Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Internundervisning om førerkortvurderinger i spesialisthelsetjenesten
Advertisements

Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Utviklingshemmede hos fastlegen
Hva er psykisk utviklingshemming?
Utfordringene sett fra brukerne Foreningen for Muskelsyke Leder Bjørn Moen,
Demens hos personer med utviklingshemming
Hva kan kommunehelsetjenesten gjøre for å sikre innleggelsesprosessen i sykehus slik at pasienten får et best mulig behandlingsforløp ? Lene L. Østebrøt.
Psykiske utfordringer ved MS
Utredning av utviklingshemming hos voksne
Pårørendetilbud ved lett traumatisk hjerneskade
- en nyttig test i demensutredningen?
Kognitive symptomer etter små hjerneslag
Lister ergoterapeut Lister brukerutvalg
Erfaringer fra 9 mnd som dobbelkompetanse- stipendiat Mari strand •Hva vil det si å være dobbeltkompetansestipendiat? •Noen råd fra en novise til en annen.
Depresjon og rusmiddelproblemer
Oslo kommune Helseetaten. Oslo kommune Helseetaten En god munn- og tannhelse er en viktig forutsetning for god generell helse, god ernæring og trivsel.
Prosjekt ”Mestring av hverdagen” Utvikling av aktivitetstilbud tilpasset personer med nevrologiske skader eller sykdommer.
Olaviken tilbyr spesialisthelsetjeneste-tilbud ved å drive:
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
Kirsten Halse - Tema: Demens
Demensteam Lier Kommune
Kliniske selvmordsrisikovurderinger
Frontotemporal demens (FTD)
Psykiatri i Sykehjem Alderspsykiatri i Helse Vest Mars 2004
Utredning i spesialisthelsetjenesten
Fylkeskonferansen 2. og 3. oktober 2012 Marianne Munch –– Laila Helland – Elisabeth Moen Synnøve Skarpenes.
Psykiatri på reisen Foredrag for FIRM
Klinisk aktivitetsavdeling (KLA)
HVA ER HABILITERINGSTJENESTEN FOR BARN OG UNGE?
Ken Hagen Olsen Psykologspesialist
Når mor og far får demenssykdom Astrid Håland sept
Informasjon til skolens ansatte om Skoleprogrammet VIP
Hukommelsesteamets arbeid i Haugesund Kommune
Demensomsorgens ABC.
KOGNITIVE UTFORDRINGER – HVA BETYR UTVIKLINGSHEMNING??
Tvangslidelse - OCD Hedalen,
Virtuell avdeling et nødvendig bindeledd i oppfølging av den utskrevne multisyke eldre pasienten?
Bruk av alkohol og medikamenter blant eldre (60+) i Norge.
Hafjellseminaret våren 2012
Presentasjon av faghefter:
Utviklingssenter for hjemmetjenester i Telemark
Demens – husk de som glemmer. Fra tuberkulose til demens.
Introduksjon (demografi, sykdomspanorama, alderspsykiatrisk utdanning) Veka Overlege Dagfinn Green.
DETTE MÅ JEG KUNNE - gode tjenester til personer med utviklingshemming Del 1 Hva er utviklingshemming? 1.
A Skjerve, Hukommelsesklinikken NKS Olaviken, Bergen 1 Hvor nyttig er kognitiv testing ved utredning av mild demens hos eldre? Arvid Skjerve Hukommelsesklinikken.
Demensaksjonen Fra tuberkulose til demens Hva er demens? Demens er en samlebetegnelse på sykdommer som rammer hjernen. Hukommelsessvikt Problemer.
1 Samhandling rundt den eldre pasienten fra et kommune- perspektiv Tove Røsstad, IIIC, Høst 2012.
Psykologiske aspekter ved kroniske smerter hos eldre Psykolog Pål Dåstøl Alderspsykiatrisk poliklinikk Sykehuset Asker og Bærum HF.
Hvordan skille mellom depresjon og demens (primært Alzheimer) Ole K Grønli Avdelingsoverlege /ph.d. Alderspsykiatrisk avdeling UNN-Tromsø.
ALS pasienten - en utfordrende pasient? En alvorlig sykdom med symptomer som arter seg forskjellig etter hvilket område som er affisert Ulike aldersgrupper,
Kari Johnsen, ass.lege med.avd, VAS. HVILKE SYKDOMMER KAN FORVEKSLES MED DEMENS ?
DEPRESJON HOS ELDRE: EN UNDERSØKELSE FRA 26 SYKEHJEM MARIA LAGE BARCA DOKTORGRADSSTIPENDIAT.
Smertekartlegging når pasienten er dement Marianne Gjertsen, studieansvarlig, stipendiat 2011.
Kognitive testprofiler. 1 Kløveråsen: Poliklinikk: Hukommelse, demens, alderspsykiatri. Utredningsavdeling: Utredningsopphold. Kognitiv utredning for pasienter.
Demens. Hjerneorganisk syndrom kjennetegnet ved Ervervet kognitiv svikt Svikt av emosjonell kontroll Sviktende funksjonsevne i forhold til dagliglivets.
Kognitive utfordringer – forslag til tiltak Guro Steffensen Psykologspesialist St Olavs Hospital Nevrologisk avdeling.
Kognitive utfordringer – hvordan henger dette sammen? Guro Steffensen Psykologspesialist St Olavs Hospital Avdeling for nevrologi.
Til deg som er henvist og fått tilbud ved Allmenn psykiatrisk poliklinikk, Nydalen DPS Behandling Når utredningen konkluderer med at det foreligger en.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
INFORMASJON OM DIAGNOSE, BEHANDLING OG UTFORDRINGER
Drammen Diana Pareli og Janne Gundersen
NPI Bruk i diagnostikk og behandling
Anita Halle Dalskau Molde voksenopplæringssenter
Velkommen til fagdag for lærlinger Torsdag 5. okt
Når mor og far får demenssykdom
Måltidsvenn Kurs for frivillige.
Utviklingshemmede Ikke en ensartet gruppe, men enkeltindivider med store ulikheter både i grad av utviklingshemning og typer av funksjonsnedsettelse. Medfødt.
Hva er demens? Demens er en samlebetegnelse på sykdommer som rammer hjernen. Hukommelsessvikt Problemer med daglige gjøremål Svikt i planleggingsevne.
Yngre personer med demens
Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens
Utskrift av presentasjonen:

Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse v/Arvid Skjerve Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen 09.03.06 Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Innhold Litt om Hukommelsesklinikken i Bergen Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Innhold Litt om Hukommelsesklinikken i Bergen Om hukommelse og hukommelsesfunksjoner Hukommelse og aldring, ”mild kognitiv” svikt og demens Behov og nytte av hjelpemidler Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Hukommelsesklinikken i Bergen, Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Hukommelsesklinikken i Bergen, NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus Klinikkens målgruppe er hovedsakelig eldre personer med symptomer på kognitiv svikt og der en mistenker en mild kognitiv svikt-tilstand eller begynnende demens Undersøkelsen er tverrfaglig, med sykepleier, lege/nevrolog og psykologspesialist, og omfatter anamnese, somatisk og nevrologisk undersøkelse, kognitiv og nevropsykologisk undersøkelse og billeddiagnostikk Pasient og pårørende får informasjon om diagnose, prognose, behandlingsmuligheter, hjelpemidler og andre hjelpetiltak. Informasjon: www.olaviken.no eller telefon 55 38 18 80 Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Hva er kognisjon og hukommelse? Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Hva er kognisjon og hukommelse? Kognisjon: generell betegnelse på ulike mentale funksjoner som gjelder oppfattelse/persepsjon, oppmerksomhet, hukommelse, språk, tenkning, planlegging og ressonnering Hukommelse: omfatter innlæring, lagring og gjenhenting av lært informasjon Kognitiv svikt og demens hos eldre forbindes primært med vansker i forhold til ny læring. Tidligere lært informasjon som minner og ferdigheter er ofte bevart. Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Repetisjon Gjenkalle Gjenkjenne KORTTIDS- HUKOMMELSE (oppmerksomheten) SENSORISK INFORMASJON LANGTIDS- HUKOMMELSE UT UT UT Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Hukommelse og normal aldring Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Hukommelse og normal aldring Aldring medfører statistisk sett noe reduksjon i kognitive funksjoner, blant annet i forhold til hukommelsesfunksjoner. Men endringene er normalt sett relativt beskjedne og har oftest ingen konsekvenser for personens fungering i dagliglivet. Eldre er gjerne mer utsatt for hukommelsesvansker enn yngre i forbindelse med somatisk sykdom, legemiddelbruk og psykiske lidelser som depresjon. Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Hukommelse og ”mild kognitiv svikt” (MCI) hos eldre Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Hukommelse og ”mild kognitiv svikt” (MCI) hos eldre MCI er kognitiv svikt som ikke er alvorlig nok til at kriteriene for demens oppfylles. MCI kan medføre lette vansker i yrkessammenheng og i dagliglivet. MCI sees ofte i form av hukommelsesvansker, dvs. innlæring og gjenhenting av nyere informasjon, men kan også omfatte andre typer kognitive vansker Personer med MCI har nedsatte prestasjoner på nevropsykologiske tester Personer med MCI har en øket risiko for å utvikle Alzheimers sykdom og andre demenssykdommer (12-15% årlig, 50-60% over tid) Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Hukommelse ved Alzheimers sykdom og andre demenstilstander Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Hukommelse ved Alzheimers sykdom og andre demenstilstander Pasienter med demenssykdom har markert og progressiv hukommelsessvikt med annen kognitiv svikt. Svekkelsen medfører svikt i instrumentell ADL og etter hvert ADL-ferdigheter. Ca. 65 000 personer i Norge har demenssykdom, og det er 10 000 nye tilfeller hvert år. Hyppigst i aldersgruppen over 75 år. Demens har ofte tilleggssymptomer i form av psykiske og atferdsmessige endringer Det er store forskjeller i sykdomsforløp mellom og innen sykdomsgruppene Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Hukommelsessvikt ved Alzheimers sykdom Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Hukommelsessvikt ved Alzheimers sykdom Repetisjon KORTTIDS- HUKOMMELSE (oppmerksomheten) SENSORISK INFORMASJON LANGTIDS- HUKOMMELSE UT UT UT Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Vanlige vansker i hverdagen ved MCI og demens Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Vanlige vansker i hverdagen ved MCI og demens Finne igjen ting Vite hvilke tid det er (når på dagen og når på året) Huske gjøremål Huske gjøremål som allerede er gjort Finne frem ute og hjemme Gjenkjenne andre Bruke telefon og tekniske apparater (spesielt nye apparater) Vite hvor en har vært og hvor en skal Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Hva behov for hjelp vil personer med MCI og begynnende demens ha? Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Hva behov for hjelp vil personer med MCI og begynnende demens ha? Påminnelse om dagligdagse rutiner Påminnelse om hvilke tid på dagen det er Oversikt som viser hvilke tid på året det er Hjelp til å huske hvor ting er plassert Hjelp til å huske navn og alder til familie og venner Telefonnummer og adresser Hjelp til å gjenkalle hendelser som nylig har skjedd, for eksempel besøk, begivenheter Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Hvordan øke sjansen for at et hjelpemiddel blir brukt? Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Hvordan øke sjansen for at et hjelpemiddel blir brukt? Kartlegge den kognitive svikten Gi god informasjon til bruker og pårørende Opplæring til pårørende, sørge for at de kan bruke apparatet Individuell tilpasning, justering/bytte til nytt hjelpemiddel ved progresjon Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Erfaring med bruk av hjelpemidler ved Hukommelsesklinikken Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Erfaring med bruk av hjelpemidler ved Hukommelsesklinikken Mange av pasientene vil kunne ha nytte av hjelpemidler Informasjon til pasient og pårørende om tilbudet Mest aktuelt (til nå) har vært elektronisk kalender og Døgntavle, men Lommekalender og HuskeKlokka vil også være aktuelle Mange pasienter ønsker ikke denne typen hjelpemidler Lite erfaring med hvilke nytte hjelpemidlene har over tid Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus

Behov for og nytten av hjelpemiddel for personer med sviktende hukommelse Oppsummering Mange eldre med hukommelsesvansker vil ha nytte av hjelpemidler God informasjon om hjelpemiddelet og om bruken av det vil være viktig for at det skal bli brukt Ved progressiv sykdom vil det være viktig med tilpassing eller å bytte til annet hjelpemiddel Arvid Skjerve, psykologspesialist arvid.skjerve@olaviken.no Hukommelsesklinikken, Bergen NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus