Bærum kommune Landets 5. største kommune: innbyggere

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

hva betyr universell utforming i utvikling av gode lokalsamfunn?
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Elsie Brenne, prosjektleder, kst. folkehelsesjef
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Kommuneplanens samfunnsdel med arealstrategi
Ny partnerskapsavtale - Vedtak 1 Fylkestinget Partnerskapsavtale Østfoldhelsa mellom fylkeskommunen og kommunene godkjennes som samarbeidsavtale.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Strategisk næringsplan Planrullering 2014
Forum for Sandnes som sunn by 10. juni Rogaland arboret Sakliste: •Referat fra møte •Ny plan for integrering og inkludering •Kort pause.
Mastemyr 12.mai Seniorrådgiver Asle Moltumyr. Hdir
PLANER og planer … Hjelper det med planstrategi?.
Statlig ansvar for folkehelse - tverrfaglige utfordringer Midt-Troms Friluftsråd 5. juni 2012 Anders Aasheim Seniorrådgiver Tlf E-post
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
- Hvordan bidra til helsefremmende samfunnsutvikling i kommunene?
Planer, ideer og visjoner
Helse- og omsorgspolitikk •Samhandlingsreformen. Samhandlingsreformen Rett behandling – på rett sted – til rett tid •Bedre samhandling mellom kommuner.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Levanger kommune enhet Velkommen! Bunntekst 1. Levanger kommune enhet Bunntekst 2 Kommunedelplan oppvekst Hvorfor lager vi kommunedelplaner? Behov for.
Bystyrets forventninger og rammer Fornye og forankre bystyrets visjon, ambisjoner og strategier fra 2003/2007 Tilrette for en grunnleggende debatt om.
Helse- og omsorgsdepartementet Høring 1.Ny lov om helse og omsorg 2.Ny lov om folkehelse 3.Innspill til ny nasjonal plan for helse- og omsorgstjenester.
1. Gran kommune – planstatus:  Kommuneplanens samfunnsdel: – vedtatt i 1989 – vedtatt i 1998 – vedtatt i 2007  Kommuneplanmelding: – vedtatt i 2008.
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Planstrategi som nytt verktøy
Reguleringsplaner.
Velkommen til plandialogdag Marit Moe, KS Nord-Trøndelag Roald Huseth, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Karl-Heinz Cegla, Nord-Trøndelag fylkeskommune.
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Klima- og bærekraftstrategier i DK Status Framtidens Byer – 4 departementer, 13 bykommuner – intensjonavtale : Areal og transport Stasjonær energi.
© Bergen kommune Høring om overgang fra egen bolig til sykehjem. Byombudets erfaringer Kvalitet på saksbehandlingen retttsikkerhetsperspektivet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Ny plan- og bygningslov – ny struktur Planlegging i kommunen med fokus på kulturlivet Arild Axelsen, plan- og bygningssjef Frosta kommune Leder Frosta.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Rådmann i Modum kommune
Nasjonalt forventningsbrev Statens forventninger/erfaringer
Aktørenes roller i planprosessene
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Barnerepresentanten’s (BR’s) rolle Kenneth Arntzen Barnerepresentant Levanger kommune.
Tjenestestedets navn Kommuneplanen – muligheter og utfordringer Mange bra forslag – mye tilpassning til god praksis Samfunnsdelen blitt tydeligere § 11-2.
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
Statusrapport Boligsosialt utviklingsprogram fase 1 Kommunestyret 3
Folkehelseplan (kommunedelplan) for Aurskog-Høland kommune
Partnerskapet som arena for styring og utvikling, - hvordan kan dette videreutvikles? Quality Spa & Resort Norefjell 21. april 2009.
Innherred samkommune 1 KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL 28. februar 2008 Berit Hakkebo.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
16. jun Husbankens tanker omkring Plan- og bygningsloven som boligpolitisk verktøy Planseminar Namsos 11. mai 2009 Randi Selseth, Husbanken.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Involvering av barn og unge. Hva er involvering? 15. november 2012 Ikke informasjon – bare en forutsetning for å få til involvering Se Forstå Akseptere.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
Kommunal planstrategi
Kommunal planlegging.
Velkommen til folkemøte
«Å bygge nye Asker kommune»
Effektiv kommunal planlegging Oversiktlig plansystem med klar arbeidsdeling mellom plannivåene og plantypene Rådmannen må se kommunal planstrategi.
Tips, råd og verktøy til kommunenes planstrategier
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Jevnaker kommune, May-Britt Nordli
Folkehelsemelding 2019 Den åttende levekårsundersøkelsen
Prioriterte mål i kommunalt og fylkeskommunalt planarbeid
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Utskrift av presentasjonen:

Bærum kommune Landets 5. største kommune: 116 000 innbyggere 46,9 % har universitetsutdanning 2,2 % arbeidsledighet 15 % innvandrerbefolkning I overkant av 130 barnehager, hvorav 36 kommunale 42 grunnskoler inkl spesialskoler Ca 12000 ansatte Sosialtjenester: 2,5 milliarder

Det er på disse to punktene vi, og alle andre kommuner Det er på disse to punktene vi, og alle andre kommuner?, har de største utfordringene. Oversikt: Folkehelseinstituttet ute med første versjon av folkehelseprofil Tall vi kjenner fra før

Hoftebrudd, behandlet i sykehus Inntektsulikhet Hoftebrudd, behandlet i sykehus Situasjonen i Bærum er bra! Rød linje landsgjennomsnitt Firkant gjennomsnitt i fylket Rød prikk – ligger dårligere an Gul prikk – usikkert Hvit – ikke testet for signifikans Mye grønt… Folkehelseprofil for Bærum fra Folkehelseinstituttet, som vi må jobbe videre med. Høy fødselsvekt Stor inntekstulikhet Ellers alt såre vel… På kommunenivå!??? Vi må i gang med et lokalt oversiktsarbeid – VENTER PÅ VEILEDER Dette bør gjøres likt slik at vi har sammenligningsgrunnlag Vi vil at stat og fylke skal levere statistikk på mindre befolkningsgrupper – bydeler / soner Vaksinasjonsgrad, MMR, 6-åringer

Folkehelsearbeidet i Bærum ”Folkehelsearbeidet i Bærum kommune har som mål å legge forholdene til rette for en sunnere livsstil i alle aldre og på ulike måter bidra til en riktigere helseadferd for befolkningen. Helsetjenesten alene kan ikke løse disse oppgavene. Dette er oppgaver som må løses på tvers av kommunens sektorområder.” https://www.baerum.kommune.no/PageFiles/50048/Helsdemelding%202009-2015.pdf Vi er godt i gang med det andre kommuner nå skal i gang med!!!! Mål for folkehelsearbeidet er politisk vedtatt gjennom Helsemeldingen – og gjentas i HP I tråd med bred definisjon av folkehelse som i loven Helsemeldingen sier også en del om hva som er de viktigste utfordringene og de viktigste målgruppene. Vi har en slags oversikt over helsettilstand og påvirkningsfaktorer som er bedre enn det mange kommune har

Kommunens plikter etter nye folkehelselov Kommunen skal … Oversikt Lokale utfordringer Mål og planlegging Tiltak Kapittel 2, §§ 4 – 7 Kommunens ansvar. Erstatter Kommunehelsetjenestelovens § 1-2 og deler av § 1-3 og 1-4. Delvis videreføring, delvis nytt. Kommunen som sådan – tverrsektorielt arbeid! Involverer alle, kommunen som én. Skal ha nødvendig oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer – og fordeling av helse og påvirkningsfaktorer internt i kommunen. Oversikten skal være skriftlig… Og skal identifisere folkehelseutfordringene i kommunen… Oversikten skal inngå som grunnlag for arbeidet med planstrategi. Kommunens utfordringer bør drøftes i planstrategien. Kommunen skal fastsette overordnede mål og strategier for folkhelsearbeidet

Føringer Folkehelseloven § 6 Plan- og bygningsloven § 3.1; http://lovdata.no/all/hl-20080627-071.html Forventninger til kommunal planlegging; Helse, livskvalitet og oppvekstmiljø http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/dok/veiledninger/2011/nasjonale-forventninger.html?id=649923

Grunnlagsdokument Administrativ kartlegging Sektorene – bruk føringer! Grunnlagsdokument med 18 Utfordringer; Levekår og ulikheter i helse https://www.baerum.kommune.no/innsyn6_politikere/wfdocument.aspx?journalpostid=2012046801&dokid=1519003&versjon=1&variant=P& Politisk verksted

Planstrategi / planprogram Ja, takk begge deler! Planstrategi; Levekårsforekjeller og nærmiljøkvaliteter https://www.baerum.kommune.no/innsyn6_politikere/wfdocument.aspx?journalpostid=2012046801&dokid=1587750&versjon=3&variant=P& Planprogram; framdrift og avgrensninger https://www.baerum.kommune.no/Documents/Administrasjon%20og%20st%c3%b8tte/Utviklingsenheten/2013%20-%202013%20kommuneplanen/Planprogram%20h%c3%b8ringsdokument.pdf Delprosjekter

Høringsrunde samfunnsdel Utfordringsdokument Politisk verksted Forslag til mål og strategier for folkehelsearbeidet… Høringsutkast kommuneplanens samfunnsdel; Folkehelse https://www.baerum.kommune.no/PageFiles/59678/H%c3%b8ringsdokument.pdf

Kommuneplanen 2013-2013 Vi vil legge til rette for god folkehelse og gode levekår for alle Vi skal hvert 4. år dokumentere en positiv utvikling på utvalgte folkehelse -levekårsindikatorer legge til rette for fysisk aktivitet for alle, og særlig stimulere til fysisk aktivitet hos tenåringer og innbyggere over 70 år gjennom inkludering og deltagelse styrke arbeidet for å begrense psykiske helseplager medvirke til å skaffe boliger til vanskeligstilte personer som ikke selv kan ivareta sine interesser på boligmarkedet redusere støyproblemene https://www.baerum.kommune.no/innsyn6_politikere/wfdocument.aspx?journalpostid=2013088219&dokid=1981495&versjon=2&variant=P&

Halvannet år med…

Vedtak - konsekvenser Kommuneplanen (og folkehelse) diskuteres i alle utvalg Vedtas i kommunestyret 19. juni Førende for arealdel / HP / budsjett / målekart / resultatavtaler – i alle sektorer Folkehelseprofil skolekretsnivå Politisk sak om folkehelse årlig

Takk for oppmerksomheten www.baerum.kommune.no