Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvilke regler skal gjelde for Arbeid med Bistand og andre tiltak i 2006? Odd Wålengen, ASD.
Advertisements

Fellesforbundets industripolitiske konferanse 14.august 2009
Senter for yrkesrettleiing i Hordaland.
Bakteppe. Definisjon av rehabilitering
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
Sosialtjenestens utfordringer i NAV Statssekretær Laila Gustavsen Arbeids- og inkluderingsdepartementet 10. Oktober 2006.
Foto: Peder Austrud Vest-Agder fylkeskommune folkestyre- samarbeid - kompetanse Karriereveiledning - Regional konferanse Bergen september.
NY ARBEIDS OG VELFERDSFORVALTNING
Overordnet målbilde for nye arbeids- og velferdskontor
Trygdeetatens arbeidslivssenter Hans Henrik Andresen Rådgiver.
Hva skal til for å gi ungdom og voksne et bedre grunnlag for yrkes- og utdanningsvalg? Rådgiving og karrièreveiledning.
Presentasjon av Karrieresenteret Vesterålen John-Elvin Paulsen leder/karriereveileder Rådgiversamling, Titlemaster – Denne benyttes på titler.
Karrieresenterets studietur til Nederland 6. – 12. april 2014.
Startkurs rådgivere 30 min. om Karrieresenter Telemark:
Oppland fylkeskommune som kompetanseaktør for voksne Fredrikstad 21. januar 2010 Oddbjørn Snøfugl, OFK.
Arbeidsmarkedsbedriftene – veien videre
HOVEDMÅL  Redusere den 428 mottakere av økonomisk sosialhjelp i aldersgruppen 18 til 24 år med 50 % eller 214 personer innen STRATEGIER 1.Forebygge.
Karrieresenteret i Nord-Trøndelag
Joachim Bjerkvik
MaHa DELT RÅDGJEVING Rådgjevarsamling I Magnus Barfot.
Et inkluderende arbeidsliv - en utnyttelse av individets ressurser Statssekretær Jan Erik Støstad Arbeids- og inkluderingsdepartementet 27. mars 2007.
Karriereveiledning Samhandling mellom NAV og Vest Agder Fylkeskommune.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplan for å styrke realfagene 2007/2008 Geir Anton Johansen.
Kampen om de kloke hodene -og jobben med å få dem ut til næringen…
NAVs rolle i attføringspolitikken Ingar Heum Arbeids- og velferdsdirektoratet.
NAV – REFORMEN Innhold og utfordringer i NAV-kontorene. 12 K PLO-nettverk 27.september 2006 Live Jetlund, rådgiver, Fylkesmannen i Vestfold.
Karriereveiledning Strukturen i Finnmark. Fylkespartnerskapet for karriereveiledning Formålet er å etablere forpliktende partnerskap på regionalt nivå.
Fylkesnettverk for karriereveiledning i Nord-Trøndelag Namsos, april 2013.
Velkommen til samling om rådgiving 23. – 24. oktober 2013.
Innlegg på konferanse, Tromsø,
1 Veiledningssenteret i Ofoten for yrke og utdanning Besøksadresse: Sentrumsgården, Kongens gt. 51, Narvik Postadresse: Postboks 474, 8506 Narvik E-post:
Flyktningkonferansen 2008
NAV og flyktningearbeidet ”Nytt oppdrag – nye muligheter!”
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
DET TRE-HODEDE TROLLET
Startkurs rådgivere 30 min. om Karrieresenter Telemark:30 min. om Karrieresenter Telemark: –Hvem er vi? Organisering –Hovedmål og målgrupper –Ressurs -
Drammen 20.september 2009 NAV Drammen – Mangfold og omdømme Elisabeth G. Holen NAV – leder Drammen.
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Noen «nyheter» NAV Nordland/Jack Inge. NAV, Side 2 Arbeidsmarkedet i Nordland  Fortsatt stort behov for kvalifisert arbeidskraft ( jfr
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
Disposisjon Situasjonen på arbeidsmarkedet
Arbeid er førstevalget
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
ET UFORLØST POTENSIAL ‣ fagskolestudenter kontra studenter på høyskoler og universiteter ‣ Økt oppmerksomhet blant politikere og i næringslivet.
Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
NAV alene, eller sammen med andre? Hvordan kan NAV inngå som en del av et helhetlig velferdstilbud i kommunene?
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Sosialtjenesten i Bergen
INTRO 2 år – regjerings mål for arbeidet Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.
Prosjekt og Prosjekt Fokus på overganger Fra barnevernstiltak til voksentilværelse Målgruppe: Utsatt og sårbar ungdom – Ettervern –
Program for ungdomskolen i faget ”Utdanningsvalg”
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
Kampen om kompetansen – rekruttering av arbeidskraft Karrieresentrenes rolle Karriereveiledning i skolen og tilbud til voksne Nina Tande Hansen og Gry.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn NOU 2016:7 Grunnopplæringa – universiteter og høyskoler – NAV – kvalitet kompetanse Lindesnes.
Samarbeid raskere kvalifisering innvandrere til jobb
«Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn»
Fagforbundet Vest-Agder
Karrieresenteret Vestfold Nettverksmøte i Sandefjord –
Karrieresenteret Vestfold Nettverksmøte i Sandefjord –
Kompetansestrategi Agder 2030
Utskrift av presentasjonen:

Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007

NAV-reformen Etablere NAV-kontor i alle kommuner innen utgangen av 2009 Partnerskap mellom stat og kommune som likeverdige parter Utgjør i fellesskap Arbeids- og velferdsforvaltningen

Hva vil vi med NAV-reformen Hovedmål 1: Flere i arbeid og aktivitet, færre på stønad Delmål: Bidra til et inkluderende samfunn som gir alle mulighet til deltakelse Bidra til å forebygge sykefravær og motvirke utstøting fra arbeidslivet Stimulere til økt yrkesaktivitet og utdanning

Hva vil vi oppnå her? Styrke skolens karriereveiledning Snu utviklingen av unge voksne som arbeidsledige, sosialhjelpsbrukere, uføre Behovet for styrking av skolens karriereveiledning henger nøye sammen med målene i NAV-reformen Resultatene vi oppnår vil være en indikasjon på om styrkingen av skolens karriereveiledning har vært vellykket

Sammenhenger ungdom - voksen NAV arbeid har gjennom mange år samarbeidet med fylkeskommunen om ungdomsgarantien Ungdom som faller ut av videregående opplæring Nært samarbeid med OT om denne målgruppen Økonomiske virkemidler / arbeidsmarkedstiltak Fortsatt et felles ansvar for NAV og Fylkeskommunen Ved avbrutt skolegang går mange unge inn i et langvarig forhold som brukere av Arbeids- og velferdsforvaltningen. (Tiltaksmidler/sosialhjelp) Hittil nødvendige og individuelt tilpassede ”her og nå-tiltak”, og mindre fokus på lange linjer og sammenhenger

Sammenhenger ungdom - voksen Rekruttering av ungdom som brukere av Arbeids- og velferdsforvaltningen En målsetting i Tiltaksplan mot fattigdom er å hindre nyrekruttering av sosialhjelpsmottakere, med særlig vekt på ungdom Reiser spørsmål om å samle krefter i forhold til karriereveiledningen: Hvorfor frafall? Hvorfor feilvalg? Kunnskap om yrkes- og utdanningsmuligheter? Hvilke aktører har kompetansen på de ulike områdene?

Sammenhenger ungdom - voksen Bedre gjennomstrømming i videregående opplæring Feilvalgene – konsekvensene for den enkelte, for næringslivet og for samfunnet? Grunner for å tenke helhetlig GIVO-rapporten - sentrale elementer: styrke tilgangen til kvalifisert veiledning både i og utenfor skolen Sammenhenger ungdom – voksen Kompetansekrav i karriereveiledningen Bredt forpliktende samarbeid mellom ulike aktører om en upartisk og nøytral veiledningstjeneste

Utfordringene Arbeids- og velferdsforvaltningen må ha oppmerksomhet på hva som fører til rekruttering av ungdom som brukere (Jfr. målsetting om å hindre nyrekruttering av sosialhjelpsmottakere, med særlig vekt på ungdom) Hvordan hindre nyrekrutteringen? Skoleverket må ha oppmerksomhet på hva som fører til feilvalg og frafall Hvordan stimulere til deltakelse, arbeid og aktivitet? Hvor er sammenhengene?

Tenke helhetlig Erkjennelse av at karriereveiledningen har vært for fragmentert Erkjennelse av at karriereveiledningen har vært for dårlig Samordnet karriereveiledning Tilgjengelig for alle Kvalitet på karriereveiledningen Sette bruker i stand til å gjøre selvstendige og bevisste valg Viktige fundamenter Kompetanse på veiledning Kunnskap om utdanningsveier, yrker og arbeidsmarked Nettverk

Tenke helhetlig Karriereveiledningen i grunnskole og videregående skole trenger bl.a. jevnlig tilfang av oppdatert yrkes- og arbeidsmarkeds-kunnskap. Karriereveiledningen i Arbeids- og velferdsforvaltningen trenger bl.a. jevnlig tilfang av oppdatert kunnskap om skole og utdanningsveier Begge trenger nettverk og veilednings- og metodekompetanse

Tenke helhetlig Nav Rana arbeid har vært blant initiativtakerne til etablering av Veiledningssenteret i Rana, Hemnes og Nesna Vi har gode erfaringer og mener en slik organisering av veiledningen i et livslangt perspektiv bør etableres permanent som et nasjonalt system

Hvordan kan vi samarbeide… …og hvilken rolle kan karrieresenteret spille i samarbeidet om karriereveiledning i skole og karriereveiledning overfor voksne i NAV? Regionale karrieresentra kan være krysningspunktet som knytter sammen ulike kompetanseområder og gjør karriereveiledningen til en helhetlig tjeneste, tilgjengelig for alle i et livslangt perspektiv.

Hvordan kan vi samarbeide… Partnerskap og nettverkssamarbeid rundt regionale karrieresentra Etablere kompetansemiljø Styrke og kvalifisere den veiledningen skolene og Arbeids og velferdsforvaltningen gir Kompetanse på sammenhenger mellom utdanningsveier og yrker må være en sentral funksjon Direkte veiledningsansvar overfor de som ikke befinner seg i utdanningssystemet Nøytral og gratis tjeneste

Hvordan kan vi samarbeide… Karrieresenteret en ressurs på systemnivå i nettverk/partnerskap for karriereveiledning i grunnskole og videregående skole Et supplement til karriereveiledningstilbudet i skolen Ajourholde lærere/rådgivere, NAV-ansatte m.fl. på det som er nytt: veiledningsverktøy reformer i skoleverket (Jfr. Kunnskapsløftet) nye rettigheter i skoleverket osv.

NAV´s rolle? Kompetanseressurs for karrieresenteret på yrkes- og arbeidsmarkedskunnskap, og på virkemidler og regelverk i NAV Én av flere kompetanseressurser for karriereveiledningen i skolen NAV følger kontinuerlig strømninger i arbeidsmarked og bransjer Spisskompetanse på arbeidsmarkedet Engasjement og involvering i forhold til karriereveiledningen i grunnopplæringen vil bidra til å nå målene i NAV-reformen

NAV´s rolle? NAV i daglig kontakt med offentlige og private arbeidsgivere i mange ulike sammenhenger: Rekrutteringsbistand til arbeidsgivere Arbeidsgivernes krav til kvalifikasjoner Arbeidspraksis og yrkesutprøving Kvalifisering IA-arbeid Omstilling Nedbemanninger Bedriftsetableringer Årlige bedriftsundersøkelser Generell bedriftskontakt med gjensidig informasjon M.m.

Ansvarsområder /sammenhenger Samordning av eksisterende ressurser Ikke overta hverandres ansvarsområder, men se sammenhengene i et helhetlig perspektiv. Styrke hverandres måloppnåelse ved å sette deling av kunnskap og kompetanse i system gjennom forpliktende samarbeid. Vi bør se etableringen av karrieresentra i sammenheng med den etableringen av NAV-kontor som pågår nå.

Felles mål Samfunnsperspektivet NAV´s målsettinger: ”Bidra til et inkluderende samfunn som gir alle mulighet til deltakelse” ”Stimulere til økt yrkesaktivitet og utdanning” NAV´s visjon: ”Vi gir mennesker muligheter”

Samfunnsperspektiv og sammenhenger Én og samme person Karriereplan grunnskole Karriereplan videregående skole Handlingsplan sosialkontor Handlingsplan trygdekontor Handlingsplan Aetat Kontinuitet, sammenheng, kommunikasjon ....eller tilbake til start hver gang?

Takk for oppmerksomheten!