Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Advertisements

Læring på arbeidsplassen
Elevenes arbeidsmiljø – sett i lys av «mobbe-dommen» Arild Rekve Oppvekstdirektør.
Foreldremøte 1.trinn ELLINGSRUDÅSEN skole
Ingen Tromsværing er så liten at ikke fylkesmannen ser han eller henne Fylkesmannen i Troms: SJUMILSSTEGET Bodø januar 2013.
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
Rolighetsmoen barnehage
Kommunedelplan oppvekst – mot 2020
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
Veiene videre for Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Elevenes læringsmiljø og skolens brede mandat
Læringsmiljø Bunntekst.
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
Kristiansand ,8 og senere I gymsal I klassen I grupper.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Tjenestestedets navn Barnehager har tiltak som forebygger mobbing HP
Tanker om barnehagens læringsmiljø
”BARNAS PROBLEMER ER IKKE INNDELT I FAG- OMRÅDER, FORVALTNINGSNIVÅ ELLER I KONTORER. UTFORDRINGEN ER DERFOR Å SE HELE BARNET OG I TILLEGG Å FLYTTE KOMPETANSEN.
Samarbeid mellom skole og hjem
Regjeringens navn på den nye skolereformen
Framtidens barnehage.
Regelverk, rammefaktorer og målsettinger
SAMBA småbarnsteam - sammen om barna –
Barnehagekontoret Styrermøte 10.februar Barnehagekontoret ”Sats tidlig – land trygt”
Tverrfaglig samarbeide
Styrermøte 16.september 2010.
FAU-møte 7. januar 205 Samarbeid skole-hjem.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Barnehagens samfunnsmandat
HELSESTASJONS-OG SKOLEHELSETJENESTEN
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Forebygging og rutiner ved Mobbing
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Overskrift her Tekst, figur, bilder etc.. Kommunens ansvar Helsestasjoner Skolehelsetjeneste Allmennlegetjenesten Pleie/omsorgstjeneste Miljørettet helsevern.
Foreldremøte Høsten STAVANGER KOMMUNE Jeg skal si litt om: ■ Skole-hjem-samarbeid ■ Gjensidige forventninger ■ Trivsel – læring – mestring – motivasjon.
Foreldremøte 7. September 2016 OPPVEKST | Søm barnehage.
Hvordan bidra til kvalitetsutvikling i din barnehage? Utdanningsdirektoratets arbeid med Kvalitet i barnehagen (KiB) Kristina Kvåle og Victoria Elise Olsen,
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Fylkesmannens rolle for ungdommen i OT sin målgruppe
Barnesyn og barns medvirkning
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE.
Nye føringer – nye muligheter
Kompetanseplan oppvekst
Hvor mange her er kommet alene. Hvor mange har avtalt å sitte med noen
NOKO 2017 Arbeid mot mobbing i Norge
Barn og rettigheter. Grunnloven,menneskerettigheter,lov om barn og foreldre,lov om barnevernstjenester,barnehage loven og opplæringsloven. Larsen og Slåtten(2006)
Samisk barnehagekonferanse i Karasjok
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Velkommen til dag 4 Kompetanseprogrammet mobbing
JORDBÆRVEIEN BARNEHAGE
Voksne for Barn Voksne for Barn 2013 Hvem er Voksne for Barn? voksne som bryr oss om barn ideell medlemsorganisasjon etablert i 1960 fremmer.
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
ELEVENES ARBEIDSMILJØ
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Trygt og godt skolemiljø
Trygt og godt skolemiljø
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Oppstart i barnehagen.
Danning og voksenrollen i barnehagen
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde for fire år framover og legger stor vekt på å forankre mobbearbeidet sterkere lokalt. Alle kommuner oppfordres derfor til å utarbeide sitt eget lokale manifest. Sentrale parter: Foreldreutvalget for barnehager, Foreldreutvalget for grunnopplæringen, KS, Utdanningsforbundet, Fagforbundet, Skolenes landsforbund og Norsk skolelederforbund

Målsetting Alle barn og unge skal ha et godt og inkluderende oppvekst- og læringsmiljø med nulltoleranse mot mobbing.

Partene forplikter seg til: Styrke innsatsen mot mobbing gjennom økt bevissthet, kunnskaps- og kompetanseheving og konkret handling Sette nasjonalt fokus på særskilte områder som er sen­trale i arbeidet mot mobbing. Arbeide for samarbeid og lokal forankring av arbeidet mot mobbing. Arbeide for at ledere tar ansvar for å forhindre og håndtere mobbing

Lokalt arbeid ”Det viktigste arbeidet mot mobbing skjer i lokalmiljøet. Vi oppfordrer derfor alle kommuner til å utarbeide sitt eget lokale manifest” Statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Lokale manifest 8 kommuner i Troms har til nå skrevet under manifest mot mobbing. Kvæfjord, Sørreisa, Tromsø, Karlsøy, Skjervøy, Lenvik, Storfjord og Harstad

Lovgrunnlaget FNs barnekonvensjon omhandler blant annet barnets rett til utvikling, medvirkning, ikke-diskriminering, omsorg, beskyttelse og selvrealisering Barnehageloven § 1 Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

Lovgrunnlaget forts. Opplæringsloven kapittel 9a og prinsipper for opplæringen Slår fast at alle elever i grunnskoler, videregående skoler og skolefritidsordning (SFO) har rett til et godt fysisk og psykososialt miljø som fremmer helse, trivsel og læring. Fylkesmannen gjennomfører i 2010 og 2011 nasjonalt tilsyn med elevenes psykososiale miljø.

Lovgrunnlag forts. Forskrift om miljørettet helsevern i barnehage og skoler mv. har som formål å bidra til at miljøet i barnehager, skoler og visse andre virksomheter fremmer helse, trivsel og gode sosiale og miljømessige forhold – og dessuten forebygger sykdom og skade.

Lovgrunnlag forts. Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten har som formål å fremme psykisk og fysisk helse, fremme gode sosiale og miljømessige forhold og forebygge sykdom og skader. Forskriftens § 2-3 fastslår at helsestasjons- og skolehelsetjenestens tilbud skal omfatte forebyggende psykososialt arbeid og samarbeid med skolen om tiltak som fremmer godt psykososialt og fysisk lærings- og arbeidsmiljø for elever.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har et særskilt fokus på innsats mot mobbing i fritidsmiljøene. Det er et sentralt mål at fritidsklubber og frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner skal være åpne og inkluderende møteplasser.

Lokalt arbeid? Hvordan kan en lokalt arbeide for å forebygge og hindre mobbing i barnehager, skoler og lokalsamfunnet for øvrig?