Godkjenning av fag til fag-/svenneprøve Styremøte NOOS-nettverk 09.10.14

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om søknad til læreplass 2010
Advertisements

FAGBREV PRAKSISKANDIDATORDNINGEN FAGSKOLE
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
STUDIESPESIALISERING 2012/2013
Eksamensoppmelding for elever og privatister
Minoritetsspråklige søkere
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Velkommen til Informasjonsmøte om utveksling
Vigo Driftsorganisasjon IKS
Orientering om eksamensperioden, eksamensreglement og klageadgang.
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
TELEMARK FYLKESKOMMUNE Veien frem til fag-/svennebrev eller kompetanseprøve
Ulike veier til fag- og svennebrev Karrieresenteret i Vestfold Liv Marit Meyer Petersen Utdanningsavdelingen, fagopplæringseksjonen.
Hadeland arbeidsgruppe for næringsliv og skole Hvor står vi og hvor vil vi.
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
Tirsdag 1 november kl Onsdag 2. november kl Torsdag 3. november kl Onsdag 2. nov. kl der foreldre og ungdom.
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Regler for å ta ett år i utlandet som utvekslingselev
Velkommen til informasjonsmøte om utveksling neste skoleår i auditoriet onsdag 26. februar kl For elever i Vg1 og foresatte.
EKSAMEN VGS.
Melding om aktivitet og kvalitet i videregående opplæring Asbjørn Skogum.
Praktisk eksamen Vg2 – sensorskolering 31
Marirosa Seu Stokkmo og Assad Nasir
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
Fra grunnskole til videregående.
Individuell vurdering
Inntaket 2010 – 2011 – nytt og nyttig ?. Hvilke emner skal vi gjennomgå ? 1.Hva betyr endringen i vurderingsforskriften fra for inntaket til.
Minoritetsspråklige søkere
OPPLÆRINGSKONTORET FOR TEKNOLOGFAG I NORD TRØNDELAG
Endringer i regelverk.
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Rådgiversamlingen høsten 2009
Dokumentasjon på at vurdering er gitt!
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Inntaks- og formidlingssamling 2013
Rogaland Fylkeskommune
RÅDGIVERSAMLING 2013 Træleborg konferansesenter 4. desember 2013.
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
Ulike veier frem til et fag-/svennebrev
Lena Fekene Liv Marit Meyer Petersen
Videregående skoler i Skien
Orientering om eksamensperioden, eksamensreglement og klageadgang
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Endring i forskrift til opplæringsloven 30. september 2014
VELKOMMEN Karriereveiledning på LAV Vitnemål Samordna opptak Eksamen
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Forskrift til oppl. §6 og 6A– (rundskriv) (DLG )
Velkommen til informasjonsmøte om utveksling neste skoleår i auditoriet onsdag 11. februar kl For elever i Vg1 og foresatte.
Opplæringsordningen for videregående opplæring, -hovedmodell for hhv studiespesialiserende (studiekompetanse) og yrkesfag (fag-/svennebrev) Opplæringslova.
Foreldremøte 10.trinn 4.februar 2015
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Per Kristian Storstad AVGO
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
Info-dager 2014 Søking skoleåret Fortrinn og individuell vurdering 1.marssøkere med vedtak om spesialundervisning Bruk av overgangsskjema ved tilretteleggingsbehov.
1. 2 ØYSTESE GYMNAS KUNNSKAPSLØFTET UTDANNINGSPROGRAM FOR STUDIESPESIALISERING.
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Alternative utdanningsløp Utdanningsavdelingen Desember 2015.
Helsesøster Hanne Gry Marthinsen Fremme psykisk og fysisk helse Fremme gode sosiale og miljømessige.
Ulike veier til Fag – og svennebrev Skolenes økte ansvar for Det 4 årige løpet Karrieresenteret i Vestfold 6. april 2016 Liv Marit Meyer Petersen og Liv.
Mulig revisjon av forskrift til opplæringslova kapittel 3 VII om «Særskilde føresegner for fag-/sveineprøva og kompetanseprøva»
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
Lærekandidatordningen
Opplæringskontorenes rolle
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
LÆREKANDIDAT – målsetting er kompetanseprøve
Statistikk om voksne i videregående opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Godkjenning av fag til fag-/svenneprøve Styremøte NOOS-nettverk

Elevar med fellesfag utan karaktervurdering (standpunktkarakter) Utfordring: Elevar som har hatt si grunnutdanning i utlandet vil ha ekstra utfordringar med å tilegne seg faga på norsk og har ofte, som i innsend sak til NOOS frå Telemark, ikkje engelsk i sin fagkrets. Dei vil då få eit ekstra fremmedspråk som dei ikkje har hatt opplæring i frå før – i tillegg til norskfaget. Elevar som har hatt IOP og fritak for vurdering i fag i grunnskulen vil oftast ha svært liten mulighet til å få bestått karakter i vidaregåande skule. Svar: Forskrift til opplæringsloven: § 3-51.Krav om bestått i fag for å framstille seg til fag- og sveineprøve for lærlingar og elevar Lærlingar og elevar som har følgt opplæringa, men ikkje har bestått i inntil to av fellesfaga, kan likevel få framstille seg til fag- eller sveineprøva(….) Det en forskjell på ikke bestått og ikke vurdering (IV). Ikke vurdering betyr at eleven eller lærlingen (som har vært i en opplæringssituasjon), ikke har tilstrekkelig grunnlag til at karakter kan bli satt. § 3-51 kan kun brukes når karakteren er ikke bestått (karakteren 1).

Fagbrev etter bestått kompetanseprøve for lærekandidater Utfordring: Lærekandidater som har bestått programfaga på Vg2-nivå med standpunkt og eksamen vil likevel møte krav om ny teorieksamen når dei melder seg opp som privatist – sjølv om Vg2 er det høgaste teorinivået i utdanninga Svar: Lærekandidater må ta resterende fag på Vg1/2 dersom de skal gjøre bruk av godskrivingsreglene i forskrifta § Vg2 er definert som et trinn over Vg2, men gjelder ikke som høyeste nivå (dvs fullført og bestått Vg1 utkvitterer ikke fullført og bestått Vg2)

Fagbrev etter bestått kompetanseprøve for lærekandidater, forts. Utfordring: Mange har gått eit læreløp etter alle kompetansemåla i Vg3 læreplanen (opplæring i bedrift). Krava til dei i læretida og i praktisk kompetanseprøve vil då vere dei same som til ein ordinær lærling i faget. Dei må likevel framstille seg til ny prøve på samme nivå når dei skal opp til praktisk fagprøve som privatist. Svar: Det finnes kun to ordninger som fører fram til fag-/svennebrev: opplæring i bedrift og praksiskandidatordningen. Disse kandidatene, som ikke følger ordninært lærlingeløp, blir derfor «møtt» med reglene som gjelder for § 3-54-lærlinger (0+4/1+3) og praksiskandiater.

Fagbrev etter bestått kompetanseprøve for lærekandidater, forts. Utfordring: Som praksiskandidat må kandidaten sjølv betale for to prøvar (teori- og fagprøve) som dei har bestått på same nivå tidlegare. Svar: «ja» Selv om de har bestått en kompetanseprøve som ligger nært opp til fagprøve, så finnes det per i dag ingen mulighet for å likestille kompetanseprøve med fagprøve.

Inntak – godkjenning av kompetanse Utfordring: Forskrift til Opplæringslova oppfattast slik at når ein elev er tatt inn på f.ex Vg2 som fulltidselev er han/ho vurdert som kvalifisert gjennom bestått karakterer eller unntakta i §§ I gjennomgåande fag blir då karakter frå «høgaste nivå» gjeldande. Svar: Det finnes ikke et høyeste nivå tilsvarende «høgaste nivå» er brukt ovenfor. Vg2 ligger på et høyere trinn enn Vg1, men er ikke på et høyere nivå som kan utkvittere Vg1. Alle fag på Vg1 og Vg2 må være bestått. Eksempelvis er det ikke slik at manglende bestått karakter i et felles programfag på Vg1 med samme navn som tilsvarende fag på Vg2, kan utkvitteres gjennom bestått karakter på Vg2.

Inntak – godkjenning av kompetanse Utfordring: Til samanlikning: Praksiskandidat og lærling etter 0+4/1+3-modell vil greie seg med ein tverrfagleg eksamen for å dokumentere sin teori. Svar: Ja, slik er det.

Hva skjer? Regjeringen vil i løpet av 2015 legge fram en melding om Livslang læring og utenforskap.Livslang læring og utenforskap «De som går ut av grunnskolen uten det faglige grunnlaget på plass, faller ofte ut i løpet av det videregående opplæringsløpet. Utenforskapet starter ofte med at skolen, motivasjonen eller helsen svikter. Mange av disse ender opp på NAV. Frafallselever har en dramatisk høyere risiko for å havne utenfor arbeidslivet, og denne gruppen er overrepresentert i alle NAVs statistikker.»