Arbeidstid for undervisningspersonalet i skolen KURS ATV-VGO 30.08.2011, Rica Grand, Tromsø Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Praksisopplæringen – hvordan heve kvaliteten på praksis?
Advertisements

Kurs for tillitsvalgte i VO Telemark
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Økt kvalitet som siktemål Forslag på veiledning til de 5 nye punktene på arbeidstid – i PBL – A området –
Arbeidstid i kommunale barnehager
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Aktuelle saker Steffen Handal 7. april.
Arbeidstid skole Regionale kurs høsten 2012.
Mer tid til elevene 12.Mai 2011 Marianne Aasen leder av KUF-komiteen på Stortinget.
Lokale arbeidstidsavtaler
TEMADAG: LOKALE ARBEIDSTIDSAVTALER HØST KS Forhandling HANDLINGSROMMET I DET SENTRALE AVTALEVERKET.
”Kvalitet i hver kvadratmeter” Hva er gode barnehageledere?
Dialog mellom Jens Garbo og Jan Sivert Jøsendal. Ledelse der kjernevirksomheten realiseres • Hva er den gode utdanningsledelse? Det er hensiktsmessig.
Utfordringer til UH-sektoren: Hvordan finner vi tonen? Statssekretær Kyrre Lekve UHRs dekanskole 3. februar 2010.
Kolbjørg Ødegaard Kurs i Utdanningsforbundet Akershus Arbeidstid og tariff oktober 2011.
Tilpasset opplæring i en lærende skole
Læreryrket – en viktig og krevende profesjon
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
Lokalt utviklingsprosjekt Hovedprinsipp  Lokal tilpasning og utvikling av arbeidstidsordninger og andre rammebetingelser skal bygge på lokale målsettinger.
Lokal arbeidstidsavtale
Aktuelle saker for lokallagsledere Kurs for htv/lll, Tromsø 8. og 9. mars 2010.
Storkurs Utdanningsforbundet Halden 10. Nov 2011 Reidun Hansen.
Arbeidstid på nettverksmøtet jan/feb 2011 Utdanningsforbundet Bergen.
Utdanningsforbundet Bergen
Hovedtariffavtalens bestemmelser om arbeidstid
Utdanningsforbundet Bergen
Lokal arbeidstidsavtale, SFS implementering i Østfold, skoleåret 2012/13 Ad-hoc, arbeidsgruppe.
Regionkursene jan-feb 2010 Tidsbrukutvalget. Tidsbrukutvalget. Mandat Hensikten med utvalgets arbeid er å foreslå tiltak som vil gi bedre utnyttelse av.
Tidsbrukutvalget Kurs/nettverk 25. mars. Kartlegging og dokumentasjon –Dokumentasjon for å ha ryggen fri –Testing ved oppmelding –Kartlegging av min.
SFS 2213 SFS 2213 er ”hoved-særavtalen” for skoleverket.
Intensjoner og mål for opplæringen
Undervisningspersonalet i kommunal og fylkeskommunal grunnopplæring
Lærerprofesjonens etiske plattform
Arbeidstidsavtalen SFS 2213
Lærerprofesjonens etiske plattform – veien videre
Arbeidstid og arbeidsavtale
Bø hotell 4. desember 2012 Solveig Hals
Aktuelt Karmøy, 6. desember 2011 Eva Sirevåg Sæstad.
Lærerprofesjonens etiske plattform
GNIST og Ungdomstrinns-satsingen VFL-samling Susanne Lavik
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Velkommen til Fylkesmannens fagsamling 29. og 30. oktober 2013.
Økonomi Informasjon som grunnlag for uravstemning juni 2014 Kap 4b
Kunnskapsdepartementet Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg DEPMAL– engelsk under ”oppsett”.
SFS Nytt pkt. 3.2 og videre prosess
Hvordan forbedre seksjonsarbeidet? Rammene Erfaringene Forslag til neste skoleår Seksjonsarbeid Realfag/Idrett1.
Viktigst seier for Udf Beholde fleksibilitet IKKE ble økt tilstedeværelse ”Ikke ett minutt mer”…. 
Tidsbrukutvalget – mandat -å foreslå tiltak som vil gi bedre utnyttelse av tidsressursene i skolen for at elevene skal få gode læringsvilkår og gode læringsresultater.
Opplæring for tillitsvalgte
Lokal arbeidstidsavtale
Mål og læring hos elever
Arbeidstid – Bakgrunn-status-fremtid AT-samling Utdanningsforbundet Bergen juni 2013.
Politisk streik den 28.januar Forsvar arbeidsmiljøloven!!
Arbeidstidsavtalen.
Arbeidstidsavtale SFS 2213
Hovedtariffavtalens bestemmelser om arbeidstid modul 2 PBL
Kurs i Utdanningsforbundet Bergen Arbeidstid i skoleverket 6
Drøftinger/Forhandlinger og Styringsrett/Uenighet Bergenskurset – ATG – September 2011 Asle Flatøy Utdanningsforbundet Bergen.
Krav eller kompromiss? Praktisk tillitsvalgtarbeid ATG-kurs november 2010 Mathea Ruud McGhie.
Innhold og mulig praktisering til beste for både skolen og ansatte
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Arbeidstidsavtalen fra høsten 2014 Avtaleperiode – Innhold og mulig praktisering til beste for skolen og den ansatte Skolelderkonferansen.
Arbeidstidsordninger Fagforbundets politikk 24.februar 2015 Jorunn Iversen Bente Stokker Knutsen.
Fra streik til tillitsbygging. Forhandlinger og brudd Arbeidstidsavtalen er en særavtale (SFS 2213). Varighet var fram til Forhandlingene med.
Særskilte tariffbestemmelser i KS for undervisningspersonalet i voksenopplæringen Voksenopplæring.
Arbeidsgivers styringsrett Grunnopplæring del 2. Historie Industriell revolusjon og salg av arbeidskraft Arbeidstakerne samlet seg om krav mot arbeidsgiver.
Lærernes arbeidstid Evaluering av avtale om arbeidstid for undervisningspersonalet i skoleverket Utført av: Heidi Nicolaisen, Torgeir Nyen og.
Fra kunnskap til handling
Lærernes arbeidstid Evaluering av avtale om arbeidstid for undervisningspersonalet i skoleverket Utført av: Heidi Nicolaisen, Torgeir Nyen og.
Utskrift av presentasjonen:

Arbeidstid for undervisningspersonalet i skolen KURS ATV-VGO , Rica Grand, Tromsø Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø

Nå-situasjonen Nåværende arbeidstidsavtale, SFS 2213, går ut Før nye forhandlinger: behandling i organisasjonen Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø Den ene eleven sa til den andre eleven: - Er det langt å reise til India? Den andre eleven: - Nei, jeg tror ikke det siden han gutten fra India kommer hver dag på skolen.

Tidsbrukutvalget I desember 2008 nedsatte Kunnskapsdepartementet et utvalg for å vurdere tidsbruken i grunnskolen (1. – 10. trinn). Utvalget fikk navnet Tidsbrukutvalget. Utvalgets rapport ble klar 15. desember 2009, og pekte på tiltak som kunne gjennomføres av nasjonale myndigheter av skoleleier, skoleleder og lærerne. Tiltaksmatrisen er vedlagt. I Meld St.19 (2009 – 2010) Tid til læring, redegjør regjeringen for oppfølgingen av Tidsbrukutvalgets forslag. Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø

UDFs innspill til ”Tid til læring” i KUF-komiteen Utdanningsforbundets hovedsynspunkter i innspillet til KUF-komiteen om Melding til Stortinget nr 19 Tid til læring: Nasjonal styring av skoleverket må bli tydeligere og nasjonale føringer som gjelder lærernes tidsbruk må forsterkes. Nasjonale bestemmelser må bidra til å styrke lærernes autonomi og profesjonalitet. Byråkratiseringen av lærerrollen må stoppes. God undervisning er avhengig av at den enkelte lærer har ansvar for et rimelig antall elever og som muliggjør individuell oppfølging. Bruk av assistenter til undervisning må ikke aksepteres. Det må opprettes støttefunksjoner som kan avlaste skoleledere og lærere slik at disse kan konsentrere seg om kjerneoppgavene. Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø

Langsiktige mål for regulering av arbeidstiden for undervisningspersonalet Sentralstyret mener det må formuleres noen langsiktige mål for regulering av arbeidstiden for undervisningspersonalet. Utdanningsforbundet bør arbeide for en regulering: som sikrer et profesjonelt handlingsrom. som gjør profesjonen i stand til å ivareta sitt samfunnsoppdrag Som sikrer yrkesetiske forpliktelser i forhold til den enkelte elev og elevgruppe. som er stabil og samler solid oppslutning både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. hvor regelverk, tariffvilkår og ledelse spiller sammen og utgjør en helhet. hvor lærernes individuelle og kollektive handlingsrom og ansvar balanserer godt med skoleledelsens handlingsrom og ansvar. som legger til rette for en rimelig og rettferdig fordeling av arbeidsbelastninger mellom arbeidstakerne, og som samtidig sikrer den enkelte arbeidstaker rimelig tid til å utføre oppgavene på en måte som man kan stå inne for som profesjonsutøver. Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø

Langsiktige mål for regulering av arbeidstiden for undervisningspersonalet (forts.) ….. en regulering: som sikrer et regulert forhold mellom opplæringstiden i et fag for en elevgruppe, og tiden læreren(ne) har til å gjennomføre undervisning med for- og etterarbeid for den samme elevgruppen. som sikrer den enkelte skole lærerressurser som står i et rimelig forhold til antall elever. som gir vernebestemmelser som skal gjelde istedenfor tilsvarende vernebestemmelser i AML. Med bakgrunn i ulike eksisterende tolkningstvister knyttet til regel- og avtaleverket som regulerer arbeidstiden, er det ikke minst viktig å diskutere hvilke forhold som bør avklares i regel- eller avtaleverket. Dessuten må vi vurdere hvilke forhold som handler om god eller dårlig utøvelse av ledelse og som i liten grad lar seg regulere gjennom lov- og avtaleverk. Det er også nødvendig å ta stilling til hva som egner seg for sentral regulering, om noe bør reguleres lokalt på kommune- eller skolenivå, og hva som må overlates til skoleleders styringsrett. Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø

Temaer til drøfting Lærerrollen og lederrollen Hva er de viktigste utfordringene for utøvelse av lærer- og lederrollen når det gjelder prioritering og organisering av arbeidstiden i skolen? Bør arbeidstidsordningen for lærerne i hovedsak fokusere på tidsregulering/tidsdimensjonering eller oppdraget/oppgavene som skal utføres? Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø

Temaer til drøfting Nasjonal-/lokal styring av skolen I hvilken grad innebærer sentrale bestemmelser om samme undervisningsplikt for alle som jobber innenfor samme skoleslag/fag en rettferdig/riktig fordeling av arbeidsbelastningen mellom lærerne? Sikres ressurser til skolen best gjennom bestemmelser om undervisningsplikt for lærere, bestemmelser om antall elever pr. lærer eller bestemmelser som regulerer forholdet mellom opplæringstiden i et fag for en elevgruppe, og tiden læreren(e) har til å gjennomføre undervisningen, inkl. for og etterarbeid? Generelle spørsmål: Hva egner seg for sentral regulering? Hvilke forhold bør reguleres i lov/forskrifter og hva bør reguleres i tariffavtale? Bør noe reguleres på kommune- eller skolenivå, eller skal alle beslutninger på disse nivåene overlates til styringsretten? Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø

Temaer til drøfting Arbeidsåret Etter dagens (sentrale) arbeidstidsavtaler på KS området og i Oslo kommune, er lærernes gjennomsnittlige arbeidsuke på 43 timer og 25 min. i 38 uker. (38 uker er sammenfallende med elevenes arbeidsår). I tillegg kommer 1 uke á 37,5 timer. Er dette en hensiktsmessig organisering av arbeidet for lærerne og elevene? Hvis ikke, hvordan bør dette endres? Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø

Temaer til drøfting Arbeidsplaner m.m. Hva er behovet for å regulere både individuell og kollektiv tid i en arbeidstidsavtale? Er individuelle arbeidsplaner for lærerne et hensiktsmessig planleggings- og styringsverktøy i skolen? Hvis ja, hvilke elementer bør inngå i slike planer? Arbeidsplaner som i liten grad beskriver når den enkelte skal være tilstede på arbeidsplassen, gir stor frihet til den enkelte, men en slik arbeidsplan gir i liten grad grunnlag for å sette ytre grenser for når en lærer kan pålegges arbeidsoppgaver. Er det viktigst å ha stor frihet med hensyn til tilstedeværelse, eller bør de ytre rammer for tilstedeværelse være tydelige? Hvilke endringer bør ev. foretas? Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø

Temaer til drøfting Arbeidstid for skoleledere Hvordan sikrer vi at skoleledere får tilstrekkelig tid både til pedagogisk og administrativ ledelse? Din ideelle organisering av arbeidet – framtidig arbeidstidsavtale Beskriv den ideelle organiseringen og reguleringen av skoleledernes og lærernes arbeid som vil fremme en profesjonell yrkesutøvelse. Begrunnelse. Kurs ATV-VGO 30-aug 2011, Tromsø