Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylker og kommuner om uu Et samarbeid mellom Husbanken, BE, Deltasenteret, MD, KRD og KS.
Advertisements

Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Universell utforming Nytt fra nasjonalt nivå Anne Folkvord Seksjon for antidiskrimineringsarbeid.
Utprøving av kursopplegg Bergen, 28. og 29. januar 2013
Arkitekturpolitikk i Oppland fylkeskommune Hvorfor og hva?  Legg til en tekst •Regjeringens handlingsplan fra 2009: Arkitektur Nå!
hva betyr universell utforming i utvikling av gode lokalsamfunn?
UU og Fylkesmannens rolle
NORGE UNIVERSELT UTFORMET 2025
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Fylkesmannen i Buskerud Study trip Estonian municipalities Hvordan arbeider vi med universell utforming hos Fylkesmannen i Buskerud? Ved rådgiver.
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Samfunnsutvikling, funksjonshemming, universell utforming og lovverk.
Universell Utforming – regional samling Gruppeoppgaver.
Seniorrådgiver Einar Lund
Ny plan- og bygningslov og nye muligheter for uu-arbeidet
Universell utforming – kommunens behov for samarbeid og bistand fra fylkesnivået. v/ Hilde Nygaard, UU-prosjektleder i Kongsvinger kommune.
Norge universelt utformet 2025 Status i arbeidet med Handlingsplanen Einar Lund seniorrådgiver Miljøverndepartementet Ålesund, 20. mars 2013.
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
Clarion Hotel Stavanger, 18. april 2013.
Statlige finansieringsmuligheter for tiltak Pilotkommunesamling, Trondheim. 16. – 17. februar 2006 Se linken: bygning_og_uteomr_der/finansiering/
Likeverd og tilgjengelighet Om ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov Statssekretær Kjell Erik Øie Innlegg for UMB/NTNU, 30. oktober 2007.
Brit Kyrkjebø, antikvar
Tema: Deltasenterets arbeid med oppfølging av råd for funksjonshemma
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Universell Utforming – regional samling Velkommen til Oslo
Ny handlingsplan Bakgrunn Nye lover FN Konvensjonen.
Av Christian Hellevang, KS Myndighetskontakt
EIDSKOG KOMMUNE Vi tør å handle annerledes Eidskog skal være en løsningsorientert foregangskommune som viser vei. Visjon.
Universell utforming Av Christian Hellevang. Flere nye lover DTL fra 1.januar 2009: foreløpig: § 3. Aktivitets- og rapporteringsplikt og § 9 Plikt til.
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Veien videre 16 pilotkommuner og 1 ressurskommune Visjon om at pilotkommuner for UU gir lokalsamfunn med god tilgjengelighet, likeverd, deltaking og valgfrihet.
Einar Lund, Miljøverndepartementet Nye perspektiver nasjonalt Gjeldende handlingsplanperiode blir forkortet med 1 år. MDs koordineringsansvar gjelder ut.
Ny handlingsplan for økt tilgjengelighet i Presentasjon - Soria Moria erklæringen - Statsbudsjettet for 2007.
Universell Utforming – pilotkommunesatsingen Velkommen til samling 5, Ullensaker april 2008.
Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov
Universell utforming og reguleringsbestemmelser
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Pilotkommunesatsingen BU31 Stord. MD’S OPPSUMMERING Brukermedvirkning er godt ivaretatt i pilotkommunesatsingen. Erfaringsformidling til andre kommuner.
Universell Utforming – pilotkommunesatsingen Velkommen til prosjektledersamling, Sandvika
Økt tilgjengelighet – Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov PresentasjonPresentasjon Soria MoriaSoria Moria StatssekretærutvalgetStatssekretærutvalget.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Pilotfylkesamling Innledning Gardermoen 11. juni 2009 Einar Lund, Miljøverndepartementet.
Universell utforming fra ide til realitet Husbankens jubileumskonferanse Førde 3.oktober 2006 Seniorarkitekt Eli Holmefjord Clarke.
15. jul Kan norske arkitekter bli best i verden på universell utforming? NAL–akademiet Design og tilgjengelighet – universell utforming Geir Barvik.
Folkehelse og universell utforming
Aktørenes roller i planprosessene
Regionalplan for Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene og Setesdal Austhei = Heiplanen Hva, hvorfor, litt hvordan. Muligheter.
Bærekraftig utvikling Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
Universell utforming i offentlige anskaffelser
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
1 Statsråd Åslaug Haga Osloregionens rådsmøte 30.mai 2006 Regjeringen vil bidra til å styrke Osloregionens kvaliteter og fortrinn.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
Lokalpolitisk handlingsrom Strategikonferansen februar 2010 Gunda Johansen, Hovedstyret KS.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Universell utforming UU i kommunene. Hva er Universell Utforming (UU)..?? Universell utforming i kommunale planer Praktisk diskusjon.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Eldreråd og råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne Føringer og anbefalinger.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Plansamling - Hadeland Samhandling - effektive planprosesser Runa Bø – 3. november 2016 Bilde.
Samhandling for effektive planprosesser
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
UU og Fylkesmannens rolle
Samarbeidet mellom rådet for funksjonshemmede og kommunen
Utskrift av presentasjonen:

Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef Tom Hoel, MD Første samling for pilotkommunene Trondheim 16. – 17. februar 2006

Universell utforming viktig for regjeringen Soria Moria erklæringen UU på viktige samfunnsområder (samferdsel, bolig, arbeid, utdanning, kultur, IKT) Sterkere lovverk Handlingsplan

Kommunene har en nøkkelrolle Miljøvernminister Helen Bjørnøy: ”Universell utforming og samfunnsmessig likestilling er viktige prinsipper for regjeringen. Det er helt nødvendig å samarbeide med kommunene for å omsette disse prinsippene i konkret handling.”

Pilotkommuner for universell utforming – en av mange satsinger mot kommunene Andre tiltak i handlingsplanen –Byutvikling og universell utforming (BU 39) –Helse og uu i plan (A 9) Nye satsinger i MD med kobling mot uu –Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling –Verdiskapingsprogrammet for kulturminner

Forventninger til kommunene Tilsagnsbrevet til kommunene nov. 05 Skape oppmerksomhet og oppnå resultater i kommunen strategisk og tverrsektorielt. Utvikle konstruktivt samarbeid med kommunalt råd for funksjonshemmede og andre viktige parter lokalt. Bidra aktivt til erfaringsutveksling og læring i nettverk med andre pilotkommuner og med kommuner i eget fylke/region. Gi innspill til det nasjonale arbeidet for universell utforming.

Mål for samlingen Skape felles forståelse for pilotkommunenes og andre aktørers rolle i prosjektet. Legge grunnlag for et godt læringsnettverk mellom pilotkommunene og med viktige samarbeidsaktører. Få inspirasjon og se nye muligheter.

Universell utforming og kommunal planlegging Utnytte handlingsrommet som planmyndighet (pbl som prosesslov) Utnytte ressurser ved tverrsektorielt samarbeid (pbl som sektorovergripende) Finne løsninger sammen med innbyggerne (pbl som medvirkningsarena) Dialog med statlige og fylkeskommunale myndigheter om muligheter og begrensninger (pbl som møteplass mellom kommune, fylke og stat)

Plan- og bygningsloven redskap for realisering av universell utforming Rundskriv T-5/99 Tilgjengelighet for alle Ny forskrift om konsekvensutredninger – veiledning Rikspolitiske retningslinjer for universell utforming Revisjon av pbl, plandel og bygningsdel – uu foreslått inn i formålspargraf Forholdet til lov om forbud mot diskriminering på grunnlag av nedsatt funksjonsevne (Syseutvalget)

Utfordringer for regionalt nivå Samarbeid mellom –fylkesmannen –fylkeskommunen –fylkets råd for funksjonshemmede Stimulere og veilede kommunene Nettverk og erfaringsformidling mellom kommunene Universell utforming – viktig i en strategi for regional utvikling

MDs oppfølging av pilotkommunene Økonomisk bidrag Sentral koordinering Nettsted Samlinger Midtveisevaluering 2007

Ved inngangen til 2010 er vi kommet nærmere et samfunn for alle