Ungt entreprenørskap Hedmark

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Entreprenørskap i nye læreplaner
Advertisements

Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Entreprenører vil forme fremtidens utdanning Vibeke Hammer Madsen, HSH
…..…. Youth For Understanding Elevutveksling år Youth For Understanding - siden 1951 Infomøte.
Nettskolen i Nordland Geir Hareide Hansen, leder 27. Februar 2014 Foto: Crestock.
Ue.no Gründercamp 2013 XX vgs. XX bedrift Ungt Entreprenørskap XX (fylke) FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Et program for ungdomsskolen
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
Skap framtidens Ungdommens Hus på Stjørdal.. ue.no.
Ue.no Enterprise without Borders Videregående opplæring FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Vårt Lokalsamfunn En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker,
Interreg – Mål 3-programmer European Territorial Co-operation (Europeisk Territorielt samarbeid) NØKKELEN TIL SUKSESS Tromsø Greta Johansen.
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
Ue.no Studentbedrift Høyere utdanning FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Hva er et bærekraftig lokalsamfunn?
Språk og sosialisering
ELEVBEDRIFT … starte, drive og avvikle en liten bedrift, med skolens lærere og andre samarbeidspartnere som veiledere.
Videregående opplæring i Hedmark – status og utfordringer Ved fylkesråd Aasa Gjestvang.
1 Er næringspolitikk god kommunepolitikk? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Småtinget, Kongsberg 28. august 2003.
Klubblisens v2.0 Introduksjon Per-Mathias Høgmo. Introduksjon Klubblisens introdusert i Norge 2003 Delvis videreutvikling av den da 10 år gamle ”profflisensen”
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Handlingsplan UE Nordland Ung Entreprenørskap Nordland For Nordlandssamfunnet er det viktig at det er aktører som tar del i å skape et entreprenørielt.
Relevant utdanning med høy kvalitet – realistiske forventninger til norsk høyere utdanning Marianne Harg, president i Tekna NOKUT-konferansen
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Rakkestad ungdomsskole Entreprenørskap Hva er så bra med faget? Entreprenørskap skaper en praktisk hverdag for elevene som de kan styre og legge.
Betydningen av entreprenørskap i skoleverket
Arbeidslivet må organiseres
Hvordan tette gapet mellom skole og næringsliv? Kristine Engan Ræder, UE Trøndelag.
FORELDREMØTE 9. TRINN 09. mars 2011
Gjennomføring i videregående opplæring – kort om status og utfordringer i Hamar kommune Paal Morken Andersen Avdelingssjef videregående opplæring Hedmark.
LISBET BERGEN KUL på Kringlebotn
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Entreprenørskap som en del av prosjekt til fordypning
Velkommen til motivasjonsdag UB Ungt Entreprenørskap Troms Hugo Pettersen Espen Kirkvik.
Handlingsplan for innovasjon og Innovasjonsåret 2013
QUIZ- (AS) BJØRNS KIWANISQUIZ Du treffer en person som ser du bærer Kiwanisnåla, og som spør hva det er. Du svarer: ”Jeg er medlem av Kiwanis! ” 1.Hva.
VÅRT LOKALSAMFUNN En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker, næringsliv og offentlige tjenester i et lokalsamfunn.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Ue.no Studentbedrift Høyere utdanning FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
kan læres, ...er ikke medfødt...
Forskingsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Kommentar Dekan Kristin Barstad Høgskolen i Buskerud.
DEMONSTRASJONSSKOLER OG -BEDRIFTER fellessamling i Kristiansand Åge R. Rosnes, november 2005.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Høgskolen i Oslo Entreprenørskap/ studentbedrift Ellen Sethov Avdeling for estetiske fag Høgskolen i Oslo.
Skole - pedagogikk Innovasjonsprosjekter hvor pedagogikken har vært førende Opptatt av institusjonelle endringer Suksessfaktor: Lage substans Har en del.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Ue.no Studentbedrift Høyere utdanning FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Program for ungdomskolen i faget ”Utdanningsvalg”
Utdanningsreformene Berit Bratholm. Hva sier studieplanen? Målområde: ”Studentene skal gjennom studiet utvikle innsikt i forhold som angår barns, unge.
Mer om studentbedrift forretningsplan
Røros videregående Elin Viken Ungt Entreprenørskap Hedmark.
Finnmarksfakultetet – ambisiøs, raus og nær! Strategi for Finnmarksfakultetet, UiT Norges arktiske universitet,
Foto: Jo Michael Sosialt enterprenørskap og næringslivet Erik Lundeby, NHO.
Ue.no Morgendagens verdiskapere Rådgiversamling Elin Bryn Thorsen Fagansvarlig grunnskolen Ungt Entreprenørskap Telemark FRAMTID - SAMSPILL.
Norges speiderforbund Foto: Kjetil Jøssang Ungt lederskap i natur.
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Velkommen til Nasjonalt lærerseminar 2017
Framtid - Samspill - Skaperglede
SÅ FINT DU IKKE ER SIKKER PÅ HVA DU VIL BLI….
Internasjonalisering
HiSF og pedagogisk entreprenørskap
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Fra kunnskap til handling
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Mulighetenes Oppland i en grønn framtid:
HVORDAN PROMOTERE ROTARACT?
Utskrift av presentasjonen:

Ungt entreprenørskap Hedmark Foredrag Nettverksmøte Savalen 8. februar Lise Cathrine Pedersen Daglig leder

Ungt entreprenørskap Hedmark UBER Sentrum videregående skole Forretningside: Produsere kalendere og ta seg av andre medierelaterte tjenester.

Ungt entreprenørskap er en ideell organisasjon, etablert i - 97, registrert i Brønnøysund, med egen generalforsamling, råd, styre og administrasjon UE er et samarbeid støttet og etablert av : Nærings- og handelsdepartementet Kommunal- og regionaldepartementet Utdannings- og forskningsdepartementet – Kunnskapsdepartementet Landbruksdepartementet Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon Næringslivets Hovedorganisasjon Statens nærings- og distriktsutviklingsfond - Innovasjon Norge Landsorganisasjonen i Norge Sparebankforeningen i Norge Brønnøysundregistrene Skattedirektoratet

Hva er Ungt entreprenørskap? En ideell organisasjon Har 18 fylkesforeninger Er et nasjonalt samlingspunkt for all samarbeid mellom skole og næringsliv Gir elevene mulighet til å starte, drive og avvikle en bedrift gjennom konsepter som elevbedrift på grunnskolen, ungdomsbedrift på videregående skole og studentbedrift på høgskole / universitet. De pedagogiske konseptene er bygget på progresjon. Er medlem av JA-YE Europa

Entreprenørskap Vi i Ungt entreprenørskap oppfatter entreprenører som mennesker som har ideer, og som har evne til å omsette ideer til virkelighet og som gjør dette i samarbeid med andre mennesker, både på sosiale, økonomiske og kulturelle områder i skole og samfunn. Entreprenørskap er en prosess som formes i et sosialt samspill med andre individer i en sosial kontekst. Det er derfor viktig at utdanning i entreprenørskap skjer i grensen mellom utdanningssystemet og samfunnet.

Hva er Ungt Entreprenørskaps formål: gi barn og unge forståelse for betydningen av verdiskaping og nyskaping i næringslivet ut ifra en bærekraftig utvikling. gi barn og unge innsikt og kunnskap om et mangfoldig og bærekraftig næringsliv og arbeidsliv. knytte næringslivet og skolene nærmere sammen. fremme barn og unges kreativitet, samarbeidsevne og ansvarsbevissthet gi barn og unge forståelse for god forretningsskikk i samsvar med grunnleggende etiske prinsipper, og lyst til selv å etablere egen bedrift.

BonneLAN UB Solør videregående skole avd. Flisa Forretningside: Arrangement av data party

Ungt entreprenørskap Pedagogiske metoder – lære ved å gjøre (learning by doing) Hvor det legges vekt på elevinvolvering og elevansvar. I tillegg legger vi vekt på at kreativitet kan læres og øves. Næringsperspektiv Regionalt perspektiv Gründermotiv Yrkesveiledning Fjellbygg UB Nord-Østerdal videregående skole Skal produsere miljøvennlige kvalitets gapahuker av lokale egenproduserte materialer for private personer og offentlige anlegg.

Hva gjør Ungt entreprenørskap? Læring Ungdomsbedrift integrert i flere fag Oppfølging av mentor Egne erfaringer - Ikke næring Begrensning i omsetning Fritt skatt og avgifter Må etableres og avvikles

Skoleåret 2005/2006: Antall registrerte UB (04/05 i parentes) Norge: 1846 (1550) Hedmark: 81 (83) Antall elever Norge: 11600 (9000) Hedmark: 493 (470)

Adservio UB Øvrebyen videregående skole Adservio UB skal kjøpe inn smykker fra Namibia og selge de til folk i alle aldre i Glåmdalsdistriktet. Overskuddet vi får fra salget blir sendt tilbake til Namibia og skal brukes til bekjempelse av HIV/AIDS Skal representere Hedmark på en internasjonal salgsmesse i Zagreb i mars

Er det noe poeng? Nord-Trøndelagsforskning: Andelen av personer som har startet opp egen bedrift etter å ha vært med på ungdomsbedrift: 2002: 9,7 % 2005: 16,6 % har etablert bedrift etterpå 7,5 % var landsgjennomsnittet i 2003 Etablererhyppigheten øker med alderen Storsteigen hestepatrulje Tilbyr: ridekurs og bursdagsfest med hest

Hva er det vi ønsker oss? Noen entreprenører starter i ung alder PCens framtid lå i brukervennlige program =Micro Soft og Bill Gates Noen entreprenører utvikler helt nye produktideer Ny bruk av ståltråd = Binders og Johan Vaaler Noen entreprenører utvikler nye distribusjonsmåter Ray Koc og McDonald’s Noen entreprenører utvikler nye produksjonsprosesser = T-Ford og Henry Ford

Glødelampen ble oppfunnet av Thomas Edison i 1879, og alle er enige om at dette var en epokegjørende oppfinnelse, ja, en splitter nye idé. Men hva er egentlig nytt? Glasset? Glødetråden? Sokkelen? Nei, ingen av delene var nye. Alle var kjent fra før. Det var kombinasjonen av komponentene som var det unike.

Utviklingen av UE Hedmark Grunnskolesatsing Kvalitetssikre og utvikle arbeidet i de videregående skolene Utvikle samarbeidet med arbeidsliv, næringsliv og lokalsamfunn

Sammen tror jeg vi kan skape morgendagens arbeidsliv i Hedmark Sammen tror jeg vi kan skape morgendagens arbeidsliv i Hedmark! Jeg tror at ved utdanning, trening og litt holdningsendring er det ingenting i veien for at vi kan skape vårt eget Nokia.

Dagens unge – morgendagens arbeidsliv

SAMSPILL SKAPERGLEDE FRAMTID