SYNLIGGJØRE DET FLERKULTURELLE GJENNOM ESTETISKE UTTRYKK

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
De dårige følelsene. Veiene ut..
Advertisements

PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
Månedsevaluering november 2011
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
KIRKEN – ET MØTESTED PÅ VEIEN I ET FLERKULTURELT MILJØ.
Kapittel 30 Fag og rutiner på skolen.
Mobbing i barnehagen?.
Historien om Lebara • Etablert 2001 • Ledende på mobilsamtaler til utlandet, selger mobiltelefoni og telekort • Sterk vekst – betydelig kundebase • Bred.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Månedsevaluering Juni I mai og Juni har barna vært på tur til gimle museum. De har kjørt buss, og for noen var det en ny opplevelse. De så mange forskjellige.
Mangfold og Likeverd Barn og kommunikasjon
MANGFOLD I HVERDAGEN.
WRITE AN OPERA.
Rolighetsmoen barnehage
TROSOPPLÆRINGSPLAN FOR RØNVIK MENIGHET
Bokpresentasjon Oslo.
Månedsbrev Smørblomst
Månedsbrev fra Blåklokka
FRA MÅLSTYRING TIL PROFESJONELT ANSVAR
Studietur New Zealand LEDELSE: Voksne skal lede seg selv og barna Gi barna trening i å lede seg selv og andre. Egenledelse. De voksne støtter det positive.
Månedsevaluering januar Denne måneden har vi feiret Edis 3 år, Emma 5 år og Evan 5år. Vi har også lekt masse ute i den etterlengta snøen. Ellers holder.
Evaluering av november på Blå avdeling:
Månedsevaluering Januar 2012 Barna utfolder seg i snøen, er kreative og skaper. (Kunst, kultur og kreativitet) Gjennom dramatisering av Eventyr ute tar.
OPERAPROSJEKTET.
Presentasjon av operaprosjektet
OPERAPROSJEKTET -en presentasjon. OPPRINNELSEN Begynnelsen av 80 – tallet, New York Utviklet seg videre til The Royal Opera House i London Kurs for lærere.
OPERAPROSJEKTET. Den pedagogiske lederrollen Hvordan operaprosjektet kan påvirke den Må ta ansvar og kunne deligere ansvar Gruppeprosesser og samarbeid.
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Oslo kommune Bydel Bjerke Barnehageområdet
"God bagasje på livets reise."
Informasjonsmøte 17. januar 2014
Hvilket språk skal vi snakke til barnet vårt?
Peace Research Institute Oslo Fordommer Fordummer Oslo, 23. november 2010 Rojan Ezzati.
FJØSHAUGEN BARNEHAGE UTSIKTEN
Litterære virkemidler
Barnehageloven §2 tredje ledd Barnehagen skal ta hensyn til barnas alder, funksjonsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn, herunder samiske.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Foreldremøte 2. trinn
Tilbakeblikk fra desember på Rød. Natur, miljø og teknikk Barna har fått erfare hvordan teknikk kan brukes i leken.
Betydningsfulle andre / signifikante andre
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Hvordan mennesker med flerkulturell bakgrunn kan gjøre biblioteket til et bedre sted for alle Flerkulturelt samarbeid mellom bibliotek og kommunal voksenopplæring.
Barnehagens betydning for barns identitetsskaping F1A
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Oppfølging av kompetansestrategi… Bruk av resultatledelse i arbeidet med Kompetanse for Mangfold Tiller 9. og 10. februar 2016.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2017.
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Februarnytt for Titt i hålå 2017
Her er malen du kan bruke for å lage en presentasjon om ditt land
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
HVA HAR VI GJORT I AUGUST?
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Periodeplan for Sommerly barnehage Uke : 17
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Helsesøsterkongressen 2017
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Sosial kompetanse og psykisk helse.
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Foreldremøte Odderøya barnehage
Utskrift av presentasjonen:

SYNLIGGJØRE DET FLERKULTURELLE GJENNOM ESTETISKE UTTRYKK Fokusområde for de kommunale barnehagene i Oppdal 2010/2011

”Synliggjøre det flerkulturelle gjennom estetiske uttrykk” HISTORIKK I barnehageåret 2010/2011 hadde Oppdal 3 kommunale barnehager; Høgmo, Pikhaugen og Sildrevegen kulturbarnehage (nedlagt 1. august 2011). De kommunale barnehagene samarbeider om resultatledelse, og har felles fokusområder gjennom barnehageåret. Vårhalvåret 2011 var fokusområdet: ”Synliggjøre det flerkulturelle gjennom estetiske uttrykk”

MÅL: Barnet viser engasjement og lærelyst ved ulikheter Barnet opplever gjenkjennelse og stolthet over egen kultur. Barnet får styrket sin identitet Barnet opplever seg som en betydningsfull deltaker i fellesskapet

Pedagogiske virkemidler Det er de estetiske inntrykkene og uttrykkene som har vært formidlingsmåten. Ved å formidle gjennom de estetiske fagområdene musikk, forming, dans og drama, har vi åpnet for et felles ”språk” som forstås på tvers av alder, kjønn, nasjonalitet og utviklingsståsted.

BETYDNINGSFULLE DELTAKERE I FELLESSKAPET

JAMBO John fra Kongo setter rytmen an på jemben. Jambo betyr god dag på swahili, og man kan synge en hilsen til hvert enkelt barn. Det er med stolthet barna hører sitt navn. John bruker også å fortelle Bukken Bruse på Swahili. Barn som ikke forstår språket, følger likevel nøye med gjennom kroppsspråk og tonefall til fortelleren.

ENGASJEMENT OG STOLTHET

BARNEHAGENES PROSJEKTER ”Slangen i brønnen” er en barndomshistorie for Shyamala fra Sri Lanka, som hun har fortalt til ungene. Historien utviklet seg etter hvert til å omhandle forskjellige ville dyr – både fra Sri Lanka og Norge. Man kunne filosofere over likheter og ulikheter over våre dyr.

LÆRELYST VED ULIKHETER Noen barn og voksne har lært seg Fader Jakob på 9 forskjellige språk. Sangen har en gjentagende tekst Den bevisstgjør barn på at vi har ulike språk. Den bevisstgjør barna på likheter og ulikheter i språkene. De ansatte har fått et innblikk i utfordringer tospråklige barn og voksne møter når de skal lære seg norsk.

FADER JAKOB Norsk Fader Jakob, fader jakob . Sover du? Sover du? Hører du ei klokken, hører du ei klokken Ding dang dong..  Bosnisk Brate Jacob, Brate Jacob. zar josh spis, zar josh spis. Vec ti ura tuce, vec ti ura tuce Ding dang dong, ding dang dong.   Engelsk Are you sleeping? Are you sleeping? Brother John, brother John. Morning bells are ringing, morning bells are ringing. Ding, ding, dong! Ding, ding, dong !  Fransk Frère Jacques, frère Jacques Dormez vous? Dormez vous? Sonnez les matines? Sonnez les matines? Ding dang dong, ding dang dong! Polsk Panie Janie, panie Janie Rano wstan? Rano wstan? Wszystkie dzwony bija? Wszystkie dzwony bija? Ding, dang, dong, ding dang dong. Tamilsk Sinnathampy!! Sinnathampy!! Nithiraija? Nithiraija? Maniyadikarathu? Alumpunkall, Alumpunkall   Tyrkisk Artik Ojan , Artik Ojan Djan kardesh? Djan kardesh? Saba zili tsjaldi? Sabah zili tsaldi? Ding, dang, dong! Ding, dang, dong! Swahili Baba Yakobo, baba Yakobo Ume lala, ume lala Saa ikiliya,saa ikiliya Ti, ti, ti. Ti,ti,ti.

IDENTITET

INVOLVERING I kommunal barnehageenhet er det mange familier fra ulike nasjoner og kulturer. For at personalet skal erverve seg nok kunnskap, er det viktig å involvere foreldrene. Det ble etterspurt bilder av nasjonaldrakter og flagg, kjent kunst fra deres hjemland og de ble oppfordret til å skrive ord som hei, ha det, takk og noen tall på sitt eget språk. På en del arrangement ble foreldrene bedt om å ta med mat fra eget hjemland. Det ble en stor sanseopplevelse for alle. Ved å kunne bidra til økt forståelse for hverandre i barnehagen, blir hver og en betydningsfull. Positive tilbakemeldinger og bekreftelser fører til stolthet over egen kultur.

GJENKJENNELSE OG STOLTHET OVER EGEN KULTUR Bilder av barna og/eller foreldrene i i nasjonaldrakter (oppdalsbunaden var også representert), gav rom for undring, positiv nysgjerrighet og spørsmål. Spørsmålene gav igjen rom for mulighet til å fortelle mere om seg selv.

SANSEOPPLEVELSER

UTTRYKK UTAD Vårt arbeide i de kommunale barnehagene ble en del av en større utstilling i galleriet ved Oppdal kulturhus. I april hadde Barnas kulturfestival en felles utstilling som het ”Vi i verden”.

INNTRYKK OG UTTRYKK, OPPLEVELSER OG ERKJENNELSER Vi har vært tre barnehager som har jobbet tett sammen gjennom flere år. Vi har hatt barn, familier og personale fra forskjellige land og ulike kulturer i en årrekke. Vi har skaffet oss mye erfaringer rundt det å være flerkulturelle barnehager. Med klare mål og estetiske virkemidler har det vært viktig å sette fokus på gjensidig læring. Vi må ha en vekselvis kulturformidling der den norske og andre kulturer blir sidestilt. Det er interessant å fokusere på alle likhetene som finnes. Det er spennende å filosofere over ulikheter.

INNTRYKK OG UTTRYKK, OPPLEVELSER OG ERKJENNELSER forts. Voksne og barn fra ulike nasjonaliteter har fått rom til å formidle egen kultur gjennom blant annet historier, klær, mat og kunstuttrykk. Det har også vært fokus på den norske kulturen, og Oppdalskulturen. Det har vært en erkjennelse til både oss selv og andre at vi er en del av det flerkulturelle samfunnet. Ved å sette fokus på det flerkulturelle i barnehagen, har de kommunale barnehagene bidratt til økt forståelse og nysgjerrighet for hverandre, større toleranse, forsterket selvbilde til mange og gitt rom for stolthet over egen bakgrunn.