Vannforvaltning som regional planlegging - Verktøy for teknokrati eller politikk? Fagkonferansen, HIOA, 24. oktober 2013 Sissel Hovik.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Samarbeid ungdomsskole – UH-sektor
Advertisements

Ny partnerskapsavtale - Vedtak 1 Fylkestinget Partnerskapsavtale Østfoldhelsa mellom fylkeskommunen og kommunene godkjennes som samarbeidsavtale.
Pilotprosjektet så langt
Nordisk tilsynskonferanse
Godt verktøy er halve jobben
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Generelt om Randaberg Kommunen
Den ideelle kommunesammenslåing
EUs rammedirektiv for vann EUs rammedirektiv for vann Hvor står vi og hvor går veien videre ? Ola Skauge Direktoratet for naturforvaltning.
Ungdommens Bystyre 21 januar 2011 Erlend Jordal (Høyre)
Bymiljøavtalene – styring og organisering av oppfølging
«Samarbeid for fremtiden» Presentasjon på nettverkskonferanse for psykisk helse og rusfeltet i Vest-Agder, Jan Ivar Ekberg og Ingunn Kvamme,
1 Statssekretær Dag-Henrik Sandbakken Hamar, 5. desember 2005 Framtidas regioner og kommuner - regjeringas målsettinger, forsøk og erfaringer så langt.
Vannområdene Glomma og Grensevassdragene
Vannforvaltning som regional planlegging
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
Det grenseløse oppdraget Kan et godt samarbeid bidra til å løse Oppdraget? Mette Nord, Fagforbundets arbeidsutvalg 13.mars.
Side 1 Veier videre for 9K Jørund K Nilsen Laholmen 14. mars 2003 Veier videre for 9K.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Sett inn nok på riktig plass.
Første møte i Nordåsvannet vannutvalg (VOU)
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
ROTARYS OMDØMME MØTER MEDIA
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Prosjektområde Ytre Oslofjord Kjell Løkke Leder i Styringsgruppen.
PROFILUNDERSØKELSE APRIL Datainnsamling: Telefonintervju Utvalg: Tilfeldig, representativt utvalg på 500 personer 15 år+ ble intervjuet i Møre&Romsdal,
Fylkesledermøte 14 februar 2014
Vannkraft i forhold til Vannforskriften
SINTEF Fiskeri og havbruk AS 1 Hvordan oppnå økt deltakelse på Tromstrygdskolen? Signe Sønvisen og Trine Thorvaldsen SINTEF Fiskeri og havbruk.
Foreldre- undersøkelse 2011 BARNEHAGE. Det var 52% som svarte på undersøkelsen! Grafen under viser snittet på hvert spørsmål, i en skala fra 1-6 hvor:
Mange bekker små gjør en stor Å! Fra helhetlig tenkning til helhetlig handling i ? Kristin Uleberg Vest-Agder fylkeskommune Prosjektleder for.
Planprosess i vannområdet Alta, Kautokeino, Loppa og Stjernøya
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Modellkommunene Hva er unikt?
File name – Page 1 Frosta, Levanger og Verdal - felles kommunestyre 14. oktober Jørund K. Nilsen Frosta, Levanger og Verdal - felles.
Vannforskriften og vannregion Agder Forurensningskonferanse
Regional plan for vannforvaltning. 01/15: Velkommen og godkjenning av saksliste 02/15: godkjenning av referat fra møte i AU 9. mai 2014 (ettersendt).
Lojal iverksetting eller målrettet medvirkning? Om kommunesektoren og EØS-avtalen NIBR-rapport 2008:12, forfattet av Marthe Indset og Sissel Hovik Rapport.
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Regional planstrategi
Helhetlig forvaltning av vassdrag og kystvann - planprosessen - Anders Iversen, DN.
Helhetlig forvaltning av vassdrag og kystvann - forvaltningsplanen - Anders Iversen, DN Jon Lasse Bratli, Klif.
Regionale vannforvaltningsplaner Leidulf Skjørestad direktør Bymiljø og utbygging KS-representant i direktoratsgruppen for vannforskriften Norsk vann,
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
Plan- og beslutningsprosesser av bompengepakker/bypakker - lokale vedtak - statlig godkjenning - KVU/KS1 Thomas Tvedt, ass. fylkesdirektør Avd for Regional.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
Om nasjonal godkjenning Innenfor de kommunale ansvarsområdene er det ikke foretatt endringer Departementet foretar endringer innenfor vannkraft – Viktigste.
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Sammenhengen mellom; regional plan for vannforvaltning og regionalt overvåkningsprogram! Presentasjon - Seminar om overvåkning av vannmiljø, 9. februar.
Kommunal planstrategi
Kommunal planlegging.
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Mobiliseringskonferanse Interreg
Evaluering av ”Fritt Fram”
Gode styringsgrep og metoder for folkevalgte
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Regional plan for vannregion Rogaland
Forslag til endringar i naturmangfaldslova og vassforskrifta
Kommunereforma - møte med stortingsbenken
Regionreformen – status og veien videre
Gode styringsgrep og metoder for folkevalgte
Presentasjon av Høringsdokumentene
Høringskonferanse 21.mai
Utskrift av presentasjonen:

Vannforvaltning som regional planlegging - Verktøy for teknokrati eller politikk? Fagkonferansen, HIOA, 24. oktober 2013 Sissel Hovik

Vannforvaltning – fag eller politikk? — Vannforvaltning er naturfag: — Nedbørsfeltorientert / økosystembasert inndeling — Miljømål om å oppnå god økologisk status — Vannforvaltning er (også) politikk: — Fordeling av goder og byrder — Forvaltningsplan og tiltaksprogram — Sektoransvarsprinsippet gjør at en er avhengig av enighet mellom statlige fagetater, fylkeskommuner og kommuner — Som regional plan skal den vedtas av Fylkestingene — Er det rom for lokal- og regionalpolitisk styring? Vannforvaltning - fag eller politikk? 24.okt 2013

Vannforvaltning – fag eller politikk? — Hvordan deltar politikerne? — Er arbeidet tilstrekkelig politisk forankret? — (Hvordan) varierer politisk deltakelse og forankring mellom vannregionene? Vannforvaltning - fag eller politikk? 24.okt 2013

Organisering på vannregion- og vannområdenivå Vannforvaltning - fag eller politikk? 24.okt 2013 Van Vannregionmyndighet Vannregionutvalg – VRU: Kommuner, sektormyndigheter, Fylkeskommuner, fylkesmenn Regional referansegruppe Arbeidsutvalg Vannområdeutvalg - VOU Van Evt prosjektgruppe Evt temagrupper

Politisk deltakelse og forankring - prosent helt eller delvis enige Vannforvaltning - fag eller politikk? 24.okt 2013

Case-studiene gir inntrykk av regionale likheter og forskjeller — Likheter mellom regioner: — Vannregionutvalget er en «konferanse», ikke et arbeidsorgan eller et vedtaksorgan — Arbeidsutvalg, styringsgrupper og prosjektgrupper er de viktige arenaene — Forskjeller i hvor aktiv og tett den politiske styringen er: — Region A: Aktiv politisk styringsgruppe som er i tett dialog med koordinator — «Den politiske styringsgruppen, i og med at vi er så mange fylkeskommuner involvert, …., så opplever jeg den som veldig bra. Det er en trygghet for oss som vannregionmyndighet å ha en arena som på en måte er den tverrfylkeskommunale politiske arenaen» — Region B: VRU-leder involveres ved behov — «Og jeg føler kanskje at ikke [VRU-leder] har vært så veldig aktiv. Og det har han ikke trengt å være heller». — «…er det ofte [VRU-leder] som skriver under på ting, … Og da passer en jo på å forankre det politisk» Vannforvaltning - fag eller politikk? 24.okt 2013

Case-studien viser også forskjeller i politisk forankring på lokalt nivå — Region B: Arbeidet så langt er definert som et faglig ansvar. — «Det er ikke noen grunn til å engasjere politikere før de har noe å mene noe om» — «I VRU så har det vel dessverre vært minst aktivitet blant kommunene» — Region A: Ambisjonen er at det politiske skal gjennomsyrer hele organisasjonen — «Jeg har prøve å kjøre saker til kommunestyret,.. kunne sikkert tatt noe administrativt, men for å prøve å holde bevisstheten oppe» — «…det er kommunene som får størstedelen av ansvaret for å gjennomføre tiltak. ….., personlig vil ikke jeg være komfortabel med dersom vi som planmyndighet har gjort et planarbeid der kommunene ikke har fått medvirka godt nok, …». Vannforvaltning - fag eller politikk? 24.okt 2013

Regionale forskjeller i politisk forankring: VRU-medlemmenes oppfatninger Vannforvaltning - fag eller politikk? 24.okt

Avrunding — Politisk styring og forankring er mulig, selv i svært komplekse nettverk — God politisk forankring tidlig i prosessen vil lette vedtak og iverksetting av vannforvaltningsplanen? Vannforvaltning - fag eller politikk? 24.okt 2013