Noen erfaringer og betraktninger fra Modum kommune

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UU og Fylkesmannens rolle
Advertisements

Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Vernekategoriene Nasjonalpark Landskapsvernområde Naturreservat
Generelt om Randaberg Kommunen
Ved Ola T. Heggem Statssekretær Landbruks- og matdepartementet Jordvern og arealpolitikken.
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Naturvernets utvikling
Reguleringsplaner.
Bruk av ulike plantyper og utredninger
Skien, onsdag 30. november 2005 Norge og Den europeiske landskapskonvensjonen Audun Moflag Seniorrådgiver Miljøverndepartementet Tlf E-post:
Gode boligområder for oss alle
§ 11-8 Hensynssoner Vise hensyn og restriksjoner for bruk av arealer
Planbestemmelser.
Bærekraftig utvikling - miljø
Begrensninger og muligheter
1/9 Christian Steel Rådgiver, SABIMAs sekretariat Ny naturmangfoldlov – Blir det godt nok?
Naturen er trua! Natur og Ungdom.
Møte E16, Hole og Ringerike, 28. januar 2014 Astrid Aass, Landbruksdirektør Øivind Holm, Miljøverndirektør.
Utviklingsavdelinga KU i praksis - slik gjorde vi det Vurdering og sortering av innspill i arbeidet med arealdelen for Ål kommune Berit Heitmann.
Planer og pågående prosesser som har betydning for næringsutvikling 1 Kommuneplanens samfunnsdel Kommuneplanens arealdel ATP-plan Buskerudbyen.
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Maridalen – gang-sykkelveg
Informasjon og nyheter: Ny plandel til plan- og bygningsloven Framtidens byer - Fornebu Seniorrådgiver Øyvind Aarvig.
Grønne planer – nasjonale føringer
Nytt dobbeltspor Oslo – Ski Follobanen
Forslag kommuneplanens arealdel Januar 2015.
FAKTA om kommunedelplanen som Nore og Uvdal, Sigdal og Rollag har utarbeida i en parallell prosess til verneprosessen for Trillemarka - Rollagsfjell Kommunedelplanen.
Naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Kommunal- og administrasjonsavdelingen Kommuneplanens arealdel Kommunen skal ha en arealplan for hele kommunen som viser.
Naturforvaltning i øvings- og skytefelt 165 Lov om vern av natur Bilde/figur (slett boksen før du setter inn bilde). Spillende tiur og to røy på leiklokalitet.
Når skal planer konsekvensutredes? Geir Davidsen, fagleder plan 9. april 2015 Foto: Aase Kristine Lundberg.
God planlegging Rådgiver Marianne Siiri, seksjon for plan og miljø Dato
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
Juridisk hjørne, naturmangfoldloven Skogfaglig samling 2011 Camilla Neiden Seniorrådgiver.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Skogsamling Selbu 1. Naturmangfoldloven og landbruket 2. Skog og klima 3. Landbruksmeldinga Avd.dir Ivar Ekanger, LMD - Skogsamling, Selbu,
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Naturmangfoldloven 1Interessekonflikter i skog Naturmangfoldloven.
Landbruk i utvikling – en utfordring for kommuneplanleggeren.
Grunnlag for gode detaljreguleringsplaner Hva forventes av kunnskapsgrunnlaget.
Arealplanlegging Kommunestyret Fagområde - Plan Medarbeidere: Wenche Hagestuen Dale, kommuneplanlegger Gunhild Haugum, arealplanlegger - 2.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Foto: Bjørn Erik Olsen Forskrift om konsekvensutredninger for tiltak etter sektorlover – Akvakulturloven Elisabeth Karlsen 10. mars 2015.
Samfunnssikkerhet i ny plan- og bygningslov Geir Henning Hollup Fylkesmannen i Østfold.
1 Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: –Samfunnsdel –Arealdel – «Arealplanen» Hensikt: Samordne den fysiske, økonomiske, sosiale, estetiske.
Konsekvensutredning og kunnskapsgrunnlaget Rådgiver Marianne Siiri, plan og miljø plannettverDato Foto: Peter Hamlin.
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.
Forholdet til KULTURMINNER OG KULTURMILJØER i ny PBL (Plandelen) v/ Lars Ole Klavestad rådgiver/landskapsarkitekt Fylkeskonservatoren i Østfold.
KOMMUNEPLANENS AREALDEL Folkemøte: Midsund skule den Midøy Grendahus den Heggheim den
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
PRAKTISK BRUK AV NATURMANGFOLDLOVEN VED BEHANDLING AV SKOGSAKER Fylkesskogmester Trond Rian (Noe tilpasset / justert versjon av et foredrag av juridisk.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Noen tanker rundt etablering av grønn grense Øyvind Dalen med bistand fra Gunnar Berglund og Rune Skeie.
Kommuneplanen En helhetlig kommuneplan består av: Samfunnsdel
Kommunal planlegging.
Dispensasjonspraksis i Tromsø kommune
Roller, offentlige planer og forvaltning - eller «Liv og røre i buffersonen» En plan-praktikers erfaringer og refleksjoner VERDENSARVFORUM 2016, TELEMARK.
Statusoppdatering for planleggingsarbeid
Områderegulering for Øvre Sem
Ny plan- og bygningslov
KOMMUNEPLANENS AREALDEL 2018 – 2029 Åsnes kommune
Fylkesmannen i Buskerud
UU og Fylkesmannens rolle
Jordvern og leiejord Hvordan vi som landbrukskontor jobber med disse tema Stein-Even Fjellaksel, Plan- og landbruksrådgiver i Evenes kommune.
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Vassdrag, flom og skred i arealplanlegging
Utskrift av presentasjonen:

Noen erfaringer og betraktninger fra Modum kommune Naturmangfoldloven Noen erfaringer og betraktninger fra Modum kommune Spesialrådgiver Morten Eken

Vi har mangfold! 13.400 innbyggere 1% årlig befolkn. vekst 3 tettsteder Areal: 517 km2 7-700 mo.h. 10% vannareal 10% dyrka areal 3 store elver 200 tjern og innsjøer Tyrifjorden Sammensatt geologi Rikt plante- og dyreliv Skogbruk Industri

Vernet natur Verneområder i Modum Naturreservat/Barskog Finnemarka Grønknuten Ramfoss Dokkene Fuglelivsfredning Tyrifjorden/Bergsjø (Nyttt verneforslag ligger i MD) Naturminne/Fossiler Ullhaugtuppen

Naturtyper og arter Kartlagt i 2002 Naturtyper og artskart/viltkart Behov for revisjon Prioriterte arter: Marisko Høstmarinøkkel Huldreblom Dragehode Elvemusling Stor salamander

NML i kommunens planarbeid Kommuneplanens arealdel: All arealbruk skal ta hensyn til: naturens mangfold og produksjonsevne landbrukets produksjonsgrunnlag og kulturlandskap kulturminner og kulturmiljøer friluftslivsinteresser tilstrekkelige områder til leik og friluftsliv i tilknytning til eller i nærheten av skoler og barnehager. estetikk på bygning-, tettsted- og landskapsnivå trygghet og trivsel folkehelse universell utforming/tilgjengelighet for alle samfunnssikkerhet og beredskap Biologisk mangfold Kommunen vil legge naturmangfoldlovens prinsipper til grunn for sin forvaltning av arealer og naturressurser.

Hensynssone med planbestemmelse § 4-5 Naturmiljøer (pbl. § 11-8 pkt. c) (Noen utvalgte i ”pressområder” tatt inn i plankartet)  H560 Viktige naturområder Modum kommune ønsker å beskytte en del naturområder som ikke direkte er båndlagt etter annet lovverk. Dette omfatter bl.a. våtmarksareal og botanisk viktige områder som er kartlagt gjennom naturtypekartlegging for kommunen. Det skal av hensyn til naturtypen og/eller prioriterte arter være en meget restriktiv holdning til dispensasjoner fra planbestemmelsene eller planformålet innenfor disse hensynssonene. Ethvert tiltak i disse områdene skal vurderes i forhold til naturmangfoldloven, og tiltak skal ikke godkjennes dersom det anses sannsynlig at det vil ha negativ påvirkning på viktige naturtyper (kategori A) eller prioriterte arter.

NML i kommunens forvaltning NML kommer til anvendelse i mange sammenhenger: Enkeltvedtak etter mange særlover der kommunen er myndighet Plansaker Kommuneplan Reguleringsplaner I områder der naturmangfold ikke er sjekket ut i plan skal NML anvendes på: Byggesaker Dispensasjoner Fradelinger og bruksendringer Tilskuddsforvaltning Dispensasjoner i verneområder (§48) Eiendomsforvaltning

Utfordringer - §8 Kunnskapsgrunnlaget Vitenskapelig kunnskap er «ferskvare» – må brukes med vett Utvise forsiktighet med bruk av ikke verifiserte data «Kunnskap» kan inneholde feil (lokalisering, arter, tidsangivelse ) Erfaringsbasert kunnskap er ofte udokumentert. Kan være vanskelig å høste anerkjennelse for denne type kunnskap i fagmiljøer og blant interesseorganisasjoner. Formuleringen «rimelig forhold til sakens karakter og risiko for skade på naturmangfoldet» må brukes – ikke kreve utredninger i utide.

Utfordringer - §9 Når veit vi nok om: Naturmangfoldet Effektene på naturmangfoldet Sannsynliggjort eller bevist Krav om tilleggsutredninger er ikke ment som ei sovepute for at forvaltningen skal kjøpe seg tid

Utfordringer - § 10 Økosystemtilnærming og samlet belastning Effektene av tidligere tiltak og selve tiltaket er mulig å vurdere Kan være vanskeligere å forutsi effekter av framtidige tiltak Planer kommer og går Kommunen kjenner ikke til alle andres planer når et tiltak skal vurderes/vedtak fattes NB! Viktig å være oppmerksom på presedens og likebehandling

Utfordringer - § 12 Miljøforsvarlige teknikker og driftsmetoder Det beste må ikke bli det godes verste fiende Ofte vanskelig å påvirke lokalisering Eiendomsforhold Økonomiske Politiske bindinger

Kommuneundersøkelsen 2012 Merknad fra Fylkesmannen: Naturmangfoldlovens prinsipper bør synliggjøres og vurderes i større grad i reguleringsplansaker. Erkjennelse 1: Ting Tar Tid: NML var fortsatt «ny» for kommunen, tross mer enn to års virketid. Erkjennelse 2: Vi foretok nok vurderinger ift. naturmangfold – men vi synliggjorde ikke hva vi hadde vurdert og hvordan vurderingene ble vektlagt Erkjennelse 3: Vi har et forbedringspotensial, og vi ønsker å bli bedre! Konklusjon: Tilsynet/kommuneundersøkelsen bidro til å øke bevisstheten rundt og forståelsen av NML hos mange i kommunen.

Oppfølging Noen av oss har vært på kurs i regi av Fylkesmannen Veilederen til NML kap. II er distribuert til relevante fagavdelinger Vi arrangerte egen temadag med NML for saksbehandlere i kommunen (Arealplan, Byggesak, Landbruk, VA) Miljøvernleder har støttet fagavdelingene i saker, forhåndskonferanser og ved publikumshenvendelser Nye rutiner/sjekklister utarbeides (ikke helt ferdig ennå)

Og til slutt Veilederen til NML kap. II er god Bra med faglig påfyll i form av kurs Det trengs fortsatt folk med «ryggmargsrefleks» og kompetanse om naturmangfold i kommunen.