Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Rettigheter og plikter i arbeidslivet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Rettigheter og plikter i arbeidslivet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Rettigheter og plikter i arbeidslivet
Som arbeidstaker har du mange rettigheter, men også plikter du må forholde deg til. Grunnlaget for disse står nedtegnet i Arbeidsmiljøloven

2 Rettigheter og plikter i arbeidslivet
Du har krav på arbeidskontrakt når du starter i jobben Arbeidskontrakten skal bl.a. inneholde opplysninger om deg og arbeidsgiver, og hvilke regler og avtaler som gjelder på stedet hva du skal ha i lønn osv.

3 Arbeidskontrakt

4 Rettigheter og plikter i arbeidslivet
Dersom det står i arbeidskontrakten at du skal bruke verneutstyr, SÅ GJØR DET!! HUSK! Du skal ikke utføre farlig arbeid eller dersom du tror det kan være fare for liv og helse. Ditt og andres.

5 Rettigheter og plikter i arbeidslivet
Møt opp til avtalt tid! Gjør det til en vane å komme litt før arbeidstid enn litt etter. Planlagt overtid er i følge loven ikke tillatt, men du MÅ påregne å jobbe overtid i spesielle tilfeller (men ikke dersom du er under 18 år)

6 Rettigheter og plikter i arbeidslivet
Er du over 16 år, kan du jobbe skift mellom kl – 23.00 Er du under 18 år kan du ikke jobbe mellom og 06.00 Rengjøringsarbeid kan utføres frem til kl dersom du er mellom 16 og 18 år Lønn for overtid skal være minst 40% av bruttolønn

7 Rettigheter og plikter i arbeidslivet
Husk å oppfør deg når du er på jobb! Din tilstedeværelse skal ikke slå negativt ut for dine kollegaer og omgivelser. Du skal selvsagt også stille dette kravet til dine kollegaer og arbeidsgiver.

8 Rettigheter og plikter i arbeidslivet
Du har krav på opplæring i jobben. Du skal selvsagt ha lønn under opplæring. Dersom du er organisert i LO og arbeidsplassen har en tariffavtale, har du krav på tarifflønn.

9 Rettigheter og plikter i arbeidslivet
Du har krav på å få lønnsslipp ved lønnsutbetaling. Lønnslippen skal være utformet slik at den er lett for alle å forstå. Du har krav på feriepenger (10,2% av bruttolønn)

10 Rettigheter og plikter i arbeidslivet
Når du slutter i jobben, har du krav på å få en sluttattest. Sluttattesten skal bl.a. inneholde opplysninger om hvor lenge du har jobbet i bedriften.

11 LO ØNSKER DEG LYKKE TIL I ARBEIDSLIVET!!


Laste ned ppt "Rettigheter og plikter i arbeidslivet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google