Gunn. H. Knutsen avdeling helse og kvalitet Ålesund 15. januar 2008

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nytt regelverk – nye muligheter
Advertisements

Dokumentasjonsplikt for alternative behandlere i Norge
Indre markedsseminar 5. mai 2010 Seniorrådgiver Margrethe Gams Steine Asserson Varepakken – Nye regler for enklere og tryggere handel med varer.
Disiplinærutvalget virksomhet; status og refleksjoner
MARING Hvordan bransjen legger opp sitt næringspolitiske arbeid mot myndigheter og EU Fagsjef FHL-Maring Jon Aulie SINTEF Seminar 21 april 2008.
UiO – Forskningsadministrativ avdeling – 2007 Tiltaksplan for forebygging av uredelighet i forskningen Prorektor, prof. Haakon Breien Benestad Universitetet.
Kurs utarbeidet av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall Byggavfall – fra problem til ressurs 1.Byggavfall – fra problem til ressurs 2.Avfallsplaner.
Ferdige veiledere høring fra –
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
Norske erfaringer med regelverksutvikling og utvikling av bevaringsverdige sorter Jon Magne Holten Fagsjef landbruk Oikos – Økologisk Norge
Utfordringer og muligheter……
Advokat Nina Ramstad Aatlo, KS Advokatene
Bioteknologinemda
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
RESIRKULERING AV SKIP NY INTERNASJONAL KONVENSJON BAKGRUNN - UTVIKLING - UTFORDRINGER Direktør Terje C. Gløersen Norges Rederiforbund Sjørettsforeningen.
Statens legemiddelverk
Organiseringen av det helse- og sosialfaglige området i UHR
Eierskap og styring i høyere utdanning
Forvaltning av PD ; er dagens regelverk godt nok ? Havbrukskonferansen AqKva, Stord, Paul Negård Mattilsynet Nasjonalt Senter for Fisk og Sjømat.
Advokat Øyvind Renslo, KS
Forhåndsvarsling av all eksport til EU n EUs nye sikkerhetsregler i ”Customs Code” – vedtatt i april 2005 (forordning 648/2005) n Prinsipp om å etablere.
Nye trafikkregler i Norge
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning
Skoleeierforum «De beste skolene ligger i Nordland»
Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) Landsomfattende nærings- og arbeidsgiverorganisasjon. Tilsluttet NHO. Organiserer mer enn 500 bedrifter.
Hygienepakken og sjømatproduksjon – hva er nytt?
Mattilsynet Region Trøndelag, Møre og Romsdal Trøndersk laks skal være sunn og sikker mat Bjørn Røthe Knudtsen 10.mars 2006.
Hygienepakken - innledning
Næringas erfaring med NYTEK
Nasjonale anbefalinger Helsetilsynets betraktninger
Offentlighet.
1) Saksbehandling knyttet til kvalifikasjonene til bemanning på Transocean Leader 25/ I elektronisk post fra Norsk Sjøoffisersforbund/DSO til Petroleumstilsynet.
Hygienesykepleier Liv Torvik
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
”Brukerstyrte forskningskvoter”
NIFES er nasjonalt referanselaboratorium for kvalitetsreduserende og humanpatogene parasitter i fisk NIFES overvåker pelagisk råstoffkvalitet mht parasitter.
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
Prosjekt Torunn Hagebø Prosjektdirektør Mattilsynet
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.

Arbeidsrett Å være fullmektig KY 2008.
Hva kjennetegner en god byggesaksbehandling?
Verdien av god virksomhetsstyring – Folketrygdfondets perspektiv Seminar NFF 29. januar 2014 Olaug Svarva - Administrerende direktør NFF 29. januar 2014.
Offentlige anskaffelser 1 Innledning og oversikt
Resultat av konsernrevisjon Sykehuset Østfold
EØS-utvidelsen og arbeidsinnvandring Tekna-konferansen 28. April 2004 Innlegg v/statssekretær Cathrin Bretzeg, KRD.
Petroleumsaktivitet, ringvirkninger, arbeidsplasser og synergier mellom næringer Geir Ove Ystmark, direktør næringsutvikling.
”Legionelloseforskriftene” Smitteverndagene 31. mai – 1. juni Jens Erik Pettersen Avd. for vannhygiene.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Havbrukspolitikk for økt norsk konkurransekraft Aqua Nor 9. august 2005 Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.
Modernisering, effektivisering og forenkling i fiskeri- og kystforvaltningen Nordland Fylkes Fiskarlags årsmøte, Bodø 24. september 2004 Politisk rådgiver.
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Statlig tilsyn med kommunesektoren Samordning Bakgrunn: NOU 2004 nr 17 – Aaslandutvalget Ot.prp nr. 97 (2005 – 2006) Kapittel.
Lokalpolitisk handlingsrom Strategikonferansen februar 2010 Gunda Johansen, Hovedstyret KS.
Interessentdialog Småskala matproduksjon Stein Ivar Ormsettrø
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Ny forskrift om næringsmiddelhygiene Fagforbundet – Buskerud, 19. april 2010 Ågot Li Mattilsynet, distriktskontoret i Drammen.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
I offentlige anskaffelser
Debio – 1940 Bjørkelangen Åpningsside. Formålet med presentasjonen er å gi tilhører innsikt og forståelse i hvorfor Debio.
Dosent Ingun Sletnes Juss i kommunen 16. januar
Nye personvernregler i Norge EUs personvernforordning - General Data Protection Regulation (GDPR) Maren Magnus Jegersberg Seniorrådgiver IT-direktørens.
Nytt regelverk for offentlige anskaffelser
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Fylkeskommunal revisjon
Utskrift av presentasjonen:

Gunn. H. Knutsen avdeling helse og kvalitet Ålesund 15. januar 2008 Hygienepakken - et fleksibelt regelverk med mulighet for egne løsninger Muligheter og utfordringer Gunn. H. Knutsen avdeling helse og kvalitet Ålesund 15. januar 2008

Styret Generalforsamling Administrerende direktør Geir Andreassen bransjegrupper havbrukslag sektorgrupper Administrerende direktør Geir Andreassen Stab: FoU, kommunikasjon, administrasjon, arbeidsliv Påvirke utvikling av regelverk og industripolitikk til beste for våre medlemmer Ivareta medlemmenes interesser i forhold til myndigheter og politikere Rådgiving overfor medlemsbedrifter Alle fagområder, HMS lønns- og arbeidsvilkår Næringsutvikling Geir Ove Ystmark Markedsadgang Trond Davidsen Helse og kvalitet Henrik Stenwig Miljø Aina Valland

Innhold i foredraget Hygienepakken - muligheter for næringen Dokumentasjon helsemessig trygg mat Hjelpemidler Utfordringer for næring og myndighet FHLs prioriterer hygienepakken

Hygienepakken fra detaljstyring til målstyring Regelverksendring Endring for Mattilsynet Enhetlig håndtering i EØS - fellesskapet Økt krav til faglig skjønn Kontrollforordning Endring for næring Tydeligere ansvar Mulighet for egne løsninger Økt krav til dokumentasjon basert på HACCP prinsippene fra detaljstyring til målstyring

Risikobasert forvaltning Risikovurdering Vitenskapskomiteen Dersom det stilles spesifikke hygienemessige krav både med hensyn til produksjonsprosesser eller til prøvetaking skal det være basert på kunnskap om risiko og at det er nødvendig for å ivareta mattrygghet. Eksempel: nye mikrobiologiske kriterier Risikohåndtering Myndigheter Risikovurdering: En vitenskaplig vurdering av kjente eller mulige uønskede helseeffekter som kan oppstå som følge av eksponering for den aktuelle matvaren. Farene kan være kjemiske stoffer, biologisk agens, m.m. Fire ledd: konstatering av fare, karakterisering av fare, vurdering av eksponering og karakterisering av risiko. Risikohåndtering: Den prosess som går ut på at mydighetene avveier ulike muligheter for håndtering i samråd med interesserte parter og velger den mest hensiktsmessige løsningen og fastsetter bekyttelsesnivå. Politiske myndigheter beskyttelsesnivå – Mattilsynet tilsynsavsvar Eksempel: nye mikrobiologiske kriterier Histamin ( visse arter: makrell, sild, ansjos gullmakrell ….) uendrede krav. Kvalitetsforskriften: Kriterier for både rå og kokte skalldyr og bløtdyr Kommende regelverk: Prosesskriterier kun for kokte skalldyr og bløtdyr (uten skall) Fisk spiseferdige produkter: Mattrygghetskriterium for Listeria monocytogenes i hele holdbarhetstiden( < 100CFU/g) . Samt eget krav når det forlater produksjonsanlegget (fravær i 25 g) Grenseverdier uønskede stoffer: organisk og uorganisk Arsen

Hygienepakkens handlingsrom – økt fleksibilitet Mulighet til å velge ulike løsninger og ulike materialer under forutsetning av at produksjonen er helsemessig trygg Større rom for faglig skjønn Økt behov for kunnskap Krav til dokumentasjon Detaljerte bestemmelser erstattes av målstyring - Ordbruken i H1 er “når det er hensiktsmessig”, “nødvendig”, “egnet” og “tilstrekkelig” Eksempler- Krav til rengjøring: Kvalitetsforskriften §6.-2.6 …. Oppvaskplass skal være utstyrt med minimum 2 kummer i rustfritt stål… H1 vedlegg II, kapittel II pkt 2 Når det er nødvendig skal det finnes egnede innretninger for rengjøring, desinfisering og oppbevaring av arbeidsredskaper og arbeidsutstyr. Disse innretningene skal være konstruert av korrosjonsbestandig materiale, være lette å rengjøre og ha egnet tilførsel av varmt og kaldt vann. Vasking av kasser: Spyling med kaldt vann Temperatur oppbevaring Saltfisk +1 grad til + 5 grad (kvalitetsforskriften) Hygienepakken: Krav til temperaturstyring Foredling og lagring av næringsmidler ved hensiktsmessig temperatur (krav om overvåking av temp og dersom det er nødvendig registreres) Fersk fiskevarer temperatur av smeltende is

Eksempler dokumentasjon Prøvetaking virksomheten Stikkprøver Prøvetakingsprogram Historiske data virksomheten Forskningsresultater Offentlige overvåkingsprogrammer Sjømatdata – NIFES Kunnskap om parasitter i oppdrettsfisk krav om frysing Anbefaling : Ved nye metoder daglig prøvetaking i 30 dager

Enhetlig forståelse av regelverket Veiledere EU veiledere for H1, H2, og HACCP Nasjonale veiledere Veileder for utarbeidelse av nasjonale retningslinjer Flere nasjonale veiledere fra Mattilsynet?? regelhjelp.no Hygienepakken er en utfordring for alle i mange henseende: Omfattende regelverk Tungt å lese Skal tolkes og etterleves likt i hele EØS Hvilke hjelpemidler finnes?

Fødevarestyrelsen http://www.foedevarestyrelsen.dk/ Vejledninger og cirkulærer Vejledning nr. 9355 af 1. juni 2007 om fødevarehygiejne   Cirkulære nr. 9785 af 19. december 2005 om kontrol med muslinger Vejledning om mælkekontrol Vejledning om uddannelse Vejledning af december 2007 om egenkontrol i fødevarevirksomheder Vejledning nr. 9794 af 20. december 2005 om ændring af regler for kommerciel import af animalske fødevarer fra 1. januar 2006 som følge af hygiejne- og kontrolforordningerne Vejledning nr. 9809 af 23. december 2005 om mikrobiologiske kriterier for fødevarer Vejledning nr. 9459 af 12. juli 2006 om autorisation og registrering af fødevarevirksomheder (Som pdf) Cirkulære nr. 9806 af 21. december 2005 om ophævelse af forskellige cirkulærer på Fødevarestyrelsens område Cirkulære nr. 9724 af 26. juli 2007 om udøvelse af kødkontrol

Nasjonale retningslinjer En hjelp for virksomheten til oppfylle krav til mattrygghet og egenkontroll Mulighet for næringen -frivillig å bruke Mattilsynet har uansett ansvar for selvstendig vurderinger av dokumentasjon ved inspeksjoner og revisjoner På EU - kommisjonens hjemmeside liste over nasjonale retningslinjer i alle land Mye gammelt Noe er utarbeidet av myndigheter Danmark: Fiskedetaljister Visse fiskefartøy akvakultur Nasjonale retningslinjer- frivillig å bruke Mattilsynet har fremdeles ansvar til å gjennomføre selvstendige vurderinger av ulike løsninger i forhold til inspeksjoner og revisjoner. Hva gjør FHL? Utarbeidelse av veiledninger til egne medlemmer, som f. eks om krav til personlig hygiene Utarbeidelse av nasjonale retningslinjer for ivaretakelse av hygienepakkens krav i akvakulturanlegg Annen informasjon: Codex Alimentarius - Fiskekomiteen (CCFFP) CODE OF PRACTICE FOR FISH AND FISHERY PRODUCTS (CAC/RCP 52-2003) http://www.codexalimentarius.net FAO technical paper 444 Assessment and management of seafood safety and quality http://www.fao.org

Utfordringer næringen Ta ansvaret Benytte og kreve handlingsrommet som regelverket åpner for Krav til dokumentasjon Tydeligere ansvar for at sjømaten som produseres er helsemessig trygg.

Utfordringer Mattilsynet Konsistent og forutsigbar forvaltning Bruk av faglig skjønn Harmonisering i EØS Kontrollforordningen og H3 stiller krav til myndighetene Offentlig kontroll i form av revisjon av egenkontrollen Mattilsynet har rett og plikt til å inspisere og å ta prøver Overgang fra tilsyn til revisjoner Stikkprøvekontroll Overvåkingsprogram uønskede stoffer

Forvaltning - enkeltsaker Mattilsynet må sikre enhetlig vurdering Mange enkeltsaker og ulik tolkning i distriktene Klagesaker avgjøres av 8 ulike regionkontorer Matloven Ivareta hensyn til aktørene Proporsjonalitet og forholdmessighet Profesjonalitet begge parter både ved tilsyn og saksbehandling Næringen må bruke adgangen til å uttale seg og å klage Kontakt FHL! Matloven § 1 tredje ledd ( formål) Ivaretar hensyn til aktørene (lang saksbehandling - konkurs) ikke akseptabelt! Proporsjonalitet/ forholdsmessighet Inngrepet må ikke gå lenger enn hva som ansees nødvendig. ikke leder av virksomheten Detaljstyring – Rolleforståelsen – profesjonalitet- forskjellsbehandling Rolleforståelsen tilsyn i forhold til regelverk – Må høre på motargumenter – klager må ikke oppfattes som kverulant. Virksomheter må ikke tillegges andre motiver eller mistros i utgangspunktet.

Hygienepakken og sjømat Felles regelverk for all næringsmiddelproduksjon kjøtt og fisk i ett Hovedkompetanse og fokus i EU på kjøtt Problemstillinger for fisk i andre rekke Norge og FHL er pådrivere i forhold til fisk Revisjon av hygienepakken Norsk nasjonal ekspert i EU - ansvar for fisk Horisontalt regelverk for å sikre mattrygghet Fra innsatsvarer og fôr til matvarer FHLs arbeid - 1 Før regelverket ble en del av EØS-avtalen: Sørget for mulig bruk av rent saltvann i foredlingsanlegg på land ut 2009 Sørget for fortsatt mulig bruk av is og vann som kjølelagring i foredlingsanlegg på land ut 2009

FHLs mål for revisjonen av hygieneforordningene Rent sjøvann til bearbeiding etter 2009 Kjølelagring i is og vann i landanlegg etter 2009 Løpende endringer og videreutvikling av hygienepakken og gjennomføringsbestemmelser Tilpasse regelverk til nye produksjonsformer og produkter som f. eks. hydrolysater Tilpasse EUs regelverk angående kveis i pelagiske arter i tråd med økende forekomst av parasitter hos disse artene Begrense tilleggskrav til godkjenning av mel- og oljeanleggene for humant konsum Tilpasning av regelverk til nye produksjonsformer og produkter som f. eks. hydrolysater Utvikling av langsiktig strategi for å tilpasse EUs regelverk angående kveis i pelagiske arter i tråd med økende forekomst av parasitter hos disse artene Begrensning av tilleggskrav for at mel- og oljeanleggene kan godkjennes for produksjon for humant konsum

FHLs arbeid Frem til regelverket trer i kraft i Norge: Informasjon til medlemmer Kommenterer implementering av hygienepakken og kontrollforordningen Dialog med Mattilsynet om tilsynsstrategier Utarbeide veiledninger f. eks om krav til personlig hygiene Utarbeide nasjonale retningslinjer hygienepakkens krav i akvakulturanlegg Helse og omsorgsdepartementet: Seminar om hygienepakken 7. februar

FHL arbeid – 2 Når regelverket er på plass fokus på: at Mattilsynet har et enhetlig tilsyn på området at tiltak er proposjonale i forhold til formålet at tiltak ikke går utover bestemmelsene i forordningen

Oppsummering Risikobasert hygieneregelverk er et riktig og fremtidsrettet prinsipp! Helsemessig trygg mat er ikke konkurranseområde! Næringen er klar til å ta ansvaret! Store utfordringer med hensyn til enhetlig tilsyn og bruk av faglig skjønn! Kvalitetsbestemmelser Kvalitet er ikke lenger regulert i hygienebestemmelsene Videre skjebne er ennå ikke avgjort FHLs standpunkt: Kvalitet er konkurranseområde - som ikke skal være offentlig regulert

FHL prioriterer hygienepakken! Avdeling helse og kvalitet bistår medlemmene! Kontakt FHL! Med et bilde fra min blomstrende arbeidsplass I FHL takker jeg for oppmerksomheten!

Annen informasjon Codex Alimentarius Fiskekomiteen (CCFFP) CODE OF PRACTICE FOR FISH AND FISHERY PRODUCTS (CAC/RCP 52-2003) http://www.codexalimentarius.net FAO technical paper 444 Annen informasjon: Codex Alimentarius Fiskekomiteen (CCFFP) CODE OF PRACTICE FOR FISH AND FISHERY PRODUCTS (CAC/RCP 52-2003) http://www.codexalimentarius.net FAO technical paper 444 Assessment and management of seafood safety and quality http://www.fao.org