11Jeg i arbeidslivet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tariffavtale – vi? Informasjon til medlemmer i barnehager som ikke har tariffavtale Utdanningsforbundet februar 2011.
Advertisements

Saker hos LDO – et utvalg
Fagforeningens arbeid for mangfold
Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
Noen valg er viktigere Arbeidslivet etter Stortingsvalget 2013.
Språkpraksis Hvor har du språkpraksis?
Velferd i Norge: Arbeid, aktivitet og trygghet
Arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser
Likestilling mellom kjønnene
ARBEIDSMILJØLOVEN Målsetting Internkontroll Arbeidstid
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
Oppgaver for tillitsvalgte
Rettigheter og plikter i arbeidslivet
Tilsettinger Felleskurs for rektorer og tillitsvalgte, våren 2008.
ANSETTELSER! Kort gjennomgang av ansettelses – rutinene

10Velstand og velferd.
Arbeidsliv og utdanning
NAV Elverum Thor Arne Olsen
Jeg er verneombud i HFK.
Oppgavehefte.
Midlertidige ansettelser i usikre tider
Oslo kommune Sykehjemsetaten Arbeidsmiljøloven Kai Jensen.
Samhandling leder/verneombud
OSA saker og utfordringer
Det norske velferdssamfunnet
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
Religion på arbeidsplassen
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Arbeidstaker eller oppdragstaker?
Svart arbeid – stjeler fra deg!
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Kapittel 12 Lønn, levestandard og livskvalitet
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Diskriminerings lovgivningen
Likestillings- og diskrimineringsrett Helga Aune.
Strukturell diskriminering Mot et proaktivt vern internasjonalt - EF traktaten artikkel FNs kvinnekonvensjon, artikkel 2,3 og 5 - FNs rasekonvensjon.
Homofile og lesbiske arbeidstakere
Arbeidslivet under press Høyre, Fremskrittspartiets, Venstre og KrFs endringer av arbeidsmiljøloven.
Om lokallaget og skoleringstilbudet til arbeidsplasstillitsvalgte Skolering av nye tillitsvalgte Lokal introduksjon Utdanningsforbundet Bergen 2014.
Samfunnskunnskap Emne 6: Arbeidsliv Vaksenopplæring i Vestnes Vinteren 2014.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
FAGFORBUNDET Oppland Organisert? Hvorfor det?. Hva forsikrer du i livet ditt?
Arbeid for likestilling og mot diskriminering Norges idrettsforbund 30. oktober 2015.
Kapittel 10. Arbeid Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon om.
Mangfold og likestilling i arbeidslivet. Samfunnsviternes policydokument om mangfold og likestilling i arbeidslivet Samfunnsviterne mener at mangfold.
Arbeidstidsordninger Fagforbundets politikk 24.februar 2015 Jorunn Iversen Bente Stokker Knutsen.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
1 Kaffekurs omarbeidsmiljøloven VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Arbeidsmiljøloven og retten til heltid.
5.1 Innledning I arbeidsretten ser vi på ulike regler som regulerer ansettelsesforhold. Vi skiller mellom individuell og kollektiv arbeidsrett. I den.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Spilleregler i arbeidslivet. Arbeidslivet består av arbeidstakere og arbeidsgivere Arbeidstakere: er ansatt og får betalt for arbeidet de gjør Arbeidsgivere:
Kapittel 14: Ansette medarbeidere – del 2 Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1. Lærer: Roar Bjerkeli Intervjue søkere Stille riktige spørsmål Kroppsspråk.
Konjunkturer og likevektsledighet Likevektsledigheten består av summen av friksjonsledighet og strukturledighet. Likevektsledigheten blir høy i land der.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
FØRSTEHJELP VED OMSTILLINGER OG ARBEIDSKONFLIKTER FOR LEDERE SOM ARBEIDSTAKERE Arbeidslivet preges stadig mer av omstillinger og konflikter Dette rammer.
Verdien av et organisert arbeidsliv Parats flaggsak 2016.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Den norske arbeidslivskulturen
Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.
Svart arbeid – stjeler fra deg!
Forebyggende og helsefremmende arbeid
NSF lønnspolitikk Påstander om NSFs lønnspolitikk – riktig eller galt?
Likelønn og kjønns- diskriminering
Unemployment and Employment
Unemployment and Employment
9 Arbeidsledighet og konjunkturer
Utskrift av presentasjonen:

11Jeg i arbeidslivet

Arbeidsmarkedet Arbeidsmarkedet er stadig i utvikling. En kan forvente å måtte skifte yrke flere ganger i løpet av en arbeidskarriere. Arbeidsmarkedet blir mer internasjonalt. Flest folk arbeider i serviceyrker.

Rettigheter Arbeidskontrakt. Lønn under sykdom. Fødselspermisjon. Vern mot usaklig oppsigelse.

Plikter Det forventes at du gjør ditt beste og sørger for at arbeidet blir best mulig utført. Du skal være lojal overfor arbeidsplassen, kollegaene og arbeidsgiveren. Sjefen forventer høy arbeidsmoral, for eksempel at en ikke skulker og at en møter presis.

Arbeidsmiljø Ansvaret for et godt arbeidsmiljø ligger både hos ledelsen og hos ansatte. Fysiske forhold: arbeidsrommet, luft- og lysforhold, mulighetene til pauser osv. Psykososiale forhold: trivsel hos ansatte og ledelse, at ingen blir mobbet eller føler seg trakassert, og at de ansatte blir hørt og ivaretatt av sjefen sin. Alle mennesker skal etter loven behandles likt i arbeidslivet.

Arbeidsmiljøloven Skal gi trygghet mot fysiske og psykiske skader på arbeidsplassen. Regulerer arbeidstid og pauser og setter grenser for bruk av overtid. Det skal være et verneombud på arbeidsplassen. Verneombudet skal være de ansattes talerør i saker som angår arbeidsmiljøet.

Arbeidsmiljøloven Hvis arbeidsplassen har mer enn 50 ansatte, skal det nedsettes et eget arbeidsmiljøutvalg med representanter fra de ansatte og fra ledelsen.

Å være fagorganisert Fagforening: En organisasjon for arbeidstakere innenfor samme yrkesgruppe. Har som mål å ivareta yrkesgruppens interesser, passe på at ingen blir utnyttet, og fremme en jevn lønnsvekst for medlemmene sine.

Å være fagorganisert Medlemmene betaler en fagforenings- kontingent. Det er yrket eller utdanningen som avgjør hvilken fagforening du kan melde deg inn i. Det er organisasjonsfrihet, og arbeidsgiveren skal legge til rette for fagforeningsarbeid.

Hva bestemmer lønna?

Hva bestemmer lønna? Situasjonen i arbeidsmarkedet. Utdanning. Yrkeserfaring. Bransje. Stilling. Bedriftens økonomi. Kjønn.

Hva bestemmer lønna? Ofte forhandlinger direkte mellom den enkelte arbeidstaker og arbeidsgiveren. Tariffoppgjør: for de fleste arbeidstakere er lønn et forhandlingsspørsmål mellom partene i arbeidslivet.

Likestilling og diskriminering i arbeidslivet Menn tjener i gjennomsnitt mer enn kvinner. Tradisjonelle kvinneyrker er lavere lønnet enn tradisjonelle mannsyrker. Omfatter også forskjellsbehandling ut fra etnisitet, religion og livssyn, politisk syn, seksuell legning, funksjonsevne og alder.

Svart arbeid Arbeid som ikke er registrert noe sted, og som er ulovlig. Den som arbeider svart, betaler ikke skatt og bidrar derfor ikke til velferdssamfunnet. Den som arbeider svart, har ingen rett til feriepenger, sykepenger eller økonomisk stønad ved arbeidsledighet.

Svart arbeid Noen arbeider både uregistrert og registrert – håndverkere kan for eksempel ha en lovlig jobb på dagtid og ta uregistrerte oppdrag på fritiden. Da forverrer de situasjonen for sin egen yrkesgruppe, fordi prisene presses ned.

Årsaker til arbeidsledighet Konjunkturledighet: Svingninger i økonomien mellom oppgangs- og nedgangstider fører til arbeidsledighet i perioder.

Årsaker til arbeidsledighet Strukturledighet: Oppstår ved omlegging til nye arbeidsmetoder og innføring av ny teknologi. Etterspørselen etter arbeidskraft har en annen struktur enn tilbudet til den arbeidsledige gruppa.

Årsaker til arbeidsledighet Friksjonsledighet: Oppstår i periodene mellom faste jobber, vikariat eller engasjement. Det er «friksjon» i arbeidsmarkedet fordi det tar tid å finne den rette jobben til hver enkelt.

Tiltak mot arbeidsledighet Kortere arbeidsmarkedsrettede kurs eller mer langvarige omskoleringer. Å senke skatter og avgifter til næringslivet. Offentlige låneordninger. Direkte hjelp til bedrifter i krise.

Tiltak mot arbeidsledighet Støtte til etablering av nye bedrifter, for eksempel gjennom Innovasjon Norge. Øke offentlige investeringer som veibygging, skolebygging osv.