Forskrift til oppl. §6 og 6A– (rundskriv) (DLG )

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vurdering og IKT Egenvurdering i matematikk med
Advertisements

Abildsø skole - Eksamen 2014.
FYLKESMANNEN I HEDMARK Oppvekst- og utdanningsavdelingen
STUDIESPESIALISERING 2012/2013
Eksamensoppmelding for elever og privatister
Minoritetsspråklige søkere
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Startkurs for nye rådgivere 2010
Vigo Driftsorganisasjon IKS
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
Søknad til videregående skole 2014/2015
Videregående opplæring Veien til fagbrev v/avdelingssjef for fag- og yrkesopplæring Turid Borud Vg1 Vg kontrakter (Lærekontrakter og opplæringskontrakter)
Inntaks- og formidlingssamling 2013
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
Velkommen til rådgiversamling - inntakssamling 2014/-15
KOMPETANSEKRAV Tilsettingskurs januar 2014
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Regler for å ta ett år i utlandet som utvekslingselev
Velkommen til informasjonsmøte om utveksling neste skoleår i auditoriet onsdag 26. februar kl For elever i Vg1 og foresatte.
EKSAMEN VGS.
Individuell vurdering
Søkere med særskilte tilretteleggingsbehov
Minoritetsspråklige søkere
Endringer i regelverk.
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Rådgiversamlingen høsten 2009
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Ta fag fra videregående skole
Gjennomføring i videregående opplæring – kort om status og utfordringer i Hamar kommune Paal Morken Andersen Avdelingssjef videregående opplæring Hedmark.
Orientering om eksamensperioden, eksamensreglement og klageadgang
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
2. FREMMEDSPRÅK, ENGELSK FAGLIG FORDYPNING ELLER ARBEIDSLIVSFAGET
Godkjenning av fag til fag-/svenneprøve Styremøte NOOS-nettverk
Træleborg konferansesenter Velkommen! Rådgiversamling 2013.
Endring i forskrift til opplæringsloven 30. september 2014
Fortrinnsrett til videregående opplæring
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
Orienteringsmøter november 2010 Sakkyndige vurderingar – nokre viktige element ACR/nov
Forskriften har regler om
Antall 1.februar søkere: 578 Antall tatt inn i individuelt inntak: 416 Antall søkere overført til ordinært inntak: 157 Antall søkere som fikk avslag på.
Valg av programfag for studiespesialiserende utdanningsprogram
Hotell Klubben Velkommen! Rådgiversamling.
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Reprise fra i fjor – stille og rolig! Takket være oss!...applaus ! Men vi må ikke hvile på laurbærene, et eksempel… Oppsummering av årets inntak.
Inntak Inntakskalender 2015
Velkommen til informasjonsmøte om utveksling neste skoleår i auditoriet onsdag 11. februar kl For elever i Vg1 og foresatte.
Opplæringsordningen for videregående opplæring, -hovedmodell for hhv studiespesialiserende (studiekompetanse) og yrkesfag (fag-/svennebrev) Opplæringslova.
Foreldremøte 10.trinn 4.februar 2015
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
INFORMASJONSDAGER NOVEMBER DESEMBER 2014.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
Info-dager 2014 Søking skoleåret Fortrinn og individuell vurdering 1.marssøkere med vedtak om spesialundervisning Bruk av overgangsskjema ved tilretteleggingsbehov.
VITNEMÅL OG KOMPETANSEBEVIS Privatskolesamling 26. MAI 2010 Utdanningsdirektoratet.
Mulig revisjon av forskrift til opplæringslova kapittel 3 VII om «Særskilde føresegner for fag-/sveineprøva og kompetanseprøva»
RUNDSKRIV KMA Varsel og vedtak om ikke vurdert samt varsel om nedsatt karakter i orden/atferd – fylkets maler.
RÅDGIVERSAMLING KIRKENES 17. NOVEMBER GENERELL INFORMASJON Skoletilbud for skoleåret vedtas av Hovedutvalg for kompetanse (HUK) 23. november.
Friskolesamling vgs Oslo mars Inntak og vurdering av elevens rett til videregående opplæring Kan ikke ta inn elever dersom man ikke er sikker.
Søking til skuleåret Opplæringsavdelinga, inntak og formidling Rådgjevarkonferansen 2014.
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
Rådgiversamling i Vrådal nov
Informasjon om nytt regelverk og annen informasjon.
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Elevstatus, omvalg og forsering
Nytt og nyttig Rådgiverkonferanse oktober 2017 Foto: Thor-Wiggo Skille.
Velkommen til foreldremøte 10.trinn
Statistikk om voksne i videregående opplæring
Utdanningsprogram/programområde over 2 år
Utskrift av presentasjonen:

Forskrift til oppl. §6 og 6A– (rundskriv) (DLG 21.11.14)

Rundskriv om inntak og formidling (Udir) Endringene i kapittel 6 og 6A om inntak og formidling ble vedtatt i september 2013. Utdanningsdirektoratet arbeidet med å utarbeide et utkast til rundskriv i perioden september 2013 – februar 2014. Inntakslederne ble invitert til et møte i desember 2013. Utkast til rundskriv ble oversendt Kunnskapsdepartementet i februar 2014. Utkast til rundskriv ble sendt inntakslederne og utdanningsdirektørene (hos FM) i februar 2014 Brev fra Kunnskapsdepartementet om forståelsen av omvalg, fulltidselev og deltidselev sendt ut i juni 2014. Retningslinjer for føring av vitnemål og kompetansebevis revideres en gang per år. Reviderte retningslinjer vil foreligge i januar 2015. Udir orienterte på nytt om rundskrivet i september (Inntaks- og formidlingskonferansen, Værnes

Oversikt over rundskriv fra Udir (1.12.14)

Brev fra Kunnskapsdepartementet til Fylkesmannen i Østfold, 11.06.2014 Bortfall av tidligere sluttvurderinger ved inntak av omvelgere som fulltidselever Departementet viser til deres henvendelse vedrørende Utdanningsdirektoratets tolkning slik den fremgår av det midlertidige rundskrivet, hvor det blant annet fremgår at elever som foretar omvalg vil miste sine tidligere sluttvurderinger i fellesfag oppnådd i et annet utdanningsprogram. (nulliteter) Dersom en elev tidligere har bestått et fag etter læreplanverket for Kunnskapsløftet, skal faget godkjennes, jf. forskrift til opplæringsloven § 1-16. Etter departementets vurdering skal dette være utgangspunktet også for elever som får innvilget omvalg. Det fremgår av forskriften § 6-5 siste ledd at elever som foretar omvalg som hovedregel skal regnes som heltidselever ved inntaket, noe som gir anvisning på prioritet ved inntaket, jf. bestemmelsens fjerde ledd. Bestemmelsens tredje ledd åpner for at elever som er tatt inn som heltidselever, etter inntaket kan omgjøres til deltidselever. Etter departementets vurdering vil dette være aktuelt for omvalgselever som har fått godkjent ett eller flere fag i tråd med forskriften § 1-16. Departementet legger til grunn at når en elev har fullført og bestått opplæringen i et fag, så skal sluttvurderingen følge eleven helt frem til vitnemålet, med mindre eleven tar faget på nytt som privatist. Dette gjelder også for elever som foretar omvalg. Det endelige rundskrivet knyttet til forskriften kapittel 6 vil legge en slik forståelse til grunn, og vil erstatte tolkningsuttalelsen i det midlertidige rundskrivet.

Avklaringer (Udir) Kan elever bli tatt inn i fag der de har sluttvurdering fra tidligere som elev (f.eks.ved omvalg)? Nei, ikke dersom de har karakteren 2 eller bedre, jf. § 6-27. Kan elever bli tatt inn i fag der de har sluttvurdering fra tidligere som privatist (ikke elev)? Dersom de har vært privatist i et fag kan de bli tatt inn som elev i faget senere. De har ikke brukt opplæringsretten i faget. Hvordan blir dette dersom de har vært elever først og så blir privatister etterpå? Da har de ikke rett til opplæring og fylkeskommunen har ingen plikt til å tilby det. De kan få tilbud om å følge opplæringen, men får ikke elevstatus.

Avklaringer forts. (Udir) Er det i tillegg nødvendig å gjøre enkeltvedtak etter § 1-16 om godkjenning av fag fra tidligere for disse omvalgselevene? (godkjenning av fag de ikke får lov å ta om igjen, og samtidig opplyse om klagerett?) Etter forskriften § 1-16 siste ledd skal det fattes enkeltvedtak også ved godkjenning av fag for omvalgselevene. Dette kan gjøres svært enkelt ved at det konkluderes med sluttvurderingen og opplyses om klagerett. Skal elever som gjør omvalg ta fag om igjen der de allerede har halvårsvurdering ved skoleårets slutt fra tidligere år (ikke sluttvurdering)? (Eksempel: norsk, kroppsøving, engelsk)? Bare dersom de ikke har bestått faget. Paragraf 1-16 omhandler godkjenning av tidligere bestått opplæring. Er det korrekt å tolke det slik at det dreier seg om sluttvurdering eller kan det også gjelde halvårsvurdering? Paragraf 1-16 gjelder som hovedregel bare sluttvurderinger

Avklaringer forts. (Udir) Omvalg fra stud.forb. (SF) til yrkesfag Vg1 og Vg2 (YF) + Vg3 påbygg (PB): Fellesfag Vg1 SF YF PB Halvårsvurdering Norsk 4t (4t) 10t (14t) Kroppsøving 2t (2t) 2t 2t (6t) Sluttvurdering Samf. 3t (3t) 0t (fritatt) Eng. 5t (5t) 0t (fritatt) Nat. 5t (2t) 0t (fritatt) Mat. 5t (3t) 0t (fritatt) 3t* (8t) * Minimum 2P/2T

Avklaringer forts. (Udir) Omvalg fra Vg1 EL (YF) til Vg1 TP (YF) Fellesfag Vg1 EL Fellesfag Vg1 TP Halvårsvurdering (karakter) Halvårsvurdering (karakter) Norsk 2t (1) Norsk 2t (ny) Eng. 3t (2) Eng. 0t (-) Kro. 2t (2) Kro. 0t (-) Sluttvurdering (karakter) Sluttvurdering (karakter) Nat. 2t (2) Nat. 0t (-) Mat. 3t (2) Mat. 0t (-)

Diverse spørsmål (Udir) Uttalelse fra Kunnskapsministeren 11.03.2014 "Vil styrke mulighet til å ta fag på høyere nivå»: «Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil legge forholdene bedre til rette for de flinkeste elevene. Elever på ungdomstrinnet som tar fag på videregående nivå, skal ikke miste retten til å ta det samme faget om igjen. – Det bør være mulig å prøve seg, og få sjansen igjen hvis man ikke lykkes på første forsøk, sier Røe Isaksen.» Gjelder dette kun for inneværende skoleår eller en generell mulighet? Utdanningsdirektoratet jobber med en forskriftsendring her.

Forskrift til opplæringsloven § 6-5 (Udir) § 6-5 omhandler fulltids- og deltidselever. Fjerde og femte ledd lyder: Deltidselevar blir tekne inn til vidaregåande opplæring etter fulltidselevar. Deltidselevar med rett til vidaregåande opplæring etter opplæringslova § 3-1 blir tekne inn før eventuelle deltidselevar utan rett til vidaregåande opplæring blir tekne inn. Ein søkjar som får innvilga omval etter opplæringslova § 3-1 fjerde ledd, skal som hovudregel takast inn som fulltidselev.

Rundskrivet er ennå ikke kommet… Vi håper at det jobbes med gode formuleringer/tolkninger, som vil bidra til en bedre opplæring for elevene!