Lederlegitimitet Vårkonferansen - NHH Tirsdag 23. mai 2006 Kristijane Cook Bulukin.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Parsons og Merton Dahrendorf Luhmann, og differensiering
Advertisements

Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
“Læringsmiljø Hadeland”
Arbeid med atferdsproblemer Med LP-modellen i verktøykassa
Møteplass for etisk refleksjon
Venner som hjelper andre
Møteplass: Ledelse Tema: Ledelse i endringstider
Levanger kommune rådmannen Dialogseminar Åre 15. – Rådmannen Ola Stene - Status og hovedutfordringer 1 Status og hovedutfordringer pr 16. februar.
Inkluderende arbeidsliv – fra ord til handling HMS-konferansen 2010, Lederne,
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Omstilling uten nedbemanning
PROSJEKTARBEID I LÆRERUTDANNING, VIDEREGÅENDE OG I GRUNNSKOLEN
LEDELSE.
OMDØMME Avdeling for ingeniør- og økonomifag
”Prosjekt selvbestemmelse” Nordmøre og Romsdal
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Barnehagepersonalets betydning i barns liv
Sosiologi i barnehagen
LÆRING Grunnleggende prosesser
Tillit Tillit er bærebjelken i gode relasjoner
Hva hører du når du lytter? Hvem blir du når du svarer?
Livskvalitet Randi Andenæs SU.
11. Legitimitet og makt Påstandene:
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Pedagogisk relasjonskompetanse
ERFARINGER FRA HAMAR Å kunne – ville – tørre!
Strategisk informasjonsarbeid - grunnleggende informasjonsteorier
Medarbeiderskap HMS grunnkurs Lise Reierskog
TANKESMIA AS Medieanalyse for Helse Sunnmøre 06. feb 2008.
- Den gode utviklingssamtale
SATS PÅ DE ANSATTE! LA DEM FÅ BRUKE SINE FERDIGHETER!
Mangfold er bra for Stormberg Kurs LDO. Historikk.
”Det handler om å lede…”
Samhandling og kommunikasjon
Samhandlingsreformen i et kommunalt perspektiv
Definere og velge hovedmål og delmål
. Hovedmål: ILN skal søke, og selv bidra til å utvikle, medarbeidere som kombinerer kompetanse, engasjement, selvstendighet og ansvarsbevissthet.
Kulturteori
BRUKERMAKT OG BRUKERINNFLYTELSE? Hva opprettholder status quo?
Hva er et prosjekt? Nylen 2.. Hva er et prosjekt DefinisjonTrekk ved oppgaven Oppgaven er unik. Den skiller seg fra det rutinemessige. Mål og rammer kan.
Lederstil og Motivasjon.
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
 En modig leder  Mangel på kvalifisert arbeidskraft  Noen så mitt potensial  Noen tok seg tid for å forklare  Noen ble av og til irritert på grunn.
Samling 4, Klasse 19Tromsø januar 2015
VERDISKAPING I NORSK NÆRINGSLIV 1 NESO BASSKOLE Arbeidsledelse Samling 4 klasse 19, Tromsø 20. – 23. januar 2015 Hanne Winther og Magne Beddari, VINN.
Hvordan skape nye og kreative rom for samhandling og samvær Grorud samfunnshus Fredag 11.april 2008 Kl Velkommen.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
NESO BASSKOLE Arbeidsledelse
PSY (Videregående modeller i arbeids- og organisasjonspsykologi)
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Hvordan utvikles vi til aktive samfunnsmedlemmer?
Sentrale begreper Stig Roar Wigestrand, 2008.
MAKT OG ORGANISASJONER
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
Organisasjonsteori - omgivelser
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Felles tema i mars: Selvkontroll
Medarbeiderkartlegging Driftsenhet / Avdeling Dato Foto: Rune Nilsen/News on Request.
Foto: Bjørn Erik Olsen Medarbeiderplattform. Lederplattform og medarbeiderplattform Verdigrunnlaget i Nordland fylkeskommune –Åpenhet, tillit og lojalitet.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
SEKSUELLE OVERGREP Utfordringer knyttet til å delta i menighetsfellesskapet Elisabeth Torp kirkeligressurssenter.no.
Makt og autoritet. Makt Makt er muligheten til å få en annen til å gjøre noe han ellers ikke ville ha gjort Makt brukt på en konstruktiv og forsvarlig.
Foto: Bjørn Erik Olsen Bruk av medarbeider- plattform i en avdeling.
Yrkesetikk Forelesning Rakel K.R.Næss Kilder: Hovedsakelig basert på Kristin Tholins bok: ”etisk omsorg i barnehagen og skolen, 2003 Gunn Imsen, lærerens.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
I den prosessorienterte organisasjon spør man
KS Utredning og Dokumentasjon
Finsk lærer i svensk skole
Lederrollen UHR Sep 2007 Arne Kjøde AFF.
Utskrift av presentasjonen:

Lederlegitimitet Vårkonferansen - NHH Tirsdag 23. mai 2006 Kristijane Cook Bulukin

Tema - mer spesifikt Lederlegitimitet – hvorfor i fokus? Lederlegitimitet – hva er det? Lederlegitimitet – kan det brukes til noe? Fokus på ledelse som funksjon - Viktige komponenter ved lederlegitimitet Kilder til lederlegitimitet Kristijane Cook Bulukin

Lederlegitimitet Hvorfor fokusere på lederlegitimitet? Posisjonsmakt i endring Kompetansemakt i endring Kompetansemakt fordelt Intellekt som produksjonsmiddel Kompetanse et mulig konkurransefortrinn Maktfordeling Vil lederrollen endre seg? God ledelse er et historisk fenomen preget av tiden det oppstår og utvikler seg i Kristijane Cook Bulukin

Makt versus legitim makt Makt å få noen til å gjøre noe de ellers ikke ville ha gjort en nødvendig betingelse for å lede men ikke en tilstrekkelig betingelse Legitim makt Makt brukes på en rettmessig og anerkjennende måte Når en person kan beslutte for en annen uten at det stilles spørsmål ved den førstes rett til å gjøre det Kristijane Cook Bulukin

Lederlegitimitet Hva er lederlegitimitet? Lederlegitimitet er anerkjennelse andre tilfører lederen i lys av måten lederen leder på Det er en aksept eller godkjennelse av lederens evne til å anvende sin makt Og – medarbeidere og omgivelsenes reaksjoner på lederens måte å lede på har betydning for organisasjonens evne til å nå mål og resultater Lederlegitimitet – en forutsetning for at ledelse skal ha effekt Kristijane Cook Bulukin

Kan lederlegitimitet brukes til noe? Dyktige ledere er ledere som skaper resultater; både økonomiske resultater og andre former for resultater Men resultatene skaper de ikke alene; ledelse handler om å skape resultater ved hjelp av andre, gjennom andre og i relasjon med andre Kan vi så si noe om lederlegitimitet kan brukes til noe? Kristijane Cook Bulukin

Konseptuel modell Medarbeideres reaksjoner LEDERLEGITIMITET Opplevelse av lederens måte å lede på Opplevelse av eget bidrag

Ledelsesutfordringer i flere retninger – samtidig Leder- medarbeider Organisasjonens mål Omgivelsene Kristijane Cook Bulukin

Kryssklassifisering Medarbeiderreaksjoner DedikertOpponerende UfokusertOppgitt Positiv Negativ Positiv Negativ Medarbeideres opplevelse av lederens måte å lede på Medarbeideres opplevelse av eget bidrag Kristijane Cook Bulukin

Kilder til lederlegitimitet Posisjon Kompetanse Personlige egenskaper Karisma Evne til å kommunisere Retorikk Regler – og prosedyrerettferdighet Kristijane Cook Bulukin

Ledelse som fenomen har både makt og tillit i seg, og ledelse befinner seg dermed i et balansepunkt mellom makt og forførelse (Sørhaug, 1996:52-56)