E-læring over landegrenser Erfaringer fra et europeisk, pedagogisk rehabiliteringsprosjekt Hanne Tuntland og Margunn Rommetveit Vernepleierutdanningen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

I.
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Masteroppgave Masteroppgave i helsevitenskap UIS nov 2012
Web-publisering som alternativ presentasjonsform i sykepleieutdanningen NVU konferanse 13.Mars 2006 Gjertrud Husøy Høgskolen Stord/Haugesund.
Noen utfordringer for skolene
Fra prøving og feiling til
Lilandspeiderne Informasjon.
Kan læringsutbytte dokumenteres?
Hvordan intervjue en forsker?
Ved Jan og Synne Platander Elverum 29/10
Margrethe Jernes ITU-konferansen 2002: 2GO. Pedagogisk mobilitet. Oslo 17. og 18. oktober Morgensesjon - Kl Studenter fra ITU-hovedfagsforum.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
Språk og sosialisering
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Line Nybakk Akerholt Astrofysisk bibliotek Erfaringer med kvalitative intervjuer.
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Avdeling for sosionomutdanning
NKIs erfaring med Læringspartnere
Evaluering av november på Blå avdeling:
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Nettbasert læringssystem Evaluering av LUVIT i bruk ved HiO
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
Undersøkelse om undervisningsmateriell for psykisk helse
Hverdagsrehabilitering Del 3 Brukermedvirkning
Global Dignity Day Klikk for film:.
UNIVERSITETSBIBLIOTEKET I BERGEN Læringssenter – form eller innhold? Fagreferentseminar i Stavanger 25.april 2002 Innledning ved Anne Sissel Vedvik Tonning.
Skolens digitale tilstand og ITU-monitor
"God bagasje på livets reise."
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
LISBET BERGEN KUL på Kringlebotn
100 lure ord å lære.
Etikk i pedagogisk arbeid
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Eksperter i team Erfaringsbasert emne i tverrfaglig samarbeid
Høgskolen i Oslo Bruk av blogg og wiki i arbeid med bokbaser – et komparativt studium Vibeke Bjarnø (IKT) og Eva Michaelsen (norsk) Avdeling for lærerutdanning.
Og.
”Selvhjelp og Vilje” – veien til mer helse av Irene Sørensen Konferansen i Lyngen
Språkets betydning for læring 1. am. Jorun Buli Holmberg - 11
Fagartikkel – et eget prosjekt Noen påminnelser. Det jeg lurer på … … fører meg til problemstillingen Er det ingen ting jeg lurer på, undrer meg over,
Cecilie Gangsø GLU EKSAMEN I PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP.
FoU i Praksis 2004 Trondheim Berit Bratholm og Kristin R. Tholin.
Prosessorientert skrivepedagogikk Astrid Granly
Ulike perspektiv på læring, «Hverdagspedagogikk»
Mappemetodikk Rakel K. Rohde Næss.
Pedagogisk dokumentasjon i en lærende barnehage
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
PEL EKSAMEN Hvordan kan jeg som lærer jobbe opp en klasse der elevene vil føle seg trygge sosialt, og at de selv føler at de mestrer det faglige?
Hvordan gjøre BABED-studiet mer kjent for potensielle studenter?
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
SAMSPILLMETODEN DIALOG Informasjon til foreldre Bergen 2012.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Internasjonalisering
SAMSPILLMETODEN DIALOG
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

E-læring over landegrenser Erfaringer fra et europeisk, pedagogisk rehabiliteringsprosjekt Hanne Tuntland og Margunn Rommetveit Vernepleierutdanningen Høgskolen i Bergen Høgskolen i Bergen NVU-konferansen 2006 Ny hverdag - nye utfordringer Ny hverdag - nye utfordringer HØGSKOLEN I BERGEN

Rehabiliteringsprosjektet  Tre likeverdige partnere fra Tyskland, Nederland og Norge.  12 studenter fra Nederland, 12 studenter fra Norge, 6 studenter fra Tyskland. 6 internasjonale grupper.  Oppgaven var gruppevis å skrive en artikkel om rehabilitering til et fiktivt magasin.

E-læring foregikk via…  Videokonferanser  Telefon og tekstmeldinger  Messenger MSN  E-post  Studiestøttessystemene Blackboard (for alle) og It`s Learning (internt for de norske)

Videokonferansene Foregikk gruppevis og i plenumForegikk gruppevis og i plenum Her fra en plenums- konferanse

Intensivt kurs i Nederland Muntlig fremlegg av innhold fra artikkelen

Problemstilling  Hva er læringsutbyttet ved å være deltager i et europeisk, pedagogisk rehabiliteringsprosjekt basert på e-læring og intensivkurs?

Læring gjennom internasjonalt arbeid  Uttalt politisk målsetting at andelen norske studenter som studerer eller tar delstudier i utlandet skal økes (Stortingsmelding. nr ).  Formål: Å gi studentene en akademisk og ikke- akademisk merverdi sammenlignet med normalt studieforløp i hjemlandet.  Utveksling av kunnskap på tvers av landegrensene.

Læring gjennom internasjonalt samarbeid forts.  Studenter kan være i en familie- og livssituasjon som umuliggjør en utveksling i 3-12 måneder.  Lærerne ønsker internasjonalisering for å tilegne seg internasjonal erfaring, utvikle internasjonalt nettverk og bli inspirert av drøfting med fagkolleger fra andre land.  Teknologisk utvikling med videokonferanser og e-læringsprogram gjør det lettere med kunnskapsutveksling over landegrenser.  Er det mulig å oppnå ikke-akademisk merverdi uten å møtes fysisk og oppleve andre lands kulturer?

Læring som sosial praksis  Læring er i følge George Herbert Mead og John Dewey en prosess som må forstås som en del av den sosiale handlingen.  Utgangspunktet er ikke det enkelte individ, men den sosiale gruppen og det sosiale fellesskapet som individet er en del av.  Læringen er i sin natur relasjonell.  Den læring som skjer er avhengig av de omgivelser og situasjoner som er gitt (kontekstuell).  Gjennom vår evne til å ta andres og tingenes perspektiv, vil vi også ha evne til å utvikle refleksjon og nyansere erfaringene våre ut fra det mangfold og den kompleksitet vi støter på i vår hverdag.

Læring som sosial praksis forts.  Vi kan med andre ord gjenkalle situasjoner, snakke om og rekonstruere hendinger og opplevelser (Vaage, 2001).  Kunnskapen er ikke i menneskene, men mellom mennesker og mellom mennesker og gjenstander.  Redskaper som bøker, datamaskiner og for den slags skyld videokonferanser fungerer som hjelpemidler og fremmer menneskets evne til å sanse og oppfatte utover seg selv (Mcluhan, 1968).  Innlæringssituasjonen har langt større betydning for det vi lærer, enn tidligere antatt (Lave & Wenger 1991).  Hvordan påvirker bruk av videokonferanser og informasjonsteknologi læreprosessene?

Metode  Spørreskjema til de 12 norske studentene.  Både åpne og lukkete spørsmål.  10 av 12 studenter svarte på undersøkelsen, svarprosent 83.3 prosent

Læringsutbytte  Vi ønsket å få svar på om de norske studentene hadde hatt læringsutbytte innen de seks delområdene:  Pedagogikk  Faglig  Teknologi  Kultur  Samhandling og samarbeid  Språklig

Resultat  Kan videokonferanser erstatte fysisk nærvær når studenter fra ulike land skal samarbeide?  6 av 10 studenter syntes at det gikk greit å bli kjent med hverandre via videokonferanser.  7 av 10 syntes at de ble bedre kjent med hverandre via annen elektronisk kommunikasjon.  9 av 10 studenter synes at de først ble skikkelig kjent med hverandre da de møttes ansikt til ansikt i Nederland.

Resultat forts.  Den internasjonale erfaringen har medført økt innsikt i de tre landenes rehabiliteringstilbud: Noe av det mest interessante med prosjektet var å lære om hvordan andre land drev sin rehabilitering….  Økt kulturell forståelse når det gjelder andre europeiske kulturer: Ved å bo hjemme hos en vertsfamilie, fikk jeg en fantastisk mulighet til å se hvordan en vanlig familie lever. Dette med tanke på bosituasjon, nabolag, matvaner, jobbmuligheter og lignende

Filmsnutter fra videokonferansene  Fra plenumsbasert videokonferanse plenumsbasert videokonferanseplenumsbasert videokonferanse  Fra gruppebasert videokonferanse gruppebasert videokonferansegruppebasert videokonferanse

Resultat forts.  Forbedrete språkkunnskaper: Det å måtte snakke engelsk var ikke lenger et stort problem da jeg oppdaget at studentene i de andre landene hadde like store problemer med å utrykke seg som jeg selv hadde. Vi kunne gjøre oss forstått og det var det viktigste etter hvert som vi ble trygge på hverandre i gruppen. Da slappet vi mer av og engelsken var ikke lenger noe problem.  8 av 10 studenter opplevde å ha økt sine engelskkunnskaper i muntlig engelsk og 9 av 10 studenter økte sine kunnskaper i skriftlig engelsk  Utvikling av vennskap: 8 av 10 studenter hevder at de har utviklet vennskap på tvers av landegrenser som følge av prosjektet:

Resultat forts. Jeg sitter igjen med rik erfaring etter prosjektet. Det har vært mye jobbing, slit og strev, men i ettertid er jeg glad jeg var med. Jeg lærte mye i møte med to andre kulturer, der jeg merket tydelige forskjeller. Min engelsk er blitt bedre. Og jeg har blitt flinkere til å utrykke meg både muntlig og skriftlig på engelsk. Det å bo hjemme hos en i gruppa var veldig kjekt. Spennende å se hvordan noen har det i et annet land. Det blir mer personlig enn å bo på hotell og viser landet fra en annen side enn vi hadde fått ved å være turister.

Oppsummering  Videokonferansene og IKT-kommunikasjonen forut var en viktig forutsetning for effektiv utnyttelse av tiden under intensivkurset.  Videokonferansene og IKT-kommunikasjonen forut la grunnlag for en personlig relasjon studentene og lærerne imellom.  Det fysiske møtet avslutningsvis under intensivkurset i Nederland var avgjørende for prosjektets suksess.  Det fysiske møtet er uunnværlig, men videokonferanser og IKT er viktige bidragsytere i å bygge relasjoner som bereder grunnen for læring over landegrenser!

Benyttete kilder  St. meld. nr. 27 ( ). Gjør din plikt – Krev din rett. Kvalitetsreformen om høyere utdanning. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.  Lave J. og Wenger, E. (1991): Situated learning. Cambridge, Cambridge University Press.  Mcluhan, M. (1968): Mennesket og media. Oslo, Gyldendal.  Vaage, Sveinung (2001): Perspektivtaking, rekonstruksjon av erfaring og kreative læreprosessar: George Herbert Mead og John Dewey om læring. I Dysthe (red.) Dialog, Samspel og Læring. Oslo, Abstrakt forlag. __________________________________________________  Publikasjon for interesserte: Rommetveit, Margunn & Hanne Tuntland. Læring over landegrenser. Erfaringer fra et europeisk, pedagogisk rehabiliteringsprosjekt. Uniped, årgang 29, 1/2006, side