Utforskeren.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Advertisements

Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Hvordan intervjue en forsker?
Program-fagene: Psykologi 1 og 2
H.Høie/N.Dolve april 2005 Oppgaveløsning i pedagogikk
Til læreren/ veilederen
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Karitativt fokus 2013 Snit Ghebriel.
Hva trenger jeg av data, og hvordan skal jeg innhente disse?
Vurdering av statistiske analysemetoder brukt i Læringslabens undersøkelser i videregående skole i Rogaland.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Forskningsdesign Bjørnar Sæther SGO 4001.
Håndverk Tro Makt Symbolikk Noe å leve av? Identitet Periode Stil Funn
Sosiologi i barnehagen
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Oslo kommune Utdanningsetaten Hva er en god elev og en god lærer? Presentasjon av miniundersøkelsen på ungdomsskoler og videregående skoler Høsten 2009.
Mediehåndtering Kurs for ungdommens bystyre 21. januar 2011.
Eksperiment for TDT25 Tor Stålhane.
Hva vi skal se på Prosjekt og prosjektfaser Oppgaveskriving
Etnografi: studiet av folks levesett og kultur
Kvalitativ metode i markedsforskning
Prosjektarbeid Prosjektarbeid er et deltakerstyrt teamarbeid som skal gjennomføres innenfor en avgrenset tidsperiode - en pedagogisk arbeidsform hvor studenter.
Elever som forskere i naturfag – med wiki
Bokpresentasjon Bergen
I FOKUS En bok om observasjonsarbeid i skolen
Øystein Pedersen Dahlen
Avdeling for sosionomutdanning
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Kvalitative og kvantitative metoder
Induktivt og deduktivt design, metodevalg.
Resonnerende tekst.
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Spørsmål og aktiviteter på ulike nivåer
Hvordan bruker ulike aldersgrupper sosiale medier?
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Det flerkulturelle samfunnet
Argumenterende tekster
1 Legen som kvalitativ forsker – en studie om arvelig høyt kolesterol Jan C. Frich Institutt for allmenn- og samfunnsmedisin Universitetet i Oslo / Nevrologisk.
PSYC april 2008 Framgangsmåter i kvalitativ forskning Hovedoppgaven i fokus.
Kvalitative forskningsmetoder
Forskning – 3 grupper (OECD 1981) Grunnforskning Originale undersøkelser som har til hensikt å skape ny kunnskap og forståelse Karakteriseres ved at den.
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Realisme Bjørnar Sæther SGO 4000 H-05. Realismen i kontekst Realismen ble utviklet på 1970-tallet som et forsøk på å kombinere en strukturell analyse.
Ungdom og helse Berit Bratholm:
Lesing og lesestrategier
Naturfagdidaktikk hovedtemaer:
Utdanningsreformene Berit Bratholm. Hva sier studieplanen? Målområde: ”Studentene skal gjennom studiet utvikle innsikt i forhold som angår barns, unge.
Statistikk M4 Mandag 20. april 2009.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Argumenterende tekster
 Velkommen som foresatt.  Velkommen som samarbeidspartner.  Stolte av skolen vår. Håper det smitter.  57 elever så langt. Et veldig levende tall…
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Foto: Helén Eliassen Arbeidsuke på 9.trinn Elevene skal ut i arbeidspraksis i løpet av 9.skoleår. PRYO Sverresborg skole.
Utfordringer og prioriteringer for et nytt utdanningsforskningsprogram – 2018 Hans Bonesrønning Institutt for samfunnsøkonomi, NTNU.
Kvalitative og kvantitative metoder
Samfunnsfag.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Antikkens filosofer 8. trinn
Elevintervju B – Samarbeid
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner
Fagfornyelsen i grunnopplæringen og de tre tverrfaglige temaene
Telle i kor Telle med 5 fra 4 A – Forarbeid
Gjøre greie for hovedsyn og argumentasjon
Utskrift av presentasjonen:

Utforskeren

Hva er sant? Norge bør stenge grensen for flyktninger fra fjerne land – er du enig eller uenig? Hva kan vi lære av denne historien? At det er vanskelig å skaffe seg sikker kunnskap om samfunnet At svarene vi får svært ofte er avhengig av de metodene vi bruker At ikke alt som blir framstilt som fakta er sant At det er viktig å tolke kilder med et kritisk blikk TV2 Holmgang april 1999

«Den forskende elev» Eleven som er i stand til å: stille interessante spørsmål heller enn å være skråsikker på svaret finne og bruke kilder for å finne svar på disse spørsmålene vurdere holdbarheten til ulike kilder (kildekritikk) trekke fornuftige konklusjoner på grunnlag av disse kildene og argumentere analytisk for de konklusjonene en har trukket Noen ganger handler dette om å samle egne data, men like ofte om å forstå hva kunnskap om samfunnet bygger på.

Våre utgangspunkt: Forskning er spennende Å forstå metodene er også et redskap for å forstå faget (et pedagogisk grep) Å lære om metode løsrevet fra faget gir lite mening (integrasjon)

Våre grep en tekst som ikke bare er faktaorientert, men problematiserende og spørrende oppgaver som oppfordrer til kildebruk, analyse og argumentasjon et kort innledningskapittel som handler om «å studere samfunnet» utforsk-rammer i nesten alle kapitler som formidler relevant forskning eller utfordrer eleven som forsker

Å studere samfunnet Om de to viktigste egenskapene til en samfunnsforsker og til en elev i den videregående skolen: nysgjerrighet et kritisk blikk Samfunnsforskernes verktøykasse: spørreundersøkelser intervjuer (deltagende) observasjon eksperimenter tall og statistikk Når du er forsker

Utforsk-rammer Del 3: Arbeidsliv og økonomi Del 4: Verdenssamfunnet Del 1: Kultur og samfunn Kjønnsnøytral oppvekst (om arv og miljø debatten med referanse til Hjernevask) Mamma, pappa og Obama (om «generasjon alvor») Skaper dataspill aggresjon? (om hvorfor forskere ofte kommer til ulike konklusjoner) Del 2: Politikk og demokrati Demokrati-indeksen (litt om å måle komplekse begrep, men mest om hva som ligger i demokrati-begrepet) Skolevalgsundersøkelsene (om å resonnere kvantitativt) Ungdom og organisasjonsdeltagelse (fra forskningen, m.a. Ungdommens maktutredning) Å måle fattigdom (om begrepene absolutt og relativ fattigdom, men mest om å forstå konsekvensene av å bruke ulike begrep) Del 3: Arbeidsliv og økonomi Rettferdig lønn (om begrepet rettferdighet basert på et reelt sosialt eksperiment blant ungdomsskoleelever ved NHH) Del 4: Verdenssamfunnet Beskriv en konflikt (mest om kildebruk, kildekritikk og analytiske evner)

Dataspill og aggresjon Forskningen strides: Dataspilling fører til mer aggressiv atferd Dataspill fører til mindre aggressiv adferd Både overdreven dataspilling og aggressiv adferd skyldes andre (bakenforliggende) årsaker Hvorfor strides forskerne: Uenighet om begrepsbruk, for eksempel hvordan begrepet aggressiv adferd skal defineres og måles Vanskelig å avgjøre hva som påvirker hva Om vi bare kunne gjort et eksperiment

Demokrati-indeksen Hva betyr det at The Economist finner at Norge er verdens beste demokrati Basert på 60 ulike kjennetegn

Absolutt og relativ fattigdom Absolutt fattigdom: F.eks. under 1,25 dollar per dag, slik Verdensbanken definerer det. Relativ fattigdom: F.eks. under halvparten av medianinntekten der du bor, slik SSB måler det i Norge. Ingen er absolutt fattige i Norge, men i følge SSB er 4,5 % fattige i følge den relative definisjonen.

En rettferdig lønn Denne ruten handler litt om ulike syn på rettferdighet (til «enhver etter innsats» eller «til enhver etter behov») Men den handler også om et svært spennende storskala sosialt eksperiment gjennomført ved NHH elever gjør en jobb (i par) som de får betalt for lønnen fordeles på de to etter ulike modeller de svarer på et spørreskjema om hva de synes om fordelingen Resultater: 10-åringene opptatt av absolutt likhet (alle skal få like mye) de eldste elevene mente at det var mest rettferdige å fordele etter innsats og evner det skjer med andre ord noe med elevenes rettferdighetsoppfatning i tidlige tenår Hvorfor?

Kjønn og yrke Finn en stillingsannonse for et typisk «jenteyrke» En elevgruppe skriver søknader til disse stillingene der de beskriver sine kvalifikasjoner for jobben Hver søknad kopieres i to eksemplar hvor den ene underskrives med et jentenavn, den andre med et guttenavn En eller flere (intetanende) grupper av elever får rollen som arbeidsgivere og skal avgjøre hvem som skal få jobben. Gruppene får ulike kombinasjoner av søknader Analyser resultatene og sjekk om de fiktive jentene har fått jobben oftere enn de fiktive guttene. Til slutt: intervju arbeidsgiverne for å få vite mer om begrunnelsene for de valgene de har gjort.