VURDERING.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Elevenes rettigheter og plikter
Advertisements

Elevsamtalen i Færder videregående skole
Skriftlig vurdering på barnetrinnet formål, bakgrunn, historikk
Vurdering for læring.
Vurdering for læring Tema: Nøkkelen til vurdering på Vg2 og Vg3 frisør
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
A KSEPTERER DU HVA SOM HELST?. Hvor finner vi rettigheter?  Skolen på papiret finner vi i hovedsakelig i:  Opplæringslova  Opplæringslova har en forskrift.
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
Forslag til ny vurderingsforskrift
Individuell vurdering
Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Samordning
Kroppsøvingsdidaktikk
Hovedprinsipper i forslaget til endring av forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven Vurdering.
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Kontaktmøte for Vg Del 1: Samling i kantina med informasjon fra rektor og Elevtjenesten (rådgivere, PPT, helsesøster og miljøarbeider) Del 2:
Velkommen til foreldremøter for Vg1 Lærelyst for livet: Det beste i hver enkelt. MESTRING ENGASJEMENTRESPEKT.
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
Vurdering for læring på Linderud skole
Om vurdering i vg skole ”Opplæringens mål er å ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” (Generell læreplan.
KUNNSKAPSLØFTET SØR-VARANGER KOMMUNE
Vurdering.
Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Elev- og virksomhetsbasert vurdering i Kunnskapsløftet
Individuell vurdering
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Dokumentasjon på at vurdering er gitt!
Vurdering – hva og hvorfor?
KUNNSKAPSLØFTET UNNEBERG SKOLE
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
Individuell vurdering
Samarbeid mellom skole og hjem
Vurdering; Hvem, hva hvorfor
Vurdering for læring.
Velkommen til Foreldremøte 8. trinn Vi bygger kunnskap og vennskap
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Anne Stein Bankgata ungdomsskole Eksempler på vurdering i;
Hva kan jeg gjøre bedre, lærer?
Elevvurdering i Kunnskapsløftet
1 Vurdering som fremmer læring og utvikling Vurderingskonferanse Øystein Sandsdalen.
Foreldremøte 8.september trinn
VFL Lindesnesregionen - høsten 2014
Foreldremøte 10.trinn 4.februar 2015
ELEVVURDERING Skedsmo kommune Dag 1: Kursleder: Mona E. Flognfeldt, Høgskolen i Oslo.
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
Slåtthaug ungdomsskole
Ungdomsskolen u-trinnet
KUNNSKAPSLØFTET Rakel.K.Rohde Næss. Tradisjonelt syn på læring og undervisning Pensumstyrt Lærerstyrt undervisning fra kateteret Memorere,rette svar Læreren.
Vurdering for læring (Assessment for Learning)
Eli Kari Høihilder 2009 ELEVVURDERING LK 06.
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
1 Intro kartlegging Matematikk LUB Fredag Elise Klaveness.
Tiltakspakke og prosjektet ”Bedre vurderingspraksis”
Hva er viktig for elevers læring?
VELKOMMEN TIL ÅS VIDEREGÅENDE SKOLE Ås videregående skole – et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
MATEMATIKK Åmot ungdomsskole Erfaringer -Vurdering -Karakterer -Ulike mål -Hva kan hjemmet bidra med? -Oppgave fra prøve i matematikk 8. trinn.
Aust-Lofoten videregående skole1 RUNDSKRIV UDIR – Individuell vurdering i grunnskolen og videregående opplæring etter forskrift til opplæringslovens.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Utviklingssamtalen og vurdering. Vurderingens oppgave: Å skape dissonans mellom nåværende ståsted og ønsket ståsted som oppleves som en positiv utilfredshet:
Sagt om utdanning….
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Hole ungdomsskole Visjon: TRYGG, KREATIV OG UTVIKLENDE FOR ALLE.
Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Fellesmøte Fellesmøte.
Vurdering og undervisning
Velkommen til foreldremøte 10. trinn
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Ledelse av læringsprosessen
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

VURDERING

Hva er elevvurdering? Skolen må ha god oversikt over elevens kompetanse og utvikling (LK-06- Kompetansemål) Kartlegging og tilbakemelding - Konstruktive tilbakemeldinger - Tilpasse undervisningen - Hjelpe eleven til å komme videre

Kompetansenivå i fag De 5 grunnleggende ferdighetene Kompetansemål i læreplanen etter 2. 4. 7. og 10 årstrinn Konkretisering av kompetansemålene og kjennetegn på måloppnåelse Slik at elevene forstår hva som skal læres og hva som forventes av dem Og at de kan være med på å diskutere hva som trengs for å få kompetanse på et høyere nivå ”Opplæringen skal bidra til at elevene er seg bevisst hva de har lært og hva de må lære for å nå målene.”

UNDERVEISVURDERING (vurderingsforskriften) Det skal legges vekt på løpende underveisvurdering i opplæringen som rettledning til eleven, jf. § 4-4. Den skal hjelpe til å fremme læring, utvikle kompetansen og gi grunnlag for tilpasset opplæring.

Underveisvurdering Formål: Å fremme læring og utvikling og gi grunnlag for tilpasset opplæring. Tilpasset opplæring Formålet med opplæringen i grunnskole og videregående skole er at den skal ”tilpasses evnene og forutsetingene til den enkelte eleven, lærlingen eller lærekandidaten” (opplæringsloven § 1-2). ”Alle elever skal få møte oppgaver og utfordringer de kan strekke seg etter og vokse på og som de makter og mestrer”.

§ 4-5a Dialog om anna utvikling ”Læraren skal jamnleg ha dialog med eleven om utviklinga i lys av § 1-2 i opplæringslova, generell del og prinsipper for opplæringa i Læreplanverket for Kunnskapsløftet.” (føyd til 01.08.2007)

UNDERVEISVURDERING Skal gis fortløpende, og være veiledende Tilbakemelding på: - Mestring - Arbeidsprosess - Forbedringer - Hvor langt man har kommet ift. målene - Veien videre Både med og uten karakter

Hvorfor underveisvurdering? For å gjøre eleven bedre i stand til å reflektere over og vurdere sitt eget arbeid og egen framgang For at eleven skal kunne samtale om egen læring med lærer og foresatte Gi eleven bedre forståelse av hva han/hun er i stand til å gjøre, og samtidig få forståelse for at arbeidsinnsats er viktig Få tillitt til eget arbeid Gi eleven mulighet til å kunne påvirke tilretteleggingen, gjennomføringen og vurderingen av opplæringen (elevmedvirkning) Utvikle elevens evne til å nyttiggjøre seg informasjon og tilbakemelding

Sluttvurdering Formål: Å gi informasjon om nivået til elevene ved avslutningen av opplæringen i faget. - Standpunktvurdering - Eksamensvurdering - Vurdering til fag- og svenneprøver Tallkarakter (1- 6) Bokstavkarakter – Orden og oppførsel (G , Ng Lg) Bestått / ikke bestått

Orden og atferd Orden: - Elevens arbeidsinnsats - Skolens ordensregler Ugyldig fravær kan resultere i nedsatt ordenskarakter

Orden og atferd Atferd - Oppførsel på skoleområdet - Oppførsel mot medelever, lærer og andre - Oppfølging av ordensregler Enkelthendelser skal ikke vektlegges Siste halvår avgjør standpunktkarakteren Krav om varsel G (God) Ng (Nokså god) Lg (Lite god)

Vurdering på barnetrinnet Underveisvurdering uten karakter Hvordan meddele eleven og foresatte? Kommentarer på skriftelig og muntlig arbeid og prøver Hjem – skole samtaler Elevsamtalen Gjennom mappevurdering Gjennom logg Gjennom elevens arbeidsplan Skriftlig vurdering

Vurdering på ungdomstrinnet Vurdering med karakter ( 1, 2, 3, 4, 5, 6) Ulike typer karakterer - Karakterer på prøver og annet arbeid - Terminkarakter - Standpunktkarakter - Eksamenskarakter Fritak fra vurdering med karakter

Elevmedvirkning og samarbeid mellom hjem og skole § 3-4 i opplæringslova: Eleven skal delta i vurderingsarbeidet Egenvurdering Elevsamtalen Rollefordeling mellom hjem og skole St.mld. 30 (2004-2004)

Ulike vurderingsmetoder og klagerett Se eget ark + dvd presentasjon