Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Om nasjonal godkjenning Innenfor de kommunale ansvarsområdene er det ikke foretatt endringer Departementet foretar endringer innenfor vannkraft – Viktigste.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Om nasjonal godkjenning Innenfor de kommunale ansvarsområdene er det ikke foretatt endringer Departementet foretar endringer innenfor vannkraft – Viktigste."— Utskrift av presentasjonen:

1 Om nasjonal godkjenning Innenfor de kommunale ansvarsområdene er det ikke foretatt endringer Departementet foretar endringer innenfor vannkraft – Viktigste bakgrunn for endringer Departementet har sett det samlede kraftapet i Norge i sammenheng. Departementet har lagt til grunn at vassdrag med klarest potensial for miljøforbedring til lavest mulig kostnad skal prioriteres for miljøforbedring.

2 Vannkraft Endring i prioritering av vannkraftkonsesjoner der revisjon er virkemidlet – I stor grad forhold seg til nasjonal rapport og forslag til prioriteringer – Hundåla og Skjomen prioritert ned – Mangler begrunnelse

3 Fra regionalt vedtak Prioriterte vassdrag for revisjon etter vassdragsreguleringsloven § 10, nr. 3: – Åbjøravassdraget – Røssåga, Bjerka-Røssvatnet – Ranavassdraget – Kobbelvassdraget – Hundåla/Grytåvassdraget (prioritert ned) – Sjomenvassdraget (prioritert ned)

4 Prioriterte vassdrag for innkalling etter vannressursloven § 66: NB! Denne prioriteringen opprettholdes – Fiskfjordvassdraget (Smoltanlegg, vannkraft) – Mølnelva ved Heggstad (Drikkevann) – Saltdalsvassdraget (Vannkraft) – Svolvær- og Kongsvassdraget (Vannkraft) – Valnesfjordvassdraget (Drikkevann) – Tuvenelva (Smoltanlegg)

5 Godkjenningen reduserer også antall vannforekomster med miljømål høyere enn dagens tilstand som forutsetter andre tiltak som kan pålegges vannkraftsektoren, i hovedsak fordi miljømålene ikke er basert på konkrete avbøtende tiltak slik veiledningen tilsier. – Mangler begrunnelse

6 Når det gjelder miljømål for reguleringsmagasiner som krever magasinrestriksjoner som tiltak, har departementet ikke godkjent disse og setter miljømålet lik dagens tilstand. – Departementets vurdering: slike tiltak vil i begrenset grad gi en målbar økologisk forbedring, og ønske om magasinrestriksjoner er i hovedsak begrunnet utfra brukerinteresser (for eksempel landskap og friluftsliv). – For bare konsekvenser for 1 vannforekomst i Nordland (Sulis) – Øvrige tiltak i magasiner (eks. fiskeutsetting, biotoptiltak) er for enkelte vannforekomster ansett som realistiske tiltak og lagt til grunn for godkjenning av miljømålene.

7 For vannforekomster der kunnskapsinnhenting er det eneste tiltaket, settes miljømålet til dagens tilstand. – Kunnskapsinnhenting som tiltak beholdes imidlertid i Vann-Nett, da departementet mener at kunnskapsinnhenting er viktig for å finne aktuelle tiltak som grunnlag for å sette miljømål for neste planperiode.

8 Landbruk – Ingen endringer – Departementet påpeker på at det for vannforekomster med betydelig jordbrukspåvirkning kan være usikkert hvorvidt det er realistisk å nå målet om god økologisk tilstand i 2021. – Departementet skriver at virkemidler er på plass FK og FMNO er litt uenig i denne konklusjonen

9 Avløp – Ingen endringer – Departementet skriver også her at virkemidler er på plass Snakk om skru opp gebyr – Veldig politisk sak lokalt

10 Akvakultur – Departementet kommenterer at uenigheten mellom Fylkesmannen i Nordland og Fiskeridirektoratet om grad av påvirkning fra akvakulturutslipp i Steinlandsfjorden og Malnesfjorden og om grad av påvirkning fra akvakultur, samt miljøtilstand og risikovurdering for Eidsfjord Indre er løst. Fylkesmannen er myndighet og mener seg forbigått i nasjonal godkjenning – Fylkesmannen skal ha møte med direktoratet i Tromsø neste uke.

11 Industri – Ingen endringer – Departementets vurdering: Det er behov for ytterligere kunnskap, vurdering av viktigste påvirkningskilder, nytte/kostnadsanalyse av tiltak, vurdering av tiltaksbehov og eventuelt nye virkemidler – Kommentar: Opprydding av gamle synder. Fremdeles uklart hvem og hvordan dette tas tak i

12 Sakset fra godkjenningsbrevet «Kravene i vannforskriften om kost-nyttevurderinger er i svært liten grad oppfylt i de regionale vannforvaltningsplanene». «Forbedringene fra forrige planperiode har vært mindre enn forventet, og grunnlaget for å utføre de økonomiske analysene har ikke vært tilstede. Dette skyldes delvis manglende nasjonal veiledning og verktøy på området, men også at myndighetene innenfor en del sektorer ikke har oppgitt kostnader ved og effekten av tiltak».

13 «Medvirkning i Nordland og Jan Mayen vannregion er godt ivaretatt både gjennom formelle høringer og gjennom et solid arbeid på vannområdenivå». «Organisering i Nordland og Jan Mayen vannregion har vært i tråd med vannforskriften».

14 Videre oppfølging Behov for avklaringer: – Begrunnelser for endringer – Burde vi som planmyndighet blitt varslet før endringene ble gjort av godkjenningsmyndigheten (jfr. PBL)? – Avklare forventninger tidlig i neste planfase

15 Relevante møter i høst der nasjonal godkjenning blir et viktig tema: – Møte mellom ledere av VRU og KS (29. september) – Direktoratsgruppemøte (12. oktober) – Møte mellom VRM og Miljødirektoratet (16-17. november) – Muligens også et eget møte mellom Departementet og VRM Godkjenningsbrevet som vedlegg i trykt plan. – Regionalt vedtak er å se på som regional politikk…


Laste ned ppt "Om nasjonal godkjenning Innenfor de kommunale ansvarsområdene er det ikke foretatt endringer Departementet foretar endringer innenfor vannkraft – Viktigste."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google