DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Turdag Mandag 26.August gikk til Askedalen/ Idrettsplasssen Vi hadde en helt topp tur til Askedalen/ Idrettsplassen Vi hadde med fotballer på banen, men.
Advertisements

Månedsevaluering november 2011
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
SENTRUM BARNEHAGE Utarbeidet i 2010
Språk, Tekst og Kommunikasjon
Turene i November har gått til:
Språk og sosialisering
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Rolighetsmoen barnehage
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Ny rammeplan for barnehagen
Religion, etikk, filosofi: Ny Rammeplan for barnehagen
Konferanse om ny rammeplan for barnehagen Loen 24. mars 2006
KALENDERUTGAVE 2012/2013 SOLGLØTT ELVETUN BARNEHAGE Elvetun barnehage
På barnehagens lunsjmeny!
Evaluering av november på Blå avdeling:
OPERAPROSJEKTET -en presentasjon. OPPRINNELSEN Begynnelsen av 80 – tallet, New York Utviklet seg videre til The Royal Opera House i London Kurs for lærere.
OPERAPROSJEKTET. Den pedagogiske lederrollen Hvordan operaprosjektet kan påvirke den Må ta ansvar og kunne deligere ansvar Gruppeprosesser og samarbeid.
Vi henter inspirasjon fra barnas livsglede og positive energi.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
"God bagasje på livets reise."
Etikk i pedagogisk arbeid
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Evaluering: «I kommunikasjon med mennesker og materialer utvikler jeg meg» Rør i fokus. I møte med rørene inntok barna en undrende og utforskende tilnærming.
Gustadmoen barnehage Med for ditt barn
© Bergen kommune Pedagogisk utviklingsarbeid i barnehagen 2007/08 Språk og tallforståelse Digitale verktøy Barns medvirkning.
Tilbakeblikk fra desember på Rød. Natur, miljø og teknikk Barna har fått erfare hvordan teknikk kan brukes i leken.
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Rammeplan for barnehagen. Nytt på nytt eller noko heilt anna? Loen mars 2006.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Barnehagene i vår tid Oppdrag En ”annen” barnehage og en annen tid? Horten Turid Thorsby Jansen.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Estetiske læreprosesser i barnehagen
3 Årsplan Disen Gård Kanvas-Barnehage.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
LitteraturNøkkelordRim og reglerSanger Skinnvotten Enkel versjon av juleevangeliet til adventsamlingene Mus Rev Villsvin/gris Hare Frosk Bjørn Ride, ride.
PROGRESJONSPLANER FOR DE ULIKE FAGOMRÅDENE TIØRINGEN BARNEHAGE SAMMEN OM EN GOD BARNDOM!
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
Barnehagens betydning for barns identitetsskaping F1A
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
Årsplan 2013/2014 SOLÅSSTUA BARNEHAGE Solåsstua barnehage, Føllingstadvei 15, 2819 Gjøvik tlf
FORELDREMØTE Fugleredet Sept. ‘13 i. Fugleprosjekt vår/sommer.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Månedsplan for september Temaet for denne måneden: Meg selv Målet for denne perioden er å gi barna kjennskap kroppen 1 Gruppe 1: tema inne Gruppe 2 og.
LitteraturNøkkelordRim og reglerSanger Skinnvotten Mus Rev Villsvin/gris Hare Frosk Bjørn Ride, ride ranke Bjørnen sover Små rumpetroll Med krøllet hale.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
UKE 38 – 41: SKOGUKA,BRANNVERN. PERIODEPLAN FOR LEKESTUA UKE 38 – 41: HØST, SKOGUKA,BRANNVERN. Mål for perioden: Barna skal få kjennskap til barnehagens.
Periodeplan for Minsten Uke Skoguke, brannvernuke. Periodeplan for Minsten Uke HØST; Skoguke, brannvernuke. Mål for perioden: Barna skal.
Barnehagens innhold skal være allsidig og variert, og utformes slik at hvert enkelt barn får opplevelser og erfaringer som støtte for sin utvikling av.
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
Periodeplan for Lekestua uke 9-17 Språkmiljø: Uttale, ordproduksjon og setningsproduksjon Hva er viktig for oss i Sommerly når vi fokuserer på TRAS.
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
MARS MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG
Periodeplan for SOMMERLY Uke Høst, Skoguke og brannvern .
MARS I Mars starter vi opp med forberedelser til påske. Vi skal ha forming hver mandag og skal da lage påskepynt. Vi skal også snakke litt om hvorfor.
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
Årshjul rødbasen
Årsplan- spesifikk del
PROGRESJONSPLAN 1-3 ÅR NÆRMILJØ OG SAMFUNN ANTALL, ROM OG FORM
Hva er karnevel for oss i Sommerly?
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
Foreldremøte Odderøya barnehage
Utskrift av presentasjonen:

DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN -Hvert fagområde dekker et vidt læringsfelt. - Flere fagområder vil være representert samtidig.

. KOMMUNIKASJON, SPRÅK OG TEKST: "Kommunikasjon er ikke bare ord." -Tidlig og god språkstimulering - kommunikasjon verbalt /non verbalt - Variert og rik erfaringer for å forstå begreper - Samtaler om opplevelser, tanker og følelser -Tekst skriftlig – muntlig -Dikt, rim, regler og sanger

KROPP, BEVEGELSE OG HELSE: "Barna skal følges - ikke fylles!" - Grunnleggende motoriske ferdigheter. - Barn er kroppslig aktive, utrykker seg gjennom kroppen. -lærer seg selv og verden å kjenne gjennom kroppslige aktiviteter. -Godt kosthold og veksling gjennom aktiviteter og hvile har betydning for å utvikle en sunn kropp -Variert fysisk aktivitet både ute og inne har betydning for motoriske ferdigheter og kroppsbeherskelse. -Aktiv bruk av nærmiljøet og naturen gir mange muligheter

-Skape noe felles, bidrar til samhørighet KUNST, KULTUR OG KREATIVITET: "Barn skaper sin kultur ut fra egne opplevelser." - Opplevelser med kunst og kultur – for selv å kunne uttrykke seg estetisk. -Skape noe felles, bidrar til samhørighet -Formidling av kunst og kultur bidrar til å skape tilhørighet til kulturelle uttrykksformer. Uttrykksformer: billedkunst, kunsthåndverk, musikk, dans, drama, språk, litteratur, film, arkitektur og dising.

NATUR, MILJØ OG TEKNIKK: "Naturen er en kilde til undring" Naturen gir rom for mangfold av opplevelser Naturen er en kilde til opplevelser og gir inspirasjon . Kjennskap til planter, dyr, landskap, årstider og vær Forståelse av samspillet i naturen

ETIKK, RELIGION OG FILOSOFI: "Filosofi betyr kjærlighet til visdom." Forme måter å oppfatte verden og mennesker på – preger våre verdier og holdninger. Legger grunnlag for etiske normer Kulturarv Multireligiøst og flerkulturelt samfunn Reflektere og respektere mangfoldet i vårt samfunn Ta hensyn til barnas forutsetninger.

Barns medvirkning – innsikt og erfaring med et demokratisk samfunn. NÆRMILJØ OG SAMFUNN: "Barnehagen skal bidra til at barn møter verden utenfor familien med tillit og nysgjerrighet." Barns medvirkning – innsikt og erfaring med et demokratisk samfunn. Møte verden utenfor familien med tillitt og nysgjerrighet. Styrke kunnskap om nærmiljø: lokalsamfunnet, naturen, kunst, arbeidsliv, tradisjoner og levesett. Medvirkning i utforsking av nærmiljøet Medienes betydning for barns hverdag.

Interesse for tall og telling – rom og form ANTALL, ROM OG FORM: ”Gjennom lek, eksperimentering og hverdagsaktiviteter utvikler barna sin matematiske kompetanse." Interesse for tall og telling – rom og form Utvikling av barns matematiske kompetanse gjennom lek, eksperimentering og hverdagsaktiviteter. Barnehagen har ansvar for å oppmuntre barns egen utforskning og legge til rette for tidlig og god stimulering.