Eierskap og Eierstyring.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Mye som før virket OK er i dag uakseptabelt
Advertisements

Norm for informasjonssikkerhet Modul 1 – Normen – en oversikt
Eierstrategi og andre forhold knyttet til kommunale selskap
12 Jeg er gründer.
Eierskapskontroll NKRFs kontrollutvalgskonferanse 2009
LOs representantskap i Aust -Agder, 4
Folketrygdfondet Finanskomiteen 6. mars Program  Folketrygdfondets rolle og mandat  Aksjer og eierskap  Renter og obligasjonsmarkedet  Utfordringer.
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Det kommunale og det statlige barnevern
Offentlige anskaffelser og interkommunalt samarbeid
Presentasjon av utredningen av forhold vedrørende ny felles parkeringsregulering v/advokat Erna M. Larsen.
NÆRINGSVENNLIGE ASKVOLL SEMINAR FOR POLITIKERE 22.APRIL 2013.
Eierskap og eierstyring Det brede eierskapet. Samhandlings- og kommunikasjonslinjer mellom eierorgan og kommunestyre. NKRFs Kontrollutvalgskonferanse 5.
KS- arbeid med etikk Etikk i fylkeskommunen Milian Myraunet 12.febr.2007.
8 Det politiske systemet i Norge
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
God virksomhetsstyring av universitet og høyskoler Styrearbeid i U&H sektoren sett ”utenfra” Siri Hatlen, styremedlem NTNU 14. november 2007.
Eksternfinansiert virksomhet F Avd. dir. Arne Lunde, Kunnskapsdepartementet.
Viktige lover og regler
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
Etiske regler for ansatte i Oslo kommune
Seminar om rundskriv F Forvaltning av statlig eierskap
Kommunesammenslåinger i Vestfold – Rådmannens ansvar og rolle
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Lærerprofesjonens etiske plattform – veien videre
Lærerprofesjonens etiske plattform
Lærerprofesjonens etiske plattform
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
– en faglig støttetjeneste for statlige og kommunale virksomheter for å innarbeide samfunnsansvar og miljøhensyn i offentlige anskaffelser Ansvarlige innkjøp.
KOMMUNEPLANENS SAMFUNNSDEL
Kommunal eierskapspolitikk - politiske og praktiske utfordringer - Erling Bergh.
Eierskapsmeldingen Byrådets melding om eierskap i kommunens virksomheter Finansbyråd Henning Warloe 4. mai 2005.
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Hamar kommunes eierskap i selskaper og foretak Folkevalgtopplæring 23
Fra forvaltingsstyring til eierstyring Direktør Bjørg Ravlo Rydsaa KS Bedrift Styrekurs – KS Bedrift.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Departementets styring og styrenes rolle
HVORDAN SKAL VI STYRE SYKEHUSENE? Innstilling fra utvalg nedsatt av Høyre.
Å lede i det skapende spenningsfeltet - KS’ policy for god ledelse
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Lokalpolitisk handlingsrom Strategikonferansen februar 2010 Gunda Johansen, Hovedstyret KS.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Representantskapets møte 26. mai 2010 Praktisk arbeid med samfunnsansvar 1.Kontinuerlig forbedring 2.Forbedring skjer gjennom dialog KLP inviterer til.
Utfordringer og muligheter for en ny stiftelse.
Kommunalt eierskap – Nordhordland Revisjon IKS 23. januar 2009 – Alver hotell Advokat og partner Vibeke Resch-Knudsen Agendum.
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
Arbeidsgiverpolitikk gir gode resultater Strategikonferansen i Akershus Spesialrådgiver Hanne Børrestuen.
Hamar Energi Holding AS Folkevalgtopplæring – Hamar Rådhus.
EIERSKAP Behov og muligheter for politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene Bent Aslak Brandtzæg, Terje Kili og Ailin.
Mandal kommune Utkast til nye etiske regler For ansatte og folkevalgte i Mandal kommune Vilhelm Lunde Holme –økonomi.
Eierstyring Sigdal kommunestyre 16. – 17. januar 2012.
KS Folkevalgtprogram Kommunale og interkommunale selskaper Kurt Orre.
Samfunnsviternes etiske retningslinjer. Hva er etikk? Etikk er begrunnelser for våre valg og handlinger. ”Man kan skille mellom etikk og moral. Moralen.
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
Den politiske styringskjeden
Oppdragstaker: Utviklingspartner DA
Selskapskontroll og eierskapsforvaltning
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 6
Dosent Ingun Sletnes Administrasjonen i formannskapsformen Åremålsansettelser og partssammensatt utvalg. Lovpålagte stillinger i særlov 22. januar 2016.
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Eldrerådet – råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
Etikk i kommunesektoren 21. februar 2017
Etikk i kommunesektoren 23. februar 2016
Utskrift av presentasjonen:

Eierskap og Eierstyring. Folkevalgt eierskapsutøvelse. NKRF – Konferanse for kontrollutvalg Gardermoen 4 og 5 februar 2009 Rolf Erling Andersen, leder KS-eierforum.

KS- eierforum. Fokus og oppstart i 2007. Folkevalgte forvalter store verdier styrt og organisert som egne selskaper. Krever bevissthet rundt denne formen for utøvelse av folkevalgt styring. Krever bevissthet mot staten og de rammebetingelser som kan påvirkes.

KS-Eierforum- Formål KS Eierforum skal være et kompetansenettverk for offentlig utøvelse av eierskap i kommunal sektor. Målet er å utvikle et kompetent og aktivt eierskap hos norske kommuner og fylkeskommuner, til beste for befolkningen og de selskap disse er eiere i. Eierforumet skal også på eget initiativ, være en pådriver for best mulig rammebetingelser når det gjelder eierskap.

Styrets arbeid : Kompetanseutvikling og nettverksbygging: 2 årlige møteplasser med fokus på fag Utvikling av veiledningsmateriale Veileder i eierskapsprosesser Veileder i selskapsutskillelse 19 anbefalinger om godt eierskap Eierskapsseminarer for politikerne www.ks.no/eierskap

KS- Eierforum – Konkrete anbefalinger gir fokus . Det finnes grunner til å ikke følge anbefalingene. Kommunestyret bør selv grunngi hvorfor anbefalingene ikke følges. Anbefalingene er utarbeidet av styret i KS-eierforum og også forelagt på medlemsmøtene til drøfting. Skal være dynamiske.

Anbefalingenes form. Anbefalingene har utdypende tekst og innledninger som underbygger de rådene som gis. Fasit kan endre seg fra dag til dag ( Fra lov til lov) Kommuneloven gir alle muligheter til at hver enkelt kommune finner sin form.

Eierskap fra a- til å i 19 anbefalinger. Kunnskap om hva som eies og hvorfor Hva er aktivt Eierskap ? Hvordan utøve eierskap i Praksis ? Hva er viktig for å sette sammen et styre. Etikk. Hva med Administrasjonssjefens rolle ? Hva er et profesjonelt styre. ?

Kunnskap om Eierskapet. Opplæring og informasjon. Å lage eierskapsmeldinger. Oversikt over alt som ligger utenfor kommunestyresalen, med gode forstålige forklaringer på hvorfor det ikke ligger direkte under kommunestyret. Det politiske og juridiske grunnlaget. Formål og strategi.

Aktivt Eierskap. 3. Kontinuerlig arbeide med selskapsstrategi, formål, Vedtekter. 4. Kontinuerlig vurdere valg av selskapsform. 5. Skille monopol og konkurransevirksomhet. 6. Eierstyringsdokumenter som grunnlag for kontrollutvalgenes arbeid

Eierskapsutøvelse i praksis. Kommunestyret er eieren, Bestemme eierorgan- utøvelse av eierskapet. Profesjonelt styre- eierkrav til egenskaper og kompetanse. Eiermøter. Valgkomite Rutiner for kompetansevurdering av styrene, bidra til kompetanseheving.

Styresammensetting/ organisering 12. Styresammensetting Konsernmodell. Morselskap m/døtre. 13. Oppnevning av vararepresentanter. 14. Habilitet og politisk representasjon 15. Kjønnsballansen. 16. Godtgjøringer. 17. Arbeidsgiverorg./tilknytning

18. Etikk Utarbeidelse av etiske retningslinjer - Det anbefales at eier påser at selskapsstyrene utarbeider og jevnlig reviderer etiske retningslinjer for selskapsdriften. Kommunale selskaper forvalter fellesskapets ressurser. Forvaltningen skal skje på en måte som samsvarer med befolkningens oppfatninger om rett og galt og handler om demokratisk legitimitet. Kommunenes omdømme vil derfor i økende grad også avhenge av hvordan en forvalter sitt samfunnsansvar gjennom sine bedrifter.

Nr. 19 Åpenhet og klarhet om administrasjonssjefens rolle i kommunale og fylkeskommunale foretak. KFèr og IKSèr og § 27 styrer. Er alle ansvarlige selskaper. Administrasjonssjefen kan ikke instruere, men er likevel ansvarlig for kommunens samlede virksomhet. Det må derfor utarbeides samhandlingsregler. Aksjeselskaper forholder seg bare til eierorganet.

”Profesjonelle” styrer i offentlig sektor ( anbefaling nr. 8) Det er eiers ansvar å sørge for at styret sammensettes og gis de nødvendige styringsrammene for å utøve sitt virke som et profesjonelt organ.

Eier må sette krav til kompetanse. Kunne lover, forskrifter og avtaler. Kunnskap om selskapets formål, vedtekter, organisasjon og historie. Kompetanse om private og kommunale regnskapsprinsipper, evne til å lese økonomiske ytviklingstrekk. Kompetanse på politikk og samfunn. Spesialkompetanse innen ett eller flere områder. Ha kunnskap om trender og utviklingstrekk i bransjen Ha kunnskap om konkurrerende virksomheter, virksomheter i samme segment.

Krav til egenskaper Glede av, og vilje til å jobbe for å oppnå gode Resul- tater, og ha glede av å få tilført kontinuerlig kompetanse Ha mot til å stille kritiske spørsmål til daglig leder og andre i styret. Ha evne til av å finne fram til løsninger som styret samlet kan gå for. Styreleder er leder utad. Ha evne til å stille kritiske spørsmål-Risikovurdering. Ha evne og vilje til å prioritere tid til arbeidet i styret. Høy integritet, herunder evnen til å tie om forretningsmessige transaksjoner og strategiske beslutninger. Ha evne til å akseptere at en ikke alltid tilhører flertallet og dersom noe går galt, frafalle behovet for å påpeke ”Hva var det jeg sa" – Gi godt omdømme.