Den flerkulturelle barnehagen og skolen Fokus på hverdagen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Noen tema for samtaler om vennskap (Barnetrinnet)
Avdeling for Kreftbehandling og medisinsk fysikk
De dårige følelsene. Veiene ut..
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Fra prøving og feiling til
Vennskap Ikke gå foran meg, kanskje følger jeg deg ikke.
Hjemmeoppgave 1: Å høre etter NAVN: ……………………………….. DATO: ……………………….
Bokanmeldelser..
Fra prøving og feiling til
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Veiledning av elever / lærlinger
En ring av gull En ring av gull, en riktig stor med plass til alle hender. Der ingen er størst, der ingen er minst, der ingen er først, der ingen er sist.
Bli kjent dag ved Korsgård skole – onsdag 4.juni 2014
KLASSELEDELSE.
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
- roller og forventinger
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
Sverre Nesvåg Forskningsleder
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Rolighetsmoen barnehage
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Mangfold og fellesskap
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Avdeling for sosionomutdanning
c. Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol - for foreldre med tenåringer
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
Mestring og forebygging av depresjon
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
Tanker om barnehagens læringsmiljø
OTH – Åfjord 30.april. 2 faktorer som er kritiske for motivasjonen, og som læreren kan påvirke:
Intervju med de voksne 1. Hvordan tolker dere begrepet identitet? 2. Hvordan jobber barnehagen med språk, kultur, religion og mat? 3. Hvilke.
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Hvilket språk skal vi snakke til barnet vårt?
Sundvolden – ”Hvordan gjør vi det – kommunikasjon på tvers av kulturer” - Utenlandske innsatte – ”utenlandske” - Hva er kommunikasjon? - Hvordan.
PRINSIPPER FOR FORELDREVEILEDNING
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Skolens verdisyn Elevsyn Lærings- syn Foreldre-samarbeid
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
Det viktige samarbeidet
Nye kvalitetsplaner for skole og SFO
Fritid med Bistand.
BARNAS BARNEVERN 2020.
An-Magritt Hauge (2007): Den felleskulturelle skolen
Lørdag 6. desember :00 – 11:45Forelesning (i) 11:45 – 12:00Evaluering 12:00 – 12:30pause 12:30 – 13:30Forelesning (ii) 13:30 – 14:00Bråk og uro.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
MOBBING OG RASISME Vg2 H3 Eleven skal kunne forklare hva mobbing og rasisme er, og drøfte forebyggende tiltak.
RePULSE- styr dine impulser Presentasjon PPT
Adoptivfamiliers erfaringer med hjelpeapparatet En kvalitativ undersøkelse i forbindelse med spesialistpermisjon, foretatt av psykologspesialist Marthe.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
SAMSPILLMETODEN DIALOG Informasjon til foreldre Bergen 2012.
Kompetanseplan oppvekst
Les læringsutbyttene i Kommunikasjon og samhandling
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Skole- hjem samarbeid.
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Relasjonskompetanse Bærebjelkene
Barneverntjenestenes erfaringer med bruk av tolk
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Utskrift av presentasjonen:

Den flerkulturelle barnehagen og skolen Fokus på hverdagen 07.04.2017 SEVU-PPT 3. samling Den flerkulturelle barnehagen og skolen Fokus på hverdagen

Veiledning til barnehage- og skolehverdagen Møtet med barnet / eleven Integrasjon Inkludering Lekser Samhandling Forventninger Skole/barnehage – hjem samarbeid Språk Møtet Lekser Informasjon Forventninger

Den flerkulturelle skolen Integrert innhold: Fokus på valg av innhold fra ulike kulturer/grupper for å illustrere sentrale begreper, prinsipper, generaliseringer og teorier innenfor utvalgte tema Kunnskaps- konstruksjon: Fokus på lærernes innsatts til å hjelpe elevene til å forstå, undersøke og determinere hvordan kulturelle antagelser er med å konstruere kunnskap Redusering av fordommer: Fokus på opplæringsstrategier som har mål til å hjelpe elevene til å utvikle positive holdninger og realistiske syn på sin egen kulturelle bakgrunn og andre kulturer. | Bestryking av Barnehage- skolekultur og sosialstruktur Fokus rettes på å endre og justere kulturelle og sosiale strukturene slik at alle elevene uansett bakgrunn får likeverdig muligheter til oppleve mestring/suksess Pedagogikk som kulturell kapital/egen kapital Fokus på sosio-kulturell kontekst der opplæring og læring skjer, og valg av opplæringsstrategier som legger til rette skolefaglig og sosial mestring for minoritetsspråklige elever. Den flerkulturelle skolen

Etnisk minoritet – nedsatt funksjonsevne 07.04.2017 Etnisk minoritet – nedsatt funksjonsevne På en del områder vet vi mye om innvandrergruppa, mens kunnskapen på andre områder er svært mangelfull. Et eksempel på det siste er kunnskap om barn og unge med nedsatt funksjonsevne. (B.Berg 2012) Forekomst Oppvekstsvilkår Familienes opplevelse av møte med fagpersoner Systematisk underrepresentert i norske og utenlandske studier. Språkproblemer og kulturelle forskjeller ofte forklaring. – informasjonsproblemer, stigmatiserte holdninger, manglende kunnskap og erfaring med det norske sammfunnet.  usikkerhet.  tillitsproblemer Advarer mot å fremstille språklige minoriteter som en homogen gruppe – den ene eller andre veien. Kultursensitivitet. Døråpnere – fagpersoner med allerede tette relasoner til familiene  et utvalg Tilrettelegg språk, kultur og situasjon. VI vet lite om hvordan etniska minoritetsfamilier med funksjonshemmede barn opplever sin situasjon – evt skiller seg fra norske.

Tverrkulturell fortolkningsmodell 07.04.2017 Tverrkulturell fortolkningsmodell Individ Situasjon Kultur Kultur Situasjon Arbeidsinnvandrer norsk, gått på norsk skole, kjenner situasjonen, trygg   nyankommet flyktning traumatisert, svært sårbar Individ Røkenes og Hanssen 2010

Forsinket språkutvikling 07.04.2017 Forsinket språkutvikling Antatte symptomer på nedsatt funksjonsevne kan også fra helsevesenet bli ”kulturforklart” Barn med psykiske lidelser eller autismespektertilstander blir ikke oppdaget fordi problemer ble forklart med kultur. Utviklingshemming, hørsel, vanskelig livssituasjon. Hva er unormal og normal reaksjon på en uforståelig og krevende livssituasjon hos barn? NB! Observer! - Og stol på dine observasjoner. Rapport s 21 øverst

Barnehagen Foreldre opplever ofte at barnets behov står i fokus i barnehagen. De ansatte legger forholdene til rette ift sosial inkludering og barnets utviklingspotensial.

OVERGANGEN TIL SKOLEN … beskrives av noen som BRUTAL. Nye personer Begrensede ressurser … Morsmål i skolen?

Respekt for ulikhet Se på ulikheter som en ressurs Ved å synliggjøre ulikhet, skapes kunnskap og respekt SE det enkelte barn Hvis det er vanskelig – våg å feile. Ingen gjorde en større feil enn enn han som ikke gjorde noe fordi han trodde an kunne gjøre så lite! Unni Helland, Fjell skole Shabanas takk til Thora og guden hennes.

Kunnskapsløftet – sosial kompetanseplan Etnisk minoritet – nedsatt funksjonsevne Når er eleven inkludert? Skolens filosofi – sosial kompetanseplan – IOP Hva skal skolen være? Foreldrene som ressurs Spesialpedagogikk i eller utenfor læringsfellesskapet?

Tidlig veiledning i barnehagen Tidlig dialog med foreldre i sorg og/eller krise Erfaringsdeling Foreldregrupper Bruk av tolk Familien kan hverdagsnorsk – det er ikke nok. Faguttrykk ifm helse og opplæring kan være ukjente for mange tolker. Hente – bringe situasjonen Mest sårbare for foreldre med lite norsk Liten grad av sykdomsinnsikt

Tidlig veiledning i barnehagen Vi syntes vi hadde en god dialog med foreldrene. (…) Alle følte seg triste og enkelte av dem mente de selv var skyld i at barnet deres var hørselshemmet. Foreldrene fikk anledning til å dele erfaringer og ”sette ord på” følelser omkring det å ha blitt foreldre til et hørselshemmet barn. Familiene knyttet dessuten relasjoner til hverandre.

FORMELLE MØTER Fagpersonene må vise enighet Forskjellige instanser/faggrupper må være tilgjengelige for hverandre. Noen opplever at de blir møtt med motstand. Må kjempe imot. Mye avhenger av saksbehandler/fagperson. Mye kommer an på om du blir forstått, om du blir vist tillit.

Når mye virker forskjellig … … kan det være lett å miste sin egen faglighet. Minoritetsfamilier med funksjonshemmede barn er først og fremst familier. Men - minoritetsbakgrunnen kan forsterke de generelle problemene. Betydningen av foreldrenes sosiale bakgrunn mindre på effektive skoler / hos dyktige lærere.

KONFERANSETIME / elevsamtale Bruk god tid det første møtet Bli kjent Avslutt alltid med ny avtale

INFORMASJON Foreldrenes forståelse av funksjonsnedsettelsen kan være påvirket av tidspunkt og situasjon for informasjonen. Å motta informasjonen på et språk de ikke behersket, var den mest åpenbare barrieren for foreldrenes aksept. (Hatton m.fl. 2003)

Er informasjonen gitt når … ?  foreldrene forstår ikke at de har fått informasjon, selv om andre opplever at de har gitt den. Foreldrene ikke gjort i stand til å motta informasjonen Å akseptere funksjonsnedsettelsen kan være en svært lang prosess. Underveis lite mottakelige for ny informasjon.  informasjonshemmet Avhengige av muntlig informasjon

Forventninger til samarbeidet Skolen ønsker å få og gi informasjon Foresatte ønsker å få og gi informasjon Ønsker de det samme? Noen resultater fra hovedfagsoppgaven I dobbelt grenseland, E. Mikkelsen 2004 .

Forventninger til barnet Utfordring for barnehage / skole: Noen foreldre/elever har for høye forventninger til barnet med nedsatt funksjonsevne/seg selv – og andre har ikke forventninger. Ønsker omsorg. Lekser – når foreldrene ikke kan norsk eller mener de av andre grunner ikke kan hjelpe. Erfaringer fra TV-serien: Xinxin og de fortabte indvandrere

UKEPLAN

Å møte folk ”i augehøgde” Lytt til foreldrene – de er eksperter på eget barn - MEN ta profesjonelle beslutninger. Still realiserbare krav Forklar hvor viktige de er for barna Ha dialog Møt med verdighet (ring hjem også når det har skjedd noe godt)  relasjonsbygging Unni Helland, Fjell skole