Arealplan, innspill, føringer og framdrift

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UU og Fylkesmannens rolle
Advertisements

Tore Mauseth, plan- og miljørådgiver Årsmøte Støyforeningen 15.mars 2012 Støyhåndtering etter plan- og bygningsloven.
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
Generelt om Randaberg Kommunen
Den ideelle kommunesammenslåing
Oppfølging av NTP og forvaltningsreformnen 29.oktober 2009 Bjørn H. Kavli.
Kommunes overordnede arealpolitikk/ utfordringer/ strategier
Kort om forsøk om samordning av innsigelser - FOSIN -Nordland Plankonferansen 11. desember 2013.
1. Gran kommune – planstatus:  Kommuneplanens samfunnsdel: – vedtatt i 1989 – vedtatt i 1998 – vedtatt i 2007  Kommuneplanmelding: – vedtatt i 2008.
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Planprogram for revisjon av kommuneplanens arealdel i Trysil kommune Plan- og bygningslovkonferansen 2006 Scandic Hotel, Hamar
Vannområdene Glomma og Grensevassdragene
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Planstrategi som nytt verktøy
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Prosessen så langt, 1 Alternativer i dalføret utredet
Buskerudbyen: Regionalt samarbeid om bærekraftig areal- og transportpolitikk.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Elise Nordskag Rådgiver areal og plan Bykle kommune
Innsigelsesinstituttet
Regional transportplan Agder
Vi skal bygge videre på det vi har!
Arbeidet med ny kommuneplan Karlsøy kommunestyre
Langsiktig arealstrategi
Aktørenes roller i planprosessene
Innherred samkommune 1 Mulig organisering av arbeidet med felles kommuneplan Dialogseminar Åre 13. mars 2007.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Plan- og bygningsloven
Mosseregionkonferansen Ellen Grepperud, sekretariatsleder
Lillemoen skole Foreløpige planer for regulering, utbygging og rehabilitering Enhet for arealplan Britt Søgaard, Charlotte Norstrøm og Erik Johan Hildrum.
Forslag kommuneplanens arealdel Januar 2015.
Kommunereform - hva skjer?
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
NVF-seminar Forvaltningsreformen og samferdsel Plan- og beslutningsprosesser KVU/KS1-prosesser og planprosess etter plan- og bygningsloven Marit Winther.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Foto: Bjørn Erik Olsen Gode oppstartsmeldinger Geir Davidsen, fagleder plan
Grunnlag for gode detaljreguleringsplaner Hva forventes av kunnskapsgrunnlaget.
Fylkesplan for Nordland Geir Davidsen Dato Foto: Bjørn Erik Olsen.
Arealplanlegging Kommunestyret Fagområde - Plan Medarbeidere: Wenche Hagestuen Dale, kommuneplanlegger Gunhild Haugum, arealplanlegger - 2.
Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljøer Høringsfrist: 31. mars.
Dialog i plansaker Bodø 21. april Pbl. § 1-1, andre ledd Planlegging etter loven skal bidra til å samordne statlige, regionale og kommunale oppgaver.
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
1 Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: –Samfunnsdel –Arealdel – «Arealplanen» Hensikt: Samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske.
Konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø plannettverDato Foto: Peter Hamlin.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Kommunal planstrategi
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
Velkommen til folkemøte
Samhandling for effektive planprosesser
SPR for SBATP og jordvern Olav Malmedal
Revisjon av Asker kommuneplan Offentlig ettersyn
Langsiktige utviklingsgrenser i Vestfold – praktisk bruk og erfaring
Kommunemøter RPBA - om RTP
Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA)
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Ny by – ny flyplass 12. Oktober 2017 Kristoffer L. Seivåg
UU og Fylkesmannens rolle
Kvar skal handel og kjøpesenter bli plassert i byane og bygdene våre?
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Utskrift av presentasjonen:

Arealplan, innspill, føringer og framdrift

Hva er kommuneplan? Kommunens langsiktige styringsinstrument som skal gi forutsigbarhet for innbyggere og for administrasjon Kommuneplanen vedtas av politikerne og er et politisk dokument Arealdelen er et juridisk bindene dokument som sier noe om hvordan kommunens arealer disponeres Kommunestyret er øverste myndighet for arealdisponering

Politiske ønske Fremtidige boligbehov Avklaring om Arnadal Avklaring av RPBA Avklare alle utbyggingsaktører (dere)

Framdrift hele planen

Ytre kraft, andres føringer 1 Plan- og bygningsloven Folkehelseloven Naturmangfoldloven Sivilbeskyttelsesloven Samhandlingsreformen Helse og omsorgslov Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Jordloven

Ytre kraft, andres føringer 2 Retningslinjer Statlige planretningslinjer for differensiert forvaltning av strandsonen Statlige planretningslinjer for klima- og energiplanlegging i kommunene Rikspolitiske retningslinjer for samordnet areal- og transportplanlegging

Ytre kraft, andres føringer 3 Rikspolitiske retningslinjer for å styrke barn og unges interesser i planleggingen Rikspolitiske retningslinjer for universell utforming Målsetinger i rikspolitiske retningslinjer for samordnet areal- og transportutvikling og Nasjonal transportplan

…og de regionale bestemmelsene “ Konseptutvalgutredning for helhetlig transportløsning for Tønsbergregionen” (KVU – pågående per høst 2013) “Konseptutvalgutredning for jernbane” (KVU - pågående per høst 2013). I alle disse har Stokke kommune en sentral plass. Foruten RPBA gjelder det “Fylkesdelplan for kystsonen i Vestfold” “Regional plan for bevaring av kulturminner i Vestfold” “Regional plan for handel og sentrumsutvikling i Vestfold” “Strategisk kulturplan for Vestfold”

Hva er RPBA Regional Plan for Bærekraftig Arealpolitikk skal legge til rette for vekst i befolkning og arbeidsplasser innenfor bærekraftige rammer. Planen skal óg forenkle den kommunale arealplanleggingen gjennom økt forutsigbarhet.

Hvordan er RPBA Regional Plan for Bærekraftig Arealpolitikk I utgangspunktet veiledende I realiteten bindene Gjennom RPBA varsles det fra regionale myndigheter aktiv bruk av innsigelsesinstituttet dersom kommunal planlegging i særlig grad viker fra regionale føringer.

Utviklingsvei I RPBA er det utarbeidet langsiktige grenser for utvikling av by og tettsteder i hver kommune og hvilke nye områder som fylkeskommunen anser som best egnet for utbygging fram mot 2040. RPBA beskriver kartmessig også i hvilken retning utviklingen av utbyggingen skal gå.

Antatt boligbehov Bolig – overordnet tilnærming (avrundet til nærmeste 50)   Antall Andel (prosent) Samlet behov for nye boenheter 2800 100 Reserve - avklart i kommuneplan 1000 36 Fortetting. (Beregningsfaktor Stokke kommune: 30 %) 550 19 Antall boenheter i nye byggeområder 1250 45

Stor U < Begrepet er bruk for å synliggjøre området som RPBA fastsetter som langsiktig utviklingsgrense for fremtidig arealbruk <

Arealbruk i RPBA Konsentrasjon om utviklingen av eksisterende byer, tettstedet og knutepunkt med vekt på funksjonsblanding. Gang- og sykkelavstand fra sentra og det kollektive reisenettverket som utgangspunkt for å lokalisere nye områder for utbygging. Konflikter mellom ulike verdier knyttet til arealene løses ved å veie verdiene mot hverandre og foreta godt begrunnede valg med kunnskap om konsekvensene. Perspektivene skal være helhetlig og langsiktig.

Hvorfor er innspill viktig? Kommuneplanens arealdel for 2014-2025,vil være det dokumentet som klarest gir viktige føringer for bruken av kommunens arealer i denne perioden. Arealplanen skal finne balansen mellom viktige nasjonale regionale og lokale interesser, slik at det samlede resultatet er til det beste for samfunnet som helhet. Det er kommunens oppgave å legge til rette for utbygging Det er private aktører som står for utbyggingen

INNSPILL Vi ønsker innspill Disse må inneholde: - Navn, adresse og telefonnr - Gårds og bruksnummer - Arealmessig avgrensing - Nåværende formål (finnes via link) - Ønsket framtidig formål - Avgrensing av fremtidig formål (byggstørrelse, m2/antall boenheter) - Kartmessig avgrensing

Kart Den som har innspill til kommuneplanens arealdel bør legge ved kartutsnitt med markering av området merknaden gjelder og inntegnet de eventuelle endringer som ønskes. Det må sendes inn et oversiktskart, slik at man tydelig gjenkjenner stedet som innspillet gjelder og et detaljkart slik at avgrensningen av arealet er entydig

Fram- drift arealplan (når blir noe avgjort) Oppstart og organisering av kommuneplanprosessen Vår 2014 Varsel om oppstart og forslag til planprogram legges ut på høring: - medvirkningsopplegg - Frist for arealinnspill   19. juni 12.september 2014 Dialogkonferanse møte med regionale myndigheter September- oktober 2014 Merknader og innspill til arealplanen vurderes 1 fase siling September – november 2014 Møte i styringsgruppa Gjennomgang av innspill/ 1 fase siling  Primo oktober 2014 Oppstart skriving samfunnsplanen - Føringer for arealdelen, gjennomgang med styringsgruppa  Utarbeidelse av arealplanen starter Oktober-november 2014 Samfunnsplanen 1. utkast ferdigstilles November-desember 2014 Gjennomgang fase 2 konsekvensutredning og andre aktuelle analyser/utredninger utarbeides Januar-mars 2015 Gjennomgang/siling av innspill, 2.fase Mars 2015 1. gangsbehandling Mai 2015  Høringsfase Ultimo mai 2015- aust 2015 Merknader og innspill vurderes August-november 2015 Sluttbehandling kommunestyret September 2015 Fram- drift arealplan (når blir noe avgjort)