Gauldals konferansen 2. nov. 2011

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FAGBREV PRAKSISKANDIDATORDNINGEN FAGSKOLE
Advertisements

Entreprenørskap i nye læreplaner
Ressursskoler i sørsamisk område
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Senteret skal:  Styrke realfagenes stilling i samfunnet  Bidra til god rekruttering og økt kvinneandel i.
2 Kommune og fylkestingsvalget 2011 Fag- og yrkesopplæring.
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Læring på arbeidsplassen
Samling Opplæringskontor 12. Desember 2012
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
• Teknikk og industriell produksjon • Elektrofag • Bygg- og anleggsteknikk • Restaurant- og næringsmiddelfag • Helse- og sosialfag • Design, medier og.
Videregående opplæring Veien til fagbrev v/avdelingssjef for fag- og yrkesopplæring Turid Borud Vg1 Vg kontrakter (Lærekontrakter og opplæringskontrakter)
Prosjekt til fordypning - samarbeid skole- arbeidsliv
Rådgiverdager 2013 Per-Kristian Storstad Marit Størvold Damås.
NHO og partnerskap for karriereveiledning
2 Konferanse for fag- og yrkesopplæring 30. november 2010 Forbundssekretær Halvor Langseth fra debatten i Faglig råd for Bygg- og Anleggsteknikk :  mange.
VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV
Hva skal til for å gi ungdom og voksne et bedre grunnlag for yrkes- og utdanningsvalg? Rådgiving og karrièreveiledning.
VEIEN TIL FAG- OG SVENNEBREV Yrkesorientering for ungdomsskolen
Rett kompetanse – fremtidens behov
Hva sier kunnskapsløftet? Mål for opplæringen er at eleven skal kunne  Presentere lokalt arbeids- og næringsliv og vurdere arbeidsmulighetene innenfor.
Kompetansebehov i offentlig sektor for å levere god tjenesteyting.
Elin Veimo Helsefagarbeideren – vår nye medarbeider en ny ressurs!
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
Marirosa Seu Stokkmo og Assad Nasir
UTDANNINGSVALG I GJØVIK KOMMUNE
Overgangen skole-lærebedrift, etablering av flere læreplasser i arbeidslivet Prosjektpresentasjon Ragnhild Heggen.
Du har gjort et godt utdanningsvalg – arbeidslivet har bruk for deg
Prosjekt til fordypning
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Faglige råd Partssamarbeidet i fag- og yrkesopplæringen ______________________________________________________________________________.
Lærekandidatordningen i vta- bedrifter
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?

Status for Kunnskapsløftet
har vi gleden av å invitere til
Rådgiversamlinger januar /01 Bårdshaug Herregård - Odd Arne Moe 09/01 Gauldal vg. skole - Gerd Gaasø 10/01 Rissa vg. skole – Geir Hugo Sand 14/1.
Faglige råd Partssamarbeidet i fag- og yrkesopplæringen ______________________________________________________________________________.
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
- inspirerer elever til å velge realfag. Norsk næringsliv vil ha stort behov for arbeidstakere med realfaglig utdanning i årene som kommer. Allerede i.
KUNNSKAPSLØFTET og KOMPETANSE 2010 rett og god kunnskap en forutsetning for framtida i Norge Opplæringskontorene i Troms Tromsø 23. mars 2006
Arbeidsgiverpolitisk avdeling Regionmøter Ståle Borgersen, direktør.
Monika S. Luktvasslimo 12. desember 2013
Gapet mellom behov og tilbud om læreplasser
Fokus på tidlig innsats og tettere oppfølging i hele opplæringsløpet En tett og god oppfølging av den enkelte elev. Avviker noen barn/elever fra en forventet.
Samarbeid med NAV for elever med store funksjonsnedsettelser ved Steinkjer videregående skole.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Per Kristian Storstad AVGO
YRKESOPPLÆRINGSNEMNDA (YON)
Program for ungdomskolen i faget ”Utdanningsvalg”
PROGRAMFAG TIL VAL Om faget og førebuing til oppstart
s. 1 Utdanning og forskning Bodø, 21. april 2015.
Arbeidslivsfag -utprøving av nytt praktisk fag på ungdomsskolen.
Kristiansund videregående skole TAF-MARIN FREMTIDENS AKVAKULTUR UTDANNING.
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Fagopplæring i Vest-Agder Bjørn Olaf Pedersen, rådgiver Utdanningsavdelingen.
Maritim lærerkonferanse Gardermoen, april 2015.
Prosjekt til fordypning Østlandssamarbeidet 11. februar 1Prosjekt til fordypning.
Bortvalg og kompetanse

Arbeidet med ny tilbudsstruktur for yrkesfag
Yrkesfaglig fordypning
Fagforbundet Vest-Agder
Informasjon til foresatte
Rådgiver Marianne Stray Aas
Are Solli og Kristian Ilner
Bakteppet - Yrkesfagenes år 2018
– ESSENSEN AV LIER VIDEREGÅENDE skole
SKOLEUTVIKLING GJENNOM ERASMUS+
Viken adm prosjekt 5: kompetanse
Utskrift av presentasjonen:

Gauldals konferansen 2. nov. 2011 Samarbeidet skole/næringsliv Halvard Kjelås Rektor Gauldal videregående skole Halvard.kjelas@stfk.no

Yrkesfaglig utdanning – hvordan er denne bygd opp? Yrkesfaglig utdanning er basert på samarbeid med arbeidslivet – skoleeier har ansvaret for opplæringa – næringslivet er en viktig og avgjørende samarbeidspartner. 9 yrkesfaglig utdanningsprogrammer – hovedmodellen er to år i skole og to år i lærebedrift – til sammen 4 år. 3 år er opplæring og 1 år er verdiskapning. http://www.vilbli.no/4DACTION/WA_Forsiden?Niva=V&TP=01.11.11

Fagråd Hvert utdanningsprogram har et faglig råd. De faglige rådene oppnevnes av Utdanningsdirektoratet etter anbefaling av SRY. Det er ni faglige råd, ett for hvert utdanningsprogram. ”Den norske fag- og yrkesopplæringen bygger på tett samarbeid mellom arbeidslivets parter og utdanningsmyndighetene. Retningslinjer for dette samarbeidet er utarbeidet våren 2011.” http://www.udir.no/Spesielt-for/Fag-og-yrkesopplaring/Retningslinjer-for-samarbeidet-mellom-SRY-faglige-rad-og-Utdanningsdirektoratet/

Fagråd - opplæringsbedrifter Det er fagrådene som legger premissene for yrkesutdanningen – kompetanseplattform – læreplaner – lærefag. Samarbeidet med næringslivet skjer gjennom opplæringsbedrifter og opplæringskontor og praksisplasser. Videregående skole er helt avhengig av praksisplasser allerede i første år. Faget prosjekt til fordypning – innført i Kunnskapsløftet 2006. Her skal eleven velge kompetansemål fra øverste nivå, for ett eller flere lærefag – her er skolen avhengig av samarbeid.

Samarbeid skole/næringsliv Næringslivet har teknologi som skolen ikke har mulighet for å skaffe seg – de kan vise eleven hva som kreves for å bli fagarbeider. For eleven er praksisplass en flott mulighet for å kunne skaffe seg læreplass. For næringslivet gir praksisplass mulighet for å vurdere arbeidskraft i forhold til rekruttering. Skal yrkesutdanninga i Norge fungere godt, så må næringslivet vise sitt samfunnsansvar i forhold til dette. Gauldal videregående skole har et nært og godt samarbeid med lokalt arbeidsliv, og vi har stort sett tilgang til de praksisplasser som vi trenger.

Hvorfor er samarbeid viktig for lokalt arbeidsliv? For lokalsamfunnet er det viktig at ungdommen får mulighet til å være med å utvikle gode og framtidsrettede arbeidsplasser – og at de blir oppmuntret til å skape nye. Distriktet har ikke råd til at ungdommen reiser bort. Vi skal være en regional utviklingsaktør – det er vi bl.a. ved å utdanne arbeidskraft i forhold til lokalsamfunnets behov. Har lokalt arbeidsliv for stort fokus på den yrkesfaglige utdanninga? Nesten halvparten av våre elever går på studieforberedende program. Dette er ungdom som har mulighet for å skaffe seg høyere utdanning. Disse er en viktig målgrupper for lokalt arbeidsliv. Lokalt arbeidsliv må bli flinkere til å fortelle om hvilken kompetanse de har behov for og hvilken kompetanse de mangler! Arbeidslivet må gjøre seg attraktive for disse ungdommene, slik at de kommer tilbake etter endt utdanning.

Hvordan kan skolen utvikle samarbeidet med lokalt arbeidsliv? Skal samarbeidet utvikles må det skapes flere arenaer der hvor skole og arbeidsliv møtes. Denne konferansen er et godt eksempel. Interessen er tilstede, men tiden strekker ikke til? Har vi råd til ikke å ta oss tid? Det er viktig at arbeidslivet etablerer fora hvor bl.a. skole/arbeidsliv settes på dagsorden. Vi har inngått en utviklingsavtale med Gauldal Energi, konsern. Et prosjekt hvor partene gjensidig utveksler informasjon, kunnskap og kompetansebehov. Vi er åpen for ulike samarbeidsavtaler. Ta gjerne kontakt.