St meld nr 25 (2005-2006): Mestring, muligheter og mening - Framtidas omsorgsutfordringer - Ikke som før… Framtidas omsorgsutfordringer med spesiell vekt.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vi gir mennesker muligheter
Advertisements

Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Samhandlingsreformen Tove Karoline Knutsen 3. februar 2010.
Demensplan 2015 Den gode dagen.
U TDANNING OG FORSKNING AV BETYDNING FOR SAMHANDLINGSREFORMEN Marianne Hedlund, dekan ved Helse- og sosialfag, HiT.
Hvilken samfunnsnytte har ergoterapi?
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
AVLASTNING Melhus
Koordinatorforum 5.mai 2009 ”ReHabilitering – fra plan til praksis”
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Statssekretær Ellen Birgitte Pedersen August/september 2009.
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Psykisk helsevern i ny helsereform Dagsenterkonferansen 5
Plan for videreutvikling av pleie- og omsorgstjenestene
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Songdalen kommune Gjennomgang av kompetansesentre
St.meld.nr 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening
Kompetanseutfordringer og behov for kvalifisert arbeidskraft i arbeidslivet. Regionleder Arild Sørum Stana.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Utdannes det riktig kompetanse for fremtiden
Kvinner og arbeidsliv Kick-off ”Kvinnebygg AS” 10. april 2007
Rekrutteringsplan for helse- og sosialpersonell
Tverrfaglig videreutdanning i eldreomsorg AHS studieåret
Seniorrådgiver Trond Nygaard 10. mai 2011
Lovgrunnlaget for helsetjenestene
Kompetansebehov i offentlig sektor for å levere god tjenesteyting.
Strategi for forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) Bjørg Th. Landmark.
Elin Veimo Helsefagarbeideren – vår nye medarbeider en ny ressurs!
1 Det økonomiske opplegget for kommunesektoren i 2009.
Samhandlingsreformen og nye helselover Sentermøte 15. desember 2011 Wenche Jensen.
Utfordringer i forhold til kompetanse Gjøvik kommune tjenesteområde Helse og omsorg.
Omsorgsplan 2015 nettverk Ingrid Mydland
Demensteam Lier Kommune
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
St.meld. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening «De fleste undersøkelser peker på dagligliv, måltider, aktivitet, sosiale og kulturelle forhold.
Satsing på utbygging av fagskoleutdanning innenfor helse- og sosialfag Statssekretær Ellen B. Pedersen Bodø 14. mai 2009.
Hvilke rettigheter har vi? Lov om sosiale tjenester
Fylkeskonferansen 2. og 3. oktober 2012 Marianne Munch –– Laila Helland – Elisabeth Moen Synnøve Skarpenes.
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid Lagt fram 19. juni 2009.
FRAMTIDENS OMSORGSTJENESTER 2007 – 2030 MESTRING MULIGHETER MENING SBL, Bergen Halvor Holmli, leder RO.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Forebyggende arbeid satt i system. De fleste eldre er friske, men de fleste syke er eldre.
Inn på tunet – noe for Hemne kommune? Kari Frøseth, rådgiver
Demensomsorgens ABC.
1 Det økonomiske opplegget for kommunesektoren i statsbudsjettet 2008.
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Mestring, muligheter og mening Framtidas omsorgsutfordringer.
Drammen | Sosial- og helsedirektoratets rolle Et fagdirektorat underlagt HOD og AID  Fagdirektoratsrollen Følge utviklingen og samle inn kunnskap.
En bedriftsintern opplæringsmodell for primærhelsetjenesten
Ringsaker kommune.
Helse, samhandling og kommunene Bjørn Gudbjørgsrud KS –
Kunnskap for en bedre verden NTNU sitt nasjonale mandat – kunnskap for en bedre verden Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning.
Strategi for kompetanse og rekrutteringsbehov i pleie og omsorg Analysegrunnlag: Faktatall Årsverksutvikling Turnover Demografi SSB og forskning.
Etiske dilemmaer i en leders hverdag
Tverrfaglig samarbeid er ditt ansvar! Flink med folk i første rekke Fagnettverkssamling Royal Garden Trondheim, 19.juni 2009 Ann Sissel Misund Nedberg,
Samhandlingsreformen Hva kan dette ha å bety for kommuner og helseforetak? Daniel Haga 1.
KS Arbeidsgiverutvikling 2009
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
PRESENTASJON strategiseminar
Samhandlingsreformen og ledelsesutfordringer Januar 2009.
St.meld 25 ( ) Mestring, muligheter og mening. Framtidas omsorgsutfordringer. FAGFORBUNDET Seksjon Helse og Sosial.
Eg ser at du e trøtt men eg kan ikkje gå alle skrittå for deg Du må gå de sjøl men eg vil gå de med deg Eg vil gå de med deg.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
ET SAMFUNN I ENDRING MULIGE KONSEKVENSER FOR PLEIE OG OMSORG
Helsetjenesten i Norge og Nord-Trøndelag Førsteårsstudenter sykepleiefaget Nord universitet, Namsos 5. oktober 2017.
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Reformen «Leve hele livet «innebærer ikke at
Utskrift av presentasjonen:

St meld nr 25 (2005-2006): Mestring, muligheter og mening - Framtidas omsorgsutfordringer - Ikke som før… Framtidas omsorgsutfordringer med spesiell vekt på kompetanse og rekruttering Ved prosjektleder Steinar Barstad

St.meld lagt fram i september og følges opp i statsbudsjettet. St.meld er resultat av en bred prosess med mange innspill fra sektoren også får denne regjeringen kom til makten. Ønske om bred politisk oppslutning.

OMSORGSTJENESTEN Brutto driftsutg 54 mrd kr 50/50 fordeling på Hjemmetjenester og omsorgsboliger Sykehjem Nøkkeltall: 160.000 hj.tj.mottakere 40.000 sykehjemsbeboere ¾ over 67 år 110.000 årsverk Nesten 40% uten fagutdanning Den kommunale helse- og sosialtjenesten – andel netto driftsutgifter 2004. Kilde: Statistisk Sentralbyrå

UTVIKLINGSTREKK Historiske trekk: Avinstitusjonalisering Desentralisering Integrering Nye trekk: Internasjonalisering Privatisering

Utfordring 1: De nye brukerne er blitt mange og har andre behov Utviklingshemming Psykiske og sosiale problemer Langvarig sykdom og funksjonshemming Krever andre boformer og andre faggrupper Tjenestemottakere under 67 år er fordoblet på 10 år

Utfordring 2: Aldring Eldre med omsorgsbehov øker kraftig om 15 år Demensutfordringen et hovedtema Men de nye eldre møter alderdommen med andre ressurser: bedre økonomi, helse og utdanning

Utfordring 3: Tilgang på omsorgsytere Familieomsorgen øker ikke – de offentlige omsorgstjenestene må ta hele veksten Figur1:Familieomsorgskoeffisienten (The Parent Support Ratio) 2000-2050 Rekruttering av helse- og sosialpersonell Figur 2:Koeffisienten for aldersbæreevne (The Potential Support ratio) 2000-2050

UTFORDRING 4: Medisinsk oppfølging For dårlig medisinsk og tverrfaglig oppfølging av omsorgstjenestens brukere i sykehjem og omsorgsboliger Geriatri, demens og sammensatte lidelser for lavt prioritert i sykehus og spesialisthelsetjeneste

Utfordring 5: Det vanlige livet Omsorgstjenestens svake side: Ganske god på behandling og pleie – dårligere på dagligliv, mat, kultur, opplevelser og sosial aktivitet (Kilde: Helsetilsynets undersøkelse (2003/2005) og en rekke brukerundersøkelser)

PERSONELLBEHOV Årsverk 2005: 110.000 2030: 165.000 2050: 230.000 Forutsatt: Middelalternativ demografi Utsatt sykelighet Konstant familieomsorg

PERSONELLBEHOV – FORDELT PÅ PERSONELLGRUPPER Forutsatt jevn og gradvis vekst i ansatte med fagutdanning: - Fordobling av helse- og sosialpersonell med høgskole- og universitet 2030 (blå) - Fordobling av helse- og sosialpersonell med videregående opplæring 2050 (rød) - Sterk vekst i andre faggrupper (grønn) - Redusert andel uten fagutdanning (gul)

Hovedstrategi for å møte framtidas omsorgsutfordringer Utnytte den demografsk sett stabile perioden de nærmeste 15 år til: Forebyggende tiltak for å redusere behov Effektivisering av helse- og sosialtjenesten Gradvis utbygging av tjenestetilbudet De viktigste grep: Utdanningskapasitet, kompetanse og forskning Investeringer i teknologi og bygningsmasse

Fem strategier Kvalitetsutvikling, forskning og planlegging Kapasitetsvekst og kompetanseheving Bedre samhandling og medisinsk oppfølging Aktiv omsorg Partnerskap med familie og lokalsamfunn

Mestring, muligheter og mening Utfordringer for framtidas omsorg Regjeringens hovedstrategi for å møte morgendagens omsorgsutfordringer er å utnytte den demografisk sett relativt stabile perioden vi har foran oss til en gradvis utbygging av tjenestetilbudet, og til å planlegge og forberede den raske veksten i omsorgsbehov som forventes fra omkring 2020. Enkelte kommuner vil møte de demografiske utfordringer tidligere enn dette. Allerede nå er det behov for å begynne en gradvis utbygging og foreta investeringer i forebyggende tiltak, kompetanse, ny teknologi, tekniske hjelpemidler, boliger og anlegg. Det er svært viktig at vi ikke kommer på etterskudd men at vi er forberedt på den situasjon vi møter rundt 2020. Jeg vil nå gjennomgå 5 strategier for framtidens omsorgsutfordringer som både de nærmeste 10 årene og på lenger sikt vil være viktig. De konkrete handlingsplanene og tiltakene samles i Omsorgsplan 2015.

KOMPETANSELØFTET 2015 Ny kompetanse- og rekrutteringsplan Mål: 10.000 nye årsverk innen utgangen av 2009 Heve utdanningsnivået – redusere andel uten fagutdanning Økt andel med høgskole- og universitetsutdanning Sikre bruttotilgang på 4500 helsefagarbeidere pr år – Aksjon Helsefagarbeider Skape større faglig bredde med flere faggrupper og økt vekt på tverrfaglighet Styrke veiledning og videreutdanning

10.000 nye årsverk Til sykehjem og hjemmetjeneste, mer omsorg i omsorgsboliger, eldresentra, dagtilbud, demensomsorg, legedekning og nye faggrupper Fordelt på fagbakgrunn: 1/3 med helse- og sosialfag på videregående nivå (helsefagarbeidere, hjelpepleiere, aktivitører og omsorgsarbeidere mv) 1/3 sykepleiere 1/3 med annen høgskole og universitetsutdanning (vernepleiere, sosionomer, fysioterpauter, ergoterapeuter, psykologer, leger mv)

10.000 ÅRSVERK Foreløpig resultat 2005: 1900 årsverk Sum : 5800 årsverk Oppgave 2007-09: 4200 årsverk Kompetanse: Nesten hele veksten 2005-2006 i ansatte med helse- og sosialfaglig utdanning

AKTIV OMSORG Sosialtjenestelovens hovedformål: ”bidra til at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig og til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre” The missing link i omsorgskjeden: Dagaktivitetstilbud Måltidet er mer enn tilførsel av næringsinnhold og vitaminer - et høydepunkt i hverdagen Inn med kulturarbeidere, aktivitører, sosialarbeidere, ergoterapeuter, fysioterapeuter, pedagoger, logopeder…..og flinke folk fra hotell og restaurant

Omsorgstjenester og lokalsamfunn Hvordan kan omsorgstjenestene utvikles og organiseres for å få et best mulig samspill med familieomsorg og lokalsamfunn? Lokal forankring og desentralisering Robust og kompetent hjemmetjeneste Kan også være et spørsmål om fagkompetanse: - Forebyggende arbeid - Nettverksarbeid og nettverksutvikling - Gruppearbeid

Den nordiske modellen Velferdsordninger + likestilling = Høy yrkesaktivitet og fertilitet Omsorgstjenestene av betydning for framtidas økonomiske og demografiske bæreevne

Bonusspor: I så gode rom er det ånd hellige vingeslag og duft av fiskesuppe og fersk loff er det hud nærhet og øyeblikk av lun humor fuktighetskrem og slitne kropper Bak slike vegger holdes angsten ut svarte kråker ormebol og digitale åtseldyr damper bort og suges ut i korridorene Under slike tak henger ikke gribbene klare til å utnytte min avmakt I så gode rom kan det vanskelig skje kan alt skje er det sang sakte vals med et gammelt piano testamentert av en salig lærerinne er det hengivelse er det vann Der skal vi bli vasket som nyfødte barn salvet og stelt til sist Steinar Barstad