Dokumentasjon i ht Plan- og bygningsloven Forelesning Høgskolelektor Fred Johansen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Byggevareforordningen – Hva betyr det for byggevareindustrien?
Advertisements

Naturpåkjenninger og konstruksjonssikkerhet
Hva kan brannvesenet bidra med - før, under og etter en brann?
Utfordringer på norsk sokkel sett fra arbeidstakersiden Norsk Offshoredag Sonja D. Tinnesand forbundssekretær NOPEF.
Krav til dokumentasjon i kap
Ferdige veiledere høring fra –
CE-merking av byggevarer
Sikkerhet i bygg Løsningsretninger
Ny og forenklet godkjenningskatalog
LÆREPLAN I RØRLEGGERFAGET
5. september 2013 Overingeniør Geir Sjøli Arbeidstilsynet Midt-Norge
Standardisering av reguleringsbestemmelser – Innherred samkommune.
Hovedendringer Ansvarlig samordner er opphevet
Saksbehandling i ht Plan- og bygningsloven
Dokumentasjon i ht Plan- og bygningsloven Forelesning Høgskolelektor Fred Johansen.
Implementering av NyttBygg Styringssystem
Produktdokumentasjon og uavhengig kontroll
Trond Ø. Ramstad Seniorrådgiver SINTEF Certification
STATENS BYGNINGSTEKNISKE ETAT BYGGEREGLER, BYGNINGSTEKNIKK, PRODUKTDOKUMENTASJON OG GODKJENNING AV FORETAK Dokumentasjon av byggevarer Rolf Bergh-Christensen.
Markedstilsyn og moduler
Produktdokumentasjon Veidekkes tanker og praksis
Et samarbeid mellom Husbanken og Statens bygningstekniske etat Universell utforming Informasjon og regelverk.
Sikring av personopplysninger i offentlig forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Arkitektbransjens erfaringer og opplevelse av prosessen
Teknisk forskrift (TEK 10) og universell utforming
EN SKAPENDE PROSESS Fra idé til ferdig produkt
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
NASJONAL GODKJENNINGSORDNING FOR INN PÅ TUNET – slik kvalitetssikrer vi tjenestene. Steinkjer 1.mars 2013.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Ansvar i byggesaker Egil Stabell Rasmussen
Byggesaksprosessen 10 stp Introduksjon Høgskolelektor Fred Johansen.
Generelt om kontroll Egenkontroll er ikke lenger eget ansvarsområde
Avfallsplan Erfaringer fra en kommune
Byggavfallskonferansen 2010
Byggherreforskriften
Ny plandel i plan- og bygningsloven. 2 Miljøverndepartementet februar 2008 Ny plandel i PBL Ny plandel av plan og bygningsloven Lovforslaget lagt fram.
Kurs for søkere 2013.
”Byggevare 2008” Dokumentasjon av produktegenskaper til fabrikkfremstilte bygningselementer og moduler Trond Ramstad SINTEF Byggforsk.
Side 1 Husbanken Nytt boliglån Hvor går Husbanken ? av adm. dir. Geir Barvik Boligkonferansen Trondheim 7. september 2005.
STATENS BYGNINGSTEKNISKE ETAT BYGGEREGLER, BYGNINGSTEKNIKK, PRODUKTDOKUMENTASJON OG GODKJENNING AV FORETAK Funksjonsrettede krav er ikke krav i veiledning!
STATENS BYGNINGSTEKNISKE ETAT BYGGEREGLER, BYGNINGSTEKNIKK, PRODUKTDOKUMENTASJON OG GODKJENNING AV FORETAK Tilsyn - Kommunens oppgave BEdagene 2001 Kristin.

Ansvarlig søkers oppgaver og funksjon Byggesaksseminar
TILSYN.
1 Samarbeid ved tilsyn Byggesak – Brann og redning Tilsynskonferanse Tromsø 14. juni 2010 Frank Bjørkum, rådgiver tilsyn.
Felles tilsyn på særskilte brannobjekt
FOKUS: SØK Byggesaksseminar
UNIVERSELL UTFORMING.
Bydelens strategiske plan
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Sikkerhet, helse og arbeidsmiljø BIR Nett
Søkerkurs for tiltakshaver Tirsdag  Går du med byggeplaner til sommeren? Vi inviterer til et enkelt ”søkerkurs” på ca 2,5 timer 20. mars og.
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
BEdagene Flere enkle tiltak, flere meldinger og 3 ukers frist – og hva med unntakene? Magnar Danielsen Kommunal- og regionaldepartementet.
1 av Roger Iversen politisk rådgiver KRD BFO-konferanse Oslo, 18.november 2004 Hvordan skal man sørge for at de private og offentlige aktørene arbeider.
SIB 5005 Miljøteknikk Introduksjon Miljøforhold og ressursbruk i bygninger. Per Jostein Hovde Institutt for bygg- og anleggsteknikk.
IK Bygg, et verktøy for kommunene
Universell utforming i TEK 10 - og Tromsø kommune.
Strukturendringer i «byggesaksfeltet» Hva er endringene i SAK og Byggesak? Verktøy fra Arkitektbedriftene- AY, Maks Hva er det fortsatt usikkerhet rundt?
Offentlige anskaffelser 4 Leverandørkrav, dokumentasjon og utvelgelseskriterier (av leverandør) Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning.
Kveldskurs for nybegynnere 15.mars 2016 Geir Egil Paulsen Arkitektbedriftene i Norge Lovverket bestemmer Offentlige rammebetingelser som må tilfredsstilles.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
PLAN- OG BYGNINGSLOVEN
Dispensasjonspraksis i Tromsø kommune
Bærekraftig boligbygging
Arbeidsmiljøloven En oversikt over relevante paragrafer i lovverket relatert til sakkyndig kontroll og sertifisert sikkerhetsopplæring.
Forskrift om Internkontroll
Dokumentasjon i ht Plan- og bygningsloven
Lover og forskrifter Kort introduksjon til modulen.
Automatiske døråpnere
Utskrift av presentasjonen:

Dokumentasjon i ht Plan- og bygningsloven Forelesning Høgskolelektor Fred Johansen

Med dokumentasjon menes alt skriftlig materiale som utarbeides i en byggesak Verifikasjon er den delen av dokumentasjonen som viser at regelverket er fulgt Dokumentasjon

”Gjennom planlegging og ved særskilte krav til det enkelte byggetiltak skal loven legge til rette for at arealbruk og bebyggelse blir til størst mulig gavn for den enkelte og samfunnet.” –Areal/ressursbruk –Estetiske forhold –Miljømessige hensyn Dokumentasjon i forhold til planarbeid

Tiltaket skal tilfredsstille krav innen følgende 7 fagområder: –Konstruksjonssikkerhet –Brannsikkerhet –Brukssikkerhet –Energibruk –Inneklima –Støyforhold –Brukbarhet Dokumentasjon i forhold til tekniske krav

Dokumentasjonen skal som vi har sett vise at tiltaket oppfyller viktige samfunnsmessige kriterier, og det kan være aktuelt å gruppere denne inn i følgende områder: Dokumentasjonens hensikt –Allmennhensyn –Kompetanse og skikkethet til aktører som medvirker i oppføringen av tiltaket –Egenskaper og egnethet til produkter som anvendes i tiltaket eller ved oppføring av dette –Metoder og løsninger som anvendes for å realisere tiltaket

Beslaglegger arealer Estetiske forhold Forholdet til naboer Grunn- og miljøforhold Adkomst Vann Avløp Arbeidsmiljø Tilrettelegging for alle brukere uavhengig av funksjonsforhold Allmennhensyn

Kompetansekrav Godkjenningsordning Foretaksgodkjenning Kompetanse

Utgangspunktet her er at alle bygge- og anleggsarbeider blir ”planlagt og utført slik at de ikke setter i fare sikkerheten til personer, husdyr og eiendom, og samtidig respekterer andre grunnleggende krav med hensyn til allmenn velferd.” Produktdokumentasjon

Produktene skal tilfredsstille seks overordnete krav: –Mekanisk motstandsevne og stabilitet –Brannsikring –Hygiene, helse og miljø –Sikkerhet ved bruk –Støyvern –Energisparing og varmeisolering Produktdokumentasjon

CE-merking Et produkt kan anvendes i byggverk dersom –Det tilfredsstiller de tekniske krav som er angitt i lovverket –Det benyttes metoder som beskrevet i Norsk Standard, annen likeverdig standard eller Europeisk teknisk godkjenning (preaksepterte metoder) –Det kan dokumenteres at kravene er oppfylt på annen måte Metoder og løsninger

Hva omfatter ansvarsbegrepet? Hvilke oppgaver har ansvarlig søker? Hva er formålet med godkjenningsforskriften? Hvilken dokumentasjon skal legges til grunn for at et foretak kan gis ansvarsrett? Hva er forskjellen mellom prosjektdokumentasjon og verifikasjon? Gir CE-merking garanti for funksjonaliteten av et produkt? Oppgaver