiltaket Tredje fase (2010 - ): Forpliktende samarbeidsmodell. (Forankring i samarbeidsgruppe): Videregående skoler: Velger ut elever og gjennomfører temaundervisning. Bodø kommune: Ansvar for gjennomføring av aktiviteter i skoletid Habiliteringsteamet for voksne: Ansvar for foreldremøter

Erfaringer Et stort potensiale i å utvikle samarbeid på tvers av sektorer, men det er sårbart (avhengig av personer, prioriteringer, kontinuitet mv) Utfordring i å få etablert grupper som deltakere identifiserer seg med (ulikhetene må ikke bli for store) Å starte og drive gruppene er ikke spesielt utfordrende, men å avslutte er vanskelig Ungdommene klarer i svært begrenset grad å organisere treff og møtepunkter selv Vennskap utvikler seg og vedlikeholdes så lenge gruppene er i drift Å klare å etablere møtepunkter i fritiden er en stor utfordring (hvem skal ha engasjement nok til å holde ”trykket” oppe?) – Behov for flere fritidsklubber Å klare å nyttiggjøre seg det potensialet som ligger i ulike lag og foreninger en stor utfordring Foreldresamarbeid er viktig Ungdommer tar utfordringer og utvikler interesser når forholdene blir lagt til rette Opplevelse av mestring er en nøkkelfaktor (selvfølelse, selvtillit) Opplæringbehov knyttet til sosial kompetanse, seksualitet, sette egne grenser mv (KIS-materiell)

Identitet og helse Identitet i betydningen å skape seg selv – å bli den man vil være Identitet som summen av våre roller Verdsatte sosiale roller påvirker vårt selvbilde og vår identitet Sosiale nettverks betydning for vår identitet Å være i situasjoner der diagnosen blir uviktig Å få være den man er Å få oppleve noe sammen med de en ønsker å være sammen med Å høre til og ha forankring i et sosialt miljø

Identitet og helse Identitet som en prosess/forløp styrt av behov for å kunne se seg selv som Særegen Verdsatt Sammenhengende (Bylov) Anders Gustavson: Sammenheng mellom Deltakelse Aktivitet Autonomi Tilhørighet Identitet Deltakelse, tilhørighet, fellesskap med andre, identitet, vennskap, helse – alt hører nøye sammen

Oppsummering For mange unge med ulike funksjonsnedsettelser blir ensomhet og isolasjon en stor tilleggsutfordring (økt sårbarhet, fare for skjevutvikling, psykiske lidelser, liten sosial kompetanse mv) Den grunnleggende følelse av ensomhet er knyttet til ikke å bety noe for andre Følelse av verdi er knyttet til å være i fellesskap med andre Å kunne få bekreftelse og tilhørighet gjennom deltakelse Behov for tilrettelegging på mange nivåer Å jobbe med vennskap handler for mange om Oppfølging hjemme Å styrke skolen Å styrke fritiden - kompetanse Noen trenger veiledning underveis (sosial kompetanse, relasjonskompetanse) Og fremfor alt trenger man møteplasser og aktiviteter Noen blir jo forhåpentlig venner og noen kan til og med bli kjærester…

Prosjektrapport www.nlsh.no/habiliteringsteamet ”Felles ansvar for ungdom som sliter” Prosjektrapport KIS-materiell: http://helsekompetanse.no/kis